Wednesday, 12 June 2019

Rohanin tumma-vaaleaa

Sorjalaukka 'Mount Everest' on alkanut kukkia. Onneksi kuvasin näitä eilen, sillä tänään moni on syöty – mutta ei kaikkia onneksi! Tänään paikkasin aukkoja risuaidassa.

Dark and White

Ihana Huovilan puistosta Kärkölästä peräisin oleva lehtoakileija kukkii. Ostin sieltä jotakin muuta, taisi olla suopayrtti, ja samasta purkista alkoi nousta akileijankin lehtiä. Odottelin nähdäkseni, millainen kukasta tulee – kannatti, sillä kukka on hirmu hieno kerrottu ja purppurainen.
Ääks noita rönsyleinikin keltaisia kukkia, ne kyllä paljastavat rönsyleinikkien olinpaikat! Muuten se on niin ovela ja maanmyötäinen. Tänään pidinkin kunnon kitkentäpäivän Rohanissa.

Istutin syksyllä tähän myös hajulaukkaa, kun tajusin, että siinäkin on häivähdys ruskehtavaa tai viininpunaista ja sehän sopii Rohaniin juuri hyvin.

Rohan loppupäästä nähtynä. Käytävän oikea puoli on vasta alkutekijöissään ja siihen tulee myös laatoitettu alue kalusteille. Pysähtymispaikkoja pitää olla joka puolella.

Purppuratulikukat pitäisi kuvata heti aamusta, sillä iltapäivällä ne ovat jo lurpallaan. Niiden seurana kukkivat valkokukkaiset isotähtihyasintit valkoisina soihtuina.

Tummaa valkoisten keskelle tuo myös mustanpuhuva harjaneilikka 'Onyx', ensimmäiset kukat auki.

Lehtoakileija 'Tower White' kuuluu ilman muuta Tolkien-aiheiseen puutarhaan, ja vieressä jo kukintansa lopettava espanjansinililja 'White City' ilman muuta juuri Rohaniin. Näiden taustana kasvaa valtava pehko lipstikkaa.

Komisario Morse (rotkolemmikki 'Mr Morse') sen sijaan ei ainakaan välittömästi tuo mieleen Tolkien-teemaa, mutta kun tämä on niin täydellinen valkokukkainen ja valkokirjavalehtinenkin vielä. Morse näyttää kuitenkin viihtyvän Rohanissa.

Lehtoakileija 'Green Apples' viihtyy myös, ja luulisi omppujen maistuvan niin hobiteille kuin Rohanin hevosille ja ratsumiehillekin. Nyt se kasvaa tummakurjenpolviviidakossa (lajike 'Samobor'). Tummalehtinen pyökki 'Rohan Weeping' on jo muuttanut värinsä hienostuneen maksanväriseksi.

Tummakurjenpolvia on melko paljon! Tänään kitkin niitäkin hieman. Ne on ihanan helppo nyhtää maasta, jos levittäytyvät liikaa. Niistä sai lisäksi ison kimpun naapurille.

Lehtoakileija 'Black Barlow'. Lehtoakileijat ovat todella hyviä tummakurjenpolven kanssa, ne pystyvät pitämään puolensa.

Aquilegia atrovinosa on ystävän siemenestä kasvattama aarre. Hups, ei tämä taidakaan olla se! Muoto on Barlow-tyyppinen. Apua, olenko hukannut atrovinosan.

Ystävältä saatuja tässäkin: Vironperän Ireneltä saadut arovuokot ovat suostuneet asettumaan puutarhaan siinä missä aiemmat yritykset eivät onnistuneet. Näiden lähellä kasvaa lisäksi Sametti Hortensian antamaa kesälumipisaraa. Molemmissa nyt kukinta kyllä jo ohi.

Sulkakellukka on söpö ja hassu, kukat ovat avauduttuaan ihan hapsut vain.
Nyt täällä odotetaan ukkosta ja toivotaan mahdollisimman paljon sadetta.


Arovuokko – Anemone sylvestris
Espanjansinililja – Hyacinthoides hispanica
Hajulaukka – Nectaroscordum siculum
Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Kesälumipisara – Leucojum aestivum
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Lipstikka – Levisticum officinale
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Pyökki – Fagus sylvatica
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Sorjalaukka – Allium stipitatum
Sulkakellukka – Geum triflorum
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum

37 comments :

 1. Harjaneilikkasi on huikea! Olen kokeillut sitä niin monta kertaa, että jo luovutin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, etteivät viihdy! Etkö saanut lähetyksen tätä Onyxia viime kesänä Leenan matkassa?

   Delete
 2. Sulkakellukka on hauska. Sadetta on täällä tulossa kai perjantaina, se sopii, säästyy kastelukannujen raahaamiselta. Rohanissa on hienot värit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ekana vuonna, kun sulkakellukka kukki, odotin kukkia avautuvaksi kunnes tajusin, että siinä se kukka jo on, ei siitä sen kummempaa tule. Mutta sitten siirsinkin sen paikkaan, josta sitä voi ihailla paremmin, sillä onhan se tosi söpö.
   Täällä tuli jo tänään 15 tippaa vettä, eli hyvään alkuun on päästy :-D

   Delete
 3. Rohanin ihmeitä ja tarinoittesi myötä saa uppotua ihan satumaailmaan, joka on todellinen

  ReplyDelete
 4. Hyvä kun kirjoitit tummakurjenpolvista. Omani tuntuu hukkuvan William Guinnesin vieressä, eikä todellakaan leviä. Se on hädin tuskin elossa. Syksyllä päätin siirtää sen parempaan paikkaan.
  Punalehtinen pyökki on kyllä niin Rohan-ainesta kuin olla voi. Joka vuosi katson sitä ihaillen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jopas jotakin, eikö se tee edes siementaimia? Siirtäminen on varmaan sitten tarpeen, tai sitten siementen kerääminen ja niiden ripottelu muualle - minusta tummakurjenpolvi kun leviää niin äkkiä siemenillä. Mutta voihan niissäkin olla steriilejä lajikkeita.
   Rohan-pyökkilajikkeissa on aivan ihana tuo tummanruskea lehtiväri. Sama on punapyökeissä, mutta niistä kasvaa niin suuria puita (ainakin muissa maissa :-D ). Tämä Rohan Weeping alkaa pikku hiljaa kasvaa korkeutta perennojen ylle. Siitä pitäisi olla parimetrinen. Kestää kauan, että istutuksiin alkaa tulla sitä muotoa, jota istuttaessa visioi, kun mukana on puita ja pensaita.

   Delete
 5. Kyllä on niin monenlaisia ilontuojia pihassasi. Tuttuja ja tuntemattomia kasveja. Ihana niitä katsoa.
  Oikein hyvää jatkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasvien maailma on niin ihana. Kiitos, ihanaa kukkaiskesää teillekin sinne!

   Delete
 6. Pitäisikö sun perustaa Rohanin naapuriksi Gondor, jonne White tower ja White city sopisivat vielä paremmin? Rohaniin kävisi myös joku kullanvärinen ja -niminen asia, Meduseldin (Kultainen kartano, jossa Theoden asui) kunniaksi :-D

  Omenat sen sijaan maistuvat hobiteille ja hevosille erinomaisen hyvin, enkä ollenkaan epäile etteivätkö ritaritkin omenoista tykkäisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jestas, tietenkin White city on Gondorissa, ääk! Mulla on nyt mennyt valtakunnat sekaisin (onneksi tämä on kuitenkin järkähtämättömästi silti pantterivaltakuntaa). Mutta joo, täytynee miettiä tuollaista laajennusta :-D
   Mulla kyllä on Rohanissa yksi ihana ruskehtava marhanlilja, se voi olla sellaista kullanruskeaa ;-)
   Jotenkin niin näen hobitin nakertamassa omenaa. Vaikka mansikoistakin ne taitavat tykätä.

   Delete
  2. Pantterivaltakuntaa ilman muuta on, ja manulivaltakuntaa myös! ♥

   Gondorissa voisi olla myös tummia ja vaaleita kasveja, koska Minas Tirithin värimaailma on aika mustavalkoinen. Ja toisaalta Ithilienissä - jota sanotaan Gondorin puutarhaksi - kasvaa kaikenlaista mitä kasvaa mm. välimeren seudulla! Setri, sypressi, kuusi ja sananjalat. Ja yrttejä: laakerinlehti, ajuruoho ja salvia. Tietäen sinun puutarhasi lajirikkauden voisi uskoa, että oikeastaan sinulla jo onkin Ithilien :-D

   Hobitit tykkäävät pääsääntöisesti kaikesta kasvavasta ja puutarhaan liittyvästä. Mansikat ja luumut myös mainitaan Kirjassa: kevät 1420 - joka oli siis ensimmäinen kevät sen jälkeen, kun Sam oli varistanut Galadrielilta saamansa Lórienin mullan pitkin Kontua - "ylitti hurjimmatkin toiveet" ja "sato oli niin runsas, että nuoret hobitit melkein kylpivät maidossa ja mansioissa; ja myöhemmin syksyllä he istuivat nurmikolla luumupuiden alla ja söivät kunnes heillä oli pieni pyramidi tai valloittajan kallopino luumunsiemeniä edessään ja sitten he siirtyivät seuraavan puun alle."

   Delete
  3. MansiKoissa, ei mansioissa :D

   Niin ja omenahan mainitaan Kirjassa tietysti myös: sellaisella Sam heitti Bill Imarretta nenään, kun Aragorn ja hobitit lähtivät Briistä kohti Rivendelliä. Sam kyllä katui heti tekoaan: meni hyvä omena hukkaan!

   Delete
  4. Luumunsiemenpyramidi ♥ ja Sam ♥
   No niin :-) Ei täällä kyllä ole setriä, sypressiä eikä laakeripuuta! Mutta muuten ihan hyvin menee. On täällä aika paljon Tolkienia kumminkin.

   Delete
  5. No ihme, ettei ole setriä, sypressiä tai laakeripuuta. Salviaa taitaa kuitenkin olla ja muita yrttejä.

   Mutta muutenhan sinulla kyllä hyvinkin puoli Keskimaata siellä. Ja aiemmin taidettiin todeta, että Saaripalsta on niin kontumainen kuin mikään paikka olla voi!

   PS. Sam on niiiiin ihana ♥

   Delete
  6. Niin ja se paatsamametsäkin on jo kasvussa!
   Samvais ♥

   Delete
 7. Mä niin tykkään tästä Rohanin värimaailmasta! Ja nuo kasvierikoisuudet ovat niin herkkuja.
  Taas tuli muutama lisärivi haavelistalle.
  Ja on muuten niin mahtavaa, että alueilla ja istutuksilla on tarinoita ja inspiraation lähteitä. Tykkään siksikin sun blogiteksteistä niin paljon. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on tosi toimiva värimaailma, mutta joskus käy niin, että joku kasvi on liian violetti - viininpunainen toimii, mutta violetti taas ei, jos on paljon tummalehtistä ja viininpunaista. Keväällä huomasin tuolla myös jostain tulleita sinikukkaisia helmililjoja, nyt en muista, kaivoinko ne ajoissa pois vai jäivätkö ne nyt tekemään siementaimia. On enemmän kaivettavaa tulevina vuosina sitten.
   Kiitos ihanista sanoista ♥

   Delete
 8. Mr. Morse näyttää täydelliseltä! Ja se on yksi lempisarjoistanikin vielä. Noita hajulaukkoja laitoin multiin syksyllä. Täytyykin käydä kurkkimassa, kukkivatko ne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Morse on niin lempihahmo, että on ihanaa, kun sain sen! Kerran ostin yhden taimen, mutta se menehtyi, sitten kun löysin niitä (Grönbackan taimistolta Inkoosta, linkki blogin oikeassa laidassa), ostin heti kaksi, ja nyt on molemmat hengissä. Rotkolemmikki on jännä, kun joskus sen kasvupaikka menee kerralla nappiin, joskus se näivettyy pian pois ja joskus taas pysyy pienenä pari vuotta, kunnes alkaa rehevöityä.

   Delete
 9. Kyllä on hieno ja vaikuttava kukkapenkki, pitkä ja dramaattinen. On vaatinut vuosien työn ja ideoinnin, paljon kasvien istuttamista, siirtämistä ja kokonaisuuksien silmittelyä. Ei voi muuta sanoa kuin ihastella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi mitä suitsutusta! Kiitos! Tämän penkin värimaailma oli alusta asti selvä, niinpä olen vuosien mittaan tarttunut sopivan värisiin kasveihin. Vain isommat pensaat ja puut on tullut suunniteltua tarkemmin. Tuntuu, etten niin hirveästi ole kumminkaan tätä suunnitellut.

   Delete
 10. Minulla on vaikka minkä sortin akileijaa ja tietysti kiitos lehdon, paljon lehtoakileijaa sekä risteymiä, mutta en tiedä niiden kaikkien nimiä kuten sinä.

  Minulta ovat kesälumipisarat kadonneet eli 'shit'. Se on yksi kauneimmista.

  Eilen kävi kylässä ystävä, joka on hulluna noihin laukkoihin. Sainkin mm. sellaisen hienosti somistettuna.

  Olen etsinyt joitakin kukkia mustina, mutta ei se ole ihan helppoa. Yleensä värimaailmani on puutarhassa sininen, vaaleanpunainen ja valkoinen eli ne päävärit. Mitä kummaa halusinkaan viimeksi mustana...

  Kaunista ja hallittua villiyttä sinulla: Ihailen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi itku, että kesälumipisarat ovat hävinneet!
   Mustat kukat ovat jännittäviä, joskaan eivät kovin näkyviä.

   Delete
 11. Ihanat kuvat ja siellä on kyllä niin kaunista! Postausta lukiessa pääsi taas tutustumaan moneen ihkauuteen tuttavuuteen..Minä olen niin onneton "puutarhuri" etten enää seuraavana vuotena muista minkänimisiä kukkia edellisenä vuotena tuli istutettua, joten olenkin suosiolla jättänyt istutetun kukan viereen maahan sellaisen pienen muovisen lapun jossa nimi lukee:)) Mukavaa kesäpäivää💙

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä minullakin on monia taimilappuja pitkin kukkapenkkejä. Eihän sitä muuten välttämättä tiedä, mitä kaikkea sieltä vielä nousee, jos on keväällä jotakin uutta istuttamassa, tai on jo mennyt maan uumeniin, esim. syksyllä kukkasipuleita istutettaessa. Ja muutenkin :-D

   Delete
 12. Voisin kirjoittaa ostoslistan suoraan tästä postauksesta. Kaikenlaisia ihanuuksia! Tummalehtiset ja kukkaiset ovat hurmaavia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasvit on ♥ Etenkin lempiväriset kasvit ;-)

   Delete
 13. Tummakurjenpolvi on hieno kasvi, ja sopii kyllä erinomaisesti noiden akileijojesi kanssa samaan penkkiin. Juuri eilen Mustilan Arboretumissa käydessäni ihailin suurta tummakurjenpolvimattoa, en tiedä onko niitäkin eri lajikkeita, mutta kaunis se on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä aika ihanan näköinen isona massana. On tummakurjenpolvesta lajikkeita, esim. tuo kuvieni 'Samobor', jolla on isot tummat läikät lehdissä, tai hyvin tummakukkainen 'Raven', tai laventelinsinertävä ihana 'Laverder Pinwheel'. Siitä otinkin juuri tänään kuvia, täytyy kirjoittaa niistä(kin).

   Delete
 14. Rohanin värimaailma on todella viehättävä:))
  tuo purppuratulilatva on kyl vaikuttavan näköinen, en ole nähnyt niitä livenä koskaan.
  akilleijoista tykkään erityisesti. Sinulla löytyy niistä monipuolinen kattaus, ihailen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla on jo kolme eri sävyistä purppuratulilatvaa, niissä on niin hienot lilat tai marjapuuron sävyt. Akileiljoja on tullut hankittua tai kylvettyä muutamia erilaisia, ja nyt niitä on loputon määrä variaatioita, koko ajan avautuu uudennäköisiä kukkia. Ne ovat kyllä ihana suku.

   Delete
 15. Hienon näköistä! Tummat kukat ovat hienoja varsinkin kun kontrastina on sitten valkoista. Mr Morse on minunkin suosikkini, tosin se kutistui viime talvena, varmaan pitäisi siirtää eri paikkaan, ettei vallan menehdy.
  Tummakurjenpolvista: mulla ensimmäinen sellainen jopa kuoli yhtena talvena eikä ehtinyt levitä minnekään. Hankin sitten uuden ja istutin hiekkaisempaan kohtaan, ja nyt se leviää jo liikaakin siemenistä. Täytyisi muistaa aina leikata kukkavarret ajoissa pois, mutta helposti se jää multa tekemättä. Niistä siementaimista on tullut vaikka mitä värimuotoja, vaikka alkuperäinen oli tummakukallinen. Eniten tykkään valkoisesta ja sitten sinivioletista. Lehdiltään nää siementaimet on aikalailla yksivärisiä, joskus joku tummamerkkinen putkahtaa esille.

  Sain sulta kasvilähetyksen viime sunnuntaina, kiitos paljon!! Jos on jotain, mitä haluaisit, niin vois hoitua yhteisen ystävämme välityksellä:). Pistänkö valkoista tummakurjenpolvea purkkiin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laitoin niitä muutaman kun varmaan kaikki siemenet itivät, toivottavasti P:kin piti jonkun niistä. Jos halusi. Luulin ensin, että vain osa taimista selvisi talvesta, kun ensin vain joihinkin puhkesi lehtiä, mutta lopulta joka ikinen paatsama on versonut, eli ilmeisen talvenkestävä laji se on. Niiden talvehtimispaikka ei nimittäin mikään järin hyvä ollut, upotin vain ruukut maahan, ja siinä saattaa olla märkääkin, ja ainakin ne saivat niskaansa saunan katolta tulevan jäisen lumikasan. Suomenkielistä nimeä tuolle paatsamalle ei ole, enkä tiedä, onko se värjäyskasvi. Enkä tiedä sitäkään, kuinka pian ne kasvavat minkään kokoisiksi! Toivottavasti kasvavat pian, jotta pääset kokeilemaan.
   Toivottavasti herra Morse siitä tokeentuu! Se on kaunis, enkä tajua, miksei sitä ole kaikkialla myynnissä kuten Frostia.
   Tuopa olikin jännä tieto tummakurjenpolvista, että tulee siementaimia! Mulla oli pitkään pelkkä Samobor, mutta pari vuotta sitten hankin Lavender Pinwheelin ja sain ystävältä Ravenia, joten tässähän on nyt jännää odotella siementaimia.
   Kiitos, en kaipaa valkokukkaista (hankin juuri valkoista metsäkurjenpolvea), enkä mitään muutakaan. Olis taas kasa siemenpusseja kylvettävänä, ja viime vuoden kylvöt istutettavana.

   Delete
 16. Minullekin on tullut tänä keväänä innostus näihin sinun Rohanin sävyihin. Tumman luumun ja valkoisen yhdistelmään💜 Siemenestä kasvatettuna mulla kukkii nytekää kertaa tummatähkämunkki joka on just tuota tummaa liilaa.
  Eipä arvaisi enää Rohania entiseksi pottumaaksi, niin hienoa siellä on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin mutta kukka se on pottukin :-D Suoraan sanottuna odotan suurella jännityksellä, pääsenkö näkemään violettien perunoiden kauniita kukkia tänä vuonna. Laitoin verkon perunapenkin ympärille, mutta se ei ole kovin korkea. Toistaiseksi naatteja ei kuitenkaan ole syöty, joten voittajafiilis on jo nyt. Retiisejäkin olen päässyt korjaamaan, enkä vain katsomaan (kirjaimellisesti) sorkittua maata.
   Tummatähkämunkki on aivan ihana! Onnittelut sen onnistuneesta kasvatuksesta ♥ Tuollaisesta vasta voittajafiilis tuleekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!