Sunday, 21 June 2020

Ihanat aikaiset ruusut

Nyt tulee maltillinen juttu, kerrankin. Ruusuja on nimittäin niin mahdoton määrä nupulla, että kohta ruusupostauskin olisi järjetön maratooni. Niinpä nyt ensin pikaisesti nämä aikaisin kukkivat ruusut. Ihastuttava 'Papula' eli papulanruusu on tehnyt ennätysmäärän nuppuja, toivottavasti ne eivät kuivu. Puska on kasvanut jo kymmenisen vuotta tavattoman kuivalla paikalla kedon laidalla ja vaahteran alla. Hyvin vähän olen sitä kastellut. Sijainti on silti kriittinen, sillä se on muotopuutarhan laitamilla ja lisäksi paikassa, jossa voin ihastella sitä riippumatosta käsin. Tänäänkin luin riippumatossa Jane Austen -aiheista kirjaa, josta välillä nostin silmäni ihastellakseni muutamaa jo avautunutta, hempeän vaaleanpunaista kukkaa. 'Papula' saattaa olla ruusuista kaunein, mutta varaan oikeuden mielipiteen muutoksiin.

'Papula' on sukua juhannusruusulle, joka kasvaa puutarhassani vanhastaan. Jos 'Papula' on pysynyt maltillisen kokoisena, on juhannusruusu aivan valtava puska. Olisi kiva tietää, onko se kasvanut tuossa mahdollisesti sata vuotta tai ylikin. Vanhempi taloni, jonka edustalla juhannusruusu on, on rakennettu 1870.

Ihana 'Tove Jansson' on sukua molemmille edellisille kuuluen samaan Spinosissima-ryhmään eli tarhapimpinellaruusuihin. Sukulaisuus näkyy mm. aikaisessa kukinnassa ja noissa siroissa lehdissä. Toven väri vain on taivaallisen upottavan hehkuvan punainen, ei mikään hempeilijä.

Saarellamme luonnostaan kasvava orjanruusu on komea pensas ja myös melko aikainen. Tänään raivasin rikkaruohoja tämän vierestä ja alta. Piikit ovat hurjat ja niissä on väkänen päässä, olen verisillä naarmuilla.

Annan orjanruusun kasvaa siellä täällä pihassani, mutta tämä on suurin. Kokoa on vaikea saada näkymään kuvassa. Korkeutta on noin neljä metriä ja leveyttä vielä enemmän. Oli pakko leikata joitakin pisimpiä oksia, sillä tästä oikealle on ruusutarhani ja sen ruusut tahtoivat jäädä tämän varjoon, vaikka olenkin jättänyt väliä. Rakennan tälle jossain vaiheessa pergolan, jonka avulla ehkä saa ohjattua kasvua, tai kannateltua ainakin, hieman hallitummin. Toistaiseksi kun en ole leikannut tätä lainkaan. Paksuimmat varret ovat ranteenpaksuisia.

Vaikka tässä tuli hieman kritisoitua orjanruusua, on se tavattoman kaunis kaartuvine pitkine oksineen ja hailean vaaleanpunaisine kukkineen. Sinisen raunioyrtin kanssa kiva väripari.
Seuraavalla kerralla onkin varmasti esittelyssä melkoisesti enemmän ruusuja.


Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Orjanruusu – Rosa dumalis
Raunioyrtti – Symphytum

18 comments :

 1. Upeaa, kun ruusukausi alkaa.
  Olen kuvitellut, että orjanruusu olisi matala pensas! Meillä juhannusruusu ja teresanruusu ovat ehtineet kukkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, onneksi et sitten ole istuttanut orjanruusua pihallesi sitä ajatellen, että se olisi matala! Nuo kaareutuvat oksat ovat metrien pituisia. Joku muu näistä luonnonruusuistamme on melko matala, olisiko iharuusu. Karjalanruusukin on matalahko.

   Delete
 2. Ruusukautta on odoteltu. Melkoisen mahtavan kokoinen orjanruusu ja samoin juhannusruusu, kertoo paljon niiden iästä. Minulla olisi nyt aamulla yhden ruusun siirto, kerrankin olisi vähän viileämpää kuin kun yöllä ei ollut kuin 9 astetta lämmintä. Kolme Spinisissima-ryhmän ruusua saa lähdön rosariosta arboretumiin, juurikin kuivalle paikalle. Saa nähdä menestyvätkö vai miten käy, ainakin aluksi pitää kastella. Tänään onkin kuution säiliön täyttö kaivosta, lastenlapset lotrasivat säiliön tyhjäksi juhannuksena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eiköhän ne selviä kuivassa, mutta tosiaan täytyy muistaa kastella. Yöt ovat todella viileitä! Tai jotkut yöt, niissä on ihmeellisiä eroja.

   Delete
 3. Tästä se alkaa, ruusuhuuma! Ostin aikoinaan köynnösruusun, joka paleltui, mutta juuresta alkoi kasvaa uskoakseni juuri orjanruusu - olisiko ollut siihen vartettu tuo jaloköynnös? Siirsin sen toiseen paikkaan, mutta pienellä pihalla kasvu oli sen verran voimakasta, että kaivoin koko ruusun pois. Kaunishan se oli, mutta rajansa kasvullakin. Tove Jansson on ihanista ihanin ja Papula suloisin! Tai sitten joku muu joka seuraavaksi kukkii... Aah tätä kauneutta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moni jalostettu ruusu on vartettu näihin villilajeihin tai muuten voimakaskasvuisiin ruusuihin, joten pienelle pihalle niitä ei tosiaan voi ajatella.
   Hyvin sanot, ihanin ja kaunein on kukin vuorollaan! Ruusuaika on ihanaa.

   Delete
 4. Hurjat koot orjanruusulla ja juhannusruusulla. Noiden kanssa taisteluun olisi varmasti haarniska järkevä asuste.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Heltelläkin piti pitää haalari päällä, ja silti ne hyökkäävät esim. pään kimppuun!

   Delete
 5. Upeita ruusuja. Valtava juhannusruusu. Tänä vuonna on ruusuissa ja pioneissa nuppuja vaikka muille jakaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa tosiaan, näyttää olevan hyvä ruusukesä.

   Delete
 6. Ihanat kuvat ja niin kaunista kukintaa♥ Ruusut on ihan minun lemppareita:) Tänä vuonna odotan innolla köynnösruusun kukkimista, toissa kesänä se istutettiin ja tänä kesänä näyttää ainakin nuppuja tulevan hyvin, kumpa ne vaan aukeaisivat:) Aurinkoista viikkoa sinne♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusut ovat kukkien kuningattaria. Toivottavasti köynnösruusuusi tulee runsaasti kukkia! Kiitos, aurinkoa (ja sopivasti sateita) sinnekin!

   Delete
 7. On orijanruusulla kokua! Ei minkää piänen pihan ruusu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei, ja kun käyrät piikit vielä tarttuvat hanakasti vaatteisiin, sen pitää olla monen metrin päässä mistään kulkureitistä.

   Delete
 8. Voi, millaista historian havinaa juhannusruusussasi piilee. Vaikka ei ihan 1870 olisikaan istutettu, niin ikää sillä saattaa hyvinkin se 100 olla. Sellaista ruusua kannattaa vaalia. Jättikokoinen orjanruusukin sopii vanhaan miljööseen enemmän kuin hyvin. Mitähän silläkin olisi kerrottavanaan?
  Tove Jansson on aivan ihana, ja Papula, ja kaikki, jotka vielä odottavat vuoroaan. Käsittämätöntä, miten sitä joka kesä odottaa vuorollaan jokaisen kasvin selviytymistä ja kukkimista ja aina ne ovat yhtä ihania. Ellei vielä entistäkin ihanampia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hirmu vähän täällä oli koristekasveja jäljellä, kun paikan ostin, juhannusruusun lisäksi juhannuspioni, rusopäivänliljaa ja kultapalloa, siinä se taisi ollakin. Syreenit tietysti. Kiva, että on noita, joita joku entinen emäntä on istuttanut. Orjanruusuja kasvaa tienposkessa siellä täällä ja pihassanikin jätän ne useimmin kasvamaan, tulee kivaa paikallisväriä.
   Ihanaa tämä ruusujen aika, kyllä näitä odottaa pitkän talven.

   Delete
 9. Meilläkin on monissa ruusuissa jo isot nuput, kohta varmaan aukeavat. Juhannusruusu lopettelee omaa kukintaansa, joka oli ylenpalttisen runsas. Upealta näyttävät sinun ruusupensaasi, valtavan kokoinen tuo juhannusruusu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana ruusuaika, juhannusruusu onkin kiva, kun se oikeastaan aloittaa ruusukauden - ja aika juhlavasti, se on niin kaunis.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!