Friday, 30 August 2013

Siivouspäivä

Pihallani on monenlaista lautakasaa. On kummallista, että mitä enemmän puutavaraa käytetään, sitä useampia kasoja syntyy. Lautaa tulee aina vain lisää ja aina sitä jää yli. Kun navetta on jo täynnä ja liiteri myös, ovat kasat jääneet pihalle. Huonojen vanhojen seinälautojen kanssa se ei harmita, käytän niitä muutenkin kukkapenkkien reunuksiksi sun muihin puun elinkaaren loppupään projekteihin, mutta parissa kasassa oli hyvää ja jopa erikoismittaista puutavaraa vain muutaman matalan poikkipuun päällä lähes maassa.

Yesterday I cleaned some piles of wood after having an epiphany, as you do, in the middle of the night about where to place them.

Kun viime talvena pääsivät myyrät jylläämään jäätyneen lumivaipan alla, tiesin, että ne ovat viskoneet multaa lautoihin kiinni. On tuntunut ikävältä ajatella, että puut olisivat taas yhden talven yli mätänemässä.


Toissa yönä nukkumaan mentyäni sen keksin: Tyhjennän seinänvierun pölleistä ja hakkaan niistä vähän halkoja, teen niille kehikon missä ne kuivuvat, maalaan sokkelin ja sen jälkeen kasaan hyvän puutavaran siististi lekasoraharkkojen päälle, jotka odottavat joutilaina jonakin vuonna alkavaa kasvihuoneprojektia tontin toisessa päässä.
Loistavaa! Talostakin tuli heti nätimpi, kun aiempi punainen sokkeli muuttui beigeksi, vaikka väriä ei juuri enää puutavaran takaa näekään.
Tämä kohta ei edes ole niin reheväkasvuinen paikka kuin se, missä puukasat aiemmin olivat.
Ai että olen iloinen! Kyllä siivous kuulkaa kannattaa.

Siirryttyäni kuistille fiilistelemään uusia siistimpiä pihanäkymiä kuulin rapinaa ylhäältä.

Jaa-has.

Vintiö oli puolimatkassa alas ennen kuin ehdin kameran kanssa tilanteeseen.

Reipasta viikonloppua!

33 comments :

 1. Kuulostaa siltä, että laudat lisääntyvät keskenään :)
  Pihan järjestely aina piristää ja kaikki näyttää paremmalta -nimim. jotain pitäisi täälläkin tehdä.

  Hauska kuva, jossa näkyy kaksi tassua ja muhkea häntä.
  Meillä Mosse kiipesi kiinteitä tikkaita talon katolle, mutta se piti aina noutaa alas. Paitsi kerran, kun se innostui liikaa katolla ja lensi jättiläisliito-oravan tavoin maahan. Onneksi ei käynyt kuinkaan (talomme on yksikerroksinen) ja voin vieläkin hihitellä ilmassa liitävälle kattilalle :)

  ReplyDelete
 2. Minäkin epäilen, että laudat lisääntyvät keskenään pinoissa. Olipa muuten IHANAA päästä leikkaamaan korkea heinä ja nokkoset poistuneiden lautakasojen reunoista! Suosittelen.
  Voi jättiläisliito-orava :-D Mua ihmetyttää, että Ransu kiipeää noita lipsuvia alumiinitikkaita, ei ollut ensimmäinen kerta.

  ReplyDelete
 3. Hyvä mieli tulee kun on saanut siivottua.
  sinä olet taas ahkeroinnut.
  Mekin pinottiin tänään viimiset puut.
  Hyvä kuva tuo kaksi tassu,a kirkealla.

  hyvää viikonloppua sinne teille!♥

  ReplyDelete
 4. Kiitos Sylvi! Onhan noita puukasoja vielä, mutta tuli hyvä mieli kun sai hyvät puut parempaan talteen.

  ReplyDelete
 5. Ihanat tikaskuvat :) meilläkin on tänä kesänä siivoiltu lautakasoja, ja tehty uusia. Mies teki saunan seinään hienon paikan puutavaralle, tosin vain väliaikaisen että saadaan liiteri kuntoon. Sinne tulee uusi paikka yhdelle seinälle.

  Puutavara on nykyään kallista, tulee säilytettyä kaikki mahdollinen minkä voisi käyttää hyödyksi.

  ReplyDelete
 6. Hyvä säilytyspaikka puutavaralle olisi hieno juttu. Elän jotenkin siinä uskossa, että kun käytän noita vintin lattiaan, niin ne tulee käytettyä enkä enää tarvitse puutavaran säilytystilaa :-D Metrinkin mittaiset pätkät tulee kyllä pistettyä talteen!

  ReplyDelete
 7. Kannattaa säilyttää jokainen pätkä. On niin mukavaa tarvittaessa ottaa , tekevä kun aina keksii jotain. Siirtely ja järjestely kannattaa siinäkin mielessä , että paremmin muistaa millaista laudanpätkää missäkin on.

  ReplyDelete
 8. Jaahas, meillä kummallakin siivotaan ja maalataan. :D

  Voi ei, noi Ransun töppöset. Muiskut!

  ReplyDelete
 9. Lautakasojen roudaaminen välillä on hyvä idea. Näkyvää jälkeä saa aikaiseksi, suhteellisen pienessä ajassa.
  Aika huimapää tuo Ransu. Aivan omintakainen tyyli tulla tikkaita alas!

  ReplyDelete
 10. Kasojen siivoaminen on niin mieltä piristävää! Mekin saatiin vähän aikaa sitten pari kasaa siivottua ja nuotio paloi iloisesti. Kallion alus pitäisi saada siistiksi ja vuokot siirretyksi ennen autokatos/varasto projektia joskus hamassa tulevaisuudessa;D

  ReplyDelete
 11. Aina tulee hyvä mieli, kun joku asia on järjestyksessä :) Huima kiipeilijä tuo Ransu!

  ReplyDelete
 12. Taas olet ollut ahkerana! Laudat varmasti kiittävät :) On kyllä aikamoinen trapetsitaiteilija tuo Ransu, ei uskoisi, että kissat menisivät metallisille tikkaille.

  ReplyDelete
 13. Ransun puuhka ja töppöset ! :D
  Tuolla kuvalla kannattaa osallistua johonkin kuvakisaan.
  Siivotessa mielikin kevenee !

  ReplyDelete
 14. Aila; Kyllä, nyt tuli myös katsottua minkä kokoista lautatavaraa onkaan ja mietittyä sille jatkokäyttöä.

  Nettimartta; Muiskutaan, kunhan Ransu palaa kuratassuin ulkoilemasta! Muiskut teidän töpösille kans!

  Myrsky ja Minna; Kyllä! Paitsi tässä tapauksessa siihen kului noin 6 tuntia, että pääsi roudausvaiheeseen, kun ensin piti siirtää, pilkkoa, rakentaa ja maalata :-D Tämän takia varmaan siivoukset useimmiten kestävätkin, siis niiden aloittaminen venyy...

  Minna; Hienoa: Kuulostaa niin kovin tutulta tuollainen ketjureaktio, miten projekteista aina tuleekin sellaisia?

  Saraheinä; Kyllä. Vähän ihmetyttää, miten Ransu lähtee alumiinitikkaita pitkin, luulisi, että tassu kertoo pidon olevan huono.

  Mamma N; Laudat toivottavasti kuivuvat, vaikka eilen saatiinkin sadetta yli 10 mm!

  Leena ja Pojat; Tuli hyvä mieli, kun pääsi viimein leikkaamaan ruohon noistakin kohdista ja pihalla mahtuu taas kulkemaan.

  ReplyDelete
 15. Sängyssä taitaa syntyä ne parhaat ideat. Johtuisiko siitä, että ihminen vihdoin rauhoittuu päivän puuhista ja silloin ajatusten virralle on enemmän tilaa. Sinähän voit kohta perustaa lautakaupan, kun materiaali lisääntyy itsekseen. Siivoamisesta tulee niin mahdottoman hyvä mieli, varsinkin, jos kohde on pitkään häirinnyt silmää tai mieltä. Ihana Ransu yllättää jälleen!!!

  ReplyDelete
 16. Between; Olen samaa mieltä, kun lakkaa ajattelemasta niin silloin syntyvät ideat.

  Pirkko; Ransu osaa :-) Nuohooja tänä kesänä ehdotti, että jos ottaisi Ransun apupojaksi, kun sillä on tuo piippurassikin omasta takaa, eikä päätä huimaa korkealla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava nuohooja siellä! Ja mahtavan siivousurakan olet tehnyt, hyvä sinä! Miten sitä onkin niin helppo siirtää joitakin asioita ikuisesti, kun sitten yhdellä urakoinnilla saa usein niin paljon aikaan.

   Delete
 17. Hyvä Saila! Nyt luulis lautojen säilyvän hyvinä! Me täällä Johan kanssa naureskeltiin Ransu-kuvia :D Hauska aloitus päivälle.

  ReplyDelete
 18. Kiitti! Joo, toivotaan että ne kestävät noissa olosuhteissa siihen asti että saan ne vintin lattiaksi.
  Onpa teillä ajankohta aloittaa päivä... kello on yli kuusi :-D

  ReplyDelete
 19. Tästä sinun kirjoituksesta ja kuvista tuli jotenkin niin ikävä maalle talolle, jonne ei ihan vielä pääse.
  Se on oikeastaan ihan mukavaa elämää, että aina löytyy jostakin nurkasta sopivaa kasaamista, pinoamista, purkamista tai kuskaamista.
  Hyvää loppukesän jatkoa sinne sinun tiluksillesi!

  ReplyDelete
 20. Toivottavasti pääsette pian talollenne. On totta, että koskaan ei tarvitse istua keksimässä mitä tekisi. Toisaalta kääntöpuoli on se, että koko ajan on stressi siitä mitä piti saada vielä tehtyä, kun remppakausi ja kesä ovat niin avuttoman lyhyetkin. Täytyy osata ummistaa silmänsä aika monelta asialta.

  ReplyDelete
 21. Ihailtavaa ahkeruutta! Aputyömiehessään ei todellakaan ole mitään vikaa;)

  ReplyDelete
 22. Kiitos kiitos! Kyllä tuon päivän jälkeen tunsi tehneensä jotakin. Mutta jotain pientä joka päivä, joskus jotain suurempaakin. Apumiehestä on iloa ja hupia ;-)

  ReplyDelete
 23. Hyvä idea ja lopputulos! On se vaan kumma, miten jotkut asiat vaativat vuosienkin hauduttelun, ennen kuin niihin vihdoin pääsee käsiksi. Meillä pikkueteisen seinälle tuli vihdoin peili, ja kyllä se on just niin kuin pitikin. Kesti vain +10 vuotta päättää mennä hankkimaan se nyt eikä ensi viikolla ;)

  ReplyDelete
 24. Takulla sun laudat lisääntyy keskenään! Mulla ainakin mukit lisääntyy aina kun kaapin ovet sulkee, joten miksi ei yhdet laudatkin. ;)

  Karvapöksy katolla!

  ReplyDelete
 25. Geranium; Niinpä. Toisaalta kun tehtävien lista vain paisuu eikä kapene, niin ei ole ihmekään että niitä tekemättömiä hommia roikkuu vuosikausia. Kai useimmat hommat tulevat joskus tehtyä, kukin vuorollaan. Hienoa että saitte viimein peilin!

  Sea; Hah, sulla on sellaiset mukit! Joillakuilla on kans kengät varsin sikiävää sorttia ;-) Karvapöksy kävi kurkkaamassa, mutta ei sitten uskaltanut astua katolle kuin toisella takatassulla, ehkä ihan hyvä niin.

  ReplyDelete
 26. Joo, kummasti tuota puutavaraa remonttien yhteydessä kertyy. Meillä on nyt se ongelma, että autotalli on ko. tavaraa pullollaan ja auto ei mahdu talliin. Siivous edessä siis täälläkin.

  Onpa sulla ketterä kisu!

  ReplyDelete
 27. Voi ei, teilläkin on tilanpuute. Oikein suuri iso verstas, jossa olisi sähköt, lämmin työtila ja paljon tilaa puutaravalle olisi varsin hieno juttu. Se olisi oikeastaan tärkeämpi kuin asuintilat, siis turhat asuinneliöt tarkoitan :-D
  Ihmetyttää, miten kissa menee metallitikkaita, luulisi että varvas lipsuisi.

  ReplyDelete
 28. Joo, joskus täytyy siivota ulkona. Ja sisälläkin:) Siihen hommaan olen kyllä aika hyvin ulkoistanut tai sisäistänyt lapset;)

  ReplyDelete
 29. Pioni; Onneksi sisällä ei juuri tarvitse siivota näin kesällä, kun ei siellä tule melkein oltuakaan ;-)

  Jenni; Tuli hyvä mieli tuosta. Toisaalta, koko ajan tulee jotain tehtyä, kun näitä projekteja vain tulee koko ajan lisää!

  ReplyDelete
 30. Voi kuinka ihania ovat nuo kultapallot viimeisessä kuvassa. Ja myös nuo karvaiset tassut tikapuilla. Siivoamisesta tulee aina hyvä mieli. Joskus ei vain jaksa kun on muuta tekemistä.

  ReplyDelete
 31. Kultapallot rempsahtivat kaikki tuosta yhdestä reunasta samaan suuntaan! Ne ovat ihan vallattomia, vaikka minkälaisia tukikeppejä ja naruja joka vuosi virittelen.
  Joskus ei vain ehdi siivota! Mutta miksi pitäisikään, kun seuraavana päivänä tulee taas uutta sotkua ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!