Tuesday, 4 June 2019

Marleena puhkesi kukkaan

Ihastuttava marjaomenapensas 'Marleena' alkoi avata ensimmäisiä kukkiaan viime viikolla.

Ensin pensas on täynnä pyöreitä nuppuja sirojen kukkavarsien päässä, sitten aukeaa ensimmäinen ja toinen.

Pian koko puu on täynnä punaisia kukkia. Seuraavaksi ne haalistuvat kauniin roosan värisiksi. Tämä Hongiston Taimiston jalostama marjaomenapensas on silti koristeellinen: lehdissä on tummanpuhuvaa punerrusta ja syksyllä se saa leiskuvanpunaisen syysvärin samalla, kun pikku marjat koristavat oksia.

'Marleena' on aivan ihastuttava pensas tai, jos tekee kuin minä eli kasvattaa siitä yksirunkoisen ja leikkaa alimmat oksat pois, pieni puu. Se kasvaa aivan pienen pihakedon vieressä.

Kedon ränsistyneillä korituoleilla on rentouttavaa istua katsomassa, kun heinä heilimöi. En ole kunnolla perehtynyt ketoni heinälajeihin, mutta tästä tulee mieleen timotei. Koiranputkikin kukkii kauneimmillaan juuri nyt.

Pidän punalehtisistä. Hankin punakoivun tontin laidalle vuosikausia sitten, mutta se on melkoinen rassukka. Tästä kulki peurojen polku ja ne napsivat sen latvaa aina ohimennessään. Kun sain verkkoaidan pystytettyä, loppuivat peurojen vaellukset sitä kautta ja nyt puu saa viimeinkin alkaa kasvaa korkeutta, jos enää uskaltaa.
Reunan pyökkiaitakin on alkanut vähän kasvaa, ehkä tästä vielä joskus pensasaita tulee. Sen edustalla on muutama kanukka ja aronia. Aronia on vuoden ympäri verkon sisällä, muuten peurat pitävät sen polvenkorkuisena.

Rohanissa kasvava japaninkirsikka 'Royal Burgundy' pitää kaiketi kukinnassa välivuoden. En ole erottanut siinä kukkanuppuja. Se ei haittaa, kun sen edessä kasvava silkkipioni kukkii komeammin kuin koskaan. Se on ollut pihani kuningatar kohta kaksi viikkoa.

Siinä vielä silkkipioni ja sen taustalla häämöttää ihana pienikasvuinen pyökki 'Rohan Weeping'.

Siellä häämöttää myös Ransu.

Pyökin vastapuhjenneet lehdet ovat tiilenpunaiset ja ne mätsäävät vaskivarjohiipan (lajike 'Orangekönigin') uusien lehtien ruskeisiin kuvioihin juuri passelisti. Vähitellen pyökin lehdet tummenevat yhteen tummakurjenpolvi 'Samoborin' ja tummalehtisen metsätyräkki 'Chameleonin' suklaanruskeisiin sävyihin.

Lopuksi Ransu esittelee vielä yhden: japaninvaahtera 'Enkan'. Japaninvaahterat tuntuvat talvehtivan avomaalla täällä 1a:ssa hyvin, mutta eivät kasva korkeutta. Tosin niitä myös syödään, joten vaikea sanoa, miten kasvaisivat ilman sitä. Veitsenterävästä jäljestä päätellen kyseessä ovat metsäjänikset. Pitäisi laittaa ahkerammin suojaverkkoja.


Aronia – Aronia
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kanukka – Cornus
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Punakoivu – Betula pubescens f. rubra
Pyökki – Fagus sylvatica
Silkkiopioni – Paeonia wittmanniana
Timotei – Phleum pratense
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Vaskivarjohiippa – Epimedium × warleyense

26 comments :

 1. Oi, äitini on myös hulluna kaikkiin punalehtisiin. Miten korkeaksi tuo pyökki kasvaa ja mistä niitä saa ja mitä maksaa? Hänelle siis meinaisin.

  Sain äidiltä viime vuonna monta sellaista väriään vaihtavaa pensasta kuin Amber Jubilee. Sitä minäkin siedän, kun siinä on suurimman osan aikaa oranssi väri. Tykkään viininpunaisista vasta elokuusta alkaen. Sen ainoa haitta on se, että se ei siedä ainakaan vielä näin nuorena kuivuuttta eli saa olla paljon kastelemassa.

  Antaisin aika paljon, jos asuisin japaninvaahteran vyöhykkeellä. Katsotaan nyt, kun nuoret ensin päättävät, menevätkmö Sipooseen vai lähemmäs mökkiä eli Turkuun. Ihan ovat meitä pyytäneet muuttamaan likemmäs ja onhan se älytöntä, että tavataan noin 5 kertaa vuodessa.Tosin tämä vuosi on poikkeus monista syistä...

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ostin pyökin vuosia sitten Plantagenista, mutta heillä ei ehkä ole sitä joka vuosi valikoimissa. Nyt en muista, paljonko maksoi. Pitäisi kasvaa ehkä parimetriseksi, mutta äärettömän hitaalta kasvu vaikuttaa.
   Heisiangervot ovat kivoja kyllä ja se meripihkainen on kaunis. Itse menetin sen, kun istutin justiin kuivaan paikkaan.

   Delete
  2. Kiitos tiedosta: Käyn Plantagenissa aika usein...

   Arvaappa vain, onko kaikki ne istuettu kuiviin rinteisiin yms.

   Delete
 2. Kaunista ja kesäistä siellä. Koiranputki on kyllä kaunis kukkiessaan. Annan sen kasvaa pihassa siellä täällä ja ihailen tienvarsien ihania kasvustoja. Minä suunnittelen ensimmäisen japaninvaahteran hankkimista saniaistarhaan. Vähän mietityttää, onko paikka liian varjoinen, mutta paikka huutaa mielestäni juuri japaninvaahteraa. Toivotaan, että pärjää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koiranputket ovat aivan ihania. Ja voihan niitä nyt hyvänen aika jättää pihaa kaunistamaan, kun tekevät tienpieletkin unelmahötöksi :-)
   En usko, että varjoisuus on japaninvaahteralle mikään kynnyskysymys. Ehkä parempi vain, niin saa tuulensuojaa isommista puista.

   Delete
 3. Minunkin punakoivu kasvaa ihan älyttömän hitaasti vaikka sitä ei edes syödä. Ehkä ei siedä savimaata missä kasvaa minulla. Lähes kaikki tummalehtiset ovat kauniita kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa, no mutta minullakin on tuossa melko savista, ja kivistä myös. On entinen merenranta selvästi, pyöreitä kiviä vieri vieressä, kun alkaa maata kaivaa, ja niiden välissä sinistä sedimentistä muodostunutta savea. Pärjää siinä mikä pärjää sitten. Yllättävän hyvin mustaseljat ja pyökit ainakin ovat pärjänneet, sitten kun ovat ensin asiaa harkinneet ja juurtuneet muutaman vuoden. Tummalehtisistä tulee minusta lisäksi ihanaa yhtenäisyyttä punamullattuihin rakennuksiin, samaa sävyä.

   Delete
 4. Sinulla on hienoja punalehtisiä kasveja. On hienoa, kun on kontrasteja puutarhassa.Pidän muiden esittelemisistä marja/koristeomenapuista sen verran, että täytyy alkaa etsimään sopivaa puuta myös meidän pihaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä teillekin nyt joku koristeomppu täytyy saada! Ne ovat niin nättejä kukkiessaan. Ja voihan niidenkin marjoista tehdä hilloa, jos ei raakana olekaan hyviä.

   Delete
 5. Hienoja uusia kasvituttavuuksia! Kiitos taas sivistämisestä - ja inspiraatiosta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle kun kävit ja kommentoit :-)

   Delete
 6. Ransu tekee hyvää työtä esittelijänä :)

  ReplyDelete
 7. Oi, Marleenahan on aivan ihastuttava!
  Minäkin niin tykkään tummista lehdistä. Ne tuovat kontrastia ja jännittävyyttä puutarhaan, olematta kuitenkaan liian kirjavia tai räikeitä mun makuun.
  Tuo toisikseksi viimeinen kuva on erityisesti mun makuun. Ihan sydän läpättää ihastuksesta! Nuo kasvien lehtimuodot ovat niiiin kauniita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, juuri nappiin sanottu: tummista lehdistä kontrastia, mutta ei sekavuutta/kirjavuutta. Tosin on minulla yksi puihin erikoistunut ystävä, joka on kai vähän sitä mieltä, että istutan liikaa tummalehtisiä - hän usein kysyy ohi mennessään, että mitäs uutta tummaa olen istuttanut ;-)
   Lehtivärit ja -muodot on huippuja. Tuokin varjohiippa pystyy oikein hyvin pitämään puolensa niin tummakurjenpolvelle kuin metsätyräkillekin, vaikka se on niitä matalampi. Voi lähes kuulla, kun se tiuskaisee niille: älä yritä!

   Delete
 8. Kaunis on Marleena! Kuin myös Ransu!

  ReplyDelete
 9. Monta ihanaa juttua juuri nyt. Tuo silkkipioni on huikaisevan kaunis. Samaten Marleena. Ja Ransu on ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todella paljon on ihanaa. Voi että olen iloinen silkkipionin viihtymisestä, se on vain runsastunut vuosi vuodelta ja nyt on todella komea.

   Delete
 10. Ihania väriyhdistelmiä ja tuo Marleena vain kaunistuu vuosi vuodelta💚 Silkkipioni, aah😍 Olen ihan hurahtanut noihin yksinkertaisiin pioneihin joissa pörriäisetkin viihtyvät. Täällä on nyt auki viime joulukuussa istutettu 'Nova'. Sain juurakot silloin Suomen pioniyhdistykseltä tarjous hintaan ja juuri ehdin saada juurakot maahan ennen pakkasia. Näillä helteillä tuo on ihanan viileä muisto☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marleena on vielä kovin nuoren näköinen, mutta kaipa sen runko pikku hiljaa paksuuntuu.
   Pionit ovat kyllä ihania, yksinkertaisissakin on kookas näyttävä kukka. Mahtavaa, että pionisi kukkii heti!

   Delete
 11. Oi, oispa tilaa marjaomenapuille! Varsinkin tuollaisen tumman kaunottaren kataisin heti mökille. Yhdelle puulle saattaisi olla tilaa, mutta ehkä säästän sen haaveilemalleni persikalle. Pitää tuumailla vielä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos vain yksi puu mahtuu, täytyy asiaa pohtia perin juurin. Tsemppiä päätöksentekoon ♥ Tavallaan raastavaa! Pitäisi olla erikseen joku arboretum-palsta ;-)

   Delete
 12. Upeita punalehtisiä pikkupuita! Minä olen salaa haaveillut oikein liuskalehtisestä japaninverivaahterasta, mutta se pitäisi talvettaa kellarissa, johon on tulossa pahimmanlaatuinen ruuhka sitten kun saan myös haaveilemani persikkapuun ja syyssyrikän. Ja ainahan pitää jättää tilaa kärhöille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo 'Enkan' on sellainen oikein liuskainen, lehdet ovat kuin luurangon kädet :-D Sitten se Dissectum olisi hieno. Mutta sulla on ne kärhöt etusijalla, tietenkin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!