Sunday 20 August 2023

Elokuun kalenteripoika

 ...metsästää, satoi tai paistoi!

Aika usein Musti tulee märkänä esittelemään saalista. Tai siis silloin tulee, kun sataa. Tässä tilanteessa satoi vähän. Nurmikosta voi nähdä, että kovin paljon ei ole sateita tullut.

Rouskis rouskis!

Itsensä ravittuaan kalenteripantteri jaksaa taas tarkkailla esimerkiksi mitä naapurissa tapahtuu.

Jos vain saisi olla rauhassa joka paikkaan seuraavalta pikkuveljeltä, josta on kasvanut sumopainija.

Mustasta kissasta mustaan vajaan. Olen viimein ehtinyt aloittaa sen sisustamista. Tässä vaja näkyy preerian takana. Ihanat värit: pietaryrttiä, keltakannusruohoa, tähkähelmikkää, sinipallo-ohdake 'Veitch's Blue' ja kultakärsämöä ja sen takana vielä koristekastikkaa.

Ajattelin nyhertää vajan tämänpuoleiselle seinälle neliönmuotoisen ikkunan (lyhennän sen entisen saunan ikkunasta, jonka pokan alaosa on laho), mutta toistaiseksi olen ollut sisähommissa. Tai ihan ensin eilen postin vanhentuneet rekisterikilvet, häiritsevät takaheijastimet ja vielä yhden koivun oksan, joka hankasi kattoa. Niin ja laitoin kunnollisen haan, jolla ovi pysyy kiinni.

Sisällä vajassa ei ollut muuta kuin seinät, lattia, katto ja ikkuna takaseinässä. Olen jo kerännyt sinne kaikenlaisia muinaisia hyllykalusteita, joille ei ole muuta käyttöä. Tuo etummainen on talon pojan koulukäsityö noin 1930-luvulta: hylly, joka ei ole vielä koskaan päätynyt käyttöön. Nyt meinaan laittaa siihen koukut tms. ja pistää sen viimein seinään. 

Takaosaan rakentelin hyllykölle rakennetta, mutta itse hyllyjä en vielä jaksanut tehdä. Minulla on paljon ponttilautaa, siitä varmaan saa siistit hyllyt, jos en keksi muuta. Roskapuutakin on toisaalta paljon kaikenlaisista purkuprojekteista.
Kaikki kiinnittäminen vaatii ensin jonkin puun asentamisen, sillä seinät ovat heppoista ponttipaneelia. Ensin täytyy ruuvata kiinnityspuu rakenteisiin, sillä seinäpaneeli ei varmaan mitään kestä, eikä siihen oikein haluakaan runsaasti reikiä tehdä.
Halusin takaseinän ikkunan eteen pöytätason, siihen löytyi lähes täydellinen täyspuinen pöytälevy vanhan saunan eteisen välikatosta. Muutama sentti vain piti lyhentää moottorisahalla, niin tuli juuri passeli. Aina sitä kaipaa laskutasoa, ja tuo toimii ruukutuspöytänäkin. Lattiassa on kätevästi raot: multa saa karista suoraan alla olevaan maahan.

Projektin jatkoa seuraa, kun ehdin jatkaa she-shedini parissa.

Loppuun iloinen uutinen. Heinäkuussa satoi kuitenkin sen verran, että kirjoukonhattu on jaksanut ponnistaa kaksi kukintoa! Tämä ei ole moneen vuoteen kukkinut lähes ollenkaan. Muutenkin se on heiveröinen ja kitulias – kuvasta näkee, että akileijatkin ovat tätä korkeampia, mutta tämä oli silti mukava yllätys.


Keltakannusruoho Linaria vulgaris
Kirjoukonhattu Aconitum × stoerkianum 'Bicolor'
Koristekastikka Calamagrostis × acutiflora
Kultakärsämö Achillea filipendulina
Pietaryrtti Tanacetum vulgare
Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus
Tähkähelmikkä Melica ciliata

30 comments :

  1. Sinulta näyttää löytyvän toimeen tarttumista ja taitoa joka lähtöön. Mutta niinhän kai on saariston naisilla aina täytynytkin olla. Preerian värimaailma on hurmaavan hieno. Toimeen tarttumista ja taitoa näyttää löytyvän myös Mustilta.
    Ihania elokuun lopun päiviä sinne nautittavaksi.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä siksi olen hakeutunut saaristoon, että pääsen tekemään kaikenlaista ;-D Kalastaa en kyllä osaa, enkä kaloja käsitellä!
      Musti ahkeroi meidän kaikkien edestä.
      Kiitos, lämpimänmukavia elokuun päiviä sinullekin!

      Delete
  2. Voisin ottaa Mustin meille päiväksi tai pariksi. Täällä on havainto vesimyyrästä ja se selittää muutamia reikiä kukkapenkissä. Hienosti vaja rakentuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään! Jos on yksi, on todennäköisesti useampi lähistöllä ainakin. Toivottavasti eivät tee tuhoja kasviesi parissa.

      Delete
  3. Hienoa, että on vielä olemassa kunnon pyyntikissoja, kuten Musti.
    Vajasta tulee varmasti kiva, kunhan sisustus on valmiina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti on todella ahkera seniorimetsästäjä.
      Vajasta tulee ihan vain vaja, varasto, mutta kiva on silti tehdä siitä mieleinen.

      Delete
  4. Musti on oman tiensä kulkija, koska saa elää itsenäistä elämää. Ja emäntänsä tekevä ja aikaansaava 👌 Just niin pitää olla 🙏

    ReplyDelete
  5. Ihana tuo vajan ympäristön värimaailma heiluvine heinineen.
    Mustille rapsuti-rapsuti, sattuneesta syystä ei nyt mitään puszittelua.
    - Pirkko

    ReplyDelete
  6. Onni ei ole kaikkialle seuraavat pikkuveljet, vaikka ne ovatkin välillä ihan kivoja :) Ne haluaa aina apinoida kaikkia tekemisiä ja viedä parhaat kyttäyspaikat. vähän kun kalastajat kalassa, toinen ei osaa olla hiljaa paikallaan ja kyttäys menee pieleen.
    Nyt pääset kukkahommiin, vaikka vettä sataisi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merri ymmärtää :-D Juuri tuo, että tulevat pilaamaan kaiken. Ja muutenkin änkeävät nenille.

      Delete
  7. Kalenteripoika on niin komia että ihan pyörryn ihastuksesta - Pepsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. <3 Varovainen nyökkäys Pepsin suuntaan (Musti ei uskalla puskea tyttöjä, paitsi tyttökoiria)!

      Delete
  8. Komea kalenteripoika Musti ja pikkuvellu Ransu! Kyllä emännän kelpaa, kun on tuollaiset työkaverit.

    ReplyDelete
  9. Kalenteripoikia on aina niin ahkera! Samoin olet sinä, vajasta kehkeytyy ihan varmasti näppärä säilytyspaikka eri asioille ja jopa ruukutukseen sopiva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pieni tuo vaja on, mutta hyvä käsityökaluille ja ruukuille, multasäkeille yms. Aurinkotuolitkin tuonne saa talveksi säilöön, ja isot ikkunat, joita käytän keväällä kasvilaatikon päällä.

      Delete
  10. Mustia ei näytä sade haittaavan, kuten ei meidän Pokoakaan. Tulee välistä ihan likomärkänä reissuiltaan kotiin. Miuku sensijaan ei tykkää kastua, en tiedä miten se oikein edes liikkuu pihalla sateisella säällä:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä tytöt ovat hienohelmaisempia ;-) Miukulla on varmaan joku salainen keino.

      Delete
  11. Mikä ihana kalenteripoika ja pikkuveikka♥
    Mukava projekti sinulla vajan parissa, ja kiva kun voi hyödyntää kaikkea vanhaa ja kierrätettyä, kuten 1930-luvun koulukäsityö=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojat ovat <3
      On ihanaa, kun on kaikenlaisia aarteita, jotka saa esille!

      Delete
  12. Metsästääkö Musti vain itsensä värisiä? Tyylikkäästi sävy sävyyn?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh! Vesimyyrät ovat usein tuollaisia hyvin tummia, lähes mustia.

      Delete
  13. Hyvä Musti! Hiiret ja myyrät kuriin kovin ottein. Ehkä sumopainija-pikkuvelikin innostuu aikansa sinua seurattuaan.
    Vaja yllättää tilavilla sisätiloillaan. Noihin kattokaariinkin voisi laittaa koukkuja tai pieniä hyllyjä, sillä aina sitä säilöttävää riittää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Välitän kannustuksesi Mustille! Se tuli juuri keittiöön kerjäämään lisää sydäntä.
      Kattokaariin minäkin olen ajatellut koukkuja, toisaalta ei voi olla niin, että roikkuviin työkaluihin törmää. Kattorakenteen alareuna hipoo tukkaani; minua 5 cm pidempi ihminen joutuisi jo kulkemaan kumarassa. Luulen, että ensin hoidan niin paljon varastointitilaa seinustoille kun pystyn, ja sitten laitan johonkin kohtaan esim. tangon tai koukkuja vielä kattoon.

      Delete
  14. Ihana komea Musti! <3 Ja Ransu! <3 Vajasi on kyllä niin hieno ja varmasti siitä tulee todella kiva, kun saat sen kunnolla käyttöön.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojat <3
      Vajaan olisi menossa talvisuojaan enemmän tavaraa kuin sinne mahtuu. Mutta ainakin aurinkotuolit ja yhden penkin (toiveissa olisi kyllä kolme) saan sinne menemään, jos ei tarvitse mitään hakea vajasta talven aikana... hmm... no kyllä sitä aina jotakin oksasahaa kylläkin tarvitsee. Täytyy funtsia tarkkaan, silleen siirtolapuutarhamökkityyliin, jokainen neliösenttimetri!

      Delete
    2. Joo, kannattaa tarkkaan miettiä mitä laittaa perimmäiseksi. Ettei sitten tarvitse kiipeillä tai purkaa kamakasoja, jos jotain tarvitsee. nim.merk. kokemusta omaava :)

      Delete
    3. Muistan hyvin jonkun kuvauksesi aiheesta :-D Kulkuväylä täytyy jättää, joten ehkä edelleen kannan penkit vanhaan navettaan, vaikka ovat ne sielläkin tiellä - siellä on puutavaraa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!