Tuesday 1 August 2023

Surkeaa satoa, mutta hei, kasvimaalla on uusi puutarhavaja!

 Asiat ovat oikeastaan aika hyvin.

Tässä pitäisi kasvaa porkkanaa. Kylvin ne toukokuussa. Nuo isot ovat itsekseen kylväytyneitä hietasinappeja ja unikoita. Pikkuruiset ovat porkkanoita. Höh.

Herneenpalkoja olen kuitenkin saanut! Jo seitsemän palkoa olen syönyt ja lisääkin näyttää kypsyvän. Paljon parempi saldo kuin viime vuonna, jolloin kuivuuden keskeltä jaksoi ponnistaa kaksi pientä taimea ja toinen niistä jaksoi puskea yhden palon ennen kuin kymmensenttinen taimi kellastui. Palkokin kellastui saman tien ja keräsin ne herneet tämän vuoden kylvöön, ei niitä suoraan palossa kuivuneita kovia herneitä oikein tehnyt mieli syödä. Tämä mehukas palko on syntynyt niistä herneistä.
Joskus täytyy vain jaksaa odottaa.

Mäkimeirami ei kasva kasvimaalla, sillä se kylväytyy kaikkialle. Parhaiten se viihtyy vanhan talon kivijalan edessä täydessä paahteessa ja laihassa mullassa. 
Siinä on valtavasti pörriäisiä, kimalaisia ja mehiläisiä lähinnä. Tuossa yhdessä puskassa kymmeniä samaan aikaan.

Sain puutarhavajan. Oikeastaan sen antaja oli ajatellut sitä tilapäiseksi kylpyhuoneeksi, mutta oli niin hidas liikkeissään, että olin jo ehtinyt rakentaa minipesuhuoneeni toukokuussa, kun tämä ilmestyi pihalle heinäkuussa. Alun perin tämä taitaa olla tehty lampaiden kuljetukseen, mihin sitä ei kuitenkaan ole käytetty.
Ensin ajattelin, että se sopii vanhan navetan viereen, kun siinä on ennenkin ollut rakennuksia ja kumpikin on tumma. Sitten, kun vaja siihen pistettiin, totesin, ettei se sovikaan. Ovat ihan eri värisiä ja mallisia. 

Viime viikolla ähelsimme vajan sitten uudelle ja lopulliselle paikalleen kasvimaan reunalle. Siellä vaja toteuttaa pitkäaikaista unelmaani siitä, että piha päättyisi johonkin rakennukseen, joka olisi poikittain. Kun tällä tontilla joka ikinen rakennus on sijoitettu pitkä sivu etelään, pihasta jotenkin "tuulee läpi". Ei ole sellaista suojaista nurkkaustunnelmaa, siis. 
Nyt sitä tunnelmaa on ainakin tässä päässä pihaa. Vaja lisäksi peittää kätevästi autopaikkani, sillä haluan pitää auton niin piilossa kuin mahdollista, sillä se ei totisesti puutarhaa kaunista, vaikka vihreän auton valitsinkin.
Esittelen uuden puutarhavajan sitten, kun siinä on jotain esiteltävää. Toistaiseksi se on vain peräkärryn päälle tehty koppi. Ihanaa siinä on kiva väri, kaareva katto ja pieni neliömäinen ikkuna, jota ehkä voi hahmottaa kuvassa vajan päädystä. Sisällä ei ole vielä mitään, ja koska vaja on äärimmäisen kevytrakenteinen, vaatii se lisäpalkkeja sisäseiniin ennen kuin voin kiinnittää niihin hyllyjä. Seinät ovat nimittäin vain ohutta paneelia.

Vähitellen kasvimaalla jotain kasvaakin. Tämä penkki on yllättänyt. Perustin sen pari vuotta sitten ja koska minulla ei ollut multaa, keräsin rannasta ruoko-levä-ryönää, johon istutin perunoita. Viime vuonna sain lisättyä siihen vähän multaa (autoon ei kovin montaa multasäkkiä kerralla mahdu) ja tänä vuonna taas lisää. Penkki on vähän syvempi kuin näyttää, sillä se jatkuu kiveyksen verran alas.
Siinä on tänä vuonna hernettä, tilliä, porkkanaa ja perunaa ja kaikki ovat kasvaneet hyvin. Jaan kasvimaapenkkini aina useaan pieneen lohkoon ruutuviljelyn tyyliin, jotta saan montaa eri vihannesta pienelle alalle.

Pitkä penkki tuottaa satoa aika huonosti. Siinä on lähinnä valkohietasinappia ja unikoita, jutun ensimmäinen kuva onnettomista porkkanantaimista oli tästä penkistä. Kaurajuuret sentään kukkivat viimein tänä vuonna ja olen vienyt niiden siemeniä mm. muotopuutarhaan.

Penkin päässä on kuitenkin yksi 'Dara' -rikkaporkkanan taimi selvinnyt kukintakokoon parin vuoden takaisesta kylvöstä. Rikkaporkkanoiden tapaan se haarautuu jatkuvasti ja tuottaa yhä uusia kukintoja.
Sen takana näkyy toinen iso ilo.

Hajuherne! Pelkäsin jo menettäneeni lempivärini, jonka takia en kasvatakaan minkään muun värisiä hajuherneitä. Tämä on suunnilleen 'Wiltshire Ripple' – suunnilleen siksi, että minulla ollut muitakin samantyyppisiä viininpunaisen ja valkean kirjavia ja kerran oli ihanaa luumunvärisen ja valkoisen kirjavaakin. Sen vuoksi tämä oma kantani on erityisen rakas.
Viime vuonna hajuherneet kasvoivat hirveän huonosti, lisäksi minulla oli jo silloin alun perinkin vain vähän siemeniä. Sain kerättyä viime syksynä vain kaksi palkoa siemeniä ennen kuin peuranpenteleet söivät loput, jotka eivät vielä olleet kypsiä. Niistä siemenistä iti tänä vuonna kaksi taimea, joista tämä ensimmäinen on nyt tulossa kukkaan.
Pitänee virittää suojaverkot näiden ympärille, sillä nämä kasvit ovat kultaakin kalliimpia!

Kuvassa on ihania sadepisaroita, sillä kuvasin nuput tänä aamuna kunnon ukkoskuurojen jälkeen. Meillä satoi parin tunnin ajan kerrankin rankasti ja mittariin kertyi 12 mm! Ihan mieletön huippusaalis vettä! Edellisestä lähes yhtä hyvästä sadesaaliista on lähes kuukausi.
Menin innoissani istuttamaan uutta ruusua märkään maahan ja totesin, että märkyyttä oli vain päällimmäisessä senttimetrissä, sen alla maa on aivan kuivaa tomua. Toivottavasti lähipäivinä sataa lisää.

Tässä on pohjanoteeraus tämän vuoden kylvöistä. Kylvin tähän renkaaseen tummakukkaista ruiskaunokkia ja punajuurta toukokuussa. Pari viikkoa sitten kitkin itsekseen kylväytyneet unikot ja kirvelit, eipä paljon jäänyt jäljelle.

Täytyy tsuumata lähemmäs. On tuolla noin viisi tuollaista laihaa ruiskukan taimea. Lajike on 'Black Boy'. Sen edessä näkyy parit punajuuren sirkkalehdet. Kuva on otettu tänään, kasvit on kylvetty 22.5. Eipä kasvuvauhti päätä huimaa!
Kastelen kasvimaata paljon enemmän kuin ennen, sillä viime vuoden keväällä satsasin uppopumppuun, jonka saa kasvimaan kaivoon ja sitten vettä voi lorottaa letkulla sen sijaan, että nostaa kaivosta ämpärillä vettä ja kantaa kastelukannussa kasveille. Olen kastellut lähes joka ilta, paitsi kun olen ollut poissa kotoa. Silti tuntui, että edes jokailtainen kastelu ei auttanut. Kuvasta voi nähdä, että koivut ovat alkaneet jo varistaa lehtiään kuivuudessa.
No, toivotaan pitkää lämmintä syksyä ilman peurojen vierailuja, niin satoa saattaa ehkä saadakin. Ja punajuuren lehdistä saa kyllä hyvää salaattia, jos eivät ennätä juurta kasvattaa.

Uusi puutarhavaja on piste iin päällä, tai kasvimaan perässä. Että onkin ihana!
Edessä kasvimaalle johtavan oven pielessä kukkii köynnösruusu Pierre de Ronsard. 


Hajuherne eli tuoksuherne Lathyrus odoratus
Kaurajuuri Tragopogon porrifolius
Mäkimeirami Origanum vulgare
Rikkaporkkana Daucus carota
Valkohietasinappi eli wasabirucola Diplotaxis erucoides

32 comments :

  1. Kyllä sinulla on niin monenlaisia kasveja, osaa en ole nähnytkään kuin kuvissasi. Monesta kasvista kuvissasi on herännyt ajatus ruon minkäkin haluan pihaani, mutta niin vaan sitten taas unohtuu kun olisi ajankohtaista laittaa.
    Kelpaa siellä kissojen tepastella kasvien joukossa hoitamassa oman osansa töistä. Rapsutukset niille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukavahan niitä kasveja on kuvistakin katsella. Rapsutukset annetaan heti!

      Delete
  2. Ei kaikkien kylvöjen kanssa voi aina mennä nappiin etenkin jos kastelua ei taivaalta ole tahtonut tulla. Jospa noista kasvuun lähteneistä saat ensi vuoden siemenvarastoa täydennettyä reilumminkin. Kivan vajan kuitenkin sait.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvuunlähtö on vähän vaikeaa, jos toukokuu on kuiva ja kesäkuu niin kuuma ja kuiva kuin nyt oli. Mutta eipä tuo itse kasvattaminen tällä kasvimaan koolla ole onneksi muuta kuin harrastus ja keino saada jotakin tuoretta suuhun. Salaattia ja perunaa ei sentään ole tarvinnut kuukauteen ostaa.

      Delete
  3. Ihana kärryvaja; sopii juuri tuohon! Kasvimaa on aina yllätykselllinen; punajuuressa ei ole ainakaan mitään mullan alla, salaatit rehottaa, kesäkurpitsa ei ole päässyt kuin nuppujen kehitysasteelle toistaiseksi, porkkanassa on kyllä kohtuulliset varret (en ole uskaltanut kurkata mullan alle vielä), muutaman herneen olen saanut mutta enemmänkin olisi saanut tulla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikinä ei tiedä, miten onnistuu, niinpä jokainen itse kasvatettu kasvis on mukava yllätys. Omat herneet ovat niin ihania, parhaita ne ovat justiin poimittuina. Niin kuin kaikki muukin kyllä.

      Delete
  4. Uusi vaja kodikkuistaa jo ennestäänkin huippukodikasta kasvimaatasi. Pääty luo hyvää feng shuita siihen vieläkin lisää! Tykkään kovasti puupenkkien ja kivipintojen installaatiosta kasvimaallasi, viihtyisän näköistä.
    Ajattelin ensin, ettei sinun kannattaisi ehkä suunnitella kovin montaa ateriaa punajuurien varaan, mutta luettuani tekstisi loppuun tajusin, että kyllä sittenkin voit, optimisti kääntää juurakot salaateiksi!
    Hienoa kuulla, että sinnekin on viimein alkanut tulla sadetta! Täällä on tullut säässä niin suuri käänne, että rutikuivan kauden jälkeen on nyt satanut solkenaan, välillä rankasti, jo päivien ajan. Ja jatko näyttää samalta. Hyvästi pyykkien ripustus ulkosalle yms.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauska verbi tuo kodikkuistaa :-D Samaa mieltä feng shuista, vaikka en olekaan siihen perehtynyt. Jotenkin tontti kaipasi poikittaista elementtiä. Mietin vielä mahdollisesti lisääväni pikkuisen ikkunan tälle kasvimaan puoleiselle seinälle.
      Heh, punajuuren lehtien pupeltaminen ateriaksi ei varmaan vatsaa täytä, mutta todella hyvän makuisia ne kyllä ovat.
      Onpa teillä sadekausi! Ihmeellisen vaihtelevat säät laidasta laitaan tänä vuonna. Toukokuussa vaihteli pakkanen ja lähes helle, nyt kesällä kuivuus ja sade. Toivottavasti saatte poutasäätä vielä, muuten tuntuu liian syksyiseltä.

      Delete
  5. Kivan näköinen vaja. Fiksusti sisustettuna sinne mahtuu talikot ja lapiot poikineen.
    Eikö sinulla punajuuret kasvaneet viime vuonna hyvin? Innostuin laittamaan niitä itsellekin, kun juurekset tuntuvat menestyvän maanpäällisiä syömisiä paremmin. Olet taistellut vuosia peuratuhojen ja kuivuuden kanssa, jonka vuoksi yksittäisen kasvin kukkiminen on varmasti sitäkin suurempi ilo. Yltäkylläisyyden keskellä tuppaa itselläkin pienen arvostus välillä unohtumaan.
    Kiva kuulla, että pilvet ovat vihdoin pudottaneet sinne vettä vähän enemmän. Täällä on satanut viime viikon lopulta joka päivä. Eilen ja tänään suorastaan kaatamalla. Tuleepahan sisähommiakin tehtyä, kun ulkotyöt eivät nyt houkuttele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viime vuonna punajuurista tuli tosiaan muhkeita, paitsi muiden kasvien varjostamassa laatikossa ne jäivät pienemmiksi. Täydessä paahteessa ne kasvoivat selvästi paremmin. Nyt en sitten tiedä, missä ongelma tänä vuonna piilee. Syitä voi olla monia: lämpötila, itämisen aikainen kastelu tai sen puute yms.
      Peurat muuten rakastavat punajuuria yli kaiken, syövät lehdet ja kaivavat mukulatkin maasta, jos pystyvät.
      Ohhoh, teillä siirryttiin sitten kuivuudesta kertaheitolla monsuunisateisiin.

      Delete
    2. Muistinkin sitten oikein punajuurisatosi. Kurkkasin eilen omia punajuuria, jotka näyttävät niin muhkeita, että kohta niitä on ryhdyttävä nostamaan. Porkkanoista osa on jo syöty ja lisää olisi haettavissa. Säilyvät tässä vaiheessa paremmin maassa kuin kaapissa odottamassa käyttöä.
      Enpä tiennytkään, että peurat tykkäävät lehtien lisäksi myös itse punajuurista. En ole vähään aikaan nähnyt pihalla peuroja, mikä ei tarkoita, etteikö niitä olisi. Vahinkoja ei ole nyt ollut, ehkä metsissä on riittävästi syötävää. Harkittiin muutama päivä sitten riistakameran hankkimista. Toisaalta voi olla rankkaa nähdä kaikki sorkkaeläimet ja ristihuulet.
      Vettä on tullut siihen tahtiin, että kohta varmaan rinneportaiden juureen muodostuu se kaipaamani oma ranta.

      Delete
    3. Mukava kuulla, että sielläkin punajuuri tuottaa hyvän sadon! Se on kyllä kiitollinen, kasvaa vain, näköjään. Siis silloin kun ylipäätään itää :-D Ehkä nämä minun myöhään heränneet yksilöni ottavat kasvuspurtin tässä vielä.
      Heh, oma ranta!

      Delete
  6. Tuollainen kärryvaja sopisi meillä huussiksi. Kesällä se voisi olla mökillä ja talvella kaupungissa. ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kyllä eri kätevä ja sopii varmaan moneenkin tarkoitukseen.

      Delete
  7. Hauska puutarhavaja, kuin vankkurikärryt. Toivottavasti saatte sadetta, taidan puhaltaa osan meidän sateista sinne, seuraavan 10 vuorokauden ennuste näyttää jokaiselle päivälle sadetta, ei kiva ollenkaan vaan saisi vähempikin riittää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vankkuri tai junavaunu minullekin tulee mieleen.
      Nyt näyttää siltä, että meillä sataa viimein kunnolla ja moneen otteeseen. 10 päivän sadekausi ei kyllä ole enää kiva.

      Delete
  8. Sait oikein suloisen puutarhavajan. Vähän nauratti nuo porkkanat, eihän aina voi onnistua. Kuivuus on tuhoisaa monelle satokasville ja teillä on satanut niin vähän, myös tuuli taitaa kuivattaa saaristossa? Jos loppukesän sateet vielä auttaisivat jonkun lajin kohdalla.
    Iloitaan ilonaiheista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuuli on tosiaan saaristossa jatkuva seuralainen, aniharvassa ovat tyynet päivät. Toivottavasti satoa vielä kasvaa, merellä on onneksi lauhat pitkät syksyt.

      Delete
  9. Puutarhavaja on todella kiva! Porkkanoiden kanssa kävi minulla viime vuonna vähän samalla tavalla, tänä vuonna en niitä kylvänytkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä harmillista. Minulla ei jostain syystä ole ollut porkkanoita vuosikausiin, vaikka pidän niistä kovasti. Toivon, että saan edes jotain satoa.

      Delete
  10. Söpö puutarhavaja, sopii tuaho ku nenä päähän. Kätevä siirtää ja sisälle saat mahtumahan vaikka mitä. Aina ei kasvimaallakaa onnistu, mutta onneksi aina joku kasvaa paremmin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhavaja on tosiaan aivan ihana, olen niin iloinen siitä. Sormet syyhyävät päästä tuunaamaan sitä sisältä, mutta tässä on kiireellisempiä hommia ensin.

      Delete
  11. Hieno vaja! Minun satoni on aina hyvin vaihteleva. En tosiaan taida kasvattaa hyötykasveja ruoan takia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi henkiinjäämisemme ei ole siitä kiinni! Olisimme luuta ja nahkaa :-D

      Delete
  12. Omat porkkanakylvöni näyttävät yhtä säälittäviltä kuin sinunkin! :) Samoin kuin tummat ruiskaunokit. Niille tein talvikylvöt, mutta ovat surkeat aikaisesta startista huolimatta. :D On kyllä hieno puutarhavaja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi ei, olemme kohtalotovereita! Se ei kylläkään tee minua yhtään iloiseksi. Toivotaan nyt pitkää ja lämmintä loppukesää ja hyvin kasvavia porkkanoita ja ruiskukkia.

      Delete
  13. Tuohan on näppärä vaja: jos ei paikkavalinta olekaan sopiva, niin on helppo siirtää muualle. Ja ylipäätään mallailla, miltä se näyttäisi missäkin. Helpolla tarkoitan tietysti siis sitä, että helpompi kuin joku kiinteäperustainen vaja :D Toivottavasti se nyt tuo kaivattua tuulenpysäytystä tontillesi ja ainakin saat sinne puutarhatarvikkeet näppärästi talteen.
    Hyötykasvien kasvattaminen tuntuu olevan joskus aikamoista salatiedettä. Vaikka meillä on kosteutta yleensä riittämiin, saattaa silti itävyys olla surkea tai kasvussa muuta vikaa. Kylvin porkkanoita ruukkuun toukokuun alkupuolella ja niillä on ollut koko ajan harsohuppu suojaamassa ötököiltä. Komeasti ovat lehdet kasvaneet mutta pari kokeeksi nyppäistyä harvennustainta osoittivat, että juuri oli puolikkaan lyijykynän paksuinen ja etusormen mittainen. Ei päässyt siis vielä sadonkorjuuseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No juu, sitä vähän tuossa kommenttisi alussa naureskelin, että "helppo siirtää" on vähän suhteellinen käsite. Jos olisi tasainen piha ja tilaa, mutta kun on ojia ja kiviä + muuta estettä. Siirtää sitä kuitenkin voi!
      Tuopa onkin epäreilua käytöstä porkkanoilta, että kasvattavat lehtiä, mutta niille ei olekaan maan alla vastinetta. Toivottavasti vielä kasvavat hyvin.

      Delete
  14. Hienosti sopii uusi vaja tuohon loppusijoituspaikkaansa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, kunnes muutan mieltäni :-D No en luule, että muutan kovin herkästi, tuohon sopii just hyvin. Muutamia kasveja piti kyllä siirtää pois alta, kun olin jo ehtinyt siihen tietty istutuksia suunnitella ja istuttaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!