Tuesday, 6 August 2013

Tulossa kukkaan

Keskustelin ystävän kanssa tänään puhelimessa siitä, miten tärkeää on, että on kasveja, jotka ovat vasta tulossa kukkaan. Tämä aika ei ole pelkkiä jäähyväisiä kasvukaudelle, vaikka välillä siltä tuntuu. On mahtavaa, että tähän aikaan voi vielä toivottaa jonkun tervetulleeksi!
Kehuin siemenestä kasvattamaani pagodikärhöä, sillä se on aina aloittanut kukinnan vasta syyskuun lopussa. Mainio tyyppi! Siitä on enää kuusi kuukautta ensimmäisiin kevätkukkiin... no, onhan se masentava ajatus siltikin. Miksi kukaton ja kuollut kausi on niin julmetun pitkä?

Fortunately there are some flowers to look forward to, even if it feels like the summer is soon over.

Siinä puhuessani huomasin yhden kukkanupun! Mitä, kasvi on lähettänyt tiedustelijan? Yhtään toista nupun tapaistakaan ei näy koko köynnöksessä. Aika hauskaa!

Kirjoukonhattu on juuri aloittelemassa kukintaa. Taustalla häälyy Endless Summer -hortensian valtava kukinto.

'The Pilgrim' -ruusu on tehnyt uusia kukkia sateen innoittamana. Saimme viikko sitten 12 mm vettä yhteensä kolmen päivän aikana, siitäkin määrästä täytyy olla kiitollinen!

Siemenestä kasvattamani kesäkukka palloleijonankorva 'Shrimp Cocktail' on kiva yllätys, tässä sen ensimmäiset kukat alkavat aueta. Olin keväällä kaupungissa ja kaipasin tolkuttomasti kasvukautta ja lumen ja jään sulamista, kun löysin tämän siemenpussin, jonka olin saanut muutama vuosi sitten Tukholman puutarhamessuilta! Sehän täytyi heti kylvää, vaikka en periaatteessa yksivuotisia harrastakaan, mutta muutakaan ei ollut. Minun täytyy ottaa näistä kasveista enemmän kuvia, ne ovat korkeita ja lehdet jännittävän nokkosmaisia. Kukan väri on herkku, samoin kuin käpälämäinen (vaiko leijonankorvamainen?) muoto!

Tämä yhdistelmä näyttää päivä päivältä paremmalta: siniheinä ja täpläpunalatva 'Atropurpureum'. Kunhan punalatvan kukat aukeavat ja heinän kukinnot värittyvät violetimmiksi, on tässä lyömätön pari. Taustalla näkyy keltakaunokin kukkatupsuja.

Lisää kukkaan tulevia ja jopa kasvuun yllättävästi lähteneitä lähipäivinä, kaikkien syksyn tulosta masentuvien iloksi!

Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kirjoukonhattu – Aconitum × stoerkianum 'Bicolor'
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis
Palloleijonankorva – Leonotis nepetifolia
Siniheinä – Molinia caerulea
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum

11 comments :

 1. Mukava kuulla, että pagodikärhö onkin myöhäinen kukkija. Minulla on myös itse siemenestä kasvattamani yksilö ollut jo muutaman vuoden eikä se ole kukkinut kertaakaan. Olen arvellut, että se ehkä kukkii edellisen vuoden versoilla (voihan se silti olla niinkin...), jotka eivät ole talvea kestäneet, mutta jospa se onkin vain niin myöhäinen, että ei ole kolmosvyöhykkeellä kukkaan ennättänyt. Täytyy nyt toivoa oikein pitkää ja lämmintä syksyä ;)

  ReplyDelete
 2. Joo! Olen lukenut, että se kukkisi myös alkukesällä vanhoilla versoilla, mutta mullakaan niitä ei juuri ole ollut. Yllätykseksi viime talven jälkeen köynnös versosi yli metrin korkeudelta - ja talvi oli niin hurja! Ehkä köynnöksen ikä (jo 7 vuotta) vaikuttaa myös versojen talvenkestävyyteen? Uusilla versoilla se kukkii vasta myöhään, mutta tämä on pari kuukautta etuajassa normaaliin kukinta-aikaan nähden. Toivotaan, että sinullakin ennättää nyt kukkaan. Ainakin kesä on ollut pitkä ja lämmin.

  ReplyDelete
 3. Jokaisesta pihasta täytyisi ehdottamasti löytyä myös syksyn kukkijoita :)

  Tämä päivitys ei jostain syystä kyllä näkynyt minun lukulistallani... Jotain se temppuilee välillä!

  ReplyDelete
 4. On henkisesti todella tärkeää, että syksylläkin kukkii.
  Olen huomannut ennenkin, että kaikki kirjoitukset eivät päivity listoille, tai päivittyvät joskus vasta seuraavana päivänä. En tiedä liittyykö se samaan probleemaan, että vasta julkaisemani kirjoitus välillä häipyy heti julkaisun jälkeen ja on tallentunut vain varhaisena luonnoksena. Ärsyttäviä temppuja tällaiset.

  ReplyDelete
 5. Onneksi on olemassa uusia kukkijoita, joita pitäisi selvästi hankkia lisää omaan pihaan. Alkaa olla liian vähän kukkivaa.

  ReplyDelete
 6. Mietein juuri samaa asiaa haahuillessani takapihan puolella. Ihanaa,että vielä on kukkia kukkimatta. Ei ihan niin pahasti ole tuo syksyn tulo heti mielessä.

  ReplyDelete
 7. Vaalean vihreää; Minulla on ainakin vielä liljoja, jotka ovat tulossa kukkaan, ja syysvuokot, daaliat, jättiverbena, ikiviuhko... kaikenlaista kivaa on, jos peurat eivät ehdi niitä syödä ensin. Tosin huomasin mantereella käydessäni, että siellä monet näistä ovat jo kukkineet tai kukkivat, joten varmoja takeita näiden kukkimisajankohdasta ei ole.

  Katja; Onneksi voi vielä nauttia kukista. Syksyn tulo kyllä stressaa (tekemättömät hommat joiden piti olla syksyksi tehty) ja kuristaa kurkkua, kukista huolimatta.

  ReplyDelete
 8. En ole katkera, mutta kuitenkin.......

  ReplyDelete
 9. Ensin ihmettelin, että mistä, ennen kuin muistin sinun maininneen että syyskukat puuttuvat pihaltasi. Minulla niitä kyllä on, siihen asti kunnes penteleen peurat syövät ne - onhan sekin parempi kuin ei mitään ;-)
  No, täältä saat ainakin vinkkejä syyslajeihin omalle pihallesi!

  ReplyDelete
 10. Leijonankorvansiemeniä juuri salakuljetin matkoiltani kotiin. Syysleimut, ukonhatut ja kultapallot olivat aloittaneet kukinnan täällä ympärivuotisen mökin pihassa.
  Meillä sataa, ihanaa.

  ReplyDelete
 11. Mietinkin, että täytyy yrittää ottaa korvansiemeniä talteen :-) Tuossa on niin makea väri, voisin tarvita noita enemmänkin kasvamaan kukkapenkkeihin, nyt kun tiedän millainen ihanuus tuo on!
  Täälläkin on nyt ropissut illemmalla vähän väliä, hieno juttu!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!