Tuesday, 20 August 2013

Rohan muotoutuu... parvekkeella

Pihani vanha perunamaa muuttuu koristepuutarhaksi, vaikka asia ei olekaan tänä kesänä edennyt enempää kuin parin niittämisen verran. Paikka on nimeltään Rohan sinne jo viime syksynä istutetun tummalehtisen 'Rohan Weeping' -pyökin mukaan, joka näkyy kuvassa pienenä tummana mönttinä. Minullahan on jo Tolkien-penkki, joten Tolkienin tarinoiden mukaan nimetty toinenkin puutarhan osa on ihan paikallaan, vaikka Rohan on toki myös oikea paikannimi esimerkiksi Bretagnessa. Tänne tulee tummien lehtien sekä tummanpuhuvien ja valkoisten kukkien tuoma erikoinen tunnelma, mutta en halua mitään liian dramaattista kuitenkaan. Ei tämä sentään mikään Mordor ole. Mukana saa olla runsaasti luonnollisen vihreälehtisiä kasveja ja kukissa myös tumman ja vaalean väliväriä roosaa – ei pinkkiä, vaan ruskehtavaa. Tai ehkä oranssia, sillä tajusin vastikään, miten vähän paikkoja minulla on lempivärisille oransseille kukille.
Kuvan keskellä kasvava suuri lipstikka saa jäädä noille sijoilleen, se sopii kukkapenkkiin yhtä hyvin kuin marjapuskatkin, jotka minulla jo kasvavat muotopuutarhan kukkapenkeissä.

My new garden area Rohan has not evolved this year – but it was not meant to be done this year either. There is always next year, and there is still plenty of digging and planting time left before the winter!

Poikkesin eräänä päivänä Kirkkonummen läpi ajaessani Reimanin puutarhaliikkeeseen. Siellä silmiini osui niin hyvän värinen happomarja, että se täytyi hankkia.
Olin ajatellut Rohaniin kukkapenkkien reunuksiksi pienikasvuista purppurahappomarjalajiketta 'Atropurpurea Nana', mutta kun pääsin vertailemaan sitä tähän vieressä olleeseen 'Concordeen', totesin tämän paljon paremman väriseksi. 'Concorde' on intensiivisempi, mustanpuhuvampi ja samalla levollisempi kuin vaihtelevamman sävyinen ja punertavampi Atropurpurea. Tästä tulee parempi reunus. Tämä kylläkin kasvaa korkeammaksi, taimiston tiedon mukaan 70 cm:ksi, mutta eihän reuna-aitojen tarvitse kääpiöitä ollakaan – tässä puutarhassa ne voivat olla vaikkapa 40–50 cm korkeita, kyllä tämä lajike varmasti siinä mitassa pysyy leikkaamalla. Rohan on kuitenkin selvästi suurempi kuin muotopuutarhani, voi siellä suuremmat reuna-aidatkin siis olla.

Muotopuutarhasta puheen ollen, tässä on kesäinen kuva heinäkuun alusta, jossa näkyy Rohanin sijoittuminen muotopuutarhasta käsin: se on omenapuun oksien alta näkyvä heinikkoinen alue tuolla kaukana riipputuolista vasemmalle.
Aah... olisipa taas tuoreenvehreä kesä!

Koska budjettini salli vain yhden happomarjan ostamisen, otin siitä pistokkaita. Nyt on hyvä aika ottaa pistokkaita pensaiden puolipuutuneista oksankärjistä. Pienet 'Concorden' alut ovat siis oikealla, näissä on kymmenien aitametrien ensiaskeleet.
Vasemmassa ruukussa on jymy-yllätys: Pirkkolan Muhevaisen avuliaan myyjän antamat Arisarum proboscideumin siemenet ovat itäneet! Nopeasti se kävikin. Laitoin ne tuoreina multaan, vaikka en tiennyt, olisiko parempi kuivata ne ensin. On selvää, että tämä oli oikea taktiikka: mullasta nousee koko ajan uusia pikku ituja, kohta voin perustaa Arisarum-taimitarhan! Kiitos Muhevaiseen!

Vaikka en ole tänä kesänä tehnyt paljon mitään Rohanin eteen, on seuraavaksi tartuttava lapioon. Kun nyt suuntaan takaisin kotisaarelle, pääsen kukkapenkin perustamishommiin. Kun näin tämän ihastuttavan punaruskean syyshohdekukan (lajike 'Rote Tone'), se oli menoa. Tämä on täydellinen alku Rohan-puutarhalle, joka siis toistaiseksi kasvaa kaupunkiasuntoni parvekkeella.
Ja kyllä, joillakin taimistoilla on jo syysale! Intopitoista uutta viikkoa!

Purppurahappomarja – Berberis thunbergii, punalehtiset lajikkeet
Pyökki – Fagus
Syyshohdekukka – Helenium Autumnale-Ryhmä

31 comments :

 1. Kyllä onkin kauniin värinen pensas ja ihana tuo kesäinen kuva - kyllä tässä täytyy taipua, että loppuu tämäkin hyvä taas... Kiitos vinkistä, että nyt niitä pistokkaita ottamaan, keväiset eivät onnistuneet. Mutta mihin kasvamaan - kasvihuoneeseen vai tuvan puolelle vai ihan vaan pihalle? Vai tarvitsevatko lämpöistä, kosteutta nyt tuntuu riittävän, kastekaan ei kuivu koko päivänä kokonaan.

  ReplyDelete
 2. Ihania <3 Minullakin on tumma happomarja. Se vain jäi puukuorman alle (miehet...) kesä tai pari sitten, niin siirsin sen lytyn kasviparan toiseen paikkaan. Kai se siitä hiljalleen nousee. Mutta että pistokkaita! Kiitos vinkistä :)

  ReplyDelete
 3. Ihania! Uskon, että Rohanistasi tulee superihana :)

  ReplyDelete
 4. Kaunis väri pensaassa...:)
  En ole tiennytkään, että voi noita pistokkaita ottaa...kasvatatko sitten talven niitä sisällä?

  ReplyDelete
 5. Inkivääri ja Kartanonrouva Elise; Ota sellaisia pistokkaita, joiden alaosa on jo vähän puutunut (kuvassa ne ovat n 7 cm pitkiä. Riivi reilusti alimpia lehdet pois, dippaa pää juurrutushormoniin jos sellaista löytyy. Pistä pätkä kosteaan multaan tekemääsi reikään ja tiivistä multa ympärille, yhteen ruukkuun mahtuu monta. Peitä ruukku muovilla varmuuden vuoksi, jotta pistokkaat eivät kuivu (mutta eivät ne saa homehtuakaan!).
  Sisällä ulkokasvi ei pärjää talven yli, upotan ruukut talven ajaksi maahan suojaiseen paikkaan.

  Mamma N; Niin minäkin uskon, kun se vaan edistyisi :-D Mutta olen YRITTÄNYT komentaa itseni rakennusten huollon kimppuun tänä kesänä, vaihtelevalla menestyksellä... ja sitten olisi järkevää rakentaa se peura-aitakin ennen kuin teen lisää kukkapenkkejä...

  Irmastiina Ruusukummusta; Ks. ohjeet yllä, ulkokasvi ei pärjää sisällä huoneenlämmössä talvella, vaan pistokkaatkin pidetään ulkona. Jos ne ovat juurtuneet talveen mennessä, niin pärjäävät kai. Tai jos ruukuille on puolilämmin tila, sen parempi, niin ne jatkavat juurtumista siellä koko talven ajan.

  ReplyDelete
 6. Mikä ihana innokkuus tästä postauksesta välittyykään <3 Minullakin on mielenkiintoinen ruusujen pistokaslisäys menossa!

  ReplyDelete
 7. Kieltämättä, nyt kun voi hyvällä omallatunnolla jättää talojen kunnostukset sikseen (loppukesällä on liian suuri ilmankosteus maalaamiseen ;-)), innostun aina siitä, että "saan" alkaa kaivaa maata. Alkukesäisin kaivan huonolla omallatunnolla.

  ReplyDelete
 8. Jänniä hankintoja! 'Concorde' on mulle ihan uusi tuttavuus.

  ReplyDelete
 9. Nyt tuntuu, että uusia Berberislajikkeita tulee kovalla tahdilla, tuo voi olla aika uusikin. Toivottavasti ne tämän myötä nousevat taas suosioon, kun ne ovat olleet aika lailla pois muodista meillä. Niitä ei ole juurikaan tajuttu Suomessa leikata! Toivon, että leikatut aidat yleistyvät muutenkin, niillä tulisi moneen puutarhaan ryhtiä ja viihtyisiä tiloja.

  ReplyDelete
 10. Siinä oon kyllä Gilin kissaemännän Moottoripuuman kans samaa mieltä, että vähintään talvella Mordoria ei tarvi etsiä ulko-oven seutua kauempaa, siitä se lähtee...

  ReplyDelete
 11. Varmasti tulee mukava ja kauniin näköinen Rohanistasi .Sinulla on sitä enerkiaa, niin kaikki onnistuu.
  Onnea vaan,♥

  ReplyDelete
 12. Zepa; Olen niiiin samaa mieltä! Meidän kaikkien pitäisi saada matkaliput Rivendelliin talviksi...

  Sylvi; Kiitos! Ainakin näkemys on, mutta saa nähdä, tuleeko lopputuloksesta sitten sellainen vai erilainen.

  ReplyDelete
 13. Mielenkiintoinen tuo happomarja ja ihailtavaa sitkeyttä napsia pistokkaat tulevaa aidannetta ajatellen!

  Ja vaarallista muistuttaa alennusmyynneistä :)

  ReplyDelete
 14. Mordor olisikin turhan ankea puutarhaosio :D
  Suunnitelmasi kuulostavat mielenkiintoisille, dramaattiset punaisen sävyt eivät kyllä jätä kylmäksi. Mäkin kävin taas hipelöimässä purppuratuomea ja luultavasti haen sen loppuviikosta kotiin, en kerta kaikkiaan saa rauhaa tässä asiassa!

  ReplyDelete
 15. Kaunis toi sun muotapuutarha. Tätyisköhän muuttaa mieltä ja lisätä väriä mun valkoiseen penkkiin ;)

  ReplyDelete
 16. Terhi; Omien pistokkaiden kasvattamisessa on oma hullu viehätyksensä... se on ehkä slow-puutarhurointia :-D

  Maria; Se on ihana puu. Muista vain, että viihtyessään se kasvaa lähemmäs kymmenmetriseksi! Mutta sitähän voi hyvin leikata, alimpia oksia aina kannattaakin, jotta ne eivät ota maahan kiinni ja juurru.
  Punalehtisissä on sitä jotakin.

  Amalia; Suosittelen! Pelkät valkoiset kukat ovat tavallaan tyylikkäät, mutta toisaalta niillä tulee herkästi tylsä ja lattea puutarha vailla kolmiulotteisuutta. Suosittelen violettia, se on minusta ehkä kaikken paras pari valkoiselle, pikkuisen violettia siellä täällä korostaa valkoista hienosti.

  ReplyDelete
 17. Todella kaunis tuo kesäinen kuva pihastasi! Ollappa itselläkin yhtä hyvin hoidettu puutarha...

  Mistä tietää voiko pistokkaat laittaa suoraan multaan kasvamaan, vai pitääkö niiden ensin antaa kasvattaa juuria vedessä?

  tv Leena

  ReplyDelete
 18. Hyvältä näyttää :) Tuo concorde on mullekin uutta, ei osunut missään silmiini. Katselin noita tummia happomarjoja jo keväästä, kun oli goottipuutarhaan tarve. Päädyin sitten nanaan, jota aattelin myös tarvittaessa leikata. Mä ihailen tuota pistokkaiden ottamista, en mä vaan osais!

  ReplyDelete
 19. Leena; En tiedä onko vedestä mitään etua, mutta joidenkin kasvien kanssa siitä on kai vain haittaa. Itse laitan pistokkaat aina suoraan multaan. Vedessä ei ehkä ole happea, jota kasvit ehdottomasti tarvitsevat, siis myös juuret.

  Pirkko; Sun mittakaavan pihaan sopiikin nanat paremmin, kun tila on käytettävä mahdollisimman tehokkaasti. Mulla on tuota villiintynyttä, suitsittavaa lääniä jonkin verran, isommat kasvit ei ole huono juttu ;-)
  Ohjeet pistokkaiden ottamiseen on yllä, se on erittäin helppoa! Siis jos onnistuu. Aina ei onnistu, jotkut kasvit on vaikeampia ja joskus vaan joku menee vikaan.

  ReplyDelete
 20. Mordor-puutarha ei olisi kyllä kovin kiva. Ja kasvaisiko sellaisessa paikassa edes yhtään kasvia.

  Happomarjaa juuri tänään alennusmyynnissä ihmettelin. Postauksesi tuli kuin tilauksesta, nyt tiedän, mitä sillä teen, jos se pitää sieltä noutaa kotiin.

  ReplyDelete
 21. Hitsit, miten kivat suunnitelmat sulla! Aivan ihania sävyjä olet löytänytkin jo :) Ja tuo heinäkuun kuva on ihanista ihanin.

  Olen myös hullaantunut taimistoilla, Muhevaisella oli suuri määrä perennoja 4kpl/10€. Nyt pitäisi löytää kahdeksalle uudelle kivat paikat ; )

  ReplyDelete
 22. Vaalean vihreää; Mordor olisi varmaan jonkinlainen erämaa.

  Inka; Oi, nytkö siellä on ale! On tavallaan tuskaa kaivaa kiireessä hiki päässä uusia kukkapenkkejä, mutta on se kivaakin, kun on ensi kesän kiilto silmissä :-)

  ReplyDelete
 23. HAU! Eipä muuta kuin terkkuja pojillekin! Ihanaa, että vielä on kesä!

  ReplyDelete
 24. Saisko sun pihasta laajempia kuvia esim. tieltä, ovelta jne. Olisi mielenkiintoista tietää missä mikäkin alue (nimetyt penkit, riippumatta, sauna..) sijaitsee. Ihan mieletön olisi tietysti jonkunmoinen pohjapiirros, mutta ei nyt mahdottomia aleta vaatimaan. ;)

  ReplyDelete
 25. Sulo; Kiitos! Tänään oli Ransun mielestä liian KUUMA!

  Sea; Sepä mielenkiintoinen toive... kuvista tulisi aika inhorealistisia, jos ne ottaisi yleisnäkyminä: näkyisi lautakasa, toinen, ja kolmaskin, rimapino, parrukasa, sepelikasa, kivikasa, maa-aineskeko, muutama tiilikasa, pressulla peitetty tiilikasa, polttopuukasat ja rutkasti yli vyötärönkorkuista nokkospöheikköä :-D Tuskin siitä mitään puutarhaa näkyisikään... siksi olen pidättäytynyt enempi lähi- tai muuten tarkoin rajatuissa kuvissa.
  Pihani ei kyllä ole kovin suuri ja tontti on kapea ja pitkulainen; talohan tuosta muotopuutarhakuvasta erottuu vasemmalla, vanhempi talo on heti sen takana, saunan vaaleaan seinää häämöttää omenapuun takana, riippumatto on heti kuvasta vasemmalle.

  ReplyDelete
 26. Mites sitten piirretty kuva? Siitähän voi jättää laudat ja kivikasat pois. ;) Mä olen ihan pihalla missä sulla on mitäkin pihassa, oikealla vasemmalla, saunan vieressä, mutta missä sauna? ;D

  ReplyDelete
 27. Tjaa, pistän mietintämyssyyn! En ole ajatellut, että olisi tärkeää tietää missä mikäkin on. Useimmat kukkapenkeistä tai ns. puutarhoista on todella pieniä, vain muutaman metrin mittaisia.

  ReplyDelete
 28. Ei nyt tarttee mitään pilkun tarkkaa tehdä, mutta olisi kiva hahmottaa missä suunnassa mikäkin isompi ryhmitelmä/rakennus/alue on. Just nyt mulla kun ei mitään hajua missä suunnassa on yhtään mikään. :D Mä rakastan asuntojen pohjapiirroksia, ehkä tämä on sieltä peruja. ;)

  ReplyDelete
 29. Selvä, laitetaan to do -listalle. Kyllä se sauna tuolta kuvasta näkyy johon viittasin, vaaleankellervänvihreä seinä koirankopista oikealle! Oikeastaan tuossa muotopuutarhakuvassa näkyy lähes koko tontti... sauna on ihan keskellä.

  ReplyDelete
 30. Kiitoskia neuvoista, eikun yrittämään :)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!