Sunday, 24 July 2016

Päivän jihuu

Sammalkeinun taakse ovat ilmestyneet 'Princess Diana' -tarhalyhtykärhön versot peräti kolmin reippain kappalein! Sain sen ystävältä viime kesänä eikä mitään kasvua tänä vuonna vielä näkynyt.
Kärhöjen kasvua keinun katoksi saa vielä odottaa, sillä talloin poikki padogikärhön varren keväällä. Keinun taakse kulku on hankalaa, eikä sinne oikeastaan ole tarkoitus mennäkään maanpeittokasvien, parin puskan ja kärhöjen joukkoon, joten en mennyt nyt kuvaamaan uusia versoja ja tallomaan lisää tuhoja.
Ehätin jo kesäkuussa istuttamaan 'Albina Plena' -tarha-alppikärhön mahdollisesti kuolleeksi julistetun Dianan viereen, joten tulevaisuudessa tässä on toivottavasti oikea kärhöviidakko.

Yay
Found some Clematis shoots, thought it was gone!


Seuraavaksi täytynee suojata pikku versot verkolla, varmuuden vuoksi, vaikka peuroilla(kin) on todella ahtaat paikat keinun takana. Mutta sitten on vielä pupujussit ja myyrät... Tällaiset peuranpapanat oli jätetty terveisiksi Rohaniin kolmen verkolla suojatun ruusun viereen.

Näitäkään kukkia ei voisi ihailla, jos verkkoa ei olisi. Verkon läpi ihailu on tosin kyseenalaista, mutta kun sekä virginiantädyke, virmajuuri, palavarakkaus että kellopeippi ovat ruokalistalla. Yleensä tässä kohdassa saa ihailla vain poikki purtuja tappeja. Vieressä kasvava suopayrtti ei enää mahtunut verkon sisään, nyt siinä on pari nuppuisaa latvaa, saa nähdä, pääsisivätkö ne ensimmäistä kertaa ikinä kukkaan.
Ehkä voisin hakea suuremman verkon jostakin, sillä viime yönä näiden vierestä on syöty keväisiä perennakasvatuksiani, joista en edes tiedä, mitä ne ovat – olisi kiva tietää. Jonkin kärsämötyyppisen kukkanuput on syöty, ja jonkin krysanteemityyppisen myös. Onneksi toinen kärsämötyyppi on turvassa pienen verkkokuvun sisällä, ja toinen krysanteemityyppi taitaa vielä olla kukkaruukussa talon seinustalla.

Nämäkin ovat ruokalistalla, tosin jäniksen ehkä ennemmin kuin peuran. Onneksi kukkia on jäljelläkin: meksikonhanhikki ja valkoinen myskimalva. Ihanan raikas pari!

Rohanin loppupäässä on purppuraiset tunnelmat. Onneksi peurat eivät juurikaan koske laukkoihin eivätkä väriminttuun (kuvan purppurainen on 'Kardinal'). Aidan vieressä kasvava 'Madame Julia Correvon' -tarhaviinikärhökin on toistaiseksi saanut kukkia rauhassa, ja purppurainen 'The Prince' -ruusu availee uusia kukkia verkon suojissa. Näitä kaikkia yhteensointuvia kasveja vain on mahdoton mahduttaa samaan kuvaan, kun kasvavat monen metrin matkalla.

Pallerolaukka on muiden ihanien ominaisuuksien lisäksi varsinainen perhos- ja pörriäismagneetti.
Palleroista sunnuntaita!


Kellopeippi – Physostegia virginiana
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Myskimalva, valkoinen – Malva moschata 'Alba'
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis
Palavarakkaus – Lychnis chalcedonica
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Suopayrtti – Saponaria
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä
Virginiantädyke – Veronicastrum virginicum
Virmajuuri – Valeriana
Väriminttu – Monarda

37 comments :

 1. Upeaa! Toivottavasti peurat jättävät kasvisi rauhaan. Olen nyhtänyt kellopeippiä kaksin käsin pois. Leviää hurjasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulemma leviää :-D Mulla kolmesta taimesta kaksi on kitukasvuisia, istutin ne pari vuotta sitten. Vain yksi on tulossa kukkaan ja on edes siedettävän rehevä. Olisiko syynä sitten se, että niiden kukat ja latvat on aina syöty, ei pääse siementämään eikä juuristokaan ehkä jaksa kasvaa, kun versoista syödään puolet.

   Delete
 2. Kaunista!
  Käytiin tänään toisella puolella vettä kääntymässä..:) Tiistaina olisi tarkoitus tehdä autolla saaristokierros.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt taitaakin olla hyvät säät saaristomatkailuun. Täällä harvoin on liian kuuma, kun on tuulenvirettä aina.

   Delete
 3. Hienoa, että nousi kuolleista ;)

  ReplyDelete
 4. Lasarus-osasto on aina mun lempijuttuja! Kärhöviidakkohan kuulostaa ihan upealta, ei niitä voi olla liikaa. Meksikonhanhikin väri on tosi intensiivinen, pidän noista vahvoista väreistä. Löysin tulikellukan taimimyymälästä, ihana sen oranssi. Nyt en vaan tiedä, mihin sen istutan värinsä puolesta, kun se härmääntyy helposti paahteessa ja siinä just on se väri-ilottelupenkki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meksikolla on tummempi punainen kuin verihanhikilla, huomasin sen oikeastaan vasta tänä kesänä. Ja veri kukki jo alkukesästä.
   Ai härmääntyy vai... hmm. Mä pistäisin sen kumminkin siihen paahdepaikkaan ja katsoisin, härmääntyykö vai ei.

   Delete
  2. Niin kuulemma voi tapahtua, mutta eihän sitä tarvitse tätäkään kokeilematta uskoa, ennen kuin näkee, mitä tapahtuu ;) ja saahan sen siirrettyä, mikäli paikka on huono. Sitä paitsi nyt tässä tropiikkikosteudessa härmääntyy kyllä ihan mikä vain!

   Delete
  3. No eihän sitä tietenkään voi toisten väittämää tietoa kokeilematta niellä!
   Jaa tropiikki vai? Taidetaan olla eri puolilla Afrikkaa, te jossain päiväntasaajalla ja täällä Saharassa.

   Delete
 5. Tuollaiset pallerot pääsivät juuri hankintalistalle. Siis nuo kukat, ei ne peurojen pallerot ;O). Aika kilttiä kyllä peuroilta jättää sulle kukkalannoitteita. Tosin taisi olla "oma peura" ojassa. Enemmän lannoitusta, enemmän kukkia = syötävää. Oisko ne noin laskelmoivia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hah hah, peuranpallerot tulee valitettavasti sellaisessa pakkauksessa, joka syö kukat ;-D En usko, että peuroilla on yhtä aivosolua enempää kapasiteettia...

   Delete
 6. Hienoa löytää eloa kasveista, jotka on luullut kuolleeksi. Kärhöjen kanssa joutuu olemaam varovainen. Itsekin katkaisin tänä vuonna pari versoa.

  Minulla kukki viime vuonna 10 pallerolaukkaa. Luulin kaikkien kuolleen, mutta yksi niistä kymmenestä nousikin maasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa kivaa, että pallero jatkaakin elämäänsä!

   Delete
 7. On niin uskomatonta tuo peurojen ja kauriiden temppuilu siellä teillä, ihan mahdotonta, meillä niitä näkee vain ihan joskus harvakseltaan ja puputkin kiertävät jopa kaalimaan, toistaiseksi!

  Ihania värejä ja kukkijoita Sinulla! Tuosta kärhökatosta odottelen postausta! Sammalkeinu on ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuroja on todella riesaksi asti, saisivat myöntää huomattavasti enemmän kaatolupia. Teilläpä on kohteliaat puput! Täällä metsäjäniksetkin mellastavat puutarhassa, ei ole paljon kunnioitusta panttereita kohtaan heillä.
   Voi ei, joudut varmaan odottamaan pari vuotta, että kärhöt kasvavat katokseksi asti... toivottavasti saat nukuttua jännittäessä ;-)

   Delete
 8. Onneksi nuata myähääsherännehiäki on. Tänävuanna ne on tuanu palio ilua. 'Alpina Plena' voi jyrätä kaikki naapurinsa ku innostuu kasvamahan. Keinu onki kätevä kärhöteline.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin varautunut odottelemaan ensi kesään asti, joten ilo oli suuri. Albina Plena saa jyrätä, tuossa keinun takana on myös pagodikärhö, toinen jyrä. Saavat mielellään kasvaa myös mäntyyn ja aitaa pitkin. Mellastakoot ja selvitelkööt välejään, siinä voi tosin Diana jäädä vähän jalkoihin.

   Delete
 9. Peurat on jättäneet sinulle lannoitetta sentään... oliko ikävästi sanottu :)

  ReplyDelete
 10. Kiva, että Diana selvisi talvesta. Upeita nuo viinilaukat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, mahtavaa, että se lähti nousemaan! Kärhöjä on vuosien mittaan kuollut niin monta, että en oikein uskonut tämän enää nousevan. Ajattelin, että sen voi lisätä menehtyneiden kärhöjen listalle. Niitä on kumminkin vuosien varrella enemmän kuin hengissä olevia. Mutta niin se vain nousi maasta sittenkin!

   Delete
  2. Siis upeita nuo PALLEROlaukat:)

   Delete
 11. Pallerolaukka meni hankintalistalle, perhoskasveja ei voi olla liikaa :) Hienoa, että Diana olikin elossa, täytyy käydä tarkastamassa Piilu, jos vaikka sekin vielä nousisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa kastella (siis jos sielläkin on kuivaa kuten täällä), jos se onkin hengissä.

   Delete
 12. Ihana pallerolaukka perhosineen, tuliskohan pihaan kimpassa;)

  ReplyDelete
 13. Pallerolaukat ovat kauniita, niitä pitää minun laitaa lisää sillä ovat talvivauriolistalla. Meksikonhanhikki ja myskimalva ovat hyvä yhdistelmä. Kuin lumi ja veri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, Lumikki-väriyhdistelmä! Vain eebenpuu puuttuu.
   Pallerolaukkoja ei voi olla liikaa, oikeastaan niitä voisi istuttaa lisää joka syksy.

   Delete
 14. Oi miten romanttiselta sammalkeinusi tienoo näyttääkään. Voi noita herkuttelijoita, mihin ihmeeseen niiden kanssa vielä joudutaan? Teimme sinun vinkkaamaa clafoutista kirsikoista ja oli muuten niin hyvää =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ex-miesystäväni (ranskalainen) sanoi, että kirsikoiden kivistä tulee clafoutisiin lisää aromia. Tai ehkä se oli tekosyy laiskuudelle, sillä kivien poistaminen on yhtä tuskaa. Clafoutis on tosi herkkua, nyt täytyy katsoa, olisiko mullakin riittävästi kirsikoita!

   Delete
 15. Purppuraiset tunnelmat kuulostavat ja näyttävät vallan ihanilta!
  Ja sammalkeinu, siinä voisi ottaa vaikka päiväunet ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt kun Purpurea Plena Elegans -kärhö kukkii aroniapuskassa, on sekin upean värinen! Ja hurjan korkea, aronia saa luvan kasvaa nopsaan ;-)

   Delete
 16. Minun talvesta selvinneen kärhöni kävi joku napsaisemassa poikki. Sorkkaeläimiä ei voi kuitenkaan tällä kertaa syyttää, sillä ne ovat kiertäneet pihan kaukaa viime aikoina. Pallerolaukat ovat upeita, niitä haluaisin omaankin puutarhaani.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi. KärhöjäKIN tosiaan syödään, peurojen lisäksi voi olla joku jänis. Palleroita syksyllä hankkimaan, ne ovat ihania.

   Delete
 17. Meksikonhanhikki on niin verevän värinen. Ihastuttava , johon todella kiinnittää huomion. Kiitos ISOSTA taimesta. Ja pallerolaukka on niiiin söpö. Kasvurauhaa Pantteripalstalle!
  Toi Clafoutis-pannari on varmasti herkullista, heh kaikki kirsikat on vaan jo syöty ( siis ihan ite ). Onkohan luumuista tehty yhtä hyvää kuin kirsikoista ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se lähtee elämään, taimessa ei oikein ole juuria... Clafoutista kandee varmaan koettaa luumustakin! Karhunvadelmista sitä ainakin myös tehdään.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!