Tuesday, 11 June 2019

Kostean paikan ilahduttajat ja osmundaonnea

Ihanat niittykullerot kukkivat jo toukokuun puolella kosteikkopuutarhassa. Nyt niiden viereen alkaa kohta avautua keltakurjenmiekan kukkia. Koiranputkia kasvaa kaikkialla, mutta kukkivina niitä on pakko rakastaa; ne ovat niiiiin kauniita.

Niittykulleron lisäksi kukki aasiankullero. Ransu esittelee.

Pihatien toisella puolella kosteikko jatkuu. Siinä on suuri ilonaihe: hyvin talvehtinut kuningassaniainen. Sen talvisuojana oli vanha villamyssy. Tämä taimi on viihtynyt tässä paikassa hyvin jo pari vuotta. Ensimmäisen kuningasyrityksen laitoin varmaankin vähän liian kuivaan ja toisaalta myös lumettomaan, routivaan paikkaan. Tämän kanssa pitää olla tarkkana, ettei lumeton talvi nosta juuripaakkua ylös.
Kaiken kruunuksi saniaisen vieressä kasvaa yksi kauneimmista luonnonkukista, jota olen ihaillut lähellä, mutta en ollut nähnyt omalla pihalla: rantaluhtalitukka.

Toinen iso ilonaihe on kanelisaniainen, joka nousee nyt maasta. Sekin vaatii kosteahkoa kasvupaikkaa ja pelkäsin, ettei se kestä talvea notkelmassa, johon sen laitoin: kuvan 'Moskovan Kaunottaren' alapuolella pienessä ojantapaisessa. Paikka ei ole ylen määrin kostea kuitenkaan. Kanelisaniaisenkin päällä oli villaa, taisi olla epäonnistunut kaulahuivineulomus.
En huomannut ottaa sen versoista kuvaa vielä. Kanelin lehdet ovat todella kauniit. Seuraava jännityksen aihe on, onko paikka kesällä liian kuiva!

Ilo on suuri, sillä yllättävän moni saniainen nousee saniaistarhassa, vaikka niitä viime kesän kuivuudessa hävisi maan uumeniin jo melko varhain kesällä. Esikoiden joukossa vain on käynyt valtava kato, ikävä kyllä. Kun ne(kin) ovat niin lemppareita.

Mutapuutarhan laidalla kasvaa kaunis erittäin liuskalehtinen tervaleppä 'Imperialis'. Se on istutettu kaksi vuotta sitten, mutta viime kesänä ylin kolmasosa taimesta kuivui kastelusta huolimatta eikä latvassa vieläkään ole elonmerkkiä. Onneksi se versoo kuitenkin alempaa ja jos siitä tämän takia tulee enempi pensas kuin puu, sopii sekin.

Tämä iso ilonaihe on tervalepän vieressä. Kylvin pari vuotta sitten perennasekoitusta ja siinä oli mukana idänunikkoakin. Nyt ensimmäinen niistä on tullut kukkaan ja se on kaunis graavilohenpunainen tarhaidänunikko (kuvassa näkyy myös, että sadetta odotellaan – mutapuutarha kumisee tyhjyyttään).

Olen erityisen iloinen siitä, että en missannut tämän kukintaa. Huomasin pullistelevat nuput juuri ennen kaupunkiin lähtöä. Kasvi on kuitenkin tehnyt valtavan määrän nuppuja, niitä tulee koko ajan lisää – ja kasvikin on yli metrin korkuinen monsteri!

Kaupunkiviikon aikana ehti kukkia Kivipellon Sailan antama kuolanpioni ensimmäisen kukkansa ikinä, ja toinenkin aikainen pioni sekä punahevoskastanja, mitkä harmittavat tietysti, mutta kaikki ei sentään ole ohi – ja tämän unikon sävyä jännitin kovasti, joten voittopuolella ollaan.
Taustalla kukkii perus-puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum'. Suunnittelin siitä iiiiisoa puskaa vielä isomman katajan kainaloon, mutta alppiruusu ei suostu kasvamaan. Kukinnassa säästelystä sitä ei kuitenkaan voi moittia.

Äskeisissä kuvissa näkyneellä kostealla kevätniityllä, joka on entisen lipputangon ympärillä, kukki myös jokunen harva tähtihyasintti. Nyt niiden kukinta on jo oikeastaan ohi. Ne olivat viimeiset kukat ja muutaman viikon päästä niitän niityn, pidän sen loppukesän ajan leikattuna nurmikkona.

Me Ransun kanssa toivotamme kaikille nautinnollisia ja sopivalämpöisiä kesäpäiviä!


Aasiankullero – Trollius asiaticus
Kanelisaniainen – Osmunda cinnamomea
Kuningassaniainen – Osmunda regalis
Niittykullero – Trollius europaeus
Puistoalppiruusu – Rhododendron Catawbiense-Ryhmä
Rantaluhtalitukka – Cardamine pratensis ssp. paludosa
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä
Tervaleppä – Alnus glutinosa
Tähtihyasintti – Camassia

16 comments :

 1. Hienoa, että saniaisia nousee! Minullakin näytti viime kesänä niiden suhteen tosi surkealta, mutta kaikki näyttäisivät selvinneet. Myös kuningassaniainen. Kanelisaniaisesta en ole kuullutkaan. Kuulostaa joltain satukirjan hahmolta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, satukirjan saniainen! Täytyy ottaa kuva, lehdet ovat kauniit. Kuten kuningassaniaisella, sellaiset selkeät ja paksuhkot, mutta kasvi on paljon matalampi.
   Onneksi saniaisilla on näköjään selviytymiskeinona se häipyminen maan uumeniin parempia aikoja odottelemaan.

   Delete
 2. KAuniit kullerot, mutta Ransu♥♥..:)

  ReplyDelete
 3. Mielenkiintoisia saniaisia joista en ole kuullutkaan. Ransu on kyllä uljas kissa. <3
  ~Katja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on hieno monen muunkin kuin itsensä mielestä ;-)

   Delete
 4. Olet keksinyt neuleille ihan uutta hyötykäyttöä, panempa vinkin mieleen, ensi talvena voi pukea arimmat lämpimästi :)
  Minulla kullerot viihtyvät ihmeen kuivassa paikassa.
  Kasvitieellinen puutarhasi on yllätyksiä täynnä.
  Rapsutukset esittelijälle, siis Ransulle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virttyneitä villapaitoja ja muita varusteita riittää, kun niissä kulkee kaiket talvet ja lisäksi tekee koko ajan lisää :-D Mutta luulen, että se on aika hyvä eriste kasveille, ei ole tiivis, vaan ilmava eli eristävä.
   Kulleroista ei koskaan siis tiedä!
   Ransu kiittää :-)

   Delete
 5. Rauhallisia ja sopivan lämpöisiä päiviä teillekin ♥

  Ransun häntävillat näyttäisivät muuten ilmoittavan tuulensuuntaa viimeisessä kuvassa vallan oivallisesti, samoin kuin oikean alanurkan heinäkasvit! :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, no niinpä onkin :-D
   Kiitos! Täällä on tänään ollut ihan kuuma, kun oli täysin tyyntä - harvinaista. Onneksi manulit löytävät viileät paikat, ne ovat erikoistuneet sellaiseen.

   Delete
 6. Replies
  1. :-D
   Ransussa on muuten ehkä vähän samaa kuin Pullervossa.

   Delete
 7. Tuon värisen idänunikon minäkin haluan!
  Meillä kasvaa sitä perinteistä punaista. En yleensä välitä niin räikeästä väristä, mutta unikoista kyllä tykkään myös punaisena. Tuo sun lajike olisi kyllä niin ihana.

  Täälläkin Kivipellon Sailan kuolanpioni kukki kuin varkain, vaikka olin ihan kotona. Yksi päivä huomasin kukat ja seuraavan päivänä niitä ei enää ollutkaan, kun menin kuvaamaan kukintaa.
  Harmitti valtavasti, varsinkin kun yksi kukista olikin kerrottu. Olisin halunnut näyttää sen Sailalle. Aikaisemmin kaikki kukat ovat olleet aina yksinkertaisia.
  Mutta nyt mulla ei ole todistusaineistoa. :(
  Tuo liuskalehtinen tervaleppä on kuin koru.
  Voi miten paljon upeita kasveja onkaan olemassa. Jo pelkästään sun Saaripalstalla saa henkäillä ihmetyksestä ja ihastuksesta joka kerta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasvit ovat ihania! Se voi olla niin suurta rakkautta, että vaatii alasta ihan ammatin ;-)
   Voi harmi, että sinullakin kuolanpioni sattui kukkimaan juuri helteen aikaan!
   Idänunikon oranssinpunainen on ärtsy, mutta se väri toisaalta kuuluu juuri siihen kasviin. Kun sen laittaa johonkin, jossa se ei riitele, niin onhan se mahtava väri.
   Ostin ehkä 10 vuotta sitten Viherpeukaloilta 'Cedar Hill' -idänunikkoa, se on hyvin saman värinen. Jostain syystä vain kokoero näihin kylvämiini lajikkeisiin on melkoinen, nyt avautui toinenkin kasvi kukkaan, saman värinen ja yhtä valtava, yli metrinen. Muita saman sävyisiä ovat ainakin Princess Victoria Louise' ja 'Coral Reef'.

   Delete
 8. Kuinka kaunista pihaa! ♥♥♥

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!