Friday, 4 May 2018

Länsirannalla


Kuvien purkaminen kamerasta tietokoneelle on alkanut... Surkeat tablettikuvat ovat historiaa; nyt seuraa oikeita kameralla otettuja kuvia.
Ensimmäisenä päivänä ystävä vei minut katsomaan Orkneyn pääsaaren länsiosaa. En ehtinyt nähdä sitä edellisellä visiitilläni syksyllä. Narsissit tervehtivät idästä tulijaa – kotona oli vielä 10 päivää aiemmin pyryttänyt.

West Mainland Tour
On my first evening I was lucky to be taken around western Mainland Orkney by a friend. Stromness is as pretty as they say. Must get back there to explore it more!
The west coast gets a lovely sunset. What a day to start my trip. Quite aptly I got so see the Brough of Birsay too, where I headed again on the last day.

Stromness sijaitsee suojaisassa lahdessa. Lahden suulta avautuu Scapa Flow, jo muinaisina aikoina tunnettu suojaisa aukko saarten keskellä. Maailmansotien aikaan siinä käytiin kovia taisteluita saksalaisten ja brittiläisten alusten välillä, nykyään laivojen hylyt ovat suosittu sukelluskohde.

Stromness on monen mielestä Orkneyn kaupungeista se kauniimpi, pieni satamakaupunki.

Tänne täytyy tehdä uusi retki, sillä kaupungissa on paljon käsityöpuoteja, gallerioita – ja Cats Protection -organisaation hyväntekeväisyyskauppa!

Retki jatkui länsirannikolle ja sitä ylös. Vastapäätä oleva Hoyn saari on Orkneyn korkein lähes 500-metrisellä kukkulallaan, joka näkyy 50 kilometrin päähän Stronsayn saarelle ystävieni keittiöön asti!
Tämä rantakallio ei ole niin korkea, mutta jotakin mittakaavaa saa merellä lähestyvästä matkustajalaivasta, joka ei ole ihan pieni. Se on vuorolaiva, joka kulkee Skotlannin mantereen ja Stromnessin väliä. Nuo kalliot kohoavat merestä 200 metrin korkeuteen.

Harvinaista todistusaineistoa: olin paikalla! Ystävä otti kuvan.

Iltahetki hiipuu pastelliväreihin.

Äänekkäät meriharakat tepastelevat rannoilla ja laitumilla.

Kääpiöesikot kukkivat joka puolella, tienvierustoilla ja jopa rantajyrkänteillä hieman suojaisemmissa paikoissa. Yritin bongata harvinaista Primula scoticaa, mutta en löytänyt.

Pajut kuuluvat Orkneyn vanhaan kasvistoon ja joitakin pensasmaisia lajeja kuten villapajua on vielä jäljellä muistona muinaisista metsistä.

Aurinko alkaa painua mailleen. Tässä kuvassa on järvi, farmin takana aukeaa meri.


Viimeiseksi ajoimme Birsayn kylään, jonka edustalla on majakkasaari. Sinne pääsee kävellen vain laskuveden aikaan. Aivan reissun lopuksi ennätin vielä palata saarelle, mutta sitä ennen on monta seikkailua raportoitavana...


Kääpiöesikko – Primula vulgaris
Villapaju – Salix lanata 

34 comments :

 1. Ooh, niin kaunista! Olen seuraillut innostuneena sun matkoja, sekä syksyllä, että nyt, vaikka en ole ehtinyt paljon kommentoimaan.
  Näytät niin onnelliselta siellä.<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuolla on hirmu helppo viihtyä, etenkin, kun minulla on jo ystäviä noilla saarilla.

   Delete
 2. Todella kaunista - ihanat narskut, esikot ja auringonlasku! Näytät tosiaan niin onnelliselta, kuin kotona olisit...onneksi kissat ovat täällä Suomessa, varmaan et sinne kauas jää, vai...? Mielenkiintoinen paikka, piti oikein ottaa kartta esille ja tutkia tarkemmin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissit kukkivat tuollakin viikkoja myöhässä, kun sama jääkausi-ilmiö oli kurittanut koko pohjoista Eurooppaa. Mutta kohta alkaa aika, jolloin meillä on jo lämpimämpää, ellei ole jo alkanut.
   Jos mulla olisi omat pojat tuolla mukana, epäilen, etten olisi palannut ehkä ollenkaan :-D

   Delete
 3. Oi oi oi!! Niin kaunista kaikki!

  ReplyDelete
 4. Replies

  1. Vaikea ottaa rumia kuvia tuolta ;-)

   Delete
 5. Kerrassaan hieno paikka! Meren ympäröimä karu ja vähäeleinen luonto saa ihmisen tuntemaan itsensä hyvin pieneksi. Varmasti on jännä kokea nyt saarien kevät, kun aiemmin olit siellä syksyllä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä se juuri tuolla on niin hienoa, tai vaikea sanoa mikä se koukuttava juttu on... ihmiset myös. Oli todella kiva nähdä kevät, vaikka lumikellot kukkivat kai jo kaksi kuukautta sitten. Narsisseja oli nyt ihan joka paikassa teiden varsilla.

   Delete
 6. Saaret vaikuttaa hienoilta oli vuodenaika mikä vaan, kelpaisi tännekin narsissit kasvamaan teiden varsille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Britanniassa niitä näkyy paljon teiden varsilla, mietin, miksei meillä... olen yrittänyt istuttaa joitakin narsisseja tien penkalle, mutta se näyttää olevan liian kuuma ja kuiva paikka, kun on paahteessa ja etelään päin.

   Delete
 7. Kyllä maailmassa on sitten kauniita paikkoja!
  Orkneyllä on nähtävästi saattavilla sekä varsin dramaattisia, että hyvin herkkiä kuvia. Ihania ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orkneyllä ei ole ihan niin dramaattista kuin Shetlannin maisemat, mutta on noissa pystyissä rantajyrkänteissä silti huikeutta etenkin isojen aaltojen niihin iskiessä. Ja sitten Orkneyllä on vihreää kotoisaa maalaismaisemaa, sellaista kontumaista. Ihan täydellistä siis!

   Delete
  2. Jotenkin kontumaiselta näyttävät kuvatkin kyllä.

   Sitä aina välillä miettii, että mitähän pitäisi osata, että saisi elätettyä itsensä tuollaisissa paikoissa, ja samalla harmittelee, ettei osaa oikein mitään ns. hyödyllistä :D

   Delete
  3. Niinpä. Miksen opiskellut kirjanpitäjäksi tai lähihoitajaksi... Tuolla on kyllä työpaikkoja monenlaisia, etenkin monia osapäiväisiä pestejä: lentokenttien henkilökuntaa, kauppa-apulaisia, päiväkotien kerhonvetäjiä, monella saarella on oma luonto-opas; ei siinä niin koulutuksella ole väliä. Useimmat tekevät ainakin paria työtä. Varmaan tuolla ihan kohtalaisesti pärjäisi. Suomalaisilla on tosi hyvä maine työntekijöinä.

   Delete
  4. Monet noista on meille "sosiopaateille" vähän hankalia ammatteja :D Olen nimittäin kyllä monet kerrat jopa miettinyt esim. hoitoalaa, koska siellä olisi töitä "missä vain", mutta ei herran tähden tällä luonteella xD Ja päiväkodissa tulisin hulluksi kahdessa tunnissa...

   Kaupassa, lentokentällä tai jossakin maatilalla voisin kyllä avustaa. Osaisin minäkin sentään hyllyjä täyttää tai gaggia talikoida :D

   Delete
  5. Heh, no joo, sama täällä. Onneksi kaikissa hommissa ei tarvitse olla ihmisten ympäröimänä!

   Delete
 8. Komeeta kuvia! Jännää, että siälä kukkii tiänvarsilla narsissit, meillä voikukat. No, ei iha viälä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Erona on ainakin se, että voikukkia ei meillä kai kukaan ole istuttanut ;-D Kaipa tuollakin kukkii voikukat teiden varsilla, mutta vielä ei näkynyt niiden kukkia. Jokunen tulppaani näkyi pihoissa olevan kukassa jo.

   Delete
 9. Ihania näkymiä. Ja onhan tuo upeaa, että narsisseja ja esikoita kukkii siellä täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukkien näkeminen siellä täällä ilahduttaa, narsisseista tulee niin paljon väriä!

   Delete
 10. Aika karun kommeita maisemii. Mie kyllä kaipoisin puita. Ketkä siellä assuu eivät ossoo niitä kaivata. Esikot ja narskut on hienoja väripilikkuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä taas kaipaan kotisaarellani sitä, että näkyisi aava meri horisonttiin, puut estävät näkymät :-D Toki tuovat tuulensuojaa.

   Delete
 11. Tästä ei matkakuume parane. Upeat maisemat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orkney on kyllä tosi paha - sitä kuumetta ei yksi reissu paranna, pahentaa vain :-D

   Delete
 12. Vau, mitä maisemia! Tulee vähän Cliffs of Moher mieleen noista pystysuorista kallioista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole siellä käynyt, mutta voi hyvin olla, että on samantyyppistä kiveä!

   Delete
 13. Voih, kuvasi ja tekstisi eivät yhtään vähennä kaipuutani Skotlantiin. Täytyisi kai rueta säästämään rahaa reissua varten. Varat vaan tuntuu tällä hetkellä kummasti hupenevan taimimyymälöihin.. Meriharakat on veikeitä kavereita. Niitä asustelee meilläpäinkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa miettiä rahattoman vaihtoehtoa eli vapaaehtoistyölomaa. Lähdin sellaiselle tuonne samalle saarelle syksyllä, silloin ei tarvitse maksaa kuin matkat: ylläpito on korvausta työpanoksesta. Löysin monta ihanaa paikkaa Skotlannissa sivustolta workaway.info. Tämä keväinen matka oli ystävien luokse epäviralliselle vapaaehtoistyölomalle. Vaikka ne lennotkin kustantavat, on majoitus ja syöminen usein kallein osa matkakuluista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!