Tuesday 8 August 2023

Täydellisen lepakkokaton ainekset

 Kun aloin keväällä purkaa vanhaa saunaa, lähti aaltopeltikaton alta lentoon unihiekkaa silmistään pyyhkivä lepakko.

Aaltopeltikaton alla on pärekatto. Pellin kourun ja päreen väli tuntuu olevan lepakoille ihanteellinen päiväunipaikka.
Onneksi en tuhonnut kattoa purkaessani kaikkia tonttini lepakkopaikkoja, sillä rintamamiestalossani on tasan samanlainen kattorakenne. Aaltopeltireunaisen räystään alta sujahtaa lentoon yleensä kymmenisen lepakkoa, kun ilta hämärtää. Pari viikkoa sitten teimme laskennan, kun meitä oli kaksi. Kumpikin vahti omaa puoltaan talosta ja saimme lopputulokseksi 13 lentoon lähtevää lepakkoa. Toisen puolen laskenta häiriintyi puhelinkeskustelun ajaksi, joten määrä voi olla vähän suurempikin. 

Onkin hienoa voida tarjota lepakoille hyvät elinolosuhteet, ruokaakin niillä riittää, kun hyönteispopulaatio on laaja ja uusi hyttysten sukupolvi tsiljoonine edustajineen syntyi heinäkuun sateiden myötä.
Lepakoita saattaa myös mennä päreiden alta vintille. Kesällä, kun vintin ovi on auki, voi niitä eksyä sieltä alakertaan. Yksi lenteli illalla nukkumaan mennessä asuinhuoneissa. Olisin avannut sille heti ulko-oven, mutta siippa (huomaa kutsumanimivalinta) halusi siitä välttämättä kuvia. Minusta moinen oli eläinrääkkäystä, mutta lopulta otin itsekin pari kuvaa, kun lepakko asettui makuuhuoneen katonrajaan kiroilemaan.

Harmistunut lepakko, joka olisi halunnut jo päästä aterialle. Tämä on pohjanlepakko, niillä on tuo hieno ruskea selkäturkki.

Vanhan saunan eteläpuolella on vielä aaltopeltiä, jatkan sen purkamista varmaan syksyllä, jos rasittunut ranne paranee siihen mennessä. Rakennus oli myös mennyt erittäin vinoon.

Mutta eipä ole vinossa enää! Ainakaan kovin paljoa. Se taisi suoristua vielä lisää kuvan ottamisen jälkeen.

Tällä nurkalla, pengermän päällä, kasvaa punahevoskastanja 'Briotii'. Se on kasvanut paljon! Istutin sen 20-senttisena minitaimena.

Vanhan saunan tämä nurkkapaalu oli luiskahtanut kokonaan pois nurkkakiven päältä. Ähelsimme kiven paalun alle kahdella rautakangella (siis kun nurkkaa oli ensin nostettu hallitunkilla) ja sen päälle tarvittiin vielä toinen kivi, ja myöhemmin kolmaskin, ennen kuin rakennus alkoi muistuttaa suunnilleen suoraa. Tämä nurkka on noussut ainakin puoli metriä.

Yksi syy kivien liikkumiseen on savimaa ja märkä paikka. Sauna on pykätty tonttini märimmälle kohdalle. Maa on keväisin velliä.
Kokeilin tänä kesänä taas kerran kilpiangervoa, sillä se on minusta niin hieno suurilehtinen kasvi. Olen istuttanut niitä vuosien saatossa valoon ja varjoon, märkään ja vähän kuivempaan ojan pientareelle, eikä mikään paikka ole kelvannut. Aina ovat kuolleet pois viimeistään istuttamisvuotta seuraavana.
Tämä yritys numero 7 teki varmaan kuolemisen nopeusennätyksen, sillä kymmenen päivää istuttamisen jälkeen se näytti tältä. No, eihän sitä kuvasta edes erota. Siinä on kukinto latvassa ja pitkä vihreä varsi, kaikki lehdet ovat kuihtuneet. Ja tätä olin kuitenkin kastellut lähes päivittäin! Ja lisäksi se tosiaan kasvaa yhdellä tonttini märimmistä paikoista.

Taimi rassukka joutui myös tallotuksi, kun siippa ei tajunnut siinä mitään kasvia olevankaan. Laitoimme huomiokiviä sen ympärille, jos se vielä olisi kumminkin elossa. Ja niinhän se on, sieltä nousee pienenpieni lehti!
En kyllä tämänkään suhteen elättele suuria toiveita, sillä tässä näyttää olevan kasvi, joka vain ei täällä viihdy. Mutta yrittää täytyy, kun komea olisi, jos kasvaisi.

Myös talolta päin katsottuna vanha sauna on suoristunut, vaikka tälle päädylle emme ole tehneet mitään. Oikeanpuoleista nurkkaa voisi vähän nostaa ja siinäkin nurkkapaalu on osittain poissa kiven päältä. Laitoin sinne kumminkin varakivet viereen, jos se liikkuu ja luiskahtaa, niin on edes jotain.
Työtä seurasi lapinporokoira Lávvi.

Lávville täällä oleilu ei ole kovin rentouttavaa, sillä Ransu pitää sen kovassa kurissa ja nuhteessa. Koko ajan joutuu pieni koira olemaan valppaana, mistä se kissahirviö taas hiipii.

Täältä toisesta päädystä käsin voi ehkä hahmottaa rakennuksen aiempaa vinoutta. Otin tämän kuvan toukokuussa. Puurakennukset ovat joustavuudessaan varsinaisia ihmeitä!

Suoristaminen sai aikaan senkin, että räystäs suoristui kuin taikaiskusta. No siis kun keskimmäisiäkin tolppia nostettiin kivien päälle.
Seinälaudoitusten purkaminen jatkuu. Tässä nurkassa on suurin työ, kun siellä on sisäseinät ja välikatto entisen saunan kohdalla. Haluan tästä rakennuksesta niin avaran (seinättömän) kuin mahdollista.

Kun vanha sauna tästä vähitellen kaunistuu (minun silmissäni se kaunistuu sitä mukaa kuin sitä riisutaan) ja muotoutuu huvimajaksi, voin kehitellä tätä sen edessä olevaa ruusu-heinätarhaakin lisäämällä esimerkiksi köynnösruusuja rakennelman seinustalle. 
Mietin myös kulkua rakennuksen läpi eli kulkuaukon tekemistä tänne päin. Se vaatii tukiparruja, mutta tuskin on kovin kummallista salatiedettä.

Ruusu-heinätarhassa on syysvuokko, joka suureksi hämmästyksekseni alkoi jo kukkia! Hämmästyksen syitä on kaksi: aikaisuus ja se, että se on ylipäätään hengissä ja jopa viihtyy, on rehevöitynyt. Syysvuokkoja(kin) kun on tullut istutettua vuosien mittaan ainakin tusina, eikä niistä ole pysynyt elossa kuin yksi.
Tämä on peräisin Paloniemen Taimistolta Suonenjoelta. Kuten taimiston viisas omistajatar virkkoi, täytyy taimien olla hyväkuntoisia. On turha istuttaa mitään puolikuollutta raaskua, jonka kastelu on taimimyymälässä unohtunut. Ulkomailla tuotettujen taimien talvenkesto on myös aina mysteeri.


Kilpiangervo Astilboides tabularis
Punahevoskastanja Aesculus × carnea
Syysvuokko Anemone hupehensis

24 comments :

  1. Rakennuksen oikaistuminen vaikuttaa suorastaan ihmeeltä! Ja mitä nostalgisia juttuja sen kätköistä löytyikään.
    Jos meillä olisi sisätiloissa tuollainen lepakko, juoksisin kiljuen ulos, enkä palaisi piiiitkäään aikaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh! No mutta lepakot ovat todella hienoja otuksia!

      Delete
  2. Puurakennusten joustavuus on ihmeellistä ja miten lopulta pienestä oikenevat. Muistan varmasti lopun elämääni mitä pauketta aitta piti kun sitä nostettiin ja laskettiin suoristamisen aikana. Mutta niin vain sekin oikeni.
    Lepakot ovat, no en tiedä. Toisaalta tykkään mutta toisaalta säikyn. Loppukesän iltoina niitä alkaa kerääntyä pihaan ja kun käy illalla saunassa, niitä lentelee saunan ulkovalojen läheisyydessä, siinä kun on paljon ötököitä. Hieno hetki on seistä siinä valon alla ja katsella ohi kiitäviä lepakoita, menevät ihan läheltä ihmistäkin. Sisällä talossa säikähtäisin ja pahasti.
    Emme ole löytäneet lepakoiden talvetimispaikkaa, mutta nyt sain yhden vinkin missä viihtyvät, meilläkin on jätetty pärekatto talon ja navetan peltikaton alle ja peltikatto on tuollaista aaltopeltiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sitä nitinää ja pauketta on aivan hermojaraastavaa kuunnella, kun koko ajan odotan, että tapahtuu jotain aivan hirveää ja kaikki litistymme, ihmiset ja rakennukset. Onneksi ei niin ainakaan vielä käynyt.
      Lepakoiden lentoa on hieno seurata. Huoneissakin ne lentävät äänettömästi eivätkä törmäile mihinkään tai keneenkään, ja oven aukaisun jälkeen löytävät tiensä hyvin nopeasti ulos.
      Lepakot eivät varmasti pysty talvehtimaan katon välissä, sillä siellä on liian kylmä, niille pitää olla maakellari tai luola tms. paikka, joka ei mene pakkaselle. Mutta niiden aktiivisen kauden aikaan ne näyttävät mielellään viettävän päivänsä tuolla katon välissä. Ihanaa, että on oma lepakkopopulaatio.

      Delete
  3. Pikku Ransuko kissahirviö!? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se varmaan koiran näkökulmasta on. Lávvi ei uskalla edes hengittää, kun Ransu tassuttelee ohi ja nuuhkaisee koiran käpälää.

      Delete
  4. Mielenkiintoista nähdä, millainen huvimaja sitten ajan mittaan muotoutuu. Hyviä vointeja kaikille elikoille! mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muotoutuminen saattaa viedä aikaa :-D Elikot kiittävät!

      Delete
  5. Olette ahkerina siellä. Harmi, että Ransu ei pidä koirista. Onneksi sentään Mustista koirat ovat kivoja. Ihanaa, että syysvuokko tuuheutuu. Minulla on jopa kolmessa syysvuokossa nuppuja ja neljäs on elossa, eikä yksikään ole tänä vuonna istutettu. Ennätys.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikenlaista tuli tehtyä, oli turbovaihde päällä. Ja kun tunkki oli mukana, niin vanha navettakin tuli kengitettyä.
      Mukava kuulla, että siellä syysvuokko viihtyy! Toivottavasti nämä nyt viihtyvät pysyvästi. Minulla on yksi vanha ja nyt tämä pari vuotta sitten istutettu, enemmänkin olisi kiva, mutta hyvä, että on edes nämä kaksi syysvuokkoa.

      Delete

  6. Siipat on kivoja, tykkään ;-). Täälläkin on niitä. Illalla jänniä lehahtajia. Piti ihan tarkistaa googlesta, että tietää itse mistä puhuu, hihii.
    Luulisin, että meidänkin lepakot on juuri noita pohjanlepakoita.
    No voi Lávvia, niin kiltin näköinen koira, rapsutuksia sille. Salaa rapsutuksia kumminkin myös sille pikku-hirviölle.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla, että sielläkin on lepakoiden ystävä!
      Lávvi on tosiaan tavattoman kiltti koira. Mutta Ransulle se ei ole mikään lieventävä tekijä, koira kuin koira, vihollisia kaikki tyynni. Annan kaikille salarapsutukset :-) Eläinten elämä on joskus yhtä mustasukkaisuusdraamaa.

      Delete
  7. Meillä oli alkukesän helteillä hieno lepakkokokemus. Oltiin uimassa ja lepakko lenteli ihan keskellä päivää matalalla ja kävi välillä veden pinnalla. Kyllä ihmeteltiin että miten se siihen aikaan lenteli. Laitoin ihmetykseni instaan ja eräs tiesi jertoa, että helteellä niiden täytyy käydä juomassa päivisinkin. Luulin sen metsästävän ruokaa mutta tyyppi kävikin hörppäämässä vettä järven pinnalta. Saunasta on tullut aivan upea jo nyt ka niin ihanaa kun sinulla on siellä nyt apuja ja seuraa❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau, mahtava lepakkokokemus! Hienoa, kun kerrankin pystyy näkemään lepakon paremmin kuin vain illan hämärässä ohi suhahtavana tummana hahmona.

      Delete
  8. Meilläkin eilen lenteli lepakko sisällä. Oisko savupiippuun erehtynyt ja kun uuninluukun ilimaraot ol auki, niin siitäkö sisälle lie piässy. Suatiin ulos lentämään. Hyvin saitta saunarakennuksen oikiimaan. Ryhti kohen kerralla. Miulla on monta kokeiluu syysvuokosta, huonolla menestyksellä. Elossa yks valakonen. Oisko ollu huonot taimet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kyllä jännä tilanne, kun lepakko sisälle tulee, mutta kyllähän ne liukkaasti ulos tietävät lentää, jos vain joku aukko on auki.
      Syysvuokko on kyllä kinkkinen, eikä ulkomailta tuotujen taimien juuriston vahvuus ehkä ole sama kuin kotimaassa kasvatettujen. Toivottavasti niitä aletaan lisätä täällä Suomessa enemmän taimistoilla.

      Delete
  9. Ihana asenne Sinulla lepakoihin. Minun asenteeni on IIIK-tasolla. Olen kylläkin nähnyt niistä vain muutaman pyrähdyksen hämärässä aiemmin ja tänä kesänä pimeässä vain kuullut pari katonrajaanpakenemisääntä. Ja hyvä niin :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli minullakin varmasti ennen, mutta niihin tottuu ja niitä oppii arvostamaan, moni lepakkolaji on uhanalainen. Sitten, kun oppii luottamaan siihen, etteivät ne lennä päin, olo varmaan helpottuu. Ne ovat ällistyttävän taitavia väistämään kaikkea.

      Delete
  10. Hihi, siippa :D Tutun näköinen kaveri, muutaman kerran niitä on lapsuudenkodistanikin pelastettu pihalle. Kerran yksi oli eksynyt isäni kenkään päivälevoille. Ne pesivät vanhempieni talossa myös kattopellin alla ja valitettavasti myös kakkivat sieltä yläkerran parvekkeen oven eteen ainakin ennen kuin vanhempani tekivät kattoremontin. Ei ole tullut kysyttyä, vaihtoivatko lepakot sen jälkeen majaa. Sopivampiakin pesäpaikkoja kun olisi. En ole nähnyt täällä meillä lepakoita kertaakaan, vaikka iltaa on istuttu useammankin kerran ulkosalla. Ehkä ne eivät viihdy kaupunkioloissa.
    Kylläpä sauna näyttää nyt ryhdikkäältä. Siitä tulee varmasti kiva huvimaja sitten aikanaan. Toivottavasti kilpiangervokin alkaa viihtyä. Ehkä nuo kivet auttavat pitämään kosteutta paremmin maassa kun ei pääse tuuli kuivattamaan niiden läpi.
    Kivaa sunnuntaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, kengässä päikkäreillä! <3 Jotenkin söpöä, vaikka ehkä ei siinä tilanteessa ollut.
      Täälläkin tippuu lepakonkakkaa vintille läheltä muuria. Koska vinttini on vain varastona, en siitä piittaa. Pitää vain olla töllistelemättä kohti kattoa suu auki :-D Joskus nimittäin yritän katsoa, näkisinkö lepakkoa jossain katonraossa, mutta eihän niitä näe, menevät niin pieneksi mytyksi. Varmaan muurin ja katon väliseen parin sentin rakoon.
      On se harmi, jos teillä ei lepakoita ole. Ovat niin mainioita itikanpyydystäjiäkin.
      Toivottavasti kilpiangervo on vielä elossa. Olen ollut tien päällä, kaahasin teidän kylän ohi kahdella renkaalla, kun olin hieman myöhässä.

      Delete
  11. Lepakot ovat yhtä aikaa suloisia ja vähän pelottavia mielestäni. Asumme taajamassa ja erään puiston lamppujen valokeilassa on mahdollista nähdä syksyisin lepakkoja liitelemässä. Ilmeisesti pesäpaikkoja löytyy näinkin läheltä kaupunkia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaupungissa niillä voi olla hyvätkin olot, jos vain rakennusten kattorakenteet ovat oikeanlaisia :-)

      Delete
  12. Oooh - oli pakko tulla ihailemaan pärekattoa "tarkemmin"
    ja ketäs kavereita täällä olikaan;
    "Leevi-Lepakko luumupuussa,
    heräilee vasta illan suussa...
    Mitenhän se lasten lorupussin loru jatkuikaan...
    Suloinen ylös-alas nukkuja....

    Mikä miljöö teillä siellä onkaan... kuinkahan läheltä olemmekaan 2022 ajelleet.... ristiin-rastiin-rotkoissakin maastopyörillämme Korppoo kierrettiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ilo tarjota lepakoille päiväunipaikkoja, vaikka ne eivät enää voikaan käyttää tuota vanhaa saunaa tai ainakaan sen kattoa.
      Täällä ollaan Åvensor-nimisellä saarella, joka on Korppoosta pohjoiseen, Norrskatan saarestakin vielä vähän pohjoiseen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!