Wednesday, 17 June 2020

Ruskopenkin kuulumiset

Hirmuista, kun kaikki tapahtuu nopeasti! Piti kertoa ruskopenkin tulppaaneistakin, eikä niitä enää olekaan. Tässä kuitenkin viimeiset tulppaanit kesäkuun alkupuolelta. Ihana buharantulppaani 'Bright Gem'.

Tulppaanikirjo oli aika hauska, kaikenlaista sekavaa. Oli vanhoja Blushing Apeldoorneja, uusia 'Mango Charm' ja 'Salmon Dynasty' -lajikkeita, tuo vaaleanpunainen lienee jompaakumpaa niistä tai sitten pussin mukana tullut virhekappale. Jopa ikivanha 'Texas Flame' innostui tekemään pari kukkaa, vaikka talvi oli niin märkä. Kaiken kaikkiaan hyvä saldo, sanoisin.

Sitten avautui ihanaakin ihanampi pikkukurjenmiekka 'Gingerbread Man', jonka onneksi ehdin nähdä ja ikuistaa ennen kaupunkireissua.

Kaupunkireissuun mahtui mm. visiitti Päivölän koepellolla Nummelassa. Siellä kurjenmiekat näyttävät tältä!

Melkoinen kukkaloisto. Kahilan Pirkon mukaan, joka koepellolla uurastaa, nämä pitäisi näin kasvattaakin: kohopenkissä rinteessä, auringossa ja niin, ettei ympärillä ole rehevää kasvillisuutta. Juuriston, joka on pinnassa, täytyy saada paahdetta, jotta syntyy kukkia.
Kuvien kurjenmiekoilla ei ole lajikenimiä, ne ovat risteytyksiä.

Onko se sitten ihme, jos minun kurjenmiekkani eivät hirveästi kuki, kun kasvavat tällaisessa rehotuksessa! Aiemman kuvan pipariukkelilla on sentään jonkin verran kasvurauhaa, mutta tähän vuokko-esikkopuutarhan paahteiseen alareunaan olen istuttanut ainakin viisi Päivölästä hankittua juurakkoa, eikä niistä ikinä kuki muita kuin tuo yksi keltainen. Sekin yhdellä kukalla.
Näkymä on niin kaunis, että en pysty tätä raivaamaan. Metsäkurjenpolvi on tullut tuohon itsekseen, levinnyt ylärinteestä. Lehtoakileijatkin ovat hakeutuneet tähän ja mukana näyttää olevan yksi ukkolaukkakin. Pienet valkoiset kukat kuuluvat raunioyrtille.

Tässä se yksi pikkukurjenmiekka lähempää. Lajike on 'Meadow Court'.

Siellä se loistaa kesäillan hämärässä. Tämä kohta on hirmuisen tunnelmallinen, etenkin illalla.

Tällä hetkellä siinä pullistelevat kiinanpionin ('Eskimo Pie') nuput. Poissa ollessani ehti kuolanpioni tehdä ensimmäisen kukkansa ikinä, samoin silkkipioniristeymä 'Elizabeth Cahn' kukki jopa neljän kukan voimin, harmi, että helle vei nekin jo, sillä se olisi ollut mukava nähdä. Tähänastinen ennätys oli kaksi kukkaa. Ei parane poistua kotoa näinä aikoina.

Takaisin käytävän yli ruskopenkkiin. Tulppaaniaika loppui, unikkoaika alkoi. Nämä idänunikot ovat siemenkasvatuksen tulosta enkä tiennyt väreistä, kun istutin taimet tähän. Ihan hyvin ne käyvät ja ovat siitäkin niin ihania, ettei niitä syödä. Tosin kuvasta voi nähdä, ettei viereisiä tiikerililjojakaan ole vielä syöty, ennätys!

Ruskopenkissä on paljon liljoja, sillä niissä on niin hyviä oransseja ja ruskehtavia sävyjä, että häkkyröitäkin löytyy. Tuon häkkyrän sisällä taitaa olla tulossa ensi kertaa kukkaan yksi marhanlilja. Jännittävää!
Musti esittelee.

Kissanminttua esittelen! Se löytyy täältä.

Kitkin ruskopenkistä oranssikeltanot viime vuonna, sillä vaikka ne ovat täydellisen värisiä, leviävät ne hieman liikaa. Nyt ne asuvat villimmässä preeriapuutarhassa ja sinne tämäkin kavereineen kohta muuttaa.

Ihanan värinen kellukka 'Bell Bank' kukkii rusotuomipihlajan siimeksessä.

Tämmöistä meille kuuluu. 'Marleena' -marjaomenapensas on kukintansa lopussa, viimeiset syreenit vielä sinnittelevät.
Ukkosia ei tullutkaan, eikä sadettakaan, ennen kuin vasta puoliltaöin. 3 mm. On sekin parempi kuin ei mitään, edellisestä sateesta lienee pari viikkoa. Kymmenen vuorokauden ennusteessa ei paljon pisaroita ole. Paras todennäköisyys on lauantaina, jolloin 10 % todennäköisyydellä on luvassa 0,0 mm vettä. Hmm.


Buharantulppaani – Tulipa linifolia
Idänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä
Kellukka – Geum
Kissanminttu – Nepeta cataria
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Oranssikeltano – Pilosella aurantiaca
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä

26 comments :

 1. Tähän aikaan ei passaa olla poispuutarhasta jos haluaa nähdä kaikki vaiheet. Kaikki etenee niin nopeasti kevään antamalla kiihkolla. Helteellä kukinta menee niin nopeasti ohi, ettei aina ehdi huomata vaikka on kotosallakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei voi missata tuntiakaan, siltä tuntuu. Ja vähän väliä täytyy rynnätä puutarhaan, kun tulee mieleen joku kasvi, jota ei vielä ole muistanut tai nähnyt - onko se noussut nyt?

   Delete
 2. Aivan ihania nuo kurjenmiekkasi, vaikka van yhdellä kukalla kukkivat! Minä suunnittelen joka vuosi, että nyt siirrän kurjenmiekkani kukkapenkin täyteydestä omaan ryhmään aurinkoiseen ja kuivempaan kasvupaikkaan... Ehkä se tänä vuonna vielä tapahtuu.

  ReplyDelete
 3. Toiset asentaa riistakameran nähdäkseen yöaikaan liikkuvat elukat. Puutarhuri asentaa kukkakameran, ettei missaa yhtä ainutta avautuvaa kukkaa. Joo, ihan hurja vauhti on nyt puutarhassa. Kun selkänsä kääntää, nuput poksahtavat jo auki.
  Päivölän irisrivistö on upeaa katseltavaa. Tuollaisia nähdessä saattaa tulla himo laajentaa tonttia kunnan puolelle.
  Ukkoskuuroja on luvattu kolmelle päivälle. Eilen tuli pari tippaa, tänään taivas on ollut pilvetön. Saapa nähdä, kuinka käy huomisen sateen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä olisi kukkakameralle käyttöä! Etenkin ekaa kertaa ikinä kukkaan tulevia on todella raastavaa missata. Idänunikoiden kanssa jännitti, mutta onnistuin sentään näkemään kaksi ekaa kertaa nyt kukkivaa, kolmannessa näyttää nuppu näivettyneen kuivuuteen. Ensi vuonna uusi yritys, ellei se innostu tekemään uutta nuppua.
   Sait ihan nauramaan ääneen, näen sinut siellä kunnan puolella aitaa kaivamassa iirispenkkiä!

   Delete
 4. Meillä saatiin 6mm vettä, parempi sekin kun ei mitään. Oi joi noita Päivölän iiriksiä. Eipä ihme ettei minullakaan aina menesty, muiden kasvien lomassa kasvavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huraa sentään tuplamäärälle! Täällä alkaa nurmikko olla palanut kuivuuteen.

   Delete
 5. Nyt tosiaan tapahtuu niin vauhdilla, että Betweenin mainitsemalle riistakameralle olisi täälläkin käyttöä.
  Sun puutarha on niin ihana ja monilajinen, että ihan hengästyttää. Enkä yhtään ihmettele, ettet raaski raivata iiriksille tilaa. Minäkin olen tosi sääliväinen kasvien kanssa. Välillä vähän turhankin...
  Nyt mulla on murheenkryyninä tuo meidän rinne. Se on aivan sekava ja sinne on kylväytynyt vaikka ja mitä. Sormustinkukkamerikin availee kukkiaan, vaikka ne kasvavatkin kivien koloissa ja pelkän suodatinkankaan päällä. Jostain kummasta ne voimansa ammentavat. Itsehän ovat sinne siemenensä heitelleet. Haluaisin siistiä rinteen, mutta vasta sormustinkukkien kukinnan jälkeen.

  Ja iiriksistä vielä. Kommentoinkin Katjan blogiin juuri siitä, että olen ihan sekaisin iiristeni lajikenimistä. Minusta tuntuu, että melkein kaikkien kukan väri on muuttunut ajan saatossa. No, onpahan mulla erikoisen värisiä iiriksiä, joiden lajikenimistä ei ole enää yhtään tietoa. Täytyykin tehdä joskus postaus niistä ja näyttää teille muillekin.
  Toivottavasti säätiedotus olisi pielessä ja saisitte vettä sinnekin! Meille tuli eilen ja viime yönä vettä. Se oli enemmän kuin tarpeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sormustinkukkarinne kuulostaa kyllä aivan ihanalta, mutta ehkä se ei todellisuudessa näytä niin hohdokkaalta.
   En tiedä iiristen värin vaihtamisesta, mutta kyllä ne risteytyvät ja tuottavat siementaimia, jospa ne ovat vähitellen syrjäyttäneet ne lajit, joita istutit?
   Olisi ihanaa saada vettä, alkaa olla rutikuivaa. Unohdin kastella kasvimaata ja siellä ei ole enää juuri mitään jälkellä, karrelle kuivuneita lehtiä.

   Delete
 6. Meillä oli jonkunverran satanut yöllä, puoli ämpärillistä oli tullut vettä rännin alle :) Jotain kukkia kastelin eilen ja nyt saivat onneksi vähän lisää. Ukkonenkin kuului vähän jyrisevän yöllä, mutta ei sen enempää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoinkin sadetutkasta, että kovin kaukana ei sade olisi ollut.

   Delete
 7. Musti on täydellinen esittelijä kissanmintulle! <3 Minäkin innostuin ostamaan alkukeväästä kaksi kissamintun alkua. Istutin ne aurinkoiselle paikalle, hyvin viihtyvät, ovat rehevöityneet ja kukkivat sinisin kukin.

  - kissavieraita odotellen-

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne sinikukkaiset ovat mirrinminttua, joka ei ole ihan niin voimakas ja jotkut kissat eivät reagoi siihen ollenkaan. Toivottavasti sinun minttuihisi tulee mm. komeita panttereita!

   Delete
 8. Kiitos Saila oikaisusta! En tiennyt että kissan-ja mirrinminttu ovat eri kasveja. Sittenhän pitääkin hommata sitä kisaanminttua, jos sillä saisi pihalle toivottuja vieraita, sellaisia mustia panttereita mieluiten:-)

  T : Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei sitä kovin moni tiedäkään, mutta olen kasvisaivartelija ;-) Aitoa kissanminttua (on mirrinmintun serkku) ei taimena taida usein löytääkään, sillä ei ole niin näyttävät kukat, koristearvo pieni. Toivottavasti löydät ja tulee niitä pantterivieraita :-)

   Delete
 9. Raunkioyrtti eli kivikkokilkka on ihan suosikkini!

  Voi tuota lajirunsautta: Olet päihittänyt minut:)

  Mukavaa juhannuksen aikaa, sydänsuven taikaa sinne saareen sinulle&lemmikeille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarkoitin ihan raunioyrttiä, joka on korkea perenna, rauniokilkka on eri :-)
   Kiitos, hyvää juhannusta sinne teillekin!

   Delete
 10. Ihana ruskopenkki, mäkin tykkään noista ruskon sävyistä.. ei ruskeaa, ei keltaista, ei oranssia, mutta jotain siltä väliltä.
  Ne Päivölän iirikset on ihan jotain uskomatonta, kävin tälläkin viikolla siellä ja nyt niitä vasta olikin. Mulla on itsellä sama kuin sulla, että on muita kasveja jotka varjostaa, ja joita en mitenkään kumminkaan raaski poistaa. Mut kukkii ne vanhat kestävimmät silti ainakin vähän:).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruskopenkissä on vähän liikaakin sävyjä, mutta olkoon. Alun perin ajatus oli justiin ruskea-keltainen-linjaa ripauksella sinistä, mutta kun sitten tulee taimia, jotka täytyy tunkea johonkin, ja se vastaperustettu alue on se helpoin... you know...
   Niinpä, iirikset olisi hienoa saada noin hyvään kukkaan. Mutta kun en halua, että on iso alue pelkkää samannäköistä lehteä, vaan että on erilaisia lehtimuotoja vierekkäin, ja ettei kaikki kuki samaan aikaan, niin sitten tulos on sekamelskaviidakko. Seasta voisi ehkä kaivaa osan kurjenmiekoista johonkin muuhun (vastaperustettuun) paikkaan, jossa ne voisivat kasvaa siihen asti, kun siihen taas tulee viidakko.

   Delete
  2. Minulla menee juuri samoin! Ja haluaisin, että olisi koko kesän jotain kukassa ja just ne toistensa kanssa kiemurtelevat eri kasvit ovat hienoja, viidakkoa. Käytännössä ne yhden kasvin kasvustot vaan ovat silloin kukinta-aikaan niin upeita, että onhan siinäkin puolensa.

   Delete
  3. Niinpä, puolensa tosiaan on.

   Delete
 11. Täällä tuli vettä ihan mukavasti noissa ukkosissa mutta nyt näyttää tosiaan alkavan oikein kunnon tappohelteet😬 Toivottavasti saadaan vettä ennen syksyä💦

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ei niitä ukkosia ollut ollenkaan. Noin kolmen viikon sadesaldo on se 3 mm ja näyttää pahasti siltä, että se jää kokonaisen kuukauden (tai ylikin) sademääräksi.

   Delete
 12. Mahtaakohan tämä nyt valloillaan oleva black lives matter -hommeli ja sen aiheuttamat alkuperäiskansoja kohtaan tehtyjen vääryyksien esiin nostaminen vaikuttaa myös kasvien nimiin? Jos jäätelö Eskimo Pie on joutunut Yhdysvalloissa muuttamaan nimeään, niin mitenköhän käy tuolle pionin nimelle?

  Musti <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, voi olla, että nimi muuttuu. Luin myös juuri, että Comte de Chambord -ruusu on muuttunut Madame Bolliksi - ensimmäinen ajatus oli, että olikohan se kreivi osallisena jossain siirtomaiden sortotoimissa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!