Sunday, 2 June 2019

Kasvimaata ja syreenejä

Ihanat syreenit kukkivat. 'Moskovan Kaunotar' avaa kukkiaan. Uskalsin ottaa suojaverkon sen ympäriltä pois, koska halusin kitkeä ja siistiä sen alla kasvavaa rehotusta.

Lilacs and the Veg Patch
The flowering of lilacs brings about a sadness of the spring ending. These are the last flowering trees of the spring, and now we have to wait for nearly a year for another spring.

Perinteinen pihasyreeni, pihani vanha asukas. Osa kukinnoista tosiaan lensi pihanurmelle myrskyssä.

Ihanan purppurainen 'Andenken an Ludwig Späth', täyteläinen väri. Taustalla häämöttää uusia kartioita...

... tein kattorempasta jääneistä vanhoista rimoista pari tukea. Istutin viime vuonna karhunvattu 'Taybeyrryn' eli teivadelman ja nyt hankin uuden 'Loch Ness' -karhunvatun entisen kuolleen tilalle, jonka olinkin istuttanut huonoon paikkaan. Nyt tajusin, että en halua niitä viheriöittämään verkkoaitaa tontin laidalla, vaan paikkaan, josta saan korjattua sadon! Rakastan karhunvadelmia. Nyt ne kasvavat kasvimaan laidalla. Tässä on helppo tarkkailla kypsyvää satoa.

Kylvin pari vuotta sitten talvikynteliä, kun halusin lisää monivuotisia yrttejä. En ole niin kovin haka esikasvattamaan yksivuotisia nimittäin. En tiennyt, että talvikynteli ei talvehdi Suomessa avomaalla. Onneksi se on kumminkin talvehtinut loistavasti yrttipenkissäni, vieläpä monin kappalein! Nyt pikkuiset ovat jo noin kahdeksan senttimetrin korkuisia. Pidän kyntelin pippurisesta mausta erityisesti, joten näistä taimista olen erityisen iloinen.

Yrttipenkissä ovat myös talvehtineet kiitettävästi salvia, ranskanrakuuna ja muutama timjami, yhdestä yksilöstä on vuodessa kasvanut valtava puska. Täytyy ottaa kohta kuva, sillä se on tulossa kukkaan.
Ruohosipuli ja pillisipuli ovat myös tulossa kukkaan ja palsternakkakin on kasvattanut lehtiä. Kuvassa alhaalla pilkottaa myös ystävältä viime kesänä saadun maustekirvelin siementaimi, mikä ilahduttaa kovasti! Emotaimi kärvisteli kuivuudessa ja jäi minimaalisen pieneksi. Se on kuitenkin onnistunut tekemään pari siementaimea. Tänä vuonna kylvin toiseen penkkiin lisäksi lajiketta 'Vertissimo'.

Penkki, jossa kasvaa mm. perunaa, sai ympärilleen suojaverkon. Tänä vuonna pitäisi siis näkyä vihanneksiakin eikä vain poikki syötyjä perunan, retiisin, pavun, herneen, kehäkukan ja krassin varsia!

Retiisit itivät ainakin tosi nopeasti, vaikka siemenet ovat jo pari vuotta vanhoja.

Saksankirveli kasvaa niin kookkaaksi ja tekee hieman siementaimiakin, että se kasvaa pihapolun varressa yhdessä raparperin ja raunioyrtin kanssa.
Tajusin vasta pari vuotta sitten, että raunioyrtti on mitä parhain hyötykasvi. Ei syötäväksi toki, sillä se on jollakin tavalla myrkyllistä, vaikka sitä onkin aiemmin käytetty yrttilääkinnässä. Mutta sen juuret kasvavat niin syvälle, että varsiin ja lehtiin kertyy paljon typpeä maasta. Siksi raunioyrtin lehdet toimivat kompostiherätteenä ja niistä saadaan myös mainiota katetta typpeä kaipaaville vihanneksille eli tomaateille ja kurkuille. Raunioyrtistä voidaan myös hauduttaa lannoitetta nokkosveden tapaan.
Lisäksi sillä on erinomainen taipumus parantaa maata vahvoilla syvillä juurillaan, ja niiden avulla se myös pystyy pitämään puolensa heinikossakin, aivan kuten tässä sen naapurit raparperi ja saksankirveli. Ne reunustavat pihapolun kauniisti ja vasta niiden takana aukeaa villi heinikko. Tontin reunalla pitäisi vahtia, ettei raunioyrtti pääse karkaamaan luontoon, joten siksikin se puoltaa paikkaansa keskellä pihaa helposti saatavilla.

Kuusenkerkkiä tuli jo kerättyä ja siirappi on tekeytymässä (uuttamalla kerkkiä purkissa sokerin kanssa auringossa, ohje mm. täällä). Tärkeä satokasvi tämäkin.

Lopuksi vielä näkymä Rohanista kohti kasvimaata (näkyy metalliverkko ja vaaleansininen parsapenkki tuolla pionin takana). Kyllä nyt on vuoden kauneimmat viikot, sano.


Karhunvattu – Rubus Karhunvattu-Ryhmä
Maustekirveli – Anthriscus cerefolium
Palsternakka – Pastinaca sativa
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Pillisipuli – Allium fistulosum
Raunioyrtti – Symphytum
Ruohosipuli – Allium schoenoprasum
Saksankirveli – Myrrhis odorata
Talvikynteli – Satureja montana
Timjami – Thymus vulgaris

24 comments :

 1. Todellakin, Saila, nyt on niin nättiä ja vehreetä, että sydämessä juilii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tämä on ihanaa aikaa, linnunmaitoa.

   Delete
 2. On tänä alkukesä niin mahtavaa kasvun aikaa Kohta kylvön jölkeen naapurin viljapeltokin lainehtii tuulessa oraiden myötä. kaikki kasvaa kohisten.

  Eilen laitoin säätietoon uskoen kaksi kesäkurpitsaa maahan ja sitten illalla kuitenkin luvattiinkin hallaa. Ei ihan hallaa ollut mutta voi olla että juurtumattomien kurpitsojen on käynyt hullusti. No, on onneksi vara taimia vielä. Nuo syreenit on kyllä niin kauniita ja mikä tuoksu! Minunkin puskasta tuuli irroitti monta syreeniterttu nurmikolle, Kova on tuulen voima joskus täällä sisämaassakin.

  Kasvurikasta kesäkuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on merkillistä, miten nopeasti siemenestä nousee verso. Rikkaruohoissa eritoten :-D
   Toivottavasti kurpitsasi ovat kuitenkin kunnossa.
   Teillä päin saattoi olla pahempikin tuuli kuin meillä - mitä pohjoisemmas mentiin Pohjanlahtea pitkin, sitä pahempi myrsky ainakin oli.
   Kiitos, kasvua ja menestystä taimillesi ja kukkasillesi!

   Delete
 3. Nyt on kaunein aika. Sulla on yrttejä, vaikka muille jakaa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka en juuri laita ruokaa, käytän yrttejä paljon. Voi niitä laittaa pakastepizzankin päälle ;-)

   Delete
 4. Syreeni.. Arvaa kuka sai kuukauden vaihteessa oman syreenipuun :D Ja kuka teki heti viikonloppuna kukkamaan, johon kylvin e ensimmäisenä akileijansiemeniä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeeeee! Teillä on nyt kesäpaikka ja puutarha!

   Delete
 5. Ihana vihreä paratiisi! Iloa mielelle, silmille ja suulle, ja varmasti houkuttelee pölyttäjiä ja siivekkäitä ystäviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nyt on vihreää. Lintuja ja pörriäisiä on kyllä todella paljon, varmaan teilläkin :-)

   Delete
 6. Karhunvatukkasato kuulostaa herkulliselta, samoin kuusenkerkkäsiirappi. Ihanat syreenit ja yrtitkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nam, ne voisivat sopia yhteenkin :-) Ja niistä voisi kyllä molemmista tehdä likööriä! Siis jos ne vatukat nyt ensin kasvaisivat ja tuottaisivat marjoja :-D

   Delete
 7. Nyt on niin kaunista, että ihan hengästyttää katsella. Sateiset päivät ovat hiukan potuttaneet, mutta luonnolle vesi on tehnyt hyvää. Viime kesän kuivuuden jälkeen kaikkialla on upean vihreää ja rehevää.

  Jostain luin pari vuotta sitten raunioyrtin käyttökelpoisuudesta mm. lannoitteena. Minulla sitä kasvaa nokkosen kanssa tontin laidalla, joten täytyy olla tarkkana, ettei karkaa puiston puolelle. On kyllä aika vikkelä leviämään. Toisaalta kunta ei puistosta sen enempää leikkaa kuin trimmaakaan nurmikkoa. Kohta siellä kasvaa taas metsä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ollut niin onnellinen sateista. Sitä ehti jo pelätä pahinta, kun huhtikuussa alkoi kuivuus. Onneksi se ei sitten jatkunutkaan.
   Ehkä siinä kaupungin (hoitamattoman) puiston puolella raunioyrtistä ei ole haittaa. Lähinnä olisi, jos siinä olisi jotakin arvokasta luonnonkasvillisuutta, mutta tuskin juuri siinä mitään harvinaisuuksia on. Kunhan se ei lähde leviämään laajemmin. Toisaalta, minun pihassani se on ollut kohta kymmenen vuotta eikä ole tosiaan levinnyt ollenkaan ongelmaksi. Ilahduttaa vain huomata, että se on kyennyt tekemään jopa muutaman siementaimen heinikkoon.

   Delete
 8. Sinulla on ihana puutarha, varmaan on ihanat tuoksut,mitkä houkuttelee erilaisia perhosia paikalle, kissasi on myös kaunis, onko ollut punkkeja kisussa?
  minä olen nyhtänyt ransusta jo 5 punkkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinullakin on Ransu :-)
   Kyllä kissoissa punkkeja on, ja itsestänikin olen jo nyhtänyt viitisentoista, sillä kävin puskaretkellä muutamassa saaressa. Kissoihin laitan punkkilitkua niskaan, ihmisille sellaista ei kai valmisteta :-D

   Delete
 9. Minun raunioyrtti on nyt lopullisesti hävitetty. Täällä se viihtyi liian hyvin ja yritti levitä täysin holtittomasti. En uskaltanut laittaa sitä mihinkään ettei sama toistu. Saksankirveliä olen yrittänyt pariin kertaa ja joka kerta olen epäonnistunut. Mikä on uskomatonta kun tuonkin pitäisi olla kestävä ja leviävä laji.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, harmi, että siitä tuli teillä sellainen häirikkö. Olen kuullut toisestakin pihasta, joska saksankirveli on tehnyt katoamistempun. Se on jännää, kun joku ei vain viihdy. Arovuokot suostuivat asettumaan pihaani vasta kolmannella yrittämällä, eivätkä ne nytkään ole muutamassa vuodessa levinneet yhtään. Erityisen ihania kasveja vain yritän ja yritän uudelleen.
   Jospa lähetän sulle siemeniä, niin saat kokeilla niistä saksankirveliä eri paikkoihin? Sulta saatujen punalehtiruusun siementen taimet on nyt minulla pitkin tontin reunamia, vielä pieniä, mutta hyvin hengissä :-)

   Delete
 10. Tuo Moskovan kaunotar on niiiin ihana!
  Tekisi mieli hankkia sellainen, ehkä jopa vartettu.
  Samoin myös karhunvadelma olisi niin herkku.
  Olen innostunut erityisesti tänä keväänä yrteistä ja nuo monivuotiset yrtit ovat loistavia. Tosin minttu on ihan mahdoton leviäväisyydessään, vaikkakin hyvä ja kaunis.
  Saksankirvelistä tykkään, kun sen "aniskarkkeja" voi maistella puutarhatöiden lomassa. Ja tykkään kyllä laittaa sen lehtiä ihan salaattiinkiin.
  Ja nuo Rohanin värit ovat herkkua silmille. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moskovan kaunottareni on sinnikäs, sillä alussa sen söivät peurat ja sitten yhtenä vuonna koko puska kuivui, yhtä matalinta versoa lukuun ottamatta. Siitä se sitten lähti punnertamaan takaisin ylös ja nyt on saanut nauttia vuosi vuodelta runsaammasta kukinnasta, kun puska kasvaa. Iso se ei vieläkään ole, mutta sentään useampi kukinto jo.
   Yrtit ovat niin ihania. Itse taas olen nyt innostunut ajatuksesta laittaa niitä kukkapenkkeihin. Jotakin yrttejä niissä jo kasvaakin, mutta että lisää. Minttu on tosiaan vähän ongelmallinen. Kaksi muuta kasvavat ämpäreissä, mutta muotopuutarhan kukkapenkin harmaaminttu leviää joka vuosi laajemmalle. Mietin sen rajoittamista. Se on vaan täydellisen värinen juuri siihen penkkiin, niin että sitä täytyy olla siinä jatkossakn.

   Delete
 11. Ihanat syreenit! Teillä on kesä selvästi pidemmällä, meillä eletään vielä loppukevättä. Myrskyltä sentään vältyttiin vaikka kyllä täälläkin oli aikamoisia tuulenpuuskia. Aurinkoista viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on auttamatta ohitse ja ollaan siirrytty vehreään kesään. Minulla on jo ikävä alkukevään ihanaa valoa ja paljautta :-D

   Delete
 12. Nyt on tosiaan vuoden kauneimmat viikot. Vielä on sen verran kevät, että värit on kirkkaammat ja värejä on hurjan paljon. Ja lämpötilakin on enimmäkseen järkevä. Olisipa aina tällaista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi paratiisia, jos olisi aina tämmöistä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!