Kuvia omasta puutarhasta ja Vakka-Taimesta, jossa kävin viime viikolla.
Koska ostin tämän vain nimellä "Centifolia Muscosa", oletan, että sillä viitattiin lajin lisäksi lajikkeeseenkin. 'Communis' on vanha lajike vuodelta 1862 ja siitä on myös käytetty nimeä 'Centifolia Muscosa', joka on nykyisin kylläkin lajinimi.
Ranskanruusu 'Duchesse de Montebello' on myös pistänyt parastaan. Vaikuttaa siltä, että mitä kuivempaa on, sitä paremmin ruusut viihtyvät.
Portlandruusu 'Duchesse de Rohan' on kasvanut todella isoksi, taustanaan sillä on Rohanin rikkaporkkanat.
Ranskanruusu 'Gloire de France': ah, mikä täyteläisyys!
Kartanoruusu 'Blanchefleur'.
Portlandruusu 'Duchesse de Rohan' on kasvanut todella isoksi, taustanaan sillä on Rohanin rikkaporkkanat.
Mutta mennäänpä pohjoiseen Varsinais-Suomeen. Minulla oli asiaa Porin suuntaan viime viikolla ja kotimatkalla kävin Vakka-Taimessa, kasvikeräilijän mekassa. Siellä on paljon nähtävää, mutta tällä kertaa suuntasin kulkuni ensin rosarioon. Se on kokonainen pelto täynnä ruusuja ryhmiteltynä lajeittain.
Neidonruusu 'Maiden's Blush'. Tämä on jo hyvin vanha, 1300-luvulla tunnettu lajike. Myös jutun ensimmäisen kuvan 'Rosa Mundi' juontaa keskiajalta.
Sitä löytyi myynnistä ja ostin sitten oman 'Tuscanyn'. Ruusutarhani kasvaa, ja jouduin jo siirtämään yhden enemmän juurivesoja tekevän ranskanruusun ylärinteeseen hedelmätarhaan tämän uuden tieltä. Se ei vielä ollut ehtinyt levitäkään, mutta nyt sillä on siihen otollisesti tilaa.
Tässä saalis. Kotimatkalla vilahdin myös Viherlassilaan, kun se kerrankin oli matkan varrella. Nettihaun perusteella siellä piti olla himoitsemani bourbonruusu 'Variegata di Bologna', ja niinpä olikin – yksi taimi vain, mutta se riitti. Kun on vieläpä varsin rehevä ja hyvännäköinen.
Samassa pienessä ruusutarhassa asustaa myös uusi kotimainen tarhakurtturuusu 'Syke', tavattoman kaunis!
Muotopuutarhan Flammentanz on kohta kukkinut ohi, mutta siinä on vielä jäljellä muutama tällainen valtava kukkarypäs.
Alan vaihtaa lahoavia lautareunuksia betonisiksi, mutta kun autoon mahtuu vain muutama kivi kerrallaan kaiken muun lisäksi, tyssäsi työ tällä kertaa tähän. Olisi kyllä huomattavasti helpompaa tehdä ensin kunnon reunukset joka paikkaan! Nyt pujottelen kukkapenkkien ja pensasaitojen välissä metallireunaa kaivamassa yms.
Kuihtuneiden poisto on ollut vähän hidasta muiden projektien takia, mutta eilen napsin ne, sillä The Pilgrim on jatkuvakukintainen. Viime syksynä kuvasin sen kukkia marraskuun puolivälissä, kun oli vielä leutoa – viikko sen jälkeen tuli talvi.
Tämäkin on yksi kauneimpia ruusuja, vaikka hyvin eri tyyppinen: myskiruusu 'Ghislaine de Féligonde'. Pienet kukat tertuissa, nuput ja vasta-avautuneet kukat ovat aprikoosinsävyisiä, sitten kukat haalistuvat lähes valkeiksi.
Vähän samantapainen pienikukkainen kaunotar on 'Raubritter', joka luetaan puistoruusujen ryhmään. Se on perimältään sekalainen joukko, johon kuuluvat myös Austin-ruusut.
Kuten myskiruusu Ghislaine, myös 'Raubritter' vaatii tilaa. Sen versoista tulee jopa lähes parimetriset. Vielä ei oma puskani ole yltänyt sellaiseksi, mutta nyt se on jo isompi kuin viime vuonna. Ajattele kokonaista isoa puskaa täynnä näitä pallomaisia kukkia!
Tämäkin on yksi kauneimpia ruusuja, vaikka hyvin eri tyyppinen: myskiruusu 'Ghislaine de Féligonde'. Pienet kukat tertuissa, nuput ja vasta-avautuneet kukat ovat aprikoosinsävyisiä, sitten kukat haalistuvat lähes valkeiksi.
Bourbonruusu Rosa Bourbon-Ryhmä
Kartanoruusu Rosa Centifolia-Ryhmä
Kesädamaskonruusu Rosa Damascena-Ryhmä
Myskiruusu Rosa Moschata-Ryhmä
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Puistoruusu Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Sammalruusu Rosa Centifolia Muscosa -Ryhmä
Tarhakurtturuusu Rosa Rugosa-Ryhmä