Saturday, 28 September 2013

Kärhöjä

Pagodikärhöt olen kasvattanut siemenistä. Näiden pitäisi kukkia sekä vanhoilla että uusilla versoilla, toisin sanoen sekä alku- että loppukesällä, mutta minulla nämä kukkivat ainoastaan syksyisin. Tänä vuonna tässä taisi olla yksi kukka joskus keskikesällä.

I really love these Clematis chiisanensis, they bring something to look forward to into autumn. 

Lokakuu on pagodikärhöjen kuukausi minun puutarhassani. Nyt ne ovat aloittamassa runsaampaa kukintaa. Tämä yksilö kasvaa kuistini pielessä, ja vaikka aionkin maalata kuistin muilta osin, jätän katon auringonkeltaiseksi. Aurinkoa tai sen illuusiota ei voi olla liikaa, varsinkaan nyt, kun päivä lyhenee lyhenemistään.

Toinen pagodikärhö kasvaa liiterin nurkalla Pikku-Raakkilassa. Tästä kuvasta näkyy hyvin, miten kaunis kukka sillä on. Pienessä, nuokkuvassa, kermanvaaleassa kukassa on tummat heteet.

Keskikesällä istuttamani alppikärhö 'Ruby' ilostuttaa kukkimalla parin kukan voimin.
Iloista viikonloppua!

Alppikärhö – Clematis alpina
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis

24 comments :

 1. Kärhöt ovat ihania. Tuo olikin minulle uusi tuttavuus, tuo kuistilla kasvava kärhö. Herkän kaunis kukka? Minkähänlaisilla vyöhykkeillä tämä kärhö menestyy?

  ReplyDelete
 2. Pagodikärhöllä on kaunis kukka ja vielä kauniimpi nimi. Aurinkoa tullaan tarvitsemaan, vaikka sitten keltaisesta katosta loistaen.

  ReplyDelete
 3. Kauniita ovat, keltainen varsinkin :)

  ReplyDelete
 4. oi sullon aina kaikkia ihanannimisiä kasveja :)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  ReplyDelete
 5. Meillä osa alppikärhöistä kukkii toista kertaa tälle kesälle, ja viinikärhöt jaksavat jatkaa edelleen. Kärhöt on ihania!

  ReplyDelete
 6. Kärhöt on ihania. Pagodikärhö on minulle ihan uusi tuttavuus, vaan kauniiltapa tuo näyttää.

  Mukavaa viikonloppua. T. Erjuska

  ReplyDelete
 7. Hyvä Mieli; En tiedä, onko pagodikärhöstä riittävästi kokemuksia jotta tietäisi sen vyöhykkeet. Mutta jotain kertoo se, että vaikka viime talvi oli hirmuinen, vaikea ja pitkä - ja välillä tuli lauhaa ja sitten taas paukkupakkasia, niin tuo kärhö ei edes paleltunut maata myöten vaan lähti reippaasti keväällä versomaan hangenpaksuuden yläpuolelta!

  Between; Tuon katon kautta heijastuva valo onkin aivan mahtavaa, siitä saa iloa.

  Pirkko; Keltaisen kukat ovat vähän huomaamattomat, mutta ken ne havaitsee, näkee suurta kauneutta :-)

  Helena ja Blackie; En ole kyllä itse keksinyt nimeä :-D Minulta löytyy myös pagodikanukka.

  Pioni; Ihanaa! Oma viinikärhöni on vähän kitulias, olisikohan naapuri roiskinut rounduppia vähän liian ronskilla kädellä siellä tonttien rajalla.. sen voisi ehkä siirtää, varmuuden vuoksi. Aronian viereen. ;-)

  Erjuska; Tosi kaunis se on! Itse pidän eniten pienikukkaisista kärhöistä.

  Auli; Matalalta tulevassa valossa on puolensa.

  ReplyDelete
 8. Voi kun se on kaunis tuo pagodikärhösi<3 Omat kärhökylvökseni epäonnistuivat, vaikka vielä aion antaa niille mahdollisuuden nousta ensi keväänä;D Upea ilma tänään, sain verkotettua paljon kasveja, turvaan nälkäisiltä tai muuten vaan näykkiviltä hampailta!

  ReplyDelete
 9. Voi hitsi, kun en taas tiedä mitä tein, kun noista omistani itivät aikanaan varmaan melkein kaikki! Kunpa tietäisin, mitä tein oikein :-D
  Verkottaminen, grrr. Verkko on tosi kallista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Liotusta ja kylmäkäsittelyä on ehdoteltu siementen herättelemiseksi, vaan kun pussin ohjeiden mukaan niitä ei olisi tarvittu!? Tiedä sitten mikä mistäkin konstista milloinkin olisi tarpeen, täytyy vaan kokeilla ja yrittää uudelleen:) Minunkin on haettava maanantaina lisää verkkoa, täytyykin vähän vertailla hintoja kun näin joku aika sitten Starkilla tosi isoja rullia verkkoja!

   Delete
 10. Onpa pagodikärhöllä kaunis kukka, kun on nuo tummat heteet. En ole ikinä nähnyt ;)

  ReplyDelete
 11. Ihana keltainen katto! Se kyllä oikeasti tuo auringon.

  ReplyDelete
 12. Tosi kaunis kukka, herkkä ja lumoava :)

  ReplyDelete
 13. Tylsä Mörökölli; Joo, tällä kärhöllä on aika hienostunut olemus, kun se ei mitenkään pröystäile, onpahan vaan tyylikäs.

  Mamma N; Niin tuo, ihana on!

  Sarppu; Niin on :-) Varsinkin tuossa alppikärhössä on niin ohuet terälehdet - kuin silkkipaperia. Ja toisaalta pagodikärhössäkin on ihanat, vähän vahapintaisen oloiset.

  ReplyDelete
 14. Kyllä meillä tuo sinulta saatu pagodikärhö kukkii hienosti kaksi kertaa kesässä.

  Ensin joskus kesäkuulla niistä vanhoista varsista ja sitten loppusyksystä uusista versoista ja samaan aikaan vanhoissa varsissa on ne hienot siemenhahtuvat.

  Täytyypä jossain vaiheessa kaivaa kuvia siitä esiin ja laittaa blogiin.

  ReplyDelete
 15. Mietin, että noilta taitaa lähes aina katkeilla vanhat versot syysmyrskyissä, tai ainahan täällä tulee, muulloinkin kuin syksyisin. Tai sitten itse söhin niitä poikki kun kitken. Harvemmin niitä vanhoja versoja siis on, millä kukkisi. Tänä kesänä taisi olla ekaa kertaa, ja yksi kukka tuli, vai oliko peräti kaksi!

  ReplyDelete
 16. Oi miten ihanaa, kärhön kukkia syyskuun lopussa!

  ReplyDelete
 17. Hienot syksyn piristäjät nuo kärhösi. Keltainen katto on superia!

  ReplyDelete
 18. Osaisitko sää vinkata, että mikä kärhö olis hyvä aloittelijalle?

  ReplyDelete
 19. Minä sitten ihailen teitä viherpeukaloita. Onneksi saan täällä katsella. Mutta nyt hoksasinkin, meidän kasvintuhoajakissahan muutti pois ja voisin ruveta kokeilemaan. Tämä toinen kissa ei välitä kasveista : )

  ReplyDelete
 20. Mulla on myös pari siemenkasvatusta pagodikärhöistä, ja ovat mullakin myöhäisiä kukkijoita, mutta en oo kesällä huomannut yhtään kukkaa, harmi vaan. Ovat valtavan reheviä ja nopeakasvuisia, olivat niin paljon jo naapurin puolella, että leikkasin kesällä poikki - nyt ovat jo taas naapurissa !

  ReplyDelete
 21. Niin kaunis on tuo punainen syysasteri, että hankintalistan jatkoksi meni, minulla kukkii parhaillaan valkoinen.

  ReplyDelete
 22. Tiina; No joo, ja tuo pagodikärhö kukkii joka vuosi eniten lokakuussa :-)

  Minna; Hmm. Omasta kärhökylvöstäni on jo 7 vuotta, mutta voisin vannoa, että en liottanut enkä kylmäkäsitellyt, vaan laitoin vain siemenet isoon ruukkuun keväällä ja jossain vaiheessa kesää ne itivät.

  Pike; Niin on, kivan aurinkoinen :-)

  Maija; Suosittelen alppikärhöä, sitä sinikukkaista perusmuotoa. Se on rehevä ja helppo. Minulla on monen monta kärhöä kuollut, mutta se aina vain kukoistaa. Sen voi laittaa kasvamaan puuhun tai säleikköön, miten vain.

  Mayo; Jotkut kissat harrastavat puutarhanhoitoa ;-)

  Pivi; Kavi on tosiaan rehevä. Sitä voisikin miettiä tontin raja-aidalle...

  Anski; Asterit ovat ihania, luulen, että tässä on vasta kokoelman alku minullakin.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!