Friday, 16 August 2013

Varjossa tapahtuu

Huussin takana olevasta esikkopellosta löytyy jo pari tarhajouluruusun siementainta. Istutin tähän ensimmäisen jouluruusun noin viisi vuotta sitten.

There are some great surprises (such as Hellebore seedlings) and lovely leaf shapes and colours in the shady bits of my garden.

Nyt toivon, että näistä tulee hyvän värisiä. Alueella kasvaa kaksi tummanpunaista, joista toinen on huomattavan tumma, ja yksi limenvihreäkukkainen tarhajouluruusu. On mahdollista, että hyvännäköisiä kukkia tulee, mutta voi myös tulla likaisen mummonkalsarinvärisiä, ne ovat yleisiä tarhajouluruusun siementaimissa. Mutta kuten lempibrittipuutarhurini Monty Don sanoo tähän asiaan: I encourage this. Too much good taste is bad for you. (Annan niiden levitä. Liian paljon hyvää makua on pahitteeksi.)

Aivan vieressä komeilee kuunlilja 'Sun Power', joka hohtaa keltaista valoa kuin aurinko itse. Kiitos tästä Suvikummun Marjalle!

Jo kertaalleen kuivahtanut pisamakello on alkanut kukkia uudestaan saatuaan vettä.

Kerrottu pallohortensia 'Hayes Starburst' availee varovaisesti nuppujaan. Tämä oli lurpallaan niin monta kertaa kesän aikana, että ei ihme, jos se kukkii vaisusti. Onneksi se edes kukkii! Toissa syksynä se oli niin peurojen kaluama, ettei se viime vuonna saanut tehtyä yhtäkään kukkaa. Hortensiat täytyy suojata verkoilla jo varhain, samoin kuin syreenit.

Tässä on niin suojainen paikka, vaikka onkin ajoittain kuiva, että päätin kokeilla pensasmagnoliaa vuokko-esikkopuutarhaan. Aiemmat magnoliakokeiluni ovat kaatuneet ilmeisesti liian paahteisiin paikkoihin. Pensasmagnoliaa en ollutkaan vielä kokeillut, sen pitäisi olla kestävimmästä päästä mangolialajeja. Lisäksi se on todellakin pienehkö pensas vaikka se viihtyisi kuinka hyvin, eli ei koskaan kasva liian suureksi tähän.
Tässä se saa suojaa kylmiltä viimoilta sekä kivimuurin, saarnirivin että naapurin ladon ansiosta. Ainakin japaninvaahtera on viihtynyt tässä jo kuusi vuotta ilman talvisuojauksia.
Kuvan alareunassa näkyy rotkolemmikki 'Variegatan' valkokirjavia lehtiä, rotkolemmikit kuuluvat lempikasveihini.

Toisaalla, metsäpuutarhapenkissä on vanhempi rotkolemmikkikasvusto (lajike on 'Silver Wings'), tässä näkyy miten kaunis kasvutapa ja lehdistö kasvilla on.

Tälläkin on hurmaava lehdistö ja upeat marjat, kyseessä on helmipihlaja.

Löysin metsäpuutarhapenkistä iloisen yllätyksen, kun yksi keväällä sinne työntämistäni vaaleamunkinhupun juurenpätkistä on versonut!

Kasvit saavat kasvaa turvassa, kun Musti puutarhapantteri vartioi. Ainoa vika on, että pantteri viettää syysyöt mielellään nojaillen mamman jalkoihin eikä purren peuroja takalistoon! Toivotaan, että tämä pelottava kuva riittää vavisuttamaan peurojen puntteja.

Helmipihlaja – Sorbus koehneana
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kuunlilja – Hosta
Pallohortensia – Hydrangea arborescens
Pensasmagnolia – Magnolia sieboldii
Pisamakello – Campanula punctata
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleamunkinhuppu – Arum italicum

26 comments :

 1. Mielenkiintoisia kasveja ja komea vartija! Kuvistasi näkee hyvin, että olemme vettä saaneet.

  ReplyDelete
 2. Kelpaakohan hortensia jänöille? Minulla on nyt vuoden ollut pallohortensia(?) ja taitaa olla nyt niin korkea että vähälumisena talvena on versoja näkyvillä. Alkaa olla verkkoejn ostamisen paikak kun on niin monta uutta suojattavaa.

  Helmipihlaja on kaunis.

  ReplyDelete
 3. Ihanaa todellakin, että viimein tuli kunnolla vettä, olinkin juuri nurmikon kimpussa joka rehahti heti kasvuun saatuaan kosteutta! Tuota helmipihlajaa minäkin olen ihaillut, kaunis lehti ja söpöt marjatertut! Kyllä meilläkin nyt olisi pantteri niin tarpeen kun noita myyrän kasojakin alkoi ilmestymään, Mariallakin ollu niin suloisia kuvia pennusta, kisu kuume iskee <3 Minullakin on muuten nyt japaninmagnolia 'Mustila' istutettuna, jännittää niin kuoleeko jo ekana talvena.

  ReplyDelete
 4. Ihastuttabvia erikoisuuksia sulla siellä taasen esittelyssä! :) Voi Musti, miten olet raamikas! PUSPUS! Terkkuja jostain Humppilan tienoilla, Helsinki-Vantaalle menossa ja yötä myöten takaisin kotiin. Systeri tulee Suomeen! :)

  ReplyDelete
 5. Vai että JOULUruusuja siellä... ;)

  ReplyDelete
 6. Akileija; Kyllä vain, vaikka magnoliaa istuttaessani huomasin, että maa on kostea vain ihan pinnasta, muutaman sentin syvyydellä se on niin kuiva että pölisee. Vettä ei ole tullut kovin paljoa kumminkaan, viimeksikin vain 7 mm (silloin kun Helsingissä tuli se 50).

  Katja; En tiedä, meillä ei jänisvaurioita ole kuin nimeksi. En osaa sanoa, kun olen verkottanut hortensiat peurojen takia kumminkin.
  Helmipihlaja on kiva, ja sehän on suht pieni (2 m) pensas, eli mahtuu mihin vain.

  Minna; Kummasti nurmikko ja voikukat lähtevät heti kasvuun :-D Mulla Mustilan kantaa oleva japaninmagnolia selvisi kyllä yhden talven yli mutta ei enää seuraavan kesän.

  Tiina; Voi jee, systerille terkkuja kovasti! Tuosta hortensiasta tiedätkin varsin hyvin mistä se on, kun olet itse sen mulle myynyt :-)

  Mamma N; Niin... ei ole mun vika se nimi, joku höynäpää tuon antanut :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo kyllä nuo magnoliat on niin vaativia, mutta jos ei yritä edes niin ei voi tietää miten käy! Teidän lehdessä oli niin ihana juttu magnolioista, Aarnon ohjeiden mukaan valitsin paikan ja istutin. Multaseoksen ja katteenkin yritin tehdä ohjeiden mukaisesti! Jos selviää talvesta niin täytyykin muistaa kastella ensi kesänä ahkerasti.

   Delete
 7. Ihanaa tehdä löytöjä. Kun joku oma rakas on levittänyt siementaimia maastoon. Jouluruusun siementaimet kuullostavat jännittäville.
  Toivon, että pensasmagnoliasi viihtyy tuolla kauniilla paikalla.
  Rotkolemmikit ja helmipensas ovat myös kaunismuotoisia ja oivia varjonkasveja.

  ReplyDelete
 8. Minna; Juu, ja etenkin se, ettei se kestä auringonpaahdetta koko päivää, kuten ensin kuvittelin :-D Siis ajattelin: aurinko = lämmin, eli aralle kasville sopiva... ööh... se logiikka ei toiminut.

  Irene; Jouluruusun siementaimet ovat jännittäviä, etenkin siis tarhajouluruusun, jotka voivat olla monen värisiä!
  Monissa kasveissa on hienot lehdet. Tuossa pensasmagnoliassakin, tykkään siitä vaikka se ei koskaan edes kukkisi.

  ReplyDelete
 9. Sinulla on kaikkea erikoista ja kivoja yllätyksiäkin.
  kaunis tuo helmipihlaja ja kuunlilja,
  Komein on kuitenkin vartija.

  ReplyDelete
 10. Ne kasvit, joilla on kauniin muotoiset tai väriset lehdet, ovat nyt arvokkaita, kun monen kasvin kukinta on jo ohi tai mennyt huonon näköiseksi sateiden takia. Syksyinen puutarha on erityisen kaunis, jos siellä on kiinnostavia lehtiä ja runkoja.

  ReplyDelete
 11. On teillä niin eri tilanne veden suhteen kuin täällä. Parin päivän aikana on satanut melkein 70mm vettä. On pitänyt tyhjentää vesimittari välillä kun tulvii yli.

  ReplyDelete
 12. Pantterilla on kiirettä, jos aikoo jokaista peuraa puraista.

  Tuon rotkolemmikin lehdistä on kaunis, kuinka korkeaksi kasvaa?

  ReplyDelete
 13. Musti, miten lie peurat sua pelkää tai ei, mutta mua ei pelota yhtään ja joutuisit sylikäsittelyyn kuules jos oltais lähempänä!

  ReplyDelete
 14. Katja; Aika vähän sitä vettä kuitenkin tuli, vaikka viikon sisällä satoi kolmenakin päivänä.

  Vaalean vihreää; Lehdet korkeintaan 30 cm korkeiksi, kukkavarret kohoavat puolen metrin korkeuteen alkukesällä, sellaisia keveitä taivaansinisiä lemmikkimäisiä kukkia kauniina pilvenä lehtien yllä ♥ Ihana kasvi!

  Zepa; Tätä vähän pelkäsinkin: että Mustin söpöys vie voiton. Toivottavasti kukaan peura ei kuitenkaan tule ja kaappaa Mustia syliin!

  ReplyDelete
 15. Pitäisiköhän sinun laittaa peuroille varoituskyltti: Varokaa vihaista Mustia! Tuo helmipihlaja soveltuisi varmasti oikein hyvin Naukulan pihalle, saisi johtajatar nimikkopuun itselleen.

  ReplyDelete
 16. Kylttejä voisi laittaa. Ehkä myös ruotsiksi.
  Hyvin hoksattu, taisinkin esitellä helmipihlajan Naukulan Mammalle silloin kesäkuussa, kun hän oli kylässä, samoin kuin helmipensaan :-)

  ReplyDelete
 17. Rotkolemmikissä on tosiaan kaunis lehdistö. Kukkaahan voisi kasvattaa melkeinpä pelkästään noiden lehtien vuoksi.
  Kunhan 3D-tulostus yleistyy, voisi Mustista tehdä kopion peurojen yökäyntejä pelottelemaan.

  ReplyDelete
 18. Rotkolemmikkiä voi kasvattaa pelkkien upeiden lehtien takia, mutta ne kukat ovat niin kovin suloisia! Vielä kauniimpia kuin oikeat lemmikit, minusta, kun ne ovat asettuneet sinipilveksi lehtien ylle.
  Loistava ajatus: 3D-Musti, vieläpä jättikokoisena :-D

  ReplyDelete
 19. Kaunis tuo rotkolemmikki. Toivotaan, että sun magnolia nyt toimisi. Mustin kuvaa takuulla peurat pelästyy!

  ReplyDelete
 20. Kyllä noita kaunokaisia ja yllätyksiä kannattaa pantterin suojella;)

  ReplyDelete
 21. Pirkko; Kiitos, toivotaan että magnolia ja Musti toimivat ;-)

  Hyvä Mieli; Niin, kaikenlaista ihanaa tuolla on :-)

  ReplyDelete
 22. kävin eilen Lepaan kartanon puistossa puutarhanäyttelyssä - sieltä sai syysistutettavia kassikaupalla ja tilaviiniä ja mallaslimppua - tosin mulle vain kahta viimeksi mainittua... syysleimut olivat loppu, mutta paikka on niin ihana, että siellä käynti kannattaa aina -
  hannah

  ReplyDelete
 23. Hitsiläinen, helmipihlaja. En uskalla googlettaa, olen kasvi- (ja muukin) ostoslakossa kunnes vanha opintolaina on maksettu takaisin. Muistelisin kauniiksi.

  Kuten keltaiset kuunliljat (mahtava loiste, sopisi meidänkin varjoon valoa tuomaan!) Mustia onneksi ei saisi ostettua rahallankaan :)) (Tai ties millä peurat ovat sen maksaneet hiljaiseksi ja kotihiireksi noin sopivaan aikaan!)

  ~ Piia Anneli / annelivia

  ReplyDelete
 24. He, Mustin lahjominen :-D
  Onneksi taimet eivät maailmasta lopu - päinvastoin: valikoimat taimistoilla tuppaavat vain paranemaan vuosi vuodelta. Joten jos on kausi, ettei voi hankkia taimia, niin niitä on ensi vuonna entistä paremmin saatavilla :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!