Sunday, 31 July 2016

Pallukkakukat


Laidunkarstaohdakkeen ensimmäinen kukinto tarjoaa mettä kukkakärpäsille. Kukat avautuvat hassusti epäjärjestyksessä, keskeltä kukkapamppua ne ovat vielä kiinni.

Globes and cones
Many ball-shaped flowers are excellent feeding places for pollinators – in addition to being great for drought-tolerance. We have had a dry summer: the rainfall since 15th May is 52 mm. 


Alppipiikkiputkien kukinnot eivät enää ole näin huikaisevan siniset kuin alkukuusta, mutta kauniita ne ovat ruskistuvinakin. Kaikki tuntuu kuivuvan käsiin, torstain sadepäiväkin kutistui 15 pisaraan. Olen pitänyt sadepäiväkirjaa, kun jo loppukevät oli niin kuiva: 15.5. alkaen meidän koko kesän sademäärämme tällä saarella on 52 mm.
Aamupäivällä tuli ennustettu pikku sadekuuro, olisi saanut tulla enemmänkin. Ei tuo määrä maata kastele, mutta se tuo edes vähän helpotusta lurpottaville lehdille.


Sinipiikkiputki sinertyy alppia myöhemmin ainakin minun pihallani. Tässä se on yhdessä harmaakäenkukan kanssa.

Nyt sinipiikkiputken kukinnot ja varret ovat huikean sinisiä. Pikkuiset siniset pompulakukat sopivat ihanasti moniin kukkiin, etenkin keltaisiin. Päivänsilmä 'Asahi' avaa ensimmäisiä kukkiaan. Lämmin keltainen ja metallinsininen ovat herkullinen pari.

Pallerolaukat ovat söpösiä ja niissäkin pörisee koko ajan.


Alkukesällä kukkinut laukka ei enää mettä tarjoa, mutta siemenpallukkakin on kaunis. Näissä kahdessa edellisessä kuvassa on taustalla väriminttu 'Kardinal'.


Sitten alkaa olla pallo-ohdakkeiden vuoro. Tämä taitaa olla sinipallo-ohdake.


Sinipallo-ohdakkeen lajike 'Taplow Blue' on matalampi ja alkaa kukkia hitusen myöhemmin.

Sinipallo Ransuli osallistuu postaukseen esittelemällä erinomaista palloisuuttaan.


Kuivuuden kyseenalainen hyöty on se, että kasvit kiiruhtavat kukkaan, kun arvelevat kuolevansa huomenna. Voitin Piha ja piennar -blogin arvonnassa keväällä ihania siemeniä, muun muassa maarianohdakkeen. Tämän kasvin takia koko arvontaan osallistuinkin innosta vinkuen! Siemenet itivät muutamassa päivässä, istutin pikku taimia paahdepenkkiin. Vaikka olen kastellut niitä silloin tällöin, ovat ne kasvaneet vain noin 20 cm korkeiksi, ja ovat ryhtyneet nyt kukkimaan lyhyissä varsissaan.


Sadetta tuli lopulta 0,2 mm, nyt lännestä vyöryy taas sinitaivas niskaamme.
Aurinkoista pyhäpäivää!


Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Maarianohdake – Silybum marianum
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Päivänsilmä – Heliopsis helianthoides
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna

36 comments :

 1. Ei voi olla totta ettei tullut kunnolla vettä murr. Mahtipalleroita sinulla niin montaa lajia! Upeita! Talvehtiiko tuo piikkiputki muuten hyvin, ostin semmoisen juuri. Ransu on suloinen kun istuu usein tuon upean pöytäryhmän ääressä. Wautsi sitä viereistä penkkiä, se on niin hieno aidanteineen ja ruusuineen. Lääh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, totta on. Kasvien lehdet lurpottavat ihan yhtä paljon kuin ennen sadetta. Viime vuonna ostettu Miss Marble (Eryngium variifolium) ei talvehtinut, alppi ja sini ovat talvehtineet hyvin. Viime talvi vei alppipiikkiputken siementaimia tosin. Nuo onneksi pysyvät pystyssä pahimmassakin paahteessa!
   Voi kiitos! Puksipuuaita tuo kyllä kivaa ryhtiä.

   Delete
 2. Mullakin on puutarha täynnä karstaohdakkeita kun se siementää aivan hulluihin paikkoihin - eikä raaski poiskaan kitkeä. Alppipiikkiputken monet sanovat leviävän kiitettävästi, mutta eipä täällä. Saisi kyllä.

  Osaatko antaa vinkkiä miten Knautia makedonican saisi pulskistumaan? Jokunen siementaimi löytyy, mutta sekä emo että lapset pysyvät laiheliineina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karstaohdake onnistuu tekemään siementaimia jopa nurmikolle, mihin ei moni kasvi pysty. Kyllä ne siitä sitten menevät ruohonleikkurilla poikki. Ja kun tässä kuivuudessa nurmi on kulottunut, niin on edes ne lehtiruusukkeet vihreitä :-D
   Mulla oli Knautia m aiemmin paahdepenkissä laihassa maassa, ja se oli aina pieni. Sitten istutin uuden taimen parempaan maahan ja lipstikan varjoon, siinä se näyttää selvästi rehevämmältä. Eli ehkä se tykkää, että juuristoalueella on varjoa?

   Delete
 3. Ihana Ransu ja muut pallerot:)

  ReplyDelete
 4. Täällä oli aamupäivällä jonkinsortin ukkonen, mutta siihen liittyvä sade vasta olikin raju ja sitä jatkui aika pitkään. Katselin valtaisan kokoisten pisaroiden pomppimista pergolan katolla ja aivan tosissani ajattelin, että sataisipa tämä nyt siellä Korppoon saaristossa.

  Minun pallerolaukkani alkavat jo olla kukintansa loppupäässä. Kerrankin joku kukkii täällä aiemmin, kuin sinulla. Isojen laukkojen siemenpalluroita en ole raaskinut leikata pois, sillä jotenkin ne vaan ovat niin hauskan näköisiä. En tiedä, lähteekö se kovin helposti kasvamaan noista siemenistä, mutta ravistelen niitä kukkapenkkiin siinä vaiheessa, kun alkavat olla kypsiä.

  Tykkään tuosta alppipiikkiputkesta tosi paljon. Seuraksi olen ajatellut hommata hohtopiikkiputkea. Sitä näin viime kesänä eräässä puutarhassa Kotkassa.

  Yhdyn Sametti Hortensian ihasteluun, sillä tuo puksipuu-ruusu-penkki on tosi hieno ja taatusti vain paranee vuosien mittaan. Visiosi alkavat vähitellen avautua meikäläisellekin.

  Kaikkein hienoin on Ransu-pallero. Kyllä sillä onkin mahtava karvapehko. Tuollaisen nähdessään tekee niin mieli upottaa sormet sen pehmeään turkkiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos ajatuksesta! Eilen tai toissapäivänä kuulemma satoi Nauvossa, kyllä ne sateet joskus todella läheltä liippaa.
   Täällä ei taida ikinä olla sellaisia helteitä kuin mantereella, joten siellä voi hyvinkin jotkut ehättää ensin kukkaan ja ohi.
   Mielestäni olen joitakin laukan siementaimia löytänyt kukkapenkeistä, mutta aika näyttää, mitä ne ovat.
   Ransulla onkin ihanan upottava turkki!

   Delete
 5. Hienoja palleroita. Myös Ransu.

  Toi sademäärä on kyllä käsittämätön. Kun jossain taas on tullut hurjia määriä. Eilen ajettiin moottoritiellä ensin auringossa, sitten kaatosateessa ja auringossa ja kaatosateessa. Jossain vaiheessa teille tulee kyllä sadetta, mutta tulisi nyt kasvukauden aikana tasaisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, monella paikkakunnalla tuo määrä on tullut kahdessa päivässä tänä kesänä, mikä täällä 2,5 kuukaudessa. Aika hassut säät!

   Delete
 6. Ransu on palleroiden kuningas! Meillä onneksi satoi hetken rankasti, on ollut kovin kuivaa ja kastelukannulla on ollut töitä. Toivottavasti teillekin tulee taivaallista kastelua. Karstaohdake on komea. Sattuman kaupalla olen istuttanut sinipiikkiputken kultapallon ( sinulta saatu) ja päivänsilmän viereen :) Miten muuten kasvoi kultapallo, jonka muistaakseni katkaisit alkukesästä. Omani tavoittelee jo kolmatta metriä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seuraavan sateen pitäisi tulla ensi viikonloppuna, toivon niin hartaasti, että se toteutuu.
   Olipa hyvä alitajuinen istutusvisio sulla! Hassua kyllä, en huomaa mitään eroa leikattujen ja leikkaamattomien kultapallojen välillä. Pitääkin postata niistä ja ehkä ottaa joku millimetrimitta käyttöön.

   Delete
 7. Hienoja palleroita monenmoisia. Täällä on saatu taas vettä kuin saavista kaataen.

  ReplyDelete
 8. Sinipallon pöksyt on kyllä ihanan muhkeat <3

  ReplyDelete
 9. Kyllä Sinun kannattaa noita paahdekasveja vaan hankkia sinne lisää. Eivät jakaannu sateet maassamme tasan - harmillista! Niin mielelläni olisin osan ohjannut sinne saaristoon. Meillä oli tänään ihan komeat ukkoset salamoineen ja sateineen.
  Alppipiikkiputki hopeoi tuon punaisen penkin kauniisti.
  Päivänsilmät herättävät eloon nuo sinipiikkiputket kivasti.
  Ransun hopeinen häntä säihkyy kuin paraskin taikasauva pihalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoin juts säätiedotuksen - vaikea uskoa, että jossain on ollut ukkosia, rankkasateita ja raekuurojakin! Täällä leppoisan aurinkoinen, joskin tuulinen, kesäpäivä harmaan aamun jälkeen. Jossain Kuusamossa on tänään tullut sadetta yhtä paljon kuin meillä 2 kuukaudessa.
   Hih, Ransulla on Gandalf Harmaan taikasauva.

   Delete
 10. vau, mitkä villahousut, tulee ihan muinaiset isäntien pussihousut mieleen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Paitsi että Musti on tietysti isäntä. Ransu on vain pieni renkipoika...

   Delete
 11. Herranen aika miten vähän teillä on satanut! Siihen nähden on ihme miten hyvissä voimissa puutarhasi on. Olet jaksanut kastella minkä pystyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on tämä savimaa, jossa on edes mahdollisuus pohjaveden johtumiseen ylöspäin. Mutta vettä on kyllä kannettu. Uudet istutukset eivät olisi hengissä ilman.

   Delete
 12. Hei Ransupallukka! Tuuleeko saaressa villapöksyihin? Pidä myyrät kurissa, jos vaik peurat ehkä onkin sulle liian isoja!
  Kivaa kesänjatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa Ilonapallero ja Zetorpuikelo! Tääl käy nyt sopiva tuulenvire. Mä toin muutama päivä sitten myyrän elävänä eteiseen. Mamma karjui innosta! RANSU

   Delete
 13. Kyllä tollanen karvanen harmaa vaan on paras yhdistelmä sinisen kanssa !
  Oikeesti, olen yllättynyt miten keltainen sopii monen värin kanssa yhteen.
  Sinipiikkiputken väri on huikaiseva.
  Edelleen mietin karstaohdakkeen paikkaa..olen niin ihastunut siihe! Kuivuneenakin oli upea. Kuinkahan kovasti se leviää.
  Vettä sinne nyt ja pian! Mur.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karvainen harmaa sopii moneen paikkaan! Eilenkin se istuskeli itsekseen tuolla puutarhatuolilla, katsoin keittiön ikkunasta.
   Keltainen on huippu-korostusväri moneen, ihmettelen, miten moni sitä karsastaa.
   Karstaohdake tekee kyllä siementaimia pitkällekin emokasvista, mutta saahan ne sitten pois. Ekana vuonna tulee vain se röpelölehtinen lehtiruusuke, joita vaan sitten nyppäistään pois.

   Delete
 14. Taidat asua Saharassa...ja varmaan melkoiset hauikset vedenkantamisesta, toivottavasti kaivossa sitä riittää! Meillä taivas repeää lähes päivittäin, lauantaina pamahti tunnin sade ja 10 ml vettä, eilenkin ropsautti kun olin kasvihuoneessa viidakkoveitsen kanssa raivuulla. Tampereella oli lauantaina tullut vettä hetkessä niin paljon että autot uivat uppeluksissa mahaansa myöten parkkipaikalla!

  Ransu on maailman ihanin pallo ja upeat villahousut sekä pölyhuiska! Söpösöpösöpösöpö!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään tuli vartin sadekuuro! Ai että kuuntelin sitä plips, plops -sulosointujen sinfoniaa autuaana. Mutta sitten se loppui ja tuli aurinkoinen iltapäivä taas. Onneksi tuli se pikkusade edes!
   Ja hyvä puoli tässä tosiaan on, että hauis kasvaa :-D
   Ransu on kaikin puolin mahtikissa.

   Delete
 15. Harmi, kun ne sadepilvet pihtailevat siellä päin Suomea, täällä kyllä pisaroi harva se päivä. Tein juuri kukkasipulitilauksen ja pallerolaukkaa oli mukana sinun kuviesi innoittamana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Useimmiten täällä on kesällä kuivaa, viime kesä oli poikkeus, kun oli kerrankin säännöllisiä sateita. Nyt lähitulevaisuudessa on toiveita vähän useammin tulevista sateista, toivon, että ne toteutuvat! Mitään ei voi siirtää tai istuttaa tuonne Saharaan, maata ei edes saa kaivettua, se on kuin betonia.
   Et tule pettymään, pallero on niin ihana!

   Delete
 16. Pallerolaukka on aivan taivaallinen..väri kuin punaista samettia. minun laukkani kituu kuivuudessa..
  Kartaohdake on tehnyt runsaasti siementaimia mutta jättää kukinnan väliin. Upea tuo sinin karsta on.
  Ransu tietysti on upea villahousu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karstaohdake taitaakin tehdä ensimmäisenä vuonna vain lehtiruusukkeen, kukkavarsi nousee sitten seuraavana vuonna.

   Delete
 17. No jo on pallukoita. Kaunein niistä tuo sininen:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää! Tai oikeastaan se on varmaan vain täysin samaa mieltä ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!