Sunday, 1 September 2013

Sunnuntain kukkaset muotopuutarhassa

Köynnösukonhattu 'Red Wine' ja harmaakurjenpolvi 'Purple Pillow', tässä kuvassa näkyy jälkimmäisen herkullinen kukkaväri, kun se edellisellä kerralla meni auringossa liian haileaksi. Yllätykseksi myös vieressä kasvava ja tänä kesänä istutettu alppikärhö 'Ruby' on tehnyt pari kukkanuppua!

Some Sunday flowers...

Vastikään istutetut syysleimu 'Crème de Menthe' ja välimerenmaruna 'Powis Castle' loistavat kuivuneiden sormustinkukan varsien keskellä.

Kukkakärpänen vierailee loistosädekukka 'Burgunderin' kukalla.

Ruostekukka avaa yhä uusia kukkavanoja. Toinen kukkaan tuleva yksilö on vasta nupulla, mutta se ehtii vielä hyvin kukkia saaren lauhassa syksyssä.

Komealuppiokin tekee uusia nuppuja, sen taustana on elefanttiheinä 'Zebrinus'.

Unkarinikiviuhko availee pikku hiljaa kukintojaan, tämä alin kukkaviuhka ensimmäisenä.

Siirsin sen kanssa samaan penkkiin hopeapiiska 'Little Spiren', joka on muuten viihtynyt vanhan talon päätypenkin kuivahkossa maassa, mutta siellä on tälle liian varjoisaa. Kukissa on hieno taivaansininen väri. Unkarinikiviuhkon violetimpaa sävyä voi erottaa taustalla.

Tässä vielä kaikki yhdessä – talvenarat, jotka viihtyvät muotopuutarhan kuivassa ja paahteisessa kukkapenkissä: edessä hopeapiiska, taustalla laventelipehko, jonka kuivuneet kukkavarret on leikattu, sen edessä ikiviuhkon kukintoa. Vielä nuppuiset kukinnot ovat korkeammalla ruostekukan edustalla. Kuivuneet siemenkodat kuuluvat myskimalvalle.

Daalia 'Arabian Night' kukkii hienosti verkon suojissa. Toinen daalia on paljon matalampi, mutta sitäkään ei ole vielä syöty. Taustalla on jalohortensia 'Bailmer' (Endless Summer).

Hyvää pyhää kaikille!

Alppikärhö – Clematis alpina
Daalia – Dahlia
Elefanttiheinä – Miscanthus sinensis
Harmaakurjenpolvi – Geranium cinereum
Hopeapiiska – Perovskia-risteymät
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Komealuppio, kuvan laji – Sanguisorba hakusanensis var. japonica
Köynnösukonhattu – Aconitum hemsleyanum
Loistosädekukka – Gaillardia × grandiflora
Ruostekukka – Crocosmia
Syysleimu – Phlox paniculata
Unkarinikiviuhko – Limonium gmelinii
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens

29 comments :

 1. Kauniit lehdet leimukukassa..:)

  Ihanaa, että asut vakituisesti siellä...olisin valmis , myös muuttamaan saaristoon, mutta tuo toinen puoliskoni♥ karttaa ajatusta...:)

  ReplyDelete
 2. Ihana köynnösukonhattu! Siinä on niin kaunis värikin. Taas kerran mulle ihan uusi kukka :) Onhan mulla sitä tummanviolettia ukonhattua, mutta että sitä on tummanpunaisenakin ja köynnöstävänä... Vau!

  ReplyDelete
 3. Irmastiina Ruusukummusta; Joo, ihastuin tuohon kirjavalehtiseen syysleimuun ystävän pihalla, ja kun siinä on nätit tummasilmäiset kukatkin, niin se oli menoa ;-)

  Kartanonrouva Elise; Tuo on jännä kasvi, hieman pelottavakin. Lehdissä on upea tumma sävy myös.

  ReplyDelete
 4. Vau mitä värejä, meidän vanhalla jo edesmenneellä perheystävällämme Aunelle oli ihania daalioita, tosi tummia, melkein mustanpunaisia, muisteltiin niitä just hänen sukulaisensa, ystäväni Marjan kanssa. Ehkä minäkin muuten vielä joskus saan uudestaan puutarhakipinän! (siksi luen blogiasi, että saisin ;)

  ReplyDelete
 5. Ruostekukka on nätti ja tulee hyvin esiin muuten lakastuvien kukkien joukosta. Nyt peurojen anemia paranee, jos ne yrittävät popsia daaliaasi.

  ReplyDelete
 6. Siellä ei ainakaan ole kesä vielä ohi!

  ReplyDelete
 7. En tiennytkään, että on köynnösukonhattua! Ja tuo ruostekukka on kyllä todella kaunis sävyltään.
  Minä huomasin eilen, että melkoinen parturipupu oli käynyt verikurjenpolven kimpussa. Pelkät nysät jäljellä ja lehdet siistissä kasassa vieressä. Hupaisinta ehkä kuitenkin oli, että vieressä olevalla hiekkaläntillä oli tainnut ottaa vielä siihen päälle ruokalevotkin:)

  ReplyDelete
 8. Auli; Kukkien väreissä tosiaankin riittää valinnanvaraa. Toivottavasti puutarhakipinä iskee vielä. Puutarhahan voi olla vaikka vain yksi iso ruukku portaanpielessä :-)

  Between; Ruostekukka on tosiaan raikas oranssi, ja kun sen lehdetkin ovat ihanan keväänvihreät, ei paremmasta syyskasvista ole väliä!
  Peurojen anemia? Lienen uutispimennossa asiasta :-D

  Pirkko; On, kai huomasit UNKARINikiviuhkon... vaikka se ei lienekään lemppariväriä.

  Mamma N; Ei todellakaan. Toivon vain, että peurat jättävät kasvit rauhaan mahdollisimman pitkään, niin on mitä ihastella.

  ReplyDelete
 9. Hyvä Mieli; Voi ei mikä tuhoojapupu! Kurjenpolvet ovat täällä sellaisia kasveja, jotka ovat saaneet kasvaa rauhassa - mutta meillä ei ole rusakoita eikä kaneja, jänikset pysyttelevät lähinnä metsissä.

  ReplyDelete
 10. Vau, miten ihana syysleimu! Aiemmin olen vähän vierastanut noita valkokirjavalehtisiä leimuja, mutta tuossa kuvassa se näyttää tosi kauniilta : )

  ReplyDelete
 11. Jotkut kirjavalehtiset kasvit onnistuvat näyttämään suorastaan sairailta, mutta tässä ovat kauniisti kermanvaaleat lehdenreunat ja kukatkin ovat huippusuloiset - auringossa otettu kuva ei tee niille oikeutta, täytyy mennä ottamaan uusi kun on pilvistä. Ja juuri kun tämän kirjoitin, meni aurinko pilveen :-)

  ReplyDelete
 12. Mullekin on tulossa `Purple Pillow` Korpikankaalta, sipulien lisäksi:)

  ReplyDelete
 13. Ihanaa :-) Siinä on todella upea syvä kukan väri!

  ReplyDelete
 14. Ruostekukka on kyllä kauneimpia kukkia ikuna! Kerran olen kasvattanut :)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  ReplyDelete
 15. Ihania kauniita, etenkin tuo ruostekukka on tosi huikea. Kunnolla väriä, niin että näkyy, siitä mie piän!

  ReplyDelete
 16. Niin se on. Silmissä siintävät näkymät villiintyneistä ruostekukkapehkoista Cornwallin tienposkilla... siihen ei ehkä täällä voi yltää, mutta toivon, että ne jaksavat talvehtia tuossa vastedeskin.

  ReplyDelete
 17. Mistä olet löytänyt tuon kirjavan syysleimun? Ihastuttavia kukkijoita, nuo eivät tunnu loppuvan pihaltasi laisinkaan!

  ReplyDelete
 18. Se oli kuules Espoon Muhevaisesta, ostin viimeisen kappaleen. Joten en tiedä, onko sitä tällä hetkellä Suomessa kenelläkään! Voisit joskus, jos uskallat, niillä lentokenttäkeikoillasi kurvata johonkin Muhevaiseen pk-seudulla... Pirkkola on ainakin ihan siinä lähistöllä. Kontulan myymälässä on kuulemma paras perennavalikoima, siellä en ole käynytkään (en uskalla... ;-))

  ReplyDelete
 19. Tuo köynnösukonhattu on niin niin namuinen, samoin burgunder. Mulla nuo hatut eivät ole ikinä menestyneet yhtä kesää pidempään. Sulla kävi tuuri....käy kurkkaamassa blogissani millainen ;)

  ReplyDelete
 20. Voihan jysäys, miten ihana tuuri! Ihan mahdotonta tällainen. Voi KIITOS teidän onnettarelle ja sinulle joka päätit vetää toisenkin arvan!

  ReplyDelete
 21. Tosi upea tuo köynnösukonhattu, kuinkahan se menestyisi täällä III-vyöhykkeellä? Varsin kohtalokkaan näköinen! ja tuo leimu, upea! Onkohan sillä millainen historia? Näitähän löytyy ties mistä vanhojen mummojen pihoista aarteina. Eikö Sinulla kissat ole kiinnostuneet iisoista, minulla oli yksi iiso, hyvin fertiili tapaus, levisi hurjasti ja kissat hinkasivat hurmassa siihen itseään? pieniä taimia löytyy vielä vaikka mistä vaikka olen aktiivisesti siitä yrittänyt päästä eroon.

  terveisin kaima

  ReplyDelete
 22. Kaimaseni; On vaikea löytää tietoa köynnösukonhatun menestymisestä, se taitaa olla vielä aika harvinainen puutarhoissamme. En osaa siis valitettavasti sanoa vyöhykkeistä.
  Leimulla ei ole sen kummempaa historiaa kuin että ostin sen elokuussa espoolaisesta taimimyymälästä :-D Saattaa olla hyvinkin uusi jaloste.
  Ihmeellistä, en ole ollenkaan huomannut että kissani olisivat kiinnostuneita iisoista! Täytyypä alkaa tarkkailla niitä iisojen läheisyydessä.

  ReplyDelete
 23. Teillä on kukkaloistoa kuten meilläkin. On se kovaa, kun ihana daalia on pakko panna noitten "kaltereiden" taa piiloon kauriilta. Minulla tuo sama daalia on tällä hetkellä muuten vaisu, kun kukat ovat kukkineet ja loput kukat nupulla.

  ReplyDelete
 24. On se sääli, mutta toisaalta sekin on sääli, että kukat on aina aiemmin syöty ennen kuin niitä on ehtinyt nähdä auki. Mietinkin tänään, että voisin verkottaa myös syysvuokot - viime vuonna nekin syötiin. Monessa blogissa ne ovat jo kukassa, minulla vasta tiiviillä nupuilla, ja ne kukkisivat pitkään ellei niitä syötäisi.

  ReplyDelete
 25. Hih, onpa sänkysi täyttynyt pehmosista.

  Oikein hyvää ja aurinkoisia päiviä sinne teille. ♥
  Täällä on ollut ihana syyspäivä.,

  ReplyDelete
 26. Sylvi; Kiitos samoin teille! Ihania säitä onkin loppuviikoksi luvassa :-)

  ReplyDelete
 27. Köynnösukonhattu on jännittävä uusi tuttavuus!

  Valtava määrä lajeja taas ihasteltavana! Blogisi on todellinen kasviaarteiden kammio <3

  ReplyDelete
 28. Kasviaarrekammio kuulostaa jännittävältä, ihanaa :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!