Saturday 5 August 2023

Uutta paneelia ja uutisia vuodelta 1905

 Kun siippa tuli apuun, rykäisimme lautoja seinään.

Onneksi minun ei tarvinnut keikkua tikkailla! Kuvasta näkee ehkä, kuinka tämä länsipään päätykolmion panelointi oli jo huonona. Ikkunasta vasemmalle alareuna hapsottaa, kun laudat ovat vääntyneet. Ikkunan alta lautoja suorastaan putoili, naulasin niitä silloin takaisin tai sahasin muun korvaavan laudan tilalle.

Minä olin vastuussa sahaamisesta. Koska en omista jiirisahaa, tein sen käsipelillä vanhalla listasahalla, jolla tulee siisti reuna, joka ei hapsota.
Kun naapuri kauhisteli, että sahaan jokaisen laudan itse, totesin, että sahaan vaikka kaksi viikkoa putkeen, kunhan ei tarvitse mennä tikkaille.

Tilasin uuden lautatavaran tismalleen vanhan paneelin kaltaisena, mikä on toki kallista, mutta näin saan yhtä paksua lautaa talon seinään kuin ennenkin ja vanhan talon ulkonäkö säilyy yksityiskohtineen. Puu on lisäksi laadukasta, tiheäsyistä.

Ensimmäisen parin päivän urakoinnin jälkeen olimme edenneet ikkunaan asti. Jokaisessa laudassa on alapäässä kärki. Syreeni peittää armollisesti alun mittausvirheemme eli aaltoilevan alareunan, kunnes opimme hyvän metodin.
Seinän alaosa on raidallinen, koska en ole vielä ehtinyt maalata sitä loppuun. Sain tähän päätyyn viimeinkin kaikki saumarimat paikoilleen tänä kesänä (aloitin niiden laiton noin kymmenen vuotta sitten, heh).

Sitten työmaa seisoi reilun viikon, mikä on hyvä, sillä vanhan saunan purkamisesta kipeytynyt ranteeni oli entistä kipeämpi. Taapelissa on paneelit toiseenkin päätykolmioon, mutta se ei toteudu tänä kesänä tai ehkä syksylläkään, saa nähdä.

Viime viikolla urakka jatkui. Olen joskus kai esitellyt tässä päädyssä ikkunan ääreen rakennetun jännän sorvin, jonka väkipyörä on kiinnitetty kattoon. En nyt kylläkään löydä sitä blogijuttua sitten millään, joten ehkä teen niin, että esittelen sen tässä joku päivä uudemman kerran.
Kun seinää puuttui, näki hienot leveät kattolaudat alhaalta käsin.

Vintillä on kaikenlaista kiinnostavaa mujun seassa. Tiukkaan kääritty paketti papereita enteili joitakin visusti talteen laitettuja kirjeitä, mutta ne olivatkin tarkasti säilöttyjä paperipusseja. Ihan liikuttavaa, kuinka kaikki on pistetty säästöön. 
Tuossa on historian havinaa: Osuusliike Tarmolassa Turussa on käyty usein, ja joskus myös Kotileipomo Koskella sekä P.E. Aschanin leipomo-konditoriassa. Mitähän herkkuja noissa pusseissa on tuotu?

Myös vanha lehti löytyi vintiltä paneelin ja seinän välisestä raosta. Tuossa Espanjan kuningas Alfonso saa kuninkaallisen vastaanoton Lontoossa Victorian juna-asemalla.

Keskiaukeamalla on julisteen tyyppinen piirros ajan muodista. Neitokainen on debytantti astumassa vaunuista seuraelämään eli esittelyyn kuninkaan eteen.

Ajan muoti on kesäkuulta 1905. Lehti on The Graphic.
Koska taloni on ollut merimiehen koti, löytyy kaikenlaisia ulkomaisia lehtiä. Tapettikerrosten alta löytyi aikanaan myös ranskalainen talouslehti L'Economiste.

Pari valokuvaakin löytyy: Englannin kruununprinssi vastaanottamassa Espanjan kuningasta satamassa sekä kuninkaallinen kulkue, jota seuraamassa on tuhansia ihmisiä huonosta säästä huolimatta (tulee myös Charlesin kruunajaiset mieleen – näillä asioilla on Britanniassa pitkät perinteet).
Yllä on vastikään virastaan eronnut ranskan ulkoministeri M. Delcassé; tärkeä hahmo Britanniassa: entente cordialen eli Iso-Britannian ja Ranskan välisen ystävyyssopimuksen seppä. 

Nyt vintin tästä päädystä ei enää tuule ja sada raoista sisään, eikä toivottavasti lautojakaan enää putoile. Ikkunan yläpuolinen osuus oli niin hyvässä kunnossa räystään alla säänsuojassa, että sitä ei tarvinnut uusia. Mielellään jätän niin paljon vanhaa talteen kuin pystyn, mutta ponttilautojen osittainen vaihtaminen on kyllä hankalaa.

Vintin ikkuna on uudelleenmaalauksessa. Kittausten korjaaminen ja maalaus on paljon mukavampi tehdä pöydän ääressä kuin tikkailla ja työ tulee tehtyä huolellisemminkin. Yhdesta asiasta vain reklamoisin.
Ostin uudet hanskat, niissä on söpö susikuosi. Muutaman päivän käytön jälkeen oli oikean käden etusormen sauma ratkennut.

Nyt kangas on jo peukaloista hiutunut puhki. Onpa surkeaa laatua! Kyllä sitä olettaisi hanskojen käyttöiän olevan vähän pidemmän kuin pari viikkoa.

Seuraavaksi mietin paneloinnin väriä, tai oikeastaan päätös on jo tehty. Räystään alla säänsuojassa on hyvin näkyvissä alkuperäistä sinistä väriä, jota kajastaa punamultamaalin alta. Ymmärrettävää kyllä, että talo oli helpompi sutia yhdellä ja samalla maalilla, eikä monia värejä enää myöhemmin jaksettu maalata. Paneloinnin alakärjet ovat alun perin olleet valkoiset, sekin tieto oli nähtävissä esimerkiksi kuistin sisällä säänsuojassa säilyneissä paneeleissa. Aion palauttaa alkuperäisen värityksen.
Maalasin viime vuonna kuistin lattian Allbäckin pellavaöljymaalin sävyllä Vanha sininen katsoakseni vähän sen sopivuutta. Lautojen vanha maalipigmentti sekä ehkä maalityyppikin on erilainen kuin nykypäivän maalit, mutta tuossa näyttäisi olevan sävy aika lähellä.

32 comments :

  1. Kova työ korjata vanhaa mutta hienoa että jaksat entisöidä. Sininen sävy tulee varmasti näyttämään hyvältä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanhan korjaamisessa on työtä, mutta on niin palkitsevaa pystyä säilyttämään rakennusperintöä. Noita sinisiä tai vihreitä talojen yläosia on tässä osassa saaristoa, se on kiva paikallinen perinne.

      Delete
  2. Onneksi sait apua, ettei kaikkia tartte aina itte teherä, hirasta hommaa muutenki. Taas on muutto piirun verran likempänä :)Hanskat o nykyysin kyllä ruakottoman huanoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä monet puuhat ovat helpompia ja nopeampia, kun on kaksi tekijää. Ei tarvitse yhtä mittaa nousta ja laskeutua tikkaita, esimerkiksi. Se on aika normikamaa yksin tehdessä, mutta puuduttavaa ja aikaavievää.
      Ihanan optimistinen arvio tuo, että muutto on likempänä :-) Mutta niin se taitaa tosiaan olla, joka pienellä askeleella.

      Delete
  3. Lykkäättehän jotain nykyaikaa johonkin rakoon, ehkä vanhojakin takaisin tai kopioina. Ei uskoisi, miten joku nykyblääh on todella kiinnostavaa sitten myöhemmin. Kissoille terkkuja! mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan, pitäisikin laittaa jokin viesti nykyhetkestä tuonne rakenteisiin, jota toivottavasti joku tulevaisuuden korjaaja löytää.
      Kissapojille kerrotaan terkut :-)

      Delete
  4. Pari viikkoa on jo pitkä ikä nykyhanskoille. Eivät rakennustöissä kestä aina edes yhtä työpäivää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään. Löytyisipä hanskat vuodelta 1905...

      Delete
  5. Peukutukset teille hienon ja arvokkaan työn tekijöille! Kun kunnostettu ikkuna saadaan paikoilleen ja sininen maali lautaan, on lopputulos aivan ihana!
    Vanhan maailman uutisväläykset ovat aina mielenkiintoisia ja niiden pohtiminen antaa perspektiiviä, varsinkin kun niitä peilaa yleisesti Suomen historiaan tai vaikka oman sukunsa historiaan.
    Tsemppiä remontin jatkoon!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kannustuksesta!
      Onhan tuo vanhojen lehtien lukeminen kiinnostavaa ja hauskaa. Tuossakin on historiaan olennaisesti vaikuttanutta käännettä, kun Englanti läheni Ranskan kanssa – kymmenen vuoden päästä oli ensimmäinen maailmansota ja Delcassén pohjustuksen takia liittoutuminen oli selvä asia.

      Delete
  6. Hyvä kun sait apua talon panelointiin. Homma kyllä on sahata joka panelin piä muotoon käsipelillä. Kaunis ikkuna työnalla ja sininen maali sopii hyvin tuon punaisen maalin kanssa yksiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sahaaminen kävi nopeammin kuin olisin kuvitellut. Kulmat ylhäällä ja alhaalla sai onneksi vanhoista paneeleista, mutta kattoparrujen kanssa sai sovitella ihan tosissaan. Osa niistä kun on pyöreitä, osa kantikkaita. Eikä talokaan ihan suora ole, eikä myöskään laudoitus taloon nähden tai muutenkaan :-D

      Delete
  7. Upeaa kestävää pintaa on syntynyt. Tsemppiä työhönne:)
    Onpa jännää, kun löytyi sinistä maalia punamullan alta. Varmasti tulee hieno.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos tsempistä! Toivottavasti kestää seuraavat sata vuotta ja rapiat.

      Delete
  8. Hienoa, että säilytät remontissa vanhaa materiaalia mahdollisimman paljon. Teettää toki enemmän työtä, mutta lopputulos varmasti tulee palkitsemaan vaivan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jokainen tekee omat valintansa, mutta minulle on tärkeintä säilyttää talon luonne ja laajemmalla perspektiivillä myös rakennusperintöä.

      Delete
  9. Löytyipä mielenkiintoisia uutisia yli sadan vuoden takaa. Ajattelin samaa kuin joku tässä aiemmin jo ehti kommentoida, että laittakaa nyt ihmeessä sinne talteen myös jotain tämän ajan sanomalehtiä.
    Hienolta näyttää, olette saaneet jo paljon aikaiseksi. Kahteen pekkaan homma sujuukin helpommin kuin yksin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyypä laittaa sinne joku iltapäivälehti :-D

      Delete
  10. Valtavan ahkera ja tomera olet! Hienoja löytöjä nuo pussit ja lehdet. Onkohan tuo yksi pussi peräisin nykyisen Kosken leipomon emolta? Minun ainoa löytö on vuonna 2009 etelänlomalta lähetetty postikortti Espoossa asuvalle rouvalle ja tyttärilleen :-D. Mielenkiintoista siinä on se, että miksi se oli piilotettu ulkohuussin seinän ylimmän hirren väliin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No heh, olen asunut tässä nyt 17 vuotta joten ihan hirveän tomerana täällä ei kyllä olla oltu. Mutta jotain saatu aikaan ja etenkin tärkeää, että tuo vanha talo säilyy eikä lahoa piloille.
      Enpä tiedä Kosken leipomoista, toisaalta Koski on aika yleinen nimi. Mutta voi se olla samaakin perua.
      Tuollaiset jutut kuin sinun postikorttilöytösi totisesti kirvoittavat mielikuvitusta!

      Delete
  11. Ulkovuoriin panostaminen kannattaa, tulee katseita ja säätä kestävä. Sisätiloissa olemme käyttäneet uutta paneelia, mutta ulkovuoraukseen paikkaukseen tilattiin vanhan mallin mukaista vaikka se maksoi. Lasikuisti tehtiin uudesta ohuemmasta kun se oli niin lähellä alkuperäistä ja siihen uusittiin kaikki paneelit.
    Liikuttavaa nuo paperipussit, kaikki mahdollinen on kierrätetty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sisätiloihin voi tosiaan laittaa omia ratkaisuja ja materiaaleja. Minulla on tuvan katto tätä samaa vanhaa helmiponttia ja nyt on ilo voida viimein korjata muinoin katon vuotamisesta syntynyt reikä tuvan hormin ympärillä.
      Teillä on todella upeasti säilytetty ja korjattu kaikki vanhat rakennukset.

      Delete
  12. Remppaaminen ja rakentaminen sujuu huomattavasti helpommin useamman käden voimin. Mukavampikin tehdä, kun voi vaihtaa mielipiteitä ja muutenkin jutella siinä työn ohessa. Rakennus ryhdistyi ihan silmissä saatuaan uutta lautaa seinäänsä. Arvostan, että paneudut rakennuksen ajan tyylin ja materiaalien säilyttämiseen. Kaikkia työkaluja ei tarvitse itse omistaa. Jiirisahojakin voi vuokrata. Niitä saattaa monilta rakentajilta löytyä myös pidempiaikaiseen lainaan. Netin puskaradiot ovat oivallinen väylä etsimiseen.
    Hienoja löytöjä. Aikoinaan tavaraa on ollut vähemmän ja kaikella on ollut arvonsa myös uudelleen käytettynä. Sujauta sinäkin vaikka muutama saamasi postikortti ja sanomalehden sivu johonkin sopivaan koloon jälkipolvien ihmeteltäväksi.
    Työhanskat ovat kertakäyttökamaa. Olen joskus ostanut vähän kalliimpia puutarhahanskoja, mutta eivät kestä yhtään halpoja pidempään. Olen joskus ihmetellyt, miten esimerkiksi vielä 50-luvulla rakennustöitä tehtiin ilman kypärää ja työhanskoja, villapuserossa ja tavallisissa housuissa ja kengissä. Varmaan onnettomuuksien määrä oli silloin suuri. Työvaatteet ovat kehittyneet valtavasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, tai sitten voi kiistellä siitä, kuinka pitäisi tehdä :-D Yksin voi tapella vain itsensä kanssa.
      On tosiaan ihan ihmeellistä, kuinka rakennus näyttää suoremmalta, kun joku repsottanut laudoitus vaihdetaan. Kun vinoon lahonnut kuisti purettiin, moni oli hämmästynyt, kun talo olikin suorassa. Koko talo näytti olevan kaatumispisteessa, vaikka vain lautarakenteinen kuisti oli sitä.
      Jiirisaha olisi löytynyt naapuristakin, mutta minusta sahaaminen on ihan mukavaa ja on kivakin tehdä samoilla välineillä kuin alun perinkin on tehty. Se on hyvää hyötyliikuntaa ulkona eikä mitään tangonvetoa tylsällä salilla.
      On kyllä sääli, ettei hanskoihin käytetä kunnon materiaaleja. Miesystävällä on niin ahavoituneet kädet, ettei käytä hanskoja, mutta minulla uppoaa kaikki tikut sormiin lähimmän puolen kilometrin säteeltä, jos en pidä hanskoja. Turvakengät oli sentään molemmilla!

      Delete
    2. Totta. Yksin työskennellessä saa tehdä juuri siten, kuin hyväksi havaitsee. Mitä useampi ihminen on mukana, sen enemmän myös näkemyksiä.
      Joo, oivallinen näkökulma käyttää perinteisiä työvälineitä. Vanhan kunnostamisessa "hiljaa hyvää tulee" on ylipäätään viisasta. Eräs vanhempi ihminen totesi kerran, että hosuessa tulee vain kusipäisiä kakaroita.

      Delete
    3. Lasten ja vanhusten suusta kuuluu totuus :-D

      Delete
  13. Niin kaunis ikkuna! Tulee kaunista jälkeä, ja hyvä kun ei tarvitse hirmu hopulla tehdä. Vau mitä löytöjä vintiltä, noissa riittää tutkittavaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi ei tosiaan ole hoppua nyt, kun saatiin tuo pahemmin ravistunut seinä uusittua. Ikkunan kun saisi vielä takaisin paikoilleen, vedin uuden maalikerroksen vasta eilen. On kyllä kiintoisaa tutkia kaikkea vanhaa, mitä löytyy!

      Delete
  14. Oi, siellä on tapahtunut isoja asioita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On, tärkeä etappi vanhan talon kunnostamisessa.

      Delete
  15. Siistiä jälkeä ja mielenkiintoisia löytöjä!

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!