Monday, 20 June 2016

Hempeetä


Kärhö 'Miss Bateman'. Ihanat raikkaanvihreät raidat ja viininpunaiset hapsut.

Sweet pastels
There's always room for them in the garden! Lovely and cool for the summer.


Juhannusruusun loppufanfaari.


Valkoinen lehtoakileija, valkoapilaa pihanurmella, tuoksuvia apilakohtia ei voi leikata.


Hempeän vaaleanpunainen lehtoakileija vanhan omenapuun vierellä.

Hyvin hailean liila illakko tuoksuu, lehtoakileijat kukkivat tummanliiloina ja vaaleanpunaisina metsäpuutarhapenkissä.


Kissankäpälä.


Kissan kieli. Tässä Ransun.


Vaaleanpunainen lehtoakileija, lehtoängelmä ja tarhakullero 'New Moon'.

Tämän kevään hankinta on nietospensas Deutzia rosea 'NCDX2' eli YUKI CHERRY BLOSSOM. Puska on vielä hyvin matala, suorastaan suikertava, toivottavasti se tästä kohenee tulevina vuosina. Joka tapauksessa se on ihastuttava näky puna-ailakkien ja lehtoakileijojen lomassa pienessä rinteessä.


'Nora Barlow' sopii ihanasti yhteen sulkavaleangervon kanssa, nietospensas ei tässä näy, mutta kasvaa aivan vieressä.

Monien ruusujen kukkia vielä odotellaan, mutta luonnonruusut kukkivat. Tässä orjanruusu.


Sulkakellukan kukat poksahtavat siemenhahtuviksi.


Purppuratulikukka 'Rosetta' sai nätimmän nojailutuen, kun laitoin keppejä ja köyttä neidonruusun suojaksi, tänä vuonna ajattelin ihailla kukkiakin. Muuten peurat syövät ne, kukkia sai viime vuonna ihailla vain maanrajassa, niihin asti eivät peurat olleet vaivautuneet kumartumaan. Tänään alkoi ensimmäinen nuppu hieman raottua!

Lehtolaukka alkoi kukoistaa vasta, kun siirsin sen superkuivaan paikkaan muotopuutarhan penkkiin vaahteran katveeseen, jossa ei oikein sada ja maaperäkin on vain tiiltä ja soraa. Lisäsin nyt maan pinnalle vähän humusta, kun siivosin navetan maalattiaa.
"Lehto"-nimi oli johtanut minut harhaan ja olin istuttanut tämän aiemmin liian kosteaan paikkaan, vaikka tämä ei ole ollenkaan lehtokasvi, ties mistä nimi tullut. Täysi aurinko ja kuiva maa sopii tälle, näköjään puolivarjokin kelpaa.


Samassa penkissä kukkii täpläkurjenpolvi 'Espresso'.


Mustin kieli.


Kiitos kun jaksoit katsoa hempeysmaratoonin, hempeää ja lämmintä juhannusviikkoa!


Illakko – Hesperis matronalis
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Kissankäpälä – Antennaria dioica
Kärhö – Clematis
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Lehtolaukka – Allium oreophilum
Lehtoängelmä – Thalictrum aquilegiifolium
Orjanruusu – Rosa dumalis
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Sulkakellukka – Geum triflorum
Sulkavaleangervo – Rodgersia pinnata
Tarhakullero – Trollium Cultorum-Ryhmä
Täpläkurjenpolvi – Geranium maculatum
TallennaTallennaTallennaTallenna

28 comments :

 1. Hempeysmaratoni oli ihanaa katsottavaa, myös nuo hempeän vaaleanpunaiset kissankielet ja kissankäpälät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissojen käpälät ja kielet ovat ainakin kissojen ystäville niitä kaikkein suloisimpia.

   Delete
 2. Mukava oli katsella tällainen vaalean sävyisen hempeitä kukkia sisältävä hempeysmaratooni.
  Mukavaa ja lämmintä juhannusviikkoa sinullekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun jaksoit, en pystynyt karsimaan kuvien määrää millään, kaikki on niin kaunista. Ja oikeastaan nyt on jonkin asteinen kukintapaussi :-D Kuinkahan pitkiä postaukset ovatkaan, kun ruusut ja pionit aloittavat, ja harjaneilikat, sikuri, liljat...
   Kiitos!

   Delete
 3. Oi! Sulla 'Miss Bateman' kukkii. Mulla ei ensimmäänenkää jalokärhö oo noussu ja vaa kahares viinikärhös näkyy piäni piikki. Sullaki niatospensas, son kyllä ihana. Samoon muukki hempeyret.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi että, toivottavasti sieltä pian nousevat kukkimaan! Kävi niin, että tuo versoi ihan metrin korkeudelta ja vähän ylikin. Leikkasin poikki yhden toisen jalokärhön keväällä ja huomasin, että se olikin kuoren alta ihan vihreä. Jätin sitten tuon toisen sikseen ja se kannatti. Ehkä nää kukkii aikaisemmin, jos versovat vanhasta versosta, ei mullakaan ikinä aiemmin ole nämä näin aikaisin kukkineet.
   Useinhan näistä väitetään, että pitäisi keväällä leikata alas, mutta tästä lähin aion viitata kintaalla sille neuvolle.

   Delete
 4. Sulkakellukka on tosi hauska! Ja niin on noi kieletkin, pusut niiden omistajille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Annetaan pusut, kunhan pojat jostain ilmestyvät. Äsken kiersimme Mustin kanssa pihaa ja se kellahteli onnesta mykkyrällä maahan tämän tästä saamaan masurapsutuksia.

   Delete
 5. Voi noita uihanuuksia, niin kukkia kuin kissoja!
  Oikein hyvää juhannusviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinulle ja Himmulle!

   Delete
 6. Hellyyttäviä hempukoita. Sielläkö makoilet filtillä mukamas, varmaan vaan touhotat pitkin pihaa oikeasti. Jipii, että ruusut kohta kukkivat. Nätti tuo orjanruusukin (karmea nimi). Siellä se hieno nietospensas nyt lymyilee ja kasvaa. Se on niin nätti. Kielipäivä ollut näemmä teillä, kieli-selfietä en huomannut :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli vieras, silloin joutuu aina kaivamaan filtit ja aurinkotuolit varastojen uumenista ;-)
   Ihanaa, ruusuaika koittaa, ja pionit! Otan kumminkin ehkä niistä mieluummin kuvia kuin kielestäni.

   Delete
 7. Oo mitä suloista kukintaa, hempeys kuulunee juhannusviikkoon. Tuo 'Miss Bateman' on kyllä ihanuus ja kissankäpäläkin, lapsuuteni ihmetyskasvi. Ransun ja Mustin hempeän vaaleanpunaiset kielet sopivat kyllä hyvin joukkoon ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Miss Bateman on niin ihana! Ostin sen jo kertaalleen Englannista ja istutin lopulta Ranskaan, sitten piti saada uusi yksilö tälle pihalle.

   Delete
 8. Oi, mikä tuuri ja onni! Löysin nimittäin omppupuun alta eilen tuollaisen lehtolaukan. Luulin ensin istuttaneeni vain totaalisen väärään paikkaan, kun syksyllä jotain laukkoja istuttelin. Mutta sitten tänään löysinkin yhden tuollaisesta superkuivasta paikasta kuusiaidan alta. Ja se tuuriosuus on siis se, että haaveilin googlettelevani kasville nimen tämän päivän aikana. Ja sitten se tulikin täällä vastaan. Onnellista! Nyt tiedän, mitä hamstraan lisää kasvikaupasta. Vai lisääkö tämäkin siemenistä itsekseen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas sattui onnekkaasti! En ole huomannut siementaimia, mutta minä olenkin siirtänyt tämän, ehkä niitä ei vielä ole ehtinyt kehittyä kukkimisikäisiksi. Tupas kuitenkin selvästi tuuhenee vuosi vuodelta, eli tekee sivusipuleita. Tuppaan jakaminen on helppoa. Mutta olisihan se ihanaa, että tuota kasvia olisi vielä enemmän ja nopeammin.

   Delete
 9. Kylläpä näytti houkuttelevalta tuo viimeinen kuva. Kumpa joskus pääsisikin siihen pisteeseen, että piha olisi "vähän niin kuin valmis"! Tänäänkin heti nurmikon leikkuuseen kun kotiudun. Jospa sen jälkeen vetäisisin filtille, kaiken sen ihanan keskeneräisyyden keskelle;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teepä se! Jos keskeneräisyyden keskellä ei voi nautiskella, niin koska sitten.

   Delete
 10. Kauniisti saattelit meidät juhannukseen.
  Ihanan hempeitä kuvia ja lopuksi sitten kannamme tuolit ja filtit nurmikolle ja käännämme kasvomme kohti aurinkoa.
  Hei - se on ihan kohta ja lämpö vaan lisääntyy ulkona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kesä nyt :-) Äsken tuli ihana 5 minuutin kesäsadekin, joka ei edes oikein mitään kastele. Ja sitten taas paistaa.

   Delete
 11. Ihania hempeyksiä.
  Miun kärhöille kävi huonosti kolmea lukuun ottamaat joutui hiirien ja pupujen kitaan,nuo kolme kerkisin verkottaa ja hyvin jaksavat. Aina joku eläin syö mei ihanuudet

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kehveli, inhottavat hiiret ja puput!

   Delete
 12. Onpa kaunis kärhöneiti. Tuollainen olisi kyllä suloinen. Pitää ehkä moinen hankkia (kunhan vain tietäisi ensin paikan).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Miss Bateman on aivan ihana, jotenkin tuo hailakka vihreä raita ja tummat heteet (tai mitä lie) tuovat siihen ihan oman arominsa, ainutlaatuinen neiti.
   Kerronpa, mihin omani laitoin, ehkä saat siitä joitain ideoita. Istutin sen syreenipuskan varjoon, jotta se kiipeää syreeniin ja kukkii siellä, kun puska on lopettanut kukintansa. Nyt missi kiipeilee jo parissa metrissä, mutta pääosa kukista on vielä aika alhaalla syreenin sivustalla. Odotan vuotta, jolloin kukat puhkaisevat tiensä syreenin lehvästön läpi aurinkopuolelle, se tulee olemaan ihana näky (jos ikinä toteutuu, heh).

   Delete
 13. No johan sattui, mullakin Neiti Bateman rehahti viime vuonna mahtavaksi kukkapilveksi ja sama nyt. Unohdin kai kuivia oksia karsia ja onni siitä. Prinssi Philip sen sijaan aloittaa alusta joka vuosi, sieltä se kurkottaa ylös. Multi Bluen luulin jo kuolleen, vaan eikös maasta suikahda ohut varsi. ☺️ Uusin istutus lauantailta on Mantsurian kärhö, josta odotan paljon. Oi, kiitos hempeyspostauksesta ja ihanaa jussia karvakuonoille ja emännälle 🌾🌸

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä lähin en mene Batemania metriä lähemmäs saksien kanssa, jotta ei tule vahingossa poikkaistua versoja. Sitä paitsi se saa luvan kasvaa syreeniin yli 3 metrin korkeuteen kukkimaan siellä puskassa, joten hyvä vaan, jos lähtee yleensä versomaan vanhasta oksasta korkealta.
   Kiitos, hyvää jussia sulle ja karvakorville!

   Delete
 14. Ihanat pojat! Sinulla juhannusruusu kukkikin pitkään, tällä viikolla en enää kehdannut ruusuja maljakkoon taittaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli ihana kukinta ja kerrankin valkoinen, kun ei tullut niitä sateita, ja silloinkin kun tuli pikku sade, ehti tuuli kuivattaa veden terälehdistä ennen kuin auringon säteet olisivat ruskettaneet ne (olen siinä luulossa, että tämä on se kukkien ruskettumisen syy sateen jälkeen). Mutta nyt alkaa tulla seuraavia ruusuja, onneksi!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!