Sunday, 7 June 2020

Lehmien iltavaellus

Olen ihastellut pääskysiä ja halusin saada niitä kuviin. Kyttäsin aikani omalla pihalla, mutta kun ei tullut hyvää kuvaa, lähdin ilta-auringossa tallustelemaan kylätietä.

Pääskysten vähenemisestä on raportoitu jo pari vuotta. Täällä kotisaarella pesii joka kesä paljon haarapääskyjä, myös minun räystääni suojissa. Haarapääskyllä on pitkä pyrstö ja tumma pää kaulasta ylöspäin.

Niitä istuskelee puhelinlangalla iloisesti sirkuttamassa. Haarapääskykin on viime vuodesta alkaen sijoitettu uhanalaisten luetteloon vaarantuneeksi lajiksi. Mutta muut pääskyt ovatkin sitten erittäin uhanalaisia. Siksipä eräs uusi lintuhavainto on herättänyt suuren kiinnostukseni.

Jatkoimme Ransun kanssa matkaa kylätietä eteenpäin.

Lehmät ovat saapuneet kesälaitumelle saareen ja juuri sillä hetkellä, kun olimme tiellä, oli niiden iltasiirtymisen aika. Se on vaikuttava näky, kun lauma painavia eläimiä lähtee liikkeelle.

Koko iso joukko lehmiä vasikoineen ja sonni (valkopäinen kuvan oikeassa reunassa) lähti ensin vauhdikkaasti, mutta sitten rauhallisemmin kohti metsän uumenia.

Lehmien ympärillä on varmasti paljon ötököitä, hyttysiäkin tuntuu syntyneen tsiljoona heti, kun tuli lämmin. Tässä kuvassa on kaksi haarapääskyä, mutta ei niitä kunnolla edes huomaa, ne ovat niin nopeita. Ne singahtelivat lauman ympärillä.

Kantturat vaelsivat metsän suojiin yöpymään.

Yhä vain sain kuviini haarapääskyjä, niitä on täällä tosiaan monta.

Sitten onnisti! Nappasin pari kuvaa räystäspääskystä. Niitä en ole täällä aiempina vuosina nähnyt, mutta tänä vuonna on useita. Ja tämä on erittäin uhanalainen! Onpa todella, todella mahtavaa.
Räystäspääskyn erottaa tietysti lyhyemmästä pyrstöstä, mutta siitäkin, että sen vaalea alue ulottuu alapuolella vatsasta nokkaan saakka. Valkoista on myös alaselässä, toisin kuin haarapääskyllä.

Löysin tällaisen kuvan 13 vuoden takaa omasta navetastani. Tämä on niin pieni, että täällä on täytynyt asua vain pari lehmää. Tässä kunnossa se oli, yksi ikkunoista hajalla ja toinen puuttui, päälle oli naulattu muunlaisia ikkunoita.

Nyt navetta näyttää tältä. Kunnostus on vasta alkanut ja isoja hommia on edessä, mutta ainakin ikkunat ovat ehjät.

Piti vielä napata kuva huussinäkymästäni, kun lehmät ovat tuolla laitumella. Kuvasta voi myös nähdä, että marjaomenapensas 'Marleena' on aloittanut kukinnan.


Haarapääsky – Hirundo rustica
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Räystäspääsky – Delichon urbica

34 comments :

 1. Niin kaunista ja idyllistä - haaveilija emäntä

  ReplyDelete
 2. Upeat kuvat♥ Kyllä vaan maaseudulla on kaunista ja niin oma tunnelmansa!! Leppoisaa sunnuntai-iltaa♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, on rauhaa ja tilaa :-)
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 3. Onpa 'Marleena' upeassa kukassa. Kiitos hyvistä tuntomerkeistä, pitää katsoa tarkkaan joku ilta pihan pääskyjä kumpaa sorttia ovat, haarapääskyiksi kyllä veikkaan. Pääskyt lentelevät joka ilta luumulehdon ja kasvimaan päällä ja syövät ötököitä mikä on tietysti erittäin hyvä, ei tarvita mitään hyttyskarkottimia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marleenan oksat vaikuttavat notkuvan kukkia joka vuosi. Ensimmäiset avautuivat vasta toissapäivänä, nyt alkaa olla upean punainen näky.
   Pääskyset ovat niin tervetulleita, vaikka moni muukin on kiva juuri hyttysiä syödessään. Tänään riippumatosta käsin tarkkailin kirjosiepon tehokasta pyydystystoimintaa.

   Delete
 4. Vai on pääskyyset nii vähentyny, että uhanalaaseksi jo luakitellahan. Meillä niitä o toistaaseksi riittäny, mutta kuinka tulevaasuures, ku lehemät lähtöö. Se tiätää ruaan, kärpäästen, vähentymistä. Ihanat tunnelmat! Ja 'Marleena'!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin maatalouden muutokset ovat saaneet pääskyjen tilanteen muuttumaan, toivottavasti niitä elelee teillä jatkossakin! Toivon, että räsytäspääsky on nyt löytänyt täältä hyvän asuinpaikan tulevillekin vuosille.

   Delete
 5. Pääskyt ovat kauniita, ihania kesän lintuja. On tosi surullista, että niiden tilanne on heikentynyt. Toivottavasti tutut pääskylajimme pysyvät lajistossamme kuitenkin vielä tulevaisuudessa, eivätkä katoa kokonaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne pysyvät. Ne ovat uskomattomia taitolentäjiä.

   Delete
 6. Ihanat huussinäkymät. Työpaikkani ikkunasta (kaupungin keskustassa) tuijottelin tänäänkin pääskysten sujahtelua. Olen niin iloinen, että niitä voi nähdä kaupungissakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaupungeissa taitaakin tervapääskyjä aika paljon majailla, minunkin kaupunkiasunnon ikkunasta voi niitä nähdä ihan kymmeniä samalla kertaa. Onneksi!

   Delete
 7. Meillä pesii edelleen paljon pääskysiä maatilan henkeen, niille löytyy monta hyvää pesäpaikka. Niiden lentoaan kiva katsoa. Hieno tuo lehmien vaellus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä, että teiltä niitä löytyy ja on hyvät paikat pääskysille! Lento on uskomattoman taidokasta ja sirkutus niin iloista, haarapääskyillä ainakin, muita en ole niin kuullut.

   Delete
 8. Siellä on paljon lehmiä, täällä on hevosia jokunen lähellä, lehmiä ja lampaita löytyy kyllä kauempaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täältä löytyvät lampaat saaren toisesta päästä, lehmiä on parillakin isolla laidunalueella. On mukavaa, että on noita eläimiä.

   Delete
 9. Enpä muuten tiennyt, että räystäspääsky on haarapääskyä harvinaisempi. Lapsuudenkodissani pesi siellä asuessani joka kesä toistakymmentä räystäspääskyparia ja kaksi (joinain kesinä neljä) haarapääskyä, vaikka karjaa siellä on ollut viimeksi n.30 vuotta sitten. En ole vielä tänä kesänä käynyt siellä laskemassa, kuinka monta pääskynpesää nyt on, mutta todennäköisesti ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yksi räystäspääskyn pesä oli muuten heti oman huoneeni ikkunan yläpuolella. Ikkunasta oli hauska seurata pääskyjen pesäpuuhia ja poikasten kurkistelua. Tuuletusikkunasta olisi yltänyt koskettamaan pesää, jos olisi uskaltanut kurotella. Kaksikerroksisen talon yläkerrasta katon rajasta on aika pitkä matka maahan :D Törmäpääskyjäkin siellä oli, mutta niiden ainoa pesäpaikka vanhassa hiekkamontussa taisi heinittyä niin umpeen, etteivät saaneet enää pesäonkaloitaan kaivettua. Toivottavasti pääskyt viihtyvät saarellanne jatkossakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sieltä niitä pääskyjä vielä löytyy! Nuo vaarantumiset ja uhanalaisuudet lasketaan vertaamalla aiempiin määriin, eli täytyy toivoa, etteivät oikeasti ole sentään sukupuuttoon kuolemassa.
   Aika metkaa oli varmasti tarkkailla pääskyjen pesää ikkunastaan käsin!
   Törmäpääskyä en ole varmaan ikinä nähnyt.

   Delete
 10. Ihania kuvia ja mikä tunnelma niissä onkaan!

  ReplyDelete
 11. eipä ole muutamaan vuoteen näkynyt pääskyjä meillä.kartingradalla niitä pesii useampi.taitavat tykätä moottoriurheilusta.lapsenlapsi vain huolissaan etteivät jää alle tai törmää kun hän ajaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääskyt ovat niin nopeita, etteivät varmaan jää alle!

   Delete
 12. Surullista, että niin moni lintulaji(kin) on kovin uhanalainen. Mukavaa, että sinun kotipiirissäsi pääskysiä edelleen on. Varmasti vanhoilla rakennuksillakin on merkitystä pesimisen onnistumiseen.
  Lehmiäkin näkee livenä nykyisin niin harvoin, että niistä on tullut nähtävyys. Viikin lehmien keväinen laitumelle pääsy uutisoidaan telkussa ja ihmiset tekevät retken kevätriehan näkemiseksi. Sinun saarellasi on vielä tallella idylliä, joka tuottaa hyvää mieltä.
  Ihan paras vessanäkymä. Ulkohuussi olisi puutarhaihmiselle tarpeellinen rakennus. Voisi lampsia saappaat jalassa sisään ja istua katselemassa kättensä jälkiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On surullista, mutta täytyy toivoa, ettei hätää oikeasti ole, ja ettei väheneminen jatku.
   Lehmät ovat kyllä todella kiva näky tuolla niityllä liikuskellessaan, ja emojen kutsuhuudot iltaisin, kun vetäytyvät yöpuulle, ovat mukavia.
   Sanos muuta, huussi on ihan paras! Kun vielä jostain saisi grillikioskin talon kulmalle, niin ei sisällä tarvitsisi käydä kuin nukkumassa.

   Delete
 13. Ihana näkymä huussistasi! <3 Mahtavaa, että teilläpäin on pääskysiä. niitä oli aina mammani, äidinäitini luona. Nostalgista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääskyset ovat ihania, onneksi niitä kumminkin on!

   Delete
 14. Hieno näkymä on siellä kun lehmät laiduntaa. Ja piäskyset ne vasta kauniita lintuja onkin. Sitä mukkoo kun karjatallouvet vähenöö, vähenöö piäskysetkin! Tuolla muatilalla räystäspääskyset on melekein hävinneet kun varpuset pesät särköö. Haarapääskyjä vielä on. Härneemään tullootko kissoja. Kaunis näkymä huussista ja Marleenan kukinnasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehmät tuovat kylään mukavaa elämää ja pitävät nuo niittyalueet niin hienoina.
   Sepä on ikävää, että varpuset tekevät tuhoja pääskynpesille!
   Pääskysten syöksyt kissoja päin ovat hauskaa seurattavaa.

   Delete
 15. Tavattoman kauniit tunnelmat olet saanut tallennettua kuviin, ihana tuo piiitkä punainen talokin ja eipä vois huusinäkymä kauniimpi olla <3.
  Haarapääskyt pesivät meillä kymmeniä vuosia, mut nyt parina viime kesänä vain piipahtelevat livertämässä. En ymmärrä miks ei pihapiiri enää kelpaa.. Minähän etsin niille saveakin :-D ja pidettiin pesärosvot loitolla. Ihanaa oli niiden kanssa seurustella pihahommien ohessa, seurasivat läheltä katoksen orsilta mitä milloinkin oli tekeillä. Piha tuntui tosi tyhjältä kun pääskyt olivat lähteneet. Lähtöä ennen niitä oli aina valtavan paljon muutamana päivänä. Oi, jos joku pääskynen lukee tämän, niin tervetuloa tänne!! Vielä ehtii. On hyttysiä, savea ja järveä :-D.. t. Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, miten ihanaa pääskysistä huolehtimista! Toivottavasti ne tulisivat takaisin pesimään. Ne ovat tosiaan hauskoja, eivät mitään huomaamattomia pesijöitä, vaan pääsky näkyy ja kuuluu, ja se loppukesän kokoontumisen jälkeinen hiljaisuus on iso ero kesään. Onneksi siinä ei olla vielä, vaan koko ihana pesimis- ja poikasaika on edessä.

   Delete
 16. Meidän entisen kämpän räystäässä pesi joka vuosi tervapääskypari. Voi sitä lentoharjoitusten määrää syksypuolella, kun nuorison piti saada itsensä muuttokuntoon! Sriii sriii sriiii!

  Tässä en ole nähnyt pääskyn pääskyä. Naapurissa pesii kirjosieppo kyllä. Olivat antaneet sille nimenkin, mutta enhän minä sitä enää muista tietenkään.

  Hieman ristiriitaisesti siellä entisessä paikassa, joka oli tiheästi asuttu alue, oli lampaita laitumella useammassa paikassa ihan lähellä. Nyt asutaan haja-asutusalueella, mutta lampaita ei ole mailla halmeilla! Sen sijaan on muuta eläimistöä, mm. jotensakin epävireinen kukko tuossa kilometrin päässä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se epävireinen kukko kompensoi lampaiden puutetta! Kaupungeissa asustavat tervapääskyt nykyisin kuulemma.
   Olisikohan naapurin sieppo Seppo? Seppo Sieppo?

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!