Monday 14 August 2023

Viikonloppu Pohjois-Karjalassa

 ja vähän Kainuun puolellakin, sekä Savossa.

Nurmeksen vanhassa kauppalassa oli taas avoimet ovet. Parin vuoden tauon jälkeen lähdin taas sinne ja pidin luennon sekä opastettuja puutarhakierroksia. Harmi vain, että en yhtään muistanut kertoa niistä täällä etukäteen, ehkä joku olisi ollut liikkeellä sillä suunnalla!

Nurmeksen kauppalassa on paljon hienoa. On hyvin säilyneitä puutaloja isoine tontteineen. Kauppala sijaitsee korkealla harjulla kahden järven välissä, joten järvi näkyy ihan harjun keskelläkin. Ihanan demokraattista, kun jokaisella asukkaalla on järvinäköala!

Sitten on koivut, jotka kuuluivat kaupunkikuvaan alusta saakka. Kauppala suunniteltiin paloturvalliseksi. Teiden tuli olla leveitä. Koivujen ansiosta tunnelma on lehtevä.

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on lisäksi omat koivujen reunustamat väylät mukavasti erillään autotiestä. Kuvassa on yksi kauppalan kauneimmista rakennuksista, jugendtyylinen rukoushuone.

Nurmekseen pitäisi joskus päästä ruskan aikaan, kun kaikki koivut ovat keltaisenaan!

Kauppalassa on rukoushuoneen lisäksi kirkko, joka on hieno maamerkki. Sitten on pienempi ortodoksikirkko. Monet näistä rakennuksista ovat auki avointen ovien päivänä.

Lisäksi pihoilla on pop-up-kahviloita ja kirpputoreja.

Syysleimut kukkivat Pohjois-Karjalassa ja -Savossa sekä Kainuussa niin komeasti, että kateeksi käy. Ukonhatutkin viihtyvät, kun minulla ne tuppaavat näivettymään.

Elävää musiikkiakin tarjoiltiin.


Harju on hiekkaa, mikä näkyy kauppalan reunalta alkavasta mäntykankaasta. Puistomaisessa rinteessä on monitoimitalo, kirjasto ja museo. Siellä myös luennot pidettiin tällä kertaa.

Harjua pitkin pääsee entisten kirkkojen paikalle ja sankarihaudoille. Entisiä kirkkoja on kolme, sillä venäläiset polttivat ensimmäisen, seuraava lahosi palveltuaan sata vuotta ja sen jälkeinen paloi Nurmeksen kirkonkylän palossa. Uusi ja toistaiseksi viimeinen rakennettiin tiilistä kauppalan puolelle 1800-luvun lopulla.

Tapuli vuodelta 1773 säästyi palolta ja seisoo komeana paikallaan harjulla.

Sankarihaudat koskettavat aina. Karjala on pitkään ollut idän ja lännen välisten taistelujen näyttämö ja se näkyy vaakunassa.

Minua kiinnostavat sukunimet. Tästäkin löytyi yksi Partanen, heitä on paljon. Isäni äidin isä oli Värtsilän Partasia. Isän äidin äiti oli puolestaan Könösten sukua Pälkjärveltä. Mainitsen nimet tässä, jos joku sattuu keksimään, että olemmekin sukua!

Nurmeksen vanhan kauppalan erikoisuus ovat myös palosolat ja palotorit, joiden tarkoitus oli estää tulipalojen leviäminen. Niitä kyllä tehtiin muihinkin puukaupunkeihin, mutta muualla niitä ei ole näin hyvin säilynyt. 
Palosolia reunustavat piharakennukset pihojen perällä, sillä talot ovat katujen varsilla. Palosolat ovat mukavia vehreitä reittejä paikasta toiseen siirtymiseen ilman, että tarvitsee kulkea autoteitä pitkin.

Nurmeksen matalampi maamerkki on kauppalantalo, upea puu-jugendrakennus. Se on vastikään kunnostettu ulkoa.

Sisällekin pääsi kurkistamaan, siellä remontti on vielä kesken. Tässä on valtuustosali.

Uimarantoja on keskustassa useita, enkä onnistunut ottamaan yhdestäkään kuvaa, vaikka istuskelin rantakahvilassa nauttimassa kookosjäätelötuuttia kuumana päivänä. Otin kuvan vain satamaan johtavasta hienosta pihlajakujasta. Satamassa on pienveneitä ja muutama venevaja, kaunis paikka kaiken kaikkiaan.


Pihojen kasveja ihastellessa yhtä paljon huomiota vie ihana järvimaisema, joka siintää milloin missäkin suunnassa.




Yöpymispaikkani oli Nurmeksesta pohjoiseen ystävän luona. Hänellä on vanha kansakoulu, jonka isossa sivurakennuksessa on viihtyisä vierashuone, lisäksi on jättimäinen jumppasali puolapuineen ja veistoluokka, jos tekee mieli alkaa yhtäkkiä puuhailla jotain. Pääsin oppimaan lautanauhan tekoa, siihen ei tosin tarvittu veistoluokkaa.
Pihalla on niittylämpäreitä. Ruusuruoho viihtyy täällä kadehdittavan hyvin.

Päärakennus on uudessa kauniissa maalissa. Huonekorkeus on melkoinen!

Matkani jatkui Hiidenportin kansallispuiston tuntumaan ja hiukkasen Kainuunkin puolelle.

Nämä erämaapaikat ovat vaikeita kuvailla. Ne pitää vain elää. Kun kymmeniin kilometreihin ei ole muuta kuin luontoa ja eläimiä; ihmismassat, asfalttitiet ja katuvalot ovat kaukana – kaukana kavala maailma. Västäräkki katseli kivellä virran soljumista

Kainuun maisemaa.

Sitten aloin pikkuhiljaa valua etelää kohti. Hitaasti, jotta ehdin viipyä mahdollisimman pitkään kauniissa Pohjois-Karjalassa. 
 
Tässä ollaan vielä Valtimolta pohjoiseen.

Hämmästykseni oli suuri, kun lähes heti Pohjois-Savon rajan ylitettyäni alkoi vihmoa ja sade yltyi rankaksikin. Muutamasta yllä olevasta kuvasta näkee, millainen sää oli samana päivänä Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Tuli mieleen Hiidenkiven puutarhan Minna, joka on sadatellut jo toista runsassateista kesää peräjälkeen, kun muu Suomi on kärvistellyt kuivuudessa.
Myös Nurmekseen Pohjois-Savosta tulleet bussilastilliset vieraita kertoivat sadetta tulleen sinäkin päivänä ihan rankasti matkan varrella, kun Nurmeksessa ei voinut kuvitellakaan, että jossakin on satanut. Tämä on outoa ja vaatii tarkempaa tutkimista. Ei kai sade voi noudatella maakuntarajoja.
Joka tapauksessa halusin koukata Rautavaaraan, kun en ollut siellä koskaan käynyt. Kaunista oli!

Aikaisin tänä aamuna heräsin Mäntyharjulla. Napsin muutamia kuvia ennen aamukuutta Taidekeskus Salmelan ympäristössä.

Sepä on hieno paikka. Mutkitteleva matkailu kannattaa.



Luentoni luonnonkasveista ja lempiväreistä puutarhassa on katsottavissa Nurmeksen You Tube -kanavalla kahden viikon ajan, tässä linkki: KLIK.

30 comments :

  1. Olin perjantaina nurmeksessa asioilla . Näin siellä ilmoituksen avoimet ovet tapahtumasta,en käynyt niissä. Olisin varmaan käynyt luennollasi,jos olisin tiennyt,vaan eipä tullut luettua mistään tapahtuman ohjelmaa. Tulee pyörähdettyä useinkin nurmeksessa kun on niin lähellä,itse asustelen kuhmossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi hitsi juu. Olen niin surkea näissä markkinointihommissa. Toki olen itse tiennyt talvesta lähtien, että tuonne menen, enkä silti ole onnistunut missään vaiheessa sitä mainitsemaan. Harmi, olisi ollut todella mukava tavata! Asut aivan ihanalla seudulla. Sydän jäi vielä sinne.

      Delete
  2. Sinulla oli oikein luentokiertue eri paikkakunnilla? Meillä on mökillä koristekasveina mustikkaa ja puolukkaa, eli värisuora on kohdillaan, myös lehdissä syksyllä. :)
    Tuo vesisadealue on mielenkiintoinen. Olen ihmetellyt tuota pienemmissäkin piireissä, miten jonkun paikkakuntalaisenkin mielestä koko kesän on satanut, mutta itse en ole ajatellut noin, eikä mielestäni edes ole.
    Me oltiin aikoinaan Nurmeksessa häämatkalla ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ollut kuin tämä yksi luento tuolla Nurmeksen tapahtumassa.
      Mustikka ja puolukka ovat valtavan kauniita!
      Sadeasiat ihmetyttävät. Toki on niinkin, että joku näkee lasin puolityhjänä ja joku puolitäytenä, mutta kyllä selvästi sateita tulee pienelläkin välimatkalla hyvin eri lailla. No on kyllä meilläkin, isot Nauvon ja Korppoon saaret etelämpänä vetävät sateet luokseen, meille ei jää kuin rippeet ;-D
      Vau, häämatka Nurmekseen, sepä onkin teille tärkeä paikka!

      Delete
  3. Tosi kivoja kuvia Nurmeksesta. Siellä ei ole tullut koskaan käytyä. Pitääpä kuunnella luentosi ihan ajan kanssa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siellä on yllättävän virkeä ja elinvoimainen kaupunki, todella kaunis ja hyvin hoidettu, melkoisen syrjässä mistään. Se yllättää. Nurmeksessa on tunnelmaa, ehkä juuri siksi. Se on erityinen.

      Delete
  4. Mukava kun meijän maakunnassa kävit. Nurmes on miullekkin vähän vieraampi kaupunki. Se kun on tuolla yläkarjalassa. Bomballa oon käyny muutaman kerran. Kuuntelen tuon luennon miekin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teidän maakunnassa on aina yhtä ihana käydä! Se vain on tavattoman laaja. Minun täytyy jollakin kerralla perehtyä eteläisempiin osiin, ja ihan itäänkin, enkä ole edes Kolilla käynyt. Mutta etenkin Värtsilän ja Tohmajärven suunnassa pitäisi näydä nuuhkimassa ilmaa esi-isien ja -äitien suunnalla, vaikka ihan ne kotikylät ovatkin jääneet rajan taa.

      Delete
  5. Hieno tietopaketti kuvineen Nurmeksesta. Ikuisuus sitten tutkittiin kesäloman ajan Itä-Suomen kyliä ja kaupunkeja. Sen jälkeen on tullut piipahdettua yksittäisissä paikoissa lyhyen aikaa, mutta ei toistamiseen Nurmeksessa. Maailma on muuttunut ja niin on ihminenkin, joten katsottavaa riittäisi uudelle turneelle.
    Tämän kesän sateet ovat olleet ihan kummallisia. Jos noudattavat kuntarajoja niin taatusti jotain muitakin rajoja. Meitä lähin Ilmatieteen mittausasema on Nuuksiossa. 7.3 km:n päässä meistä. Monena päivänä siellä on satanut todella paljon, kun meillä ei ole tullut tipan tippaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itä-Suomessa totisesti riittää tutkittavaa vaikka kuinka moneen reissuun. No niin kyllä on ihan joka puolella, meillä on iso maa, jossa on vaikka mitä kiinnostavia paikkoja ja paikallisväriä joka ilmansuunnalla.
      Nuo mittausasemat ovat tosiaan oma lukunsa. Ne eivät tosiaan kerro kuin sen paikan tilanteen. Meillä ehkä relevantein on Kumlinge vaikka sinne on 45 km. Kuitenkin sinne osuvat yllättävän usein ukkoset, tai sitten sataa muuten vain, ainakin enemmän kuin meillä (tutkin usein sadetutkakarttaa sateen toivossa). Lähin asema on Fagerholm, mutta sinnekin on yli 20 km ja koska se sijaitsee Nauvon ja Korppoon suurten pääsaarten välissä, sataa sielläkin enemmän – suuret maamassat saarissa vetävät monet saderintamat yllensä, mistä ne ohjautuvat itään kohti Paraisia ja meille 20 km pohjoisemmas ei tule mitään sateita. Joten tilanne on sama kuin teillä, sadetta ei tule niin paljon kuin ennustetaan tai sadekertymässä väitetään.
      Toisaalta juuri nyt on ihan kiva, ettei olisi satanut kovin paljoa, kun maalaamani vintin ikkuna on ollut kuivumassa ja ikkuna-aukon päällä ollut muovi lensi pois viikon takaisessa myrskyssä, enkä sitä ehtinyt tai voinut myrskypuuskissa kiinnittää uudestaan ennen reissuani.

      Delete
    2. Pitäisi varmaan perustaa oma mittausasema. Toisaalta, aika tarkkaanhan näitä oman pihan säätapahtumia tulee jo seurattua. Aamuyöstä täällä tuli vettä kaatamalla vajaan tunnin ajan. Toivottavasti vintin ikkunasi saa kuivua rauhassa.

      Delete
    3. Totta, kyllä tulee tosiaan seurattua aika tiiviisti etenkin sademääriä.
      Ikkuna kuivuu kyllä rauhassa, mutta pelkään, että vanhan talon avonaisesta ikkuna-aukosta on satanut sisään. Tulin vähän aikaa sitten kotiin, menen huomenna tutkimaan, kuinka märkiä lattiamujut siellä ovat.

      Delete
  6. Huomasin hämärästi joskus, että siellä on avoimet ovet ja hämärästi myös ajattelin, että tuleekohan Ransun ja Mustin äiti taas Nurmekseen. Jos olisin sattunut muistamaan kaiken, olisin tuonut pojille pienen paketin.. hiiriä tai jotain :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Hiiripaketti olisi ollut kiva! Kertoo Ransu tästä käsivarteni vierestä ja puskee kättä.

      Delete
  7. Kiitos käynnistä! ❤️

    ReplyDelete
  8. Kiitos, ihana kirjoitus. Korjaan yhden pienen virheen. Nykyinen kirkko on Nurmeksen 5. kirkko. Ei siis 4. Ensimmäisen kirkon polttivat venäläiset v. 1656 , 2. ja 3. purettiin vanhana ja 4. paloi . Nykyisen v. 1894 valmistuneen Suomen 5. suurimman kirkon sisällä on vitriineissä pienoismallit kaikista tuhoutuneista kirkoista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No onpas ollut kirkkoja! Kiitos korjauksesta. Täytyypä käydä tutustumassa pienoismalleihin.

      Delete
  9. Olipa antoisa esittely. Omat muistikuvat Nurmeksesta ja Pielisestä ovat Kolilla vuonna 1979 järjestetyltä partiolaisten suurleiri Karelialta. Siellä tehtiin retki Nurmekseen. Pohojalaaslikkana ihimettelin, kun luonnossa kasvoi vadelmaa. Ei ollut alakouluikäisenä tullut vastaan sellaista silloin kotiseudulla. Saattaisi olla aika päivittää jonain kesänä Nurmeksen tunnelmat.
    Nyt ”lähden” kumminkin luennolle: kiitos jo etukäteen!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurmes on saattanut niistä ajoista muuttua. Ainakin sinne on viime vuosikymmeninä muuttanut paljon luovien alojen ihmisiä, nuoria perheitä ja ihan ulkomaalaisiakin, jotka ovat ihastuneet kaupungin tunnelmaan. Siellä on jotenkin todella vireää ja elinvoimaista, mikä on hieno saavutus syrjäiselle kaupungille.

      Delete
  10. Kiitos reissuesittelystä, mielenkiintoista. Luento on katsottava!

    ReplyDelete
  11. Kivaa tietoa Nurmeksesta, kiitos! Usein kuulee kerrottavan Lieksasta, mutta ei juurikaan Nurmeksesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta! Nurmes on silti pidemmänkin visiitin arvoinen. Kivointa tietty, jos pääsee molempiin.

      Delete
  12. Mukava esittely reissuiltasi. Oletpa käynyt taas lähellä! Olisin voinut vaikka piipahtaa luennollasi, jos olisin älynnyt sen etukäteen. Pitääpä kuunnella edes tuo tallenne jossain sopivassa välissä.
    Hah, tulipahan todistettua, etten ole puhunut palturia, kun olen manaillut niitä sateita! Joko toiset kunnat ovat keksineet, kuinka hätistellään sadepilvet pois (ja ne kaikki kerääntyvät sitten meidän onnettomien niskaan) tai sitten joku täkäläinen neropatti on keksinyt, miten saadaan tarpeeksi vettä viljelyksille. Kai sinulla oli auton katolla joku avonainen suksiboksi tai muu allas, johon sait "matkamuistoksi" pohjoissavolaista sadevettä? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävin niin lähellä, että tankkasin siinä teidän kylällä! Mietin, että olisi ihan huippua nähdä sinua siinä sattumalta, vaikka tuskin olisin sinua tunnistanut. Harmi vain, että oli tulenpalava hoppu ehtiä järjestäjien pihakierrokselle siinä vaiheessa.
      Harmittaa nyt entistä siampana, etten tajunnut mainostaa täällä etukäteen tapahtumaa ja omaa osuuttani siinä.
      On kummallista, kuinka Pohjois-Savo, tai sen osat, vetävät sadetta niskaansa. Siellä voitaisiin markkinoida tuota sadeasiaa esim. siitepölyallergioista ja muista kuivuusasiosta kärsiville sekä sanoilla: "täällä ei puutarhasi kuivu karrelle". Ensi kertaa varten täytyy ehdottomasti asentaa vedenkeruuallas auton katolle!

      Delete
    2. Onpa hienoja kuvia sieltä reissusta, itse olen Pohjois-Karjalasta alunperin, siellä on juureni.. nyt ei sielläkään enää tule käytyä, kun viimeinenkin side katkesi sinne, kun lapsuus ajan mökki , joka oli viime ajan serkun omistama, on nyt myyty. Serkullakin liian pitkä matka oli Ruotsista, ja varsinkin kun hänen miehensä kuoli aiemmin. T.Sesse

      Delete
    3. Muistankin, että olet sieltä. Minusta vain osa, eikä ole mitään lapsuudenmuistoja, kun mummini oli jo nuorena muuttanut etelään. Pohjois-Karjala on erityisen kaunista seutua ja ihmiset ovat ihania.
      On haikeaa, kun lapsuuden mökit ja talot myydään. Ruotsista on tosiaan pitkä matka.

      Delete
  13. Nurmes on tuttu lapsuudesta ja nyt myöhemmin muistakin yhteyksistä. Olen osallistunut myös Vanhan kauppalan tapahtumaan, niin tänäkin vuonna. Nurmeksessa kaikki on kohdallaan. Parasta ovat pohjoiskarjalaiset, nuo Suomen mukavimmat ihmiset.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allekirjoitan täysin nuo kaksi viimeistä lausettasi :-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!