Thursday, 22 August 2013

Muotopuutarhassa kukkii peuroista huolimatta

Tässä kuvassa näkyy lähes kaikki, mitä muotopuutarhassa on nyt kukassa: vasemmalla keltakaunokki, edessä muutama pioniunikko, taustalla jalohortensia 'Bailmer', sen edessä kirjoukonhattu ja näiden vasemmalla puolella korkeana hujoppina jättiverbena. Hienosti sekin ehti kukkaan, vaikka huomasin sen pienen kymmensenttisen siementaimen vasta heinäkuun alussa.
Oikealla, talon seinustalla, ovat pelargonikokoelman ulkoilevat yksilöt. Suurimpana pehkona kukkii tähtipelakuu 'Bev Foster' ja alempana toinen vaaleanpunainen, munankuoripelakuu 'Raspberry Ripple'.

Here are some garden blooms now...

Kun kääntää katseen hieman vasemmalle, ei muotopuutarhan loppuosassa olekaan kukassa lähes mitään. Pieni oranssi täplä näkyy kauimmaisessa penkissä, se on ruostekukka. Jotenkin nuo kuihtuneet kukkavarret ovat jääneet siivoamatta, puksiaidat leikkaamatta ja nurmi myös. Toisaalta, ainakin sormustinkukan haluankin siementävän.

Takimmaisessa kukkapenkissä tapahtuu kuitenkin enemmän kuin ensin luulisi. Komealuppio on aloittamassa kukinnan. Tämän taustalla näkyy raidallinen elefanttiheinä 'Zebrinus', josta kerroin koristeheinäpostauksessa pari päivää sitten. On tässä muitakin kukkia, mutta niistä täytynee kirjoittaa oma juttunsa.

'Arabian Night' -daaliat ovat yhä kukassa eikä niitä ole syöty! Tämä on ihmeellistä. En ole koskaan päässyt ihailemaan daalioita aiemmin! Peurat ovat aina tähän asti syöneet ne nuppuisina.

Kummankaan daalian lähellä ei ole mitään muuta kukkivaa, niinpä tässä ovat vain lähikuvat näistä kahdesta kasvista. Kiitos näistä Marialle! Tämä yksilö on hassu kääpiö eikä ole kasvanut pientä puksipuuaitaa korkeammaksi. Se voi johtua kesän kuivuudesta tai peuran napsaisusta, ainakin korkeampaa daaliaa on käyty maistelemassa kerran, mutta ihme kyllä ei enää uudestaan.

Köynnösukonhattu 'Red Wine' säästyy muiden ukonhattujen tapaan aina peuran hampailta, mutta tämä ei ole aiempina vuosina kukkinut näin runsaasti sen vuoksi, että kasvi oli liian aurinkoisessa paikassa. Eikö ole hienot tummat lehdet? Kukat ovat ... erikoiset. Tummien kukkien ystävälle kuten minulle niissä on ihmeellistä kauneutta, mutta voin kuvitella, että jonkun mielestä nuo ovat rumia.

Värityksensä puolesta nämä sopisivat täydellisesti Rohan-puutarhaani, ja täytyy sanoa, että näistä tulee mieleen kasvoton, huppupäinen Nazgul – hui!
Turvallista yötä kaikille omassa pehmoisessa hobitinpedissä!

Daalia – Dahlia
Elefanttiheinä – Miscanthus sinensis
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Komealuppio, kuvan laji – Sanguisorba hakusanensis var. japonica
Kirjoukonhattu – Aconitum × stoerkianum 'Bicolor'
Köynnösukonhattu – Aconitum hemsleyanum
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Ruostekukka – Crocosmia
Tähtipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä

23 comments :

 1. Jotain karvaistakin näyttää vilahtelevan :D
  Hienoja tummia kukkia ( ja toki vaaleampiakin ).
  Peurat...ovatko oppineet olemaan iisisti....
  Bev Foster on pyörinyt päässäni...siis nimi..ja nyt siihen törmäsin...siis sulta tai joltain muulta pelargoniahöpsöltä mä sen ole bongannut :)
  Kauniita unia !

  ReplyDelete
 2. Kauniita ovat kukat vielä. Voi kun kesää jatkuisi pitkään!

  ReplyDelete
 3. Ihanaa, että puutarhasi on tänä vuonna säästynyt ilman pahempia tuhoja! Tuo tumma ukonhattu on upea, tosin hieman pelottavankin oloinen, liekö sitten myrkyllisempikin kuin vaaleammat ukonhatut:D

  ReplyDelete
 4. Oon nyt jotenkin ymmärtäny, että sää tykkäät Tolkienin jutuista. Mistä lie semmonenkin ajatus mulle tullu? :-D

  Tontin ympärille ei onnistu peura-aita? Vaikka kurjia semmoset aidat kyl on.

  ReplyDelete
 5. Kiitos tastingistä. On kyllä melkoisen mielenkiintoinen tuo "punaviini"...

  ReplyDelete
 6. Tosi kaunista sun muotopuutarhassasi , katselin aiemmpiakin kuvia :) Sinä osaat sijoitella kasvit niin että ne tulevat oikeuksiinsa. Sitä minä en osaa tehdä, jatkuvaa tuskailua sen asian kanssa.

  ReplyDelete
 7. Daalia on upeasti kukassa! Kiinnostavan näköinen tuo köynnösukonhattu.

  ReplyDelete
 8. Aivan ihana tuo tummakukkainen köynnösukonhattu!
  Kiitos vastauksestasi edelliseen kommenttini....taidanmpa yrittää lisätä penasaita...tai yhtä nyt aluksi...:)

  ReplyDelete
 9. Aidan lisäksi voisit piirtää kylttejä peuroille? Sellainen peuran kuva ja punaiset ruksit päälle?

  Ihanan näköinen tuo tummanpunakukkainen!

  ReplyDelete
 10. Leena ja Pojat; Jaa karvainen? Voi olla, en huomannut! Ja voi olla, että myös siellä sun ruudun ja nenän välissä heiluu vähän karvoja ;-D
  Annoin omasta Bev Fosterista Tiinalle pistokkaan alkukesällä, ainakin hän on siitä postannut. (tinasdecoration-blogi). Ja Tuijalle myös, Tuijan koti ja puutarha.

  Mummeli; Tuo luppiokin on vasta alkamassa, samoin jättiverbena. Daalioissa on paljon nuppuja ja ukonhatuissa myös. Komeamaksaruohotkin vasta aloittavat kohta. Kukkia on vielä vaikka kuinka paljon! Kunhan niitä ei syödä.

  Minna; Elokuun alkupuoli on vielä ok, peurat pysyttelevät metsissä. Esikasvattaminen ilmeisesti auttoi. Katsoin juuri viime vuoden kuvista, että silloin daaliani olivat nupulla vasta syyskuun loppupuolella, ja syys-lokakuun vaihteessa, juuri kun kukat olisivat auenneet, ne parturoitiin. Se on niin harmi että syyskukat menevät, kun täällä on aina pitkä lauha syksy!

  Maija; Jotenkin tuo Tolkien on ujuttautunut puutarhaan, vaikka en mikään superfani ole - toki olen lukenut kirjat moneen kertaan ja katsonut leffat yhä uudestaan :-D Peura-aita on rakenteilla, mutta en halua verkkoaitaa tai muovilankaa, niin projekti on vähän hidas riu'uista. Valmiina reilut kymmenen metriä, puuttuu reilut parisataa metriä...

  Myrsky ja Minna; Toivottavasti ei tullut närästystä :-D

  Tylsä Mörökölli; Voi kiitos! Ehkä opinnot tässä aiheessa auttavat. Mutta kyllä tämä on aikamoista siirtelyä. Kasveille täytyy aina muistaa antaa kasvutilaa, muuten ei tule kaunista. Ja tietenkin yrittää parantaa maata parhaansa mukaan, ilman sitäkään ei tule kaunista. Mulla se on vielä erittäin vaiheessa! Ja kyllähän sä varmasti nämä tiedätkin.

  Saraheinä; Ihanat on daaliat. Ja hattu myös.

  Irmastiina; Tummissa kukissa on tenhoa. Onnea kasvatukseen! Onnistuminen kannustaa, eli toivottavasti onnistut!

  ReplyDelete
 11. Mamma N; Juu, ja joku aiemmin kommentissa ehdotti että tulostan pelottavailmeisen Musti 3D:nä ja asettelen sitä ympäri pihaa. Loistava idea, minusta.

  ReplyDelete
 12. Eikö yössä kolmannessa kuvassa näy häntä ja selkää....no Lumialla toki tsiikailen kuvia ja olenhan ennenkin nähnyt vähän kummasti !=D
  Aina joku karvainen kyllä täälläkin tunkee suuhun.
  Tiinan blogin kautta olen myös tutustunut pelarginioihin ja Pirkollakin niitä on muutama ;)

  ReplyDelete
 13. Tervehdys pitkästä pitkästä aikaa ♥
  Upea on tosiaan tuo tummakukka ,ukonhattu Red wine, sopiva nimi.
  Upeita kuvia.
  Hyvää elokuun loppua Saila.

  ReplyDelete
 14. Jee daalioillesi! Mielettömän hieno tuo köynnösukonhattu, oletko kasvattanut sen siemenestä vai mistä moinen erikoisuus?

  ReplyDelete
 15. Red winw on kylä upea! Pidän niin noista tummista väreistä..sopii vihreän kanssa!

  ReplyDelete
 16. Upea köynnösukonhattu. Kiipeääkö se itse?

  ReplyDelete
 17. Leena ja Pojat; Siinä kuvassa on pörrökukkainen luppio, jonka kukka kieltämättä muistuttaa kovasti Ransun häntää :-) Jotain harmahtavaa on myös myskimalvan siemenkodissa etualalla, ehkä ne hämäävät.

  Seijastiina; Hei pitkästä aikaa! Red Wine on oikein sopiva ja herkullinen nimi. Kiitos samoin sinulle!

  Maria; Ostin tuon pikkiriikkisenä taimenpoikasena Tukholman puutarhamessuilta kolmisen vuotta sitten. Vakka-taimi myy köynnösukonhatun luonnonkantaa, jolla on myös tummanpunaiset kukat - en ole varma, miten tämä lajike eroaa siitä, voi olla ettei mitenkään. Sun siis TÄYTYY lähteä tänne etelään päin rannikkoa! :-D
  (Olet aina tervetullut - syksyllä, talvella, koska vain!)
  Hassua on, että daaliasta on syöty viime yönä yksi kukka. YKSI! Pidin sitä merkkinä siitä, että kohta ne on kaikki syöty, joten verkotin isomman daalioista tänä iltana. Anteeksi Arabian Yölle, se joutuu nyt elämään häkissä, jotta saan ihailla sen kukkia.

  Taina T; Kiitos, niin minustakin. Etenkin kun lehdet ovat hienostuneen tummanvihreät, näyttäisi olevan ruskealla tai tummanpunaisella taitettu sävy sekin.

  Cheri; Kyllä, se kiertyy tuen ympärille. Tämä yksilö otti syleilyynsä myös yhden sormustinkukan, joka joutui taipumaan. Eli kyseessä on aidosti köynnösluonteinen tyyppi.

  ReplyDelete
 18. Ihana postaus! <3

  Daalia eri muodoissaan on yksi minun lukuisista suosikkikukista... sitten kun mulla on se oma puutarha (milloin lienee :)) sieltä ei daalioita tule puuttumaan...

  Mukavaa viikonloppua! :)

  ReplyDelete
 19. Daaliat ovat komeita ja väreissä riittää valinnanvaraa. On vain ollut erittäin turhauttavaa, kun ei ole saanut nähdä koko kesän kestäneen kasvattelun tulosta. Viime vuonna ensimmäisissä nupuissa erotti jo herkullista purppuraista violettia väriä, kun ne syötiin. Daaliat ovat ihania, kun ne kukkivat niin myöhään!
  Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 20. Makee tuo köynnösukonhattu, erikoinen, mutta hauskan näköinen silti. Väri on upea! :)

  ReplyDelete
 21. Siinä on todella hieno väri, noiden tummanpuhuvien lehtien ja kukkien yhdistelmä on vertaansa vailla.

  ReplyDelete
 22. Ihana tuo köynnösukonhattu! En tiennyt tuollaista olevankaan ja vielä noin kaunis:)

  ReplyDelete
 23. Se on todellakin hieno, tänä vuonna kun se kukkiikin runsaammin, niin se on TODELLA hieno, aiemmin se on ollut vähän raasku. Lisää kuvia siitä siis odotettavissa :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!