Saturday, 2 July 2016

Ötökkäihastusta

Puutarhan ötököitä on kiehtovaa seurata. Kukissakin kömpii vaikka minkälaisia otuksia, kauniimpia kuin yksikään koru.

Bug love
I so love to observe the micro-wildlife in my garden.

Kulta- tai kuparikuoriaiset viihtyvät kiinanpionien suurissa kukissa. Tämä on 'Nippon Beauty'.

'Moon of Nippon'.


Keväällä istutettu alaskankleitonia toivottavasti viihtyy kilpirikkojen ja mesiangervojen lomassa aika villissä kohdassa, missä se saa luvan auttaa tukahduttamaan rikkaruohoja. Kukassa surraava pikku ötökkä on ehkä sarvimehiläinen.


Kimalaiset ovat suosikkejani, ne ovat niin pörröisiä ja touhukkaita. Tällä on jo aika hyvät siitepölypalleroiden alut takakoivissa. Alppipiikkiputki on jatkuvasti täynnä surinaa.

Tähänkin asiaan pätee se, että mitä enemmän oppii, sitä enemmän tajuaa, ettei tiedä lähes mitään valtavasta kokonaisuudesta. Samahan pätee koko puutarhaan. Minulta ja muilta ammattilaisilta kysytään vaikka mitä kysymyksiä, joihin kysyjä kuvittelee olevan jonkun selkeän yhden ainoan oikean vastauksen. Puutarha-ammattilainen siis opiskelee vuosikaudet saadakseen tietää, ettei tiedä juuri mitään. Karrikoiden sanottuna.
Luulin ennen, että kimalainen on kimalainen, siinä se. Mutta niitähän on pelkästään Suomessa kymmeniä lajeja! Pienimmät ovat vain kolmasosan ison tarhakimalaisen koosta.


Kuvien räpsiminen on nopeaa, lajien selvittelyyn voi kulua päiväkausia. Tällainen tyyppi käveli puserollani yhtenä iltana, mutta katosi sillä välillä, kun syöksyin olohuoneeseen hakemaan hyönteiskirjaa. Tämä voi olla ehkä jokin paksureisi, tai ehkä jäärä, vaikkapa myskijäärä, tai sitten joku muu... olen tavannut tätä upeaa pikku kovakuoriaista sittemmin myös alppipiikkiputken ja ruusun kukalla. Harmi, ettei se yksi jäänyt puseroani kaunistamaan. Upea kuparinhohto tässä tyypissä.

Ruusu 'The Prince' ja The Ötökkä.


Loppuun vielä yksi pieni karvainen ötökkä, josta on joskus vaikea saada tarkkaa kuvaa, kun sille tulee kiire mamman luokse.


Alaskankleitonia – Claytonia sibirica
Alppipiikkiputki – Eryngiun alpinum
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kimalaiset – Bombus
Kultakuoriainen – Cetonia aurata
Kuparikuoriainen – Potosia cuprea
Myskijäärä – Aromia moschata
Paksureisi – Oedemera
Sarvimehiläinen – Eucera longicornis

26 comments :

 1. Det är spännande hur många insekter har metalliska färger. Är det månne för att skrämma fåglarna, färgen gör ju att de syns ganska bra men om fåglarna tror det är något hårt så kanske de inte vill äta dem? Ja, naturens egna färger är nog de vackraste smycken :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är sant, de ser ut hårda! Vackrare smycken kan man söka och söka och hitta inte.
   Tack för tipset, älggräs-blommor nu torkar här i köket :-)

   Delete
 2. Tuon viimeisen karvaisen tiedän! Se on Musti :D

  ReplyDelete
 3. Kyllä noista ötököitä tuo alimmainen pörriäinen vei voiton😃

  ReplyDelete
 4. Suloinen karvainen ja pörhöinen tuo viimeinen ötökkä ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmeestä tulee minulle ihan mieleen Myrsky :-)

   Delete
 5. Ihanin ötökkäsi on tuo musta joka tepastelee kohden kameranlinssiä. Muista, että kaikki pienet, vihreät kömpivät ötökät ovat myrkyllisiä ja vaarallisia, ainakin sademetsässä.
  Leppoisia kesäpäiviä!
  Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tämä ei ole sademetsä :-D Kiitos, samoin sinulle!

   Delete
 6. Hauskoja kuvia :). Itsekin olen saanut nauttia hillitömästä ötökkäkonsertista, kun ne on pörränneet erityisesti aurinkoaamuina hirmuisella innolla pioniunikkojen seassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aika ihanaa tarkkailla kaikkea elämää puutarhassa.

   Delete
 7. Noi koppikset on kuin kultaisia koruja, mutta Musti on kaunein asuste ♥

  ReplyDelete
 8. Monta kertaa huamaa vasta tiatokonehen ruurulta, jonku kukas olevan ötökän, mutta tuata alimmaasta ei voi olla huamaamatta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin muuten huomaakin. Pikkuruisia hämähäkkejä ja ties mitä kuvista löytyy. Jos alkaisi harrastaa ötököiden tunnistusta, ei sille hommalle varmaan loppua olisi. Niitä tuntuu olevan niin paljon.

   Delete
 9. Niin se taitaa olla, luonnon kokonaisuus taitaa olla lopulta olla ihmiselle aika vaikea hahmottaa, ihana ja ihmeellinen luonto. Hienoja ötököitä, voisivat tosiaan mennä koruista! Ja voi että miten hienoja näkymiä ja kukintaa tuossa aiemmassa postauksessa, tuo punainen pioni varsinkin!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kaikki riippuu niin monista seikoista :-D Puutarhassa ei tosiaan voi sanoa, että tee näin niin tulos on tämä. Se on niin kiehtovaa, mutta epäpuutarhaihmisille varmaan vaikea käsittää.
   Nippon Beauty on superhyperkaunis!

   Delete
 10. Kultakuoriaiset on kommeita.
  Ötökät kuuluu kesään, vaikka niistä ei aina niin tykätäkkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, ötökkäraukat saavat kärsiä ihmisten inhosta usein aivan syyttä.

   Delete
 11. Kultakuoriainen on mun suosikki, ja mehiläiset. Niitä onkin tänä vuonna paljon enemmän kuin vuosiin.

  ReplyDelete
 12. Upean värisiä ötököitä. Täällä päin en ole tuollaisiin kirkkaan värisiin kuoriaisiin ikinä törmännyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä erikoista, olin siinä luulossa, että kulta- ja kuparikuoriaisia on kaikkialla, missä on pionejakin :-D Ehkä ne ovatkin vain Etelä-Suomessa. Pioneissa niitä näkee täällä päin joka kerta, kun kukkia ihastelee.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!