Saturday, 16 July 2016

Rohanin pari viikkoa


Kaikkea tapahtuu niin paljon, ettei pysy perässä. Niinpä tässä nyt Rohanin kuulumisia viimeisten reilun parin viikon ajalta. Edessä on tummalehtinen pieni riippapyökki 'Rohan Weeping'. Siirsin sen kaveriksi muotopuutarhasta sinne jotenkin liian tumman ja varjoisaan penkkiin väriltään häviävän viinilaukan.

Täydellinen värimätsäys! Olisi kivaa, jos laukka tekisi siementaimia, mutta joka tapauksessa aion istuttaa näitä pussillisen syksyllä (kirjaa ostoslistaan).

Siirsin viereen myös muotopuutarhassa turhan tummana kasvavan 'Venice' -isotähtiputken. Muotopuutarhaan jäi vielä toinen, mutta kun peurat syövät sen kukat koko ajan, niin on oikeastaan sama, minkä väriset ne ovat. Olkoon siellä lehtiperennana.


Tämä kuva on otettu silloin, kun marhanlilja ja pioni vielä kukkivat. Etualan etelänruusuruoho kukkii vieläkin ja se on siitä ihana, että sitä ei syödä! Olin aiemmin siinä luulossa, että kurjenpolviakaan ei syödä, mutta nyt, kun minulla kasvaa yksi sopivan korkea, niin kyllä vain sitäkin on syöty, tosin ei kaikkia kukkia onneksi.

Uskalsin ottaa pariksi tunniksi verkon pois marhanliljan ympäriltä, jotta sain nätimpiä kuvia. Taustalla kukkii valkoinen 'Moon of Nippon' -kiinanpioni ja vasemmalla on metsälauhan korkeita kukintoja.


Tässä samat, ja ohdake Cirsium rivulare 'Atropurpureum'. Lipstikka kukkii korkeana.

Marhanlilja on lajiketta 'Claude Shride'. Tässä sillä on seuranaan gammayökkönen. Onneksi öttiäiset löytävät tiensä kanaverkon läpi. Nyt, kun kukinta on loppunut, otin verkon pois, peuranperk...itä kiinnostavat vain tuoreet nuput ja kukat.

Värimaailma alkaa hahmottua.


Juuri nyt Rohanissa ei ole hirveästi kukassa, kun peura kävi poissa ollessani kaatamassa suojaverkon ja syömässä kolmen ruusun kukat ja nuput. Pallerolaukkaan se ei onneksi koskenut.


Pinkki pioniunikko on löytänyt tiensä tännekin, vaikka kylvin tähän tummaa pioniunikkoa jo viime vuonna. Se ei noussut ollenkaan, niinpä hankin nyt uuden pussin ja kylvin sen ennen sadetta. Nämä kitken heti kukkien lakastuttua, sillä muuten koko Rohan on ensi vuonna täynnä tätä unikkoa. Se on aivan ihana, ja saa kasvaa kaikkialla muualla kyllä (ja niin se kasvaakin, jopa talon toisella puolella lautakasojen välissä, missä sitä ei ole ollut kukkapenkeissä lähimaillakaan). Päivänkakkaratkin ovat tulleet tähän itsekseen.


Niin, mainitsin sateen! Eilen satoi viimeinkin koko päivän, 10 mm tuli loppujen lopuksi. Edellisestä näin runsaasta sateesta oli lähes kuukausi, ja näiden väliviikot olemme tulleet toimeen yhteensä 12 mm:llä. Kimalainen vietti sadepäivää etelänruusuruohon kukan alla.


Peuran syömä 'Tower White' -lehtoakileija teki uudet kukat. Taustalla valkokukkainen myskimalva.

Laitetaan lopuksi kuvat ihanista ruusuista ennen kuin ne syötiin: neidonruusu 'Félicité Parmentier'.

'The Prince', kuuluu puistoruusuihin. Tässä on uusia nuppuja ihan juuri aukeamassa, sillä tällä on ollut oma lisäverkkonsa.


Hyvä värimätsäys Princelle on tämä keijunkukka 'Berry Marmalade', mutta tästäkin syötiin korkeimmat lehdet siinä samassa tuhossa. Uusia onneksi nousee maan rajasta!


Lopuksi kuva Rohaniin päin metsäpuutarhapenkin yli.
Aurinkoista viikonloppua, täällä ainakin aurinko paistaa ja tuulee!


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Isotähtiputki – Astrantia major
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Lehtoakileija – Aquilegium vulgare
Lipstikka – Levisticum officinale
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Metsälauha – Deschampsia flexuosa
Myskimalva – Malva moschata
Neidonruusu – Rosa Alba-Ryhmä
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Puistoruusu – Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Pyökki – Fagus sylvatica
Päivänkakkara – Leucanthemum vulgare
Viinilaukka – Allium atropurpureum

29 comments :

 1. Nyt löytyi maratonit joka on just mun mieleeni ❤ Rohanisi on ihana. Mä laitoin samaa Viinilaukkaa goottariin, mutta vain yksi nousi. Ihana se onkin! Noi pallerolaukat on kivoja ja tota tummaa tähtiputki on saatava. Ihanaa, kun löytyy uutta himottavaa ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee. Mä kans kerran sanoin yhdelle tyypille ravintolassa, että huomenna vedän maratoonin. Tyypin ilme oli epäuskoinen. No niin vedinkin, nimittäin Downton Abbey -maratoonin Naukulan Mamman kanssa!
   Mieti, että tykkäät Rohanista, vaikka se on täynnä KUKKIA! Mutta sen päätyyn on kyllä tulossa kivipenger... Viinilaukka on niin ihana, että se on melkein uskomaton. Noiden kukkien keskuspallukoiden mustanpurppurainen sävy, oi aah. Mulla muuten Béla taitaa pitää välivuoden, ei ole nupun nuppua. Lisäksi palmusara (se on häirikkö, varoitan) vyöryi sen päälle. Kaivoin saraa pois ja jaoin Bélan, sillä sitähän oli pakko saada Rohaniinkin. Se on sinne täydellisen värinen. Kuin sun goottariinkin.

   Delete
  2. D A-maratoni, aah! Rohanin kukkien väri on varmaan se juttu, mikä saa mut tykkäämään kukista siellä. Tai sitten mä vaan tykkäänkin joistakin kukista ;) Ei ole meidänkään Bélalla nuppuja, vaikka ihan täpäkästi on hengissä. Palmusara lla on hyvä paikka missä saa häiriköidä hyvinkin pitkään. Ja juu, Viinilaukkaa on pakko taas laittaa.

   Delete
  3. Niin, onhan se mahdollista, että sä tykkäät joistakin kukista ;-) Lempiväri alkaa varmaan kohta olla vaaleanpunainen... tai ainakin creme.

   Delete
 2. Kun luin 'pallerolaukka', mieleen tuli heti kuva Ilonasta juoksemassa. Tai ehkä sen pitäis olla pullerolaukka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hö, ei Ilona mikään pullero oo!

   Delete
 3. Oi mikä herkullisuus tuo viinilaukka, mahtuis meillekin ;) Söpö on myös tuo isotähtiputki, mulla on valkoinen versio, mutta tuo punainenkin on tosi kaunis. Ruusut kukkivat kyllä ihanasti. Täällä nuppuja eivät vieneet peurat vaan päiväkausia jatkunut sade, joka jatkui ja jatkui ja jatkui... Nyt paistaa aurinko, taivaallista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viinilaukkaa kai on myynnissä ihan yleisesti taimiliikkeissä ja rautakaupoillakin, täytyy vähän vahdata. Valikoimat tuppaa vaihtelemaan vuosittain, enkä nyt yhtään muista, mistä liikkeestä nuo ostin.
   Voi hitsi tosiaan, sade mädättää ruusun nuput. Äh. Paistakoon aurinko pitkään!

   Delete
 4. Hyvin oot löytäny Rohanihin nuata tummansävyysiä kukkia. Näyttääki jo aivan oman färiseltä. Mystiseltä!
  Hyvä ku sinnekki tuli eres vähä saretta. Meillon tullu kuukauren sisällä pitkälti toistasataa milliä. Ny näyttääs alakavan kuivempi ja lämpöösempi jakso.
  Jaa, vai teköö piooniunikko nii pitkiä harppauksia. Pitääki pitää sitä vähä silimällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummat kukat on kivoja, ja kun tuolla on tummalehtisiä kasveja myös, niin tulee mukavaa yhtenäisyyttäkin.
   Pioniunikko tekee oikein ilostuttavia harppauksia.

   Delete
 5. Marhanlilja on upean värinen, sitä pitää yrittää metsästää jostain omana pihaankin. Pioniunikkoa on nyt minullakin niin paljon että ensi kertaa saan kitkeä pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuon marhanliljan löysin pari vuotta sitten Viherpeukaloiden valikoimasta, ja hyvä ja komea yksilö siitä tulikin. Ei kukkinut vielä viime vuonna, mutta olikohan se niin, että peura ehti syödä kukkavarren ennen kuin ehdin pistää sen verkon sisään.

   Delete
 6. Kyllä on sinulla taas niin kauniita ja monenlaisia kukkia. Ihana tuo ruusukin ja Marhan lilja ja kakki antaa väriä ympäristöön

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sylvi! Kyllä kukista tulee niin kauniita värejä.

   Delete
 7. Onnea sateista!

  Minkälainen maa Rohanissa on? Minulla kävi talvella noin 85% laukkakato. Viinilaukalle tietäisin sopivan paikan värien puolesta. Pallerolaukat katosivat siitä penkistä kaikki.
  Rohan on sähäkkä penkki.

  Kauniita kasveja sinulla on paljon, kun peurat tajuaisivat hypätä suoraan sinne pataan punaviinikastikkeeseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on vanhaa perunamaata, eikä ollenkaan sellaista junttasavea kuin muualla tontillani. Kun maata on käännetty ja sinne on kääntynyt kasvijätettä pitkään, tuossa on hyvä maa. Eikä vesi seiso, sillä tienvarren iso syvä oja on aivan vieressä. Laukoille on ehkä talvimärkyys pahasta, kaikille laukoille ymmärtääkseni, vaikka ukkolaukat näyttävät sietävän sitä aika hyvin. Harmi, että pallerolaukat meni, ne on niin söpöjä!
   Oi, lauseestasi olisi herahtanut vesi kielelle, onneksi ehdin juuri syödä päivällisen ;-)

   Delete
 8. Upeaa tummaa ja dramaattisen punaista kukintaa rohanissa:)
  Kiva, että sielläkin vihdoin satoi. Täällä on ollut tänään pitkästä aikaa mahtavan aurinkoinen ja kuiva päivä. Huomisellekin luvattu aurinkoa. Ehkä tuo sadekausi nyt vähäsen väistyy... toivon mä;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti saatte aurinkokauden!

   Delete
 9. jotain mustaa tai/ja harmaata näistä kuvista kuitenkin puuttui....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta ja harmaa kuuluvat ehdottomasti puutarhani värivalikoimaan!

   Delete
 10. Todella kauniita tummakukkaisia ja -lehtisiä kasveja. Viinilaukka on mielettömän hieno.
  Taisi olla huono talvi viinilaukoille. Istuttamistani kymmenestä sipulista vain kolme tekee kukan, muutama on sentään lehtensä kehittänyt, lopuista ei mitään havaintoa. Ensi syksynä taas lisää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laukat ovat muutenkin harventuneet, mutta toivottavasti taas tihentyvät ensi vuonna. Mustalaukkaakin kukkii minulla vain yksi, kun aiempina vuosina on ollut kymmenenkin.

   Delete
 11. Tuo Rohanin värimaailma ja kasvivalikoima on kyllä niin upea! <3 Valtavasti kaikki on kasvaneet ja rehevöityneet viime kesästä.
  Voi hyvä ihme noiden peurojen kanssa. Tuo 'Félicité Parmentier' on niin kaunis. Peuroilla taitaa olla kauneustaju kohdillaan, mutta olisivat nyt saaneet jättää neidon rauhaan. Aivan mahdotottomia! :(
  Ja käsittämätöntä, ettei siellä vieläkään sada. Täällä sataa ainakin joka toinen päivä ja ihan kunnolla. Kohta alan keräämään sulle vettä astioihin....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurat ovat jotain niin ärsyttävää, kun käyvät popsimassa kukat ja nuput. Sitä kyllä tekevät myös jänikset ja kuulemma myös hiiret! Jäljistä näkee, kuka on ollut rikollinen.
   Meillä satoi toissapäivänä, juhuu! Mutta loppuviikolle ennustetut sateet onkin nyt vedetty pois, ja 10 päivän ennusteen sadekertymä näyttää lähes nollaa milliä :-/

   Delete
 12. Sinulla on ihanaa kukintaa. Niin hienoja värejä ja kauniita kukintoja. Tuo viinilaukka on upea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anneli! On ihanaa, kun on kesä ja kukkia.

   Delete
 13. Toi Keijunkukka on kaunis. Tekisi mieli sitä, mutta jostain luin, että tykkää varjoisesta paikasta ja sitä meidän pihalla ei ole.
  Taas mä kehtaan ruinata sulta ton vaaleenpunaisen unikon siemeniä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, minulla on keijunkukkia aika monenlaisessa paikassa, puolivarjossa ja auringossa. Ihan täysvarjoon en ole kokeillut istuttaa. Yritän muistaa lähettää, kun siemeniä kypsyy!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!