Thursday, 16 February 2012

Mitähän sitä tänä keväänä...

Kevään kivoimpia juttuja ovat puutarhamessut. Niiltä tarttuu hihaan kaikenlaista mukavaa. Niinkuin tämä esikko viime keväänä, ja viereisessä purkissa on pieni unkarinsinivuokko, jonka ostin Tukholman puutarhamessuilta.

Puutarhan Kevät -messut pidetään Turussa ja kyseessä on juhlavuosi. Taidan suunnata kulkuni sinne, kun samassa messukeskuksessa on vieläpä Perinnekoti-tapahtuma.

❢ Puutarhan Kevät ja Perinnekoti Turun messukeskuksessa 22.−25.3. ❢

Tukholman puutarhamessuille menen ilman muuta ja salaa jo toivon, että siitä muodostuu vuotuinen perinne. Kävin messuilla viime vuonna ensimmäistä kertaa ystävän kanssa ja se oli paljon mukavampaa niin, varsinkin laivamatkojen aikana.

❢ Nordiska Trädgårdar Älvsjön messukeskuksessa 12.−15.4. ❢

Puutarhamessuja pidetään tänä keväänä myös ainakin Oulussa ja Helsingissä.

Viime vuoden Helsingin messuilta hankitut pistokkaat, näitä myi Tommolan tila: kolme amerikankulleroa ja ruijanruoholaukka. Ne pääsivät heti isompiin purkkeihin.

Amerikankullerot avasivat pian jo kukkiaan. Ne joutuivat odottamaan maahan istutusta, sillä kävin vielä Hollannissa, josta hankin oikealla kukkivan tiarella 'Oakleafin'.

Eilen kerroin ystävälleni pienoisesta ahdistuksesta, jota koen aina, kun kevätkukat lakastuvat. Ne ovat jo siltä vuodelta näytöksensä pitäneet ja niitä ei tapaa ennen kuin vasta seuraavana keväänä! Syksy lähenee, ajattelen. Siis jo toukokuussa, joka on sentään kaikkien aikojen huumaavin kuukausi. No, ei ehkä vielä silloin, silloin olen täydessä ekstaasissa, mutta kesäkuussa kumminkin.
Siksipä tämä hurmaava esikko, joka lähes kuoli kuivuuteen kaupunkiparvekkeellani ennen kuin pääsi maahan, oli niin ilahduttava. Se aloitti kukinnan uudestaan heinäkuun lopulla ja kukki jouluun saakka. Kukkavarret eivät olleet niin korkeat kuin keväällä ja odotankin mielenkiinnolla, minkälainen se tulee olemaan tänä keväänä. Vai pitääkö se kenties välivuoden uurastettuaan niin kovin viime syksynä.
Olen hyvin kiitollinen tälle pienelle kukalle, joka piristi syksyä! Kevätkukat ovat kukista ihmeellisimpiä ja urheimpia, ja kun sellainen kukkii vieläpä syksyllä uudestaan, eivät enää sanat riitä. Syksykin oli otollinen, oikea kunnon syksy, kostea ja lempeä.

Mitähän ihanaa tänä keväänä tarttuu hihaan messuilta?
Ai niin, mutta uudenvuodenlupaukseni mukaan keskityn tänä vuonna tiukasti puutarhan rakenteisiin ja selkeisiin linjoihin enkä hörsyile perennojen kanssa. Ehkä.

16 comments :

 1. Näitä juttujasi kun lukee, pelkään pahoin että jotakuta saattaa puraista pieni puutarhakärpänen.
  Ja olen ymmärtänyt että puutarhakärpäsen purema voi olla vaarallista.
  Ja se voi tulla kalliiksi!

  ReplyDelete
 2. Anoppi toi meille viime sunnuntaina ruukun, jossa oli esikko ja iso nippu narsisseja. Eka kukki jo ja jälkimmäisetkin varmaankin jo huomenna - tuli ihanan keväinen olo!

  ReplyDelete
 3. Myrsky; Mutta puutarhaharrastushan vain tarkoittaa lisää laatuaikaa pihalla Myrskyn kanssa! Tuosta kalleudesta en mene sanomaan mitään :-D

  Viivi; Kevätkukat, joita on kukkakaupoissa jo heti tammikuussa, ovat niin ihania! Ne yhdistettynä tähän kevättalven valoon = keväthuuma!

  ReplyDelete
 4. Niinpä, mitähän sitä tänäkin keväänä laittais....
  ei kyllä tarvitsisi ollenkaan etukäteen pohtia, kun niitä herätejuttuja alkaa ilmaantumaan ihan itsekseen heti kun työ taas keväällä alkaa!!
  Mutta siitä huolimatta tänään ostin kaksi valkoista kerrottua kevätesikkoa, vaaleanpunaisten kukkien siemeniä(lisää...niitä on ennestään hankittuna,) Artistille hauskan minianopinkielen (se ressukka ei ole ehtinyt hankkia vielä anoppia itselleen), niin ja valkoisen soilikin!

  Onkohan minullakin tuo amerikankullero ja jos on, niin minne sen istutin viime kesänä??

  Mutta Tukholman messuille olen minäkin tänä keväänä menossa :))

  Ja lunta tupruttaa taas taivaan täydeltä!

  ReplyDelete
 5. Tuskin uskot itsekään tuohon lupauksenn :D

  ReplyDelete
 6. Risusydämen Marja; Niin, luulen, että jos olisin itsekin jossakin kukkakaupassa tai taimitarhassa, jäisi palkkasaldoni nollaan ellei peräti miinukselle :-D Aika paha työpaikka, vaikka aika ihanakin!
  Hipelöin myös siemenpusseja, mutta jospa nyt käyttäisin niitä vanhempia mitä on vielä käyttämättä, tilanpuutteen takia niitä ei ikinä mahdu kaikkia kylvämään samaan aikaan ja joka vuosi jää siemeniä käyttämättä. Varastossani on vaikka mitä ihanaa, toivottavasti itävät vielä.
  Tukholman messut ovat ihanat, pitää laittaa neilikat rintapieleen (vaaleanpunaiset?) että tunnistetaan toisemme!

  Amalia; Niin se taitaa olla...

  ReplyDelete
 7. Minä juuri tänään puhuin yhden ystävättäreni kanssa ja sovimme alustavasti, että menisimme Tampereen puutarhamessuille, siihen voisi sitten yhdistää kirpparikierrosta ja muuta pientä piristystä.Turku kiehtoo myös.

  Tällä sataa L U N T A...:(

  ReplyDelete
 8. Ai, kas kummaa, lunta...
  Puutarhamessut ovat tarvittuja piristyksiä kevään korvalla, ja kirppari samalla oikein piste iin päälle! Palaatte sitten sielä auto notkuen vanhoja mööpeleitä ja rehuja :-D

  ReplyDelete
 9. Voi kuinka ihanasti kevät jo kuiskii tässä postauksessa!

  ReplyDelete
 10. Minä olen aina innoissani, kun kukkapenkistä alkaa puskea esille ensimmäiset havainnot elämästä talven jälkeen. Maltan tuskin pitää sormeni mullasta irti! Ja kuinka kauan pitää malttaakaan, ettei vahingossa tuhoa naapurikasvia, joka nousee ehkä myöhemmin. Jännittäviä aikoja odotellessa...

  ReplyDelete
 11. Mua harmittaa aivan vimmatusti, sillä joudun jättämään Turun messut tänä vuonna väliin. Mulla on lauantaina Marttojen koulutusristeily, joka kylläkin kestää vaan sen päivän, mutta en taida kehdata jättää miehiä toiseksikin päiväksi yksin kaahatakseni Turkuun sunnuntaina. Pirskatin työt, jotka haittaavat arkipäivän harrasteita :-)

  Toisaalta, Tukholman puutarhamessujen vuoksi jää taas yksi Marttojen - tai oikeastaan maanpuolustus... öh, jonkin - järjestämä mielenkiintoinen koulutus väliin, joten ehkä tää menee tasan.

  Joko meillä on drinkkitiketit tanassa...?

  ReplyDelete
 12. Päivi; Kiitos, se kuiskii kovasti jo korvaan :-)

  Désirée; Niin, pitää muistaa että jotkut, kuten kuunliljat, ovat kovin hitaita lähtemään liikkeelle...

  Intopii; Drinkkitiketit...? Siis mistä sulle NE nyt tuli mieleen, ihan randomisti...?
  :-D
  Öh, siis mäkin ehdin jo miettiä tässä yksi päivä, että oteaanko taas kirsikkapitoista vai pelkkää skumppaa (taipuvainen kallistumaan jälkimmäiseen). Mistä nää tiesit?
  Maanpuolustuskoulutus???! Johan oot. Aktiivinen...

  ReplyDelete
 13. Aah, ooiih, voih huokaan syvään. Niin tulin kesämielelle kirjoituksestasi. Mun äidillä on aina ollut paljon esikkoja ja olen taimia ottanut vähän velvollisuudentunteesta ja yhtkkiä pari kevättä sitten tajusin, että TYKKÄÄN niistä ihan oikeesti itsekin :)
  ps. Tampereella on kans isot puutarhamessut huhtikuussa
  http://www.puutarhamessut.fi/
  ps2. ihana palata reissusta kotiin kun on näin keväisiä bloggauksia luettavana

  ReplyDelete
 14. Hyvä kun sukat pysyy jalassa, kun eilen luin iltapäivälehdestä loppukuun ennustetta - ainakin täällä päin ihan nollakeliä vain! Se tuleeeee....

  ReplyDelete
 15. Mulle käy skumppa kirsikalla ja ilman, persikkamehulla tai mustaherukalla. Serkkuani lainatakseni: Juodaan me kuohuviiniä, koska se sopii meille.

  Maanpuolustuskoulutus EI ole maanpuolustusaiheinen, vaan teemalla "kuinka liikun luonnossa". Kurssi oli siis suunnattu ihmisille, jotka kulkevat metsissä kolmesataa metriä ja eksyvät. Kuten minä. Siksi olisin halunnut mennä saamaan oppia. Haluan mennä metsään, ja tulla sieltä poiskin. Noin niinkuin saman päivän aikana. Puutarhamessuilla ei ole niin väliä, vaikka joutuisi jäämään yöksikin.

  ReplyDelete
 16. No hyvä. Minustakin bellinit ja kirit ovat oivallista tavaraa. Pääasia, että on kuplia.
  Palataan asiaan ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!