Tuesday 22 August 2023

Ensimmäinen asteri

 Elokuunasterit eivät jostain syystä ole pysyneet täällä hengissä, ne varmaan kukkisivatkin jo. 

Ensimmäinen asteri, joka ehti tänä vuonna kukkaan, on tuoksuasteri 'Herbstschnee'.

Se kasvaa ruusu-heinätarhassa, jossa on myös ennätysaikaisin kukkaan tullut syysvuokko. Se alkaa olla lähestulkoon ohikukkinut! Sitten on heiniä ja ruusuja, joista ei yksikään ole nyt kukassa.

Kukkivat ruusut täytyy etsiä muualta. Ensimmäinen löytyy jo ruusu-heinätarhasta kasvimaalle johtavan oven pielestä. Tämä kuva on elokuun alusta.

Ruusu on ihana Pierre de Ronsard eli 'Meiviolin'. Tämä on köynnösruusu, mutta toistaiseksi kukat ovat olleet vain alhaalla. Nyt viimein on nuppuja latvassakin 1,5 metrin korkeudella.

Oven takana oikealla on uusi viime syksynä istutettu kermanvalkoinen Austin-ruusu Tranquillity eli 'Ausnoble'. Ostin sen hyvällä alennuksella ja kasvi on vasta pieni. Toinenkin nuppu on nyt tulossa, mutta sekin on vain 30 cm korkeudessa. Tämä on toistaiseksi vähän perennojen takana piilossa, mutta toivon, että ruusu kasvaa korkeutta ja kukat tulevat jatkossa näkymään paremmin.

Valkoisempi Austin-ruusu Winchester Cathedral kukkii Rohanissa yli metrin korkuisena. Tämä on kaunis, passelin kokoinen ja hyvä kukkimaan kesän lisäksi syksyllä.

Kasvimaan kupeessa on ruusutarhassa muutama ruusu kukassa. Lady of Shalott ei ole oikeastaan taukoa pitänytkään; aina, kun viimeinen kukka lakastuu, alkaa jo uusia nuppuja muodostua.

Kukka on kuihtuvanakin kaunis.

Viime vuonna istutettu Boscobel (ollaan edelleen Austin-ruusuissa) juroi alkukesän. Sitten selvisi syy: multaa oli hävinnyt sen ympäriltä eli vesimyyrät olleet varmaan asialla juuria syömässä. Talloin maan oikein tiiviiksi ja kastelin tätä säännöllisesti. Ruusu onneksi elpyi ja avaa nyt ensimmäistä voimakkaan persikan sävyistä kukkaansa. 

Bourbonruusu 'Honorine de Brabant' on vedossa. Tämä pari vuotta sitten istutettu ruusu ei vielä tähän mennessä ole näin hyvinvoiva ollutkaan. Nyt se on tehnyt tällaisia tiiviitä kukkaterttuja yhden toisensa perään.

Mutta mennäänpä takaisin ruusu-heinätarhaan. Onnistuin saamaan fenkolin pysymään hengissä talven yli. Tämän pitäisi olla pronssifenkoli – kovin ruskealehtinen se ei ole, mutta ei ole varaa valittaa, kun se talvehti! Toivon, että ei jäänyt ainoaksi onnistumiseksi.
Taustalla on ruusunpunakukkainen syreenileimu.

Tämä kaksikko näkyi jo aiemmassa kuvassa vähän kauempaa. Siemenestä kasvatettu kurjenpolvi Geranium shikokianum on todella ihana – ja leveä. Sen kukkia on valehtelematta neliömetrin alalla, vaikka siinä on vain yksi kasvi. Kukinta-aikakin on pitkä.
Istutin tänä kesänä sen eteen pehmytmesiheinän. Sitäkin olen istutellut ennenkin, mutta taimet ovat kuolleet. Tämäkin ruskistui uhkaavasti, kun minulla ei ole oikein ollut aikaa huomata kaikkia kasveja tai muistaa kastella kaikkia uusia tulokkaita. Onneksi heinä kuitenkin elpyi, kun runsaampia sateita alkoi tulla elokuun alussa. Nyt se on jo näin reipas. Lehdet ovat ihanan vaaleat, sillä niissä on valkoisia raitoja.

Eilen pidin ruusu-heinätarhassa kunnon kitkentäsession, kun en ole juuri kitkemäänkään tänä kesänä ehtinyt. Ruusu-heinätarha on kottikärryjen takana, eli kovin suuri alue se ei ole.
Taustalla näkyy toinen eilisen aikaansaannos: tein puutarhavajaan ikkunan. Lyhensin puretun saunan ikkunasta lahon alaosan pois, jotta sain neliömäisen ikkunan, ja ihme kyllä ehdin saman päivän aikana nyhertää ja lasittaa sen, sahata sille aukon ja saada sen seinäänkin. Yleensä en ole näin tehokas.
Vajassa oli valmiiksi pieni neliömuotoinen ikkuna päädyssä, sitä tuskin erottaa, sillä sen pokat ovat mustat. Mutta siksi halusin toisen neliön.


Bourbonruusu Rosa Bourbon-Ryhmä
Elokuunasteri Aster amellus
Fenkoli Foeniculum vulgare
Pehmytmesiheinä Holcus mollis
Syreenileimu Phlox paniculata, jotkin vanhat kannat
Tuoksuasteri Symphyotrichum novae-angliae

20 comments :

  1. Olipas sulla tehokas eilinen! Hyvännäköisen ikkunan olet kyllä saanut rakennettua.
    Ja nuo Austinit, jokainen yhtä ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmeen tehokas! Kuuntelin neljä luentoa ja sain keskiaikaopintojani edistymään, tein vähän töitäkin ja tuon vajan ikkunaprojektin lisäksi istutin muutaman kasvin sen lisäksi, että kitkin ruusu-heinätarhan. Olisipa joka päivä noin aikaansaava!

      Delete
  2. Toinen toistaan kauniimpia ruusuja.
    Vajan ikkunasta tuli sopusuhtainen ja näyttää siltä, kuin se olisi aina ollut siinä. 😊👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että sanot noin, tuo on juuri paras, ettei näytä "väärältä".

      Delete
  3. Puutarhavajasta tuli entistä kivemman näköinen. Täytyy sanoa, etten kyllä itse osaisi asentaa ikkunaa... Ruususi on ihania!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikkunoita on tullut kunnostettua sen verran, että siihen verrattuna tällainen pikaikkunan tekeminen oli ihanan helppoa. Tuota kun ei tarvitse voida avata ja muutenkin oioin kulmia, kirjaimellisesti. Olen myös tehnyt lasitöitä, joten lasin leikkuu ei ole vierasta. Loppujen lopuksi tuokin on vain käsitöiden tekemisen muoto, eikä ollenkaan vaikeaa.
      Ikkuna-aukosta ei kyllä tullut kovin säännöllisen muotoinen, mutta listat peittävät sen!

      Delete
  4. Ai jai mitä ruusukarkkeja. Vajasta tulee varsin mallikas, paljon hyvää tilaa puuhasteluun ja kun itse sisustaa, saa juuri sellaisen kuin haluaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä tosi ihanaa, oikea unelmien täyttymys, saada tuollainen vajan runko, jonka saa itse sisustaa ja miettiä sellaiseksi kuin tarvitsee. Vaikka en varmaan sitä tee, näen silti itseni tuossa ruukutuspöydän ääressä kahvikupin kanssa lukemassa puutarhalehteä. Ehkä se on kuitenkin helpointa keittiössä jatkossakin :-D

      Delete
  5. Voi että, vajasi on niin kivannäköinen! Hienon ikkunan sait tehtyä. Kolmas kuva ylhäältä – siinä on jotain niin kovin minua viehättävää. Piti palata siihen useamman kerran. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisiko se, kun siinä näkyy kulkuväylä, jota pitkin voi kuvitella menevänsä. Vaja on niin ihana!

      Delete
  6. Ihania ruusuja. Tuo Lady of Shallot on erikoisen herkullinen väriltään. Vajasi näyttää hyvältä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oransseissa ruusuissa on sitä jorakin. Oma pieni ja nätti puutarhavajan on joka tytön unelma!

      Delete
  7. Last year autumn asters were very late in my garden and many even didn't reach flowering. This year seems to be a little more in their favor. Many have good buds and my Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonski' is in bloom already.

    Despite some warmth and sunshine, the summer is fading and fall is just around the corner!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is nice to have asters starting so early. Sometimes our winter starts too early for them, like last year and that is such a shame.
      It does indeed feel autumnal. The end of summer is always sad, even if autumn is a pretty and nice, and long season.

      Delete
  8. Sinulla on ollut selvästi runsaskukkainen ruusukesä. Ja jatkuu yhä... Lady of Shalottin upeita oranssisia kukkia katsellessani olen onnellinen omastani, vaikka kolmen kukan jälkeen uusia nuppuja ei ole ilmaantunut. Antaa hänen kotiutua rauhassa ja kerätä voimia ensi kesän kukintaa varten.
    Olethan sinä tosi aikaansaapa ja taitava. Älä suotta vähättele. Entisöit vanhaa rakennusta, istutat ja hoidat puutarhaa, teet palkkatyötä ja kirjoitat mielenkiintoisia juttuja, joista meikäläinen ammentaa jatkuvasti uutta tietoa. Eikö sovi unohtaa kahta ihanaa karvakissaherraa.
    Toisen ikkunankin noin vain laitoit vajaan. Olisi jäänyt meikäläiseltä tekemättä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusut ovat niin mukavia, kun syksyssäkin on jotain odotettavaa. Siis nämä jatkuvakukintaiset. Sinun Ladysi varmaan kukkii enemmän jo ensi vuonna. Tuo minun puskani teki viime vuonna selvästi vähemmän kukkia kuin nyt. Istutin sen viime vuoden keväällä, kun aiempi Lady otti ja kuoli – tai joutui ehkä myyrän syömäksi.
      Kaikenlaista käsin tekemistä tulee harrastettua myös rakennusten kanssa nykyään, mitä en olisi itsekään aiemmin uskonut. Tehdessä oppii. Ja tulokset näkyvät, hyvässä ja pahassa.

      Delete
  9. Oranssin persikanväriset ruususi ovat aina yhtä ihania katsella, hienoa, että menestyvät puutarhassasi eikä kukaan ole päässyt niitä syömäänkään! Olet kyllä monitaitoinen, ikkunakin syntyy kädenkäänteessä! Merkityksellinen muutos sisälle sekä ulkopuolelle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihanaa, kun edellisestä peuran vierailusta on jo ainakin neljä kuukautta! Koko kesä on mennyt niin, että ei ole tarvinnut syötyjä kukkavarsia katsella. Mietin kyllä juuri, että tähän ei saa tuudittautua, vaan kohtapuoliin täytyy alkaa verkkojen asentaminen tärkeiden puuntaimien ja pensaiden ympärille.
      Ikkunan tekeminen ei ole vaikeaa, kun on jo jonkun verran lasittanut ja korjannut vanhoja ikkunoita. Naapurille kyllä väitin, että lyhensin vanhan ikkunan neliöksi moottorisahalla vain... ei tainnut mennä läpi ;-)

      Delete
  10. Ihan huikeita hommia kyllä teet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En siis ole rakentanut tuota vajaa! Se tuli valmiina, mutta sisustus puuttui. Ja toinen ikkuna :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!