Monday, 28 May 2018

Ne tekivät oharit jälleen

Olin viikon poissa kotoa. Kun lähdin, tutkin kääpiömantelit tarkasti. Niiden nuput pullistelivat. Pelkäsin pahinta.
Kun tulin takaisin, oli muutama kukka enää jäljellä. Taas! Kääpiömanteli on oikea pikakukkija ja harvassa ovat ne toukokuut, jolloin näen sen kukassa. Johonkin aikaan toukokuusta on aina sovitettava menot muualle. Puskat taitavat tarkkailla minua ja kun perävalot näkyvät, alkaa kukkia poksahdella auki.
Toinen säännölliset oharit tekevä on muuten keltakielokki. Sekin teki sen. Taas.

They Did It Again
As soon as I left for the city for a week, the Prunus tenella must have opened their buds. They do it nearly every May. No matter what time of the month I have a few days that I can not be at home, they can be trusted to flower just then. When it is this warm the flowering is over in two days. Well, maybe next year...

Onneksi kerrottukukkainen 'Royal Burgundy' -japaninkirsikka on hieman hitaampi. Puu on vielä nuori ja siinä on noin seitsemän kukkaa, mutta ne ovat sitäkin suloisempia.


Tavalliset vanhat hapankirsikkapuutkin ehdin nähdä kukassa.

Ohikiitävä hetki, niin ihana!


Ystäväni mietti, että Suomessa pitää viettää omenankukkajuhlaa kirsikankukkajuhlan sijaan. Tarhaomenoita on kaikilla vanhoilla pihoilla ja Lapissakin. Se on lähes koko maan puu.
Taustalla muuten näkyy naapuritalon hieno hevoskastanja, sekin kukassa.

Tämäkin juhla alkaa kääntyä kohti laskuhumalaa... Valkotäpläimikkä 'Mrs Moon' ottaa kukkasateen vastaan.


Jos eräät harrastavatkin ohareita, voi Marleenaan luottaa. Se odottelee kiltisti nupulla kunnes palaan kotiin. Marjaomenapensas 'Marleena', kotimaista jalostusta Hongiston taimistolta.


Kävin äsken kuvaamassa 'Marleenan' nousevan lähes-täysikuun kanssa.
Tunnelmallista uutta viikkoa!


Hapankirsikka – Prunus cerasus
Hevoskastanja – Aesculus hippocastanum
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Keltakielokki – Uvularia grandiflora
Kääpiömanteli – Prunus tenella
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Tarhaomenapuu – Malus domestica
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

16 comments :

 1. On aina harmillista menettää jokin lyhyt kukinta. Suloinen on Marleena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, seuraavat treffit taas vuoden päästä...

   Delete
 2. Noita ohareita tulee aina, vaikka olisi kotonakin koko ajan, jotkut ovat vain niin pikakukkijoita - meillä valkokiinanpioni oli oikein superpika tänä vuonna. Keltakielokki meillä kukki aika kauan jostain syystä.

  Omenankukkajuhla olisikin tosi kiva ajatus! Nyt alkaa kukinta jo olemaan ohi, mutta ensi vuonna. Noita koristeomenapuita kävin hiplaamassa Haikalalla lauantaina, no tuli hiplattua kaikkea muutakin kivaa tietenkin. Mutta tuo 'Marleena' olisikin aika kiva myöskin.

  Onpa Mrs Moonilla kaunis kukkasade!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin kirjoitit blogissasi, että täytyy olla kamera valmiudessa ja akku ladattu koko ajan. Hemmetin säät, pikakukkiminen ei ole ikinä suotavaa, mutta etenkään keväisin kirsikankukkien aikaan! Mun kielokki kasvaa melko kuivassa paikassa mäntyjen alla. Tosin joka paikka on nyt kuivaa, edellisen kerran satoi yli 3 viikkoa sitten.
   Omenankukkajuhla on ihan must, se on niin kansallisromanttista kuin voi kuvitella. Marleena on söpö, nuo marjaomenapensaan sirot lehdet pisteenä iin päällä.

   Delete
 3. Kaunis Marleena! Omenankukkajuhla olisi tosiaan enemmän suomalaiseen pihapiiriin natsaava. Täytyykin kehitellä edes kahvihetki Malus Royaltyn oksan alle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilman muuta skoolaus omenapuulle kahvikupin kanssa!

   Delete
 4. Tuo japaninkirsikkan kukka on kaunis!

  ReplyDelete
 5. Replies
  1. :-) Hei taas Marleena, taisit kirjoittaa joku vuosi.

   Delete
 6. Kyllä ovat ovelia kasvit joskus! Meidän ainoa kirsikkapuu, todella iso sellainen näytti olevan aika huonossa hapessa. Pyysin jo miestä teroittamaan kirveensä! No, nyt se alkoi sitten uhkasta pelästyneenä kai elpymään.

  ReplyDelete
 7. Upea tuo Marleena! Meillä kääpiömanteli kukki nyt ensimmäistä kertaa ja kukinta oli tosiaan nopeasti ohi. Ihanaa toukokuun loppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinulle ja toivotaan muita kauniita kukintoja!

   Delete
 8. Marleena on kaunis. Kääpiömanteli minulla on hankintalistalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kääpiömanteli varmaan tykkää paljon kasvupaikastaan kivipengermän eteläpuolella paahteessa, mutta se ei edesauta pitkää kukintaa! Kuivassa se selvästi viihtyy.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!