Wednesday, 1 June 2016

Tulppaaneja kyllästymiseen asti

Pyydettiin kuvia 'Texas Flame' -papukaijatulppaanista sitten, kun se on avautunut. Ja nythän se on! Ta-daa!

On fire
I have seen 'Texas Flame' tulip before, and even concentrated in photographing it from all sides and in different lights. But not until now have I fallen fiercely in love with it. What a tulip!

'Texas Flame' läheltä.


'Texas Flame' kauempaa. Edessä on uusi hankinta, japaninvaahtera 'Enkan'.


Vielä kerran, kyllästymiseen asti, 'Texas Flame', tällä kertaa kylämaisema taustanaan.
Kyllästyitkö?
Minä en pysty. Tämä on vielä kauniimpi kuin ennen, kauniimpi kuin koskaan missään muualla kuin täällä oranssissa penkissäni punamullattujen talojen kylämaisemassa, jossa se on täydellinen. Rusotuomipihlajan vieläkin hieman rusehtavat nuoret lehdet ja japaninvaahtera sointuvat tähän mahdottoman hyvin.

Samaa väriteemaa mutta huomattavasti sirommassa mittakaavassa tarjoaa kreikantulppaani muotopuutarhassa.

Muuten muotopuutarhan värimaailmassa liikutaan aivan muualla kuin oranssissa, joten periaatteessa kreikantulppaanit voisi siirtää. Mietin asiaa kukinnan jälkeen, mutta kukkavarret olisi toki viisasta merkitä nyt ylös kaivuuta varten.
Minulla oli verkko tulppaanien ja kurjenmiekan päällä, ja se osoittautui hyväksi ajatukseksi. Eilen kuitenkin otin sen pois, koska korkeat kasvit alkavat kasvaa verkon läpi, eikä sitä tahtonut nytkään saada pois rikkomatta laukkoja ja akileijoja.


Yön aikana edessä kukkivasta viittakurjenmiekasta oli syöty puolet ja nuo etummaiset kaksi 'China Town' -viherraitatulppaania on popsittu samalla.
Ja minä kun olin siinä luulossa, että peurat ovat jotenkin lakanneet vierailemasta puutarhassani! Taitaa ollakin aika tehokasta se kanadalainen neste, jota olen tänä keväänä ahkerasti vispaillut. Ja kun ei ole satanut, niin sen haju on pysynyt. Nyt minulla oli pullossa parisen viikkoa sitten sekoitettua nestettä, ja voi hyvänen aika, miten kamalalta se lemuaa – eltaantunutta maitoa ja mätiä kananmunia. Sumutin sillä kaiken mahdollisen.

Kuvasta huomaa, että ihana sikuri on kova tekemään siementaimia (nuo voikukan näköiset). Noita täytynee kitkeä, pitää ensin tutkia, onko siellä jotakin tärkeää seassa. Tässä kohdassa on niin toivottoman tiukka savi, että voi olla, ettei siinä mitään muuta edes yritä kasvaa.


Talon toisella puolella, pohjoisseinustalla, kukkivat 'Spring Green' -viherraidat. Nämä on istutettu ainakin viisi vuotta sitten! Ja enemmänkin kukkisi, elleivät peurat söisi.


Rohanissa kukkivat puolestaan 'Black Parrot' -papukaijat. Seurana niillä on ihanan valloittava hopeatäpläpeippi, joka mennä porskuttaa ja hyvä niin, pysyvät rikkakasvit aisoissa.
Harmi, että tuli näin kuuma, tulppaanit kohta lopettelevat. Viime vuonna oli ihanaa, kun niiden kukinta kesti juhannukseen.
Ainakaan tänne ei ole sateita luvassa myöskään seuraaviin kymmeneen päivään, joten voi olla, että kokonainen kuukausi ilman pisaraa menee rikki jo näin alkukesästä. Noin kolmeen viikkoon ei nimittäin ole satanut. Ainoa hyvä puoli siinä on, että nurmikon kasvu lakkaa, kun se kellastuu. Mutta niin tekee sitten kaikki muukin.


Punaisessa villissä penkissä alkaa papukaijasekoitus vedellä viimeisiään. Valkoiset ovat kivan näköiset tummaa metsätyräkin lehdistöä vasten.


Mutta sinne on avautunut uusi: kerrottu myöhäinen 'Carnaval de Nice', ja Tulipa sprengeri vasta virittelee kukkanuppuaan.


Siinä ne ovat, taustanaan ylärinteen koiranputket. Kiinanpionien nuput näkyvät jo ja liljat nousevat.
Kesä alkaa kohisten, hyvää kesää!


Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Sikuri – Cichorium intybus
Viitakurjenmiekka – Iris aphylla
Viherrairatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

33 comments :

 1. Ei voi kyllästyä! Multa on talvi verottanut kaikki edellisvuosien tulppaanit ja krookukset. Harmittaa, kun oli unkarin muistoja niistä suurin osa. Onneksi viimesyksynä laitetut tulppaanit pääosin nousi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kamala, kaikki. Puutarhassa on tosiaan paljon muistoja kasvien muodossa.

   Delete
 2. Ihanat tulppaanit, ei niihin kyllästy ♥
  Sadetta voisi tulla sopivasti, vaikka yöllä. Tosin tuo nurmikon kasvun pysähtyminen on kyllä aika painava sateettomuuden puolesta puhuva seikka... Ihanaa kesän alkua sinullekin Saila!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä saisi sataa, vettä saa jo kantaa urakalla kaikille tänä vuonna istutetuilla ja viime syksyisille myös, eihän niiden juuret voi vielä kovin syvällä olla. Nurmenleikkuun loppuminen olisi kyllä ihana asia :-D
   Kiitos!

   Delete
 3. En tiennytkään että sikurin lehdet muistuttavat voikukkaa. Tämä oli mahdottoman hyvä tieto, sillä istutin sikuria ja meinasin jo kohta ottaa pois sen voikukannäköisen joka sieltä versoo- kiitos Saila! 😊

  ReplyDelete
 4. Niin, ja mahtavat oli tuoksut kun sumuttelin minäkin muutaman viikon ikäistä peurakarkotetta.. Tänne Paraisten melkein keskustan alueellakin niitä on tullut vaikka aikasemmin niitä ei ollut. Ja meidänkin naapureilla koiria melkein kaikilla pihoilla. Tulppaaneja syöty mutta toistaiseksi ei muita meidän pihalta. Kumma juttu. Mutta karkote toimii, kiitos siitäkin. Ihanaa kesän alkua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sepäs sattui hyvin, että juuri tuli puheeksi tuo voikukkamaisuus. Sikuri vaan alkaa kasvaa korkeutta siinä, missä voikukan keskelle maan tasalle ilmestyisi se nuppu, siinä vaiheessa ne erottaa.
   Eiii, sielläkin on jo peuroja. Harmi tulppaaniesi kannalta!
   Kiva kuulla myös, että karkotteesta on ollut apua.
   Kiitos!

   Delete
 5. Texas Flame ja Carnaval de Nice - voi kuinka kauniita. Black Parroteja on minullakin, tänä vuonna olivat pienempiä kuin aiemmin, en tiedä, johtuuko jonkinlaisesta taantumisesta vai vain viime talvesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kai niiden kukkien koko hieman vuosien saatossa pienenee. Noissa viime syksynä istutetuissa Flameissa on kyllä mahtavan kokoiset kukat, eiköhän nekin siitä pienene, jos ylipäätään kukkivat uudestaan, saa nähdä.

   Delete
 6. Texas Flamet ja japaninvaahtera on huikea yhdistelmä. Ja siinä on punamultaseinä taustalla kera sirotuomipihlajan. Ihania värejä!
  Tuo hopeatäpläpeippi on mainio kasvi. Kiitos Sinulle, idean nappasin täältä.
  Metsätyräkkisi on ihanasti vahvistunut meillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania retrovärejä tosiaan, tai minulle ainakin tulee kovasti mieleen lapsuus 70-luvulla.
   Hyvä, että tykkäät hopeatäpläpeipistä. Joidenkin mielestä se leviää liikaa, mutta sehän riippuu paikasta. Itse olen kiitollinen, että se peittää maata.
   Kiva kuulla, että metsätyräkki kasvaa! Kohta sen siementaimia alkaa ilmestyä, ne tunnistaa kyllä helposti tummista lehdistä. Mutta ei se mikään riesakasvi ole, ainakaan minusta. Helppo kitkeä paikoista, minne sitä ei halua.

   Delete
 7. Upeat tulppaanit!
  Minulla ei tullut tänä vuonna yhtään tulppaaneja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kamalaa! Toivottavasti ne pitävät välivuoden. Tai sitten syksyllä täytyy istuttaa paljon lisää.

   Delete
 8. Kyllä kesä on tullut niin äkkiä, hyvä kun perässä pysyy...lupiinit alkoivat jo kukkia ja naapurin ja meidän välisellä rajalla naapurin sireenit. Meillä ei kumpikaan Unkarin syreeneistä näytä suunnittelevankaan kukkimista. Lehtiä vaan mahdottomasti.Onneksi JJuhannusruusu on täynnä nuppuja, viime vuonnahan se ei paljonkaan kukkinut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, huomasin viime vuoden kuvista, että nyt alkaa kukkia sellaiset, jotka vuosi sitten kukkivat vasta juhannuksena. Mutta silloin olikin helteetön toukokuu ja viileä kesäkuu.
   Toivottavasti ei vain sada juuri silloin, kun juhannusruusu avaa nuppunsa!

   Delete
 9. Tulpaner är så fina men blommar så kort tid, man borde kombinera dem med någonting som du har gjort att färgerna kommer till sin rätt och som täcker de fula vissnande tulpanbladen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nävör är också ganska bra med tulpaner, och det finns flera sorter men intressanta bladfärg.

   Delete
 10. Voi hyvänen aika, nyt mun on saatava syksyllä "Texas Flame" tulppaaneja, maksoi mitä maksoi. Tästä aiheesta muuten juteltiin lauantaina miten toisten blogit vaikuttaa omaan puutarhaan. Minulla ei kasva yhtään oranssi tai punaista tulppaania (paitsi "Rococo" parrot) koska en pidä niistä. Ja sitten kun näen punaoransseja muiden blogeissa olen aivan rakastunut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän näillekin paikka löytyy isolta pihalta, vaikka jossain, missä ovat riittävän kaukana sun vaaleanpunaisista istutuksista, niin ei värit riitele silmään. Kyllä näihin rakastuukin, tuo liekkikuvio on tajuttoman hieno.

   Delete
 11. Toisten blogeilla on tosiaan suuri vaikutus omaan puutarhaan:) Minulla ainakin kasvaa hyvin paljon samoja kasveja kuin Saaripalstalla ;)
  Täällä on huomenna pieni kuurosateen mahdollisuus, mutta kuivuus on täälläkin pian piinaavaa:( Vaan lammikkoon vielä vettä kuitenkin jonkin verran on kertynyt, kastelin sillä eilen varjotarhan kasveja. Täytyy vaan ostaa paksumpaa letkua, jotta saan veden kantamatta perille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että olen voinut vaikuttaa, tosin sama toisin päin, olen saanut inspiksiä sun blogista!
   Hyvä, että on lammikko. Mullakin saunakaivo, kun vaan jaksaa nostaa ja kantaa vettä, siinä ei ole pumppua eikä letkua. Ilmaista jumppaa ;-)

   Delete
 12. Ihan mahtavan ihania tulppaaneita. Ja toki muutkin ihania. Kyllä nyt on niin rehevää luonnossa, vähän vain kaikki kaipaisi jo pikku sadetta. Kai sitten jos alkaa, tuleekin iso sade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei hirmusade kumminkaan, joka tuhoaisi kukintoja. Olisi ihanaa, jos sataisi hiljakseen koko yön niin, että maa kastuisi kunnolla. Sellaista olisi toiveissa.
   Hirmu kaunista on silti, ja maassa vielä kosteutta kohtalaisen pinnassa, tosin uusille taimille se ei riitä.

   Delete
 13. Ei noihin voi kyllästyä!! Kaunis raikastus myös tuo Nizzan karnevaali.
  Olet kyllä ihailtavan sisukas tuossa taistelussa peuroja vastaan, tsemppiä siihen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karnevaaleihin ei voi kyllästyä :-) Nizzan karnevaali on kuin polkkakaramelli.
   Tjaa, kaikkea täytyy yrittää. Minulle se ei ole mikään vaihtoehto, että alkaisi istuttaa vain peuravarmoja kasveja, kun haluan kokeilla ja katsella kaikkea mahdollista uutta ja ihanaa. Muuten pihan kasvivalikoima supistuisi varmaan viiteen lajiin.

   Delete
 14. Juu olen samaa mieltä, että ei noihin voi kyllästyä! Upeat tulppaanit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulppaanit on! Ja viime syksynä istutetut on tietysti erityisen komeita ja runsaslukuisia.

   Delete
 15. Oi jestas miten järisyttävän hieno 'Texas Flame'!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eikö oo? Mutta en arvellut sen olevan sun väriä... Mutta hiano se on, tosi hiano! Etenkin punamultaseinien kanssa, eiks.

   Delete
 16. Tulppaanit on upeita!!
  Valitettavasti minullakin meni kaikki vanhat, viime syksynä istutetuista nousi kai neljännes 😳 -tietää syksylle istutushommia. Paljon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei mikä kato! Ei muuta kuin uutta sisukasta istutusta kehiin.

   Delete
 17. Minä olen kyllä nyt ihan pihalla noiden tulppaanit kanssa. Tai nimien. Texas flameni on väritykseltään samanlainen, mutta ei todellakaan mikään papukaijatulppaani. Samoin Carnaval de Nice on selvästi erilainen kuin sinulla. Onkohan sipulien pakkaajilla ollut väsy silmissä tai metkut mielessä?
  Japaninvaahtera on hieno. Sellaista tekee mieli, mutta mahtaako selvitä talvista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, mitähän tähän sanoisi. Kyllä ne menee pakkaamisvaiheessa sekaisin selvästi, tai ainakin paketissa on usein yksi vääränlainen. Texas Flame on kyllä papukaija, Monsella olisi kerrottu aikainen saman värinen.
   Carnaval de Nice on puolestaan kerrottu myöhäinen, saman värinen papukaija olisi esim. Estella Rijnveld.
   Mulla on yksi japaninvaahtera selvinnyt jo kai kahdeksasta talvesta, mutta se on ikuisesti metrinen puska, ei mikään pieni puu. Siksi uskalsin ostaa tuon pienikasvuisen, josta ei ikinä pitäisikään tulla metristä puskaa suurempi. Saa nähdä millainen kääpiö se on seuraavan talven jälkeen :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!