Friday, 17 June 2016

Kesä etenee hitaasti


Hidasta on meno, ja hyvä niin. Sorjalaukka 'Mount Everest' ja muut laukat tuntuvat kukkivan ikuisuuden. Se on juuri sopivaa. Kaikki saisi kukkia ikuisuuden.

Slow progress
After the hectic springtime when all plants rush to the surface and start blooming, a welcome slowing down is apparent. Plants begin to flower for longer periods, lawn no longer needs mowing every five days (also due to the drought we've had). All in all, this is a welcome shift and more suited to my personality.

Ohdake Cirsium rivulare 'Atropurpureum' kukkii aina pitkään, loistokasvi.


Päivän tumma-valko-yhdistelmä: lehtoakileija 'Green Apples', tummakurjenpolvi ja tummalehtinen pieni pyökki 'Rohan Weeping'.
Nyt istutin Rohanin toiseen päähän tumman 'Berry Marmalade' -keijunkukan, kun tuntui, että siellä vastikään perustetussa päässä ei ole tätä haluamaani värikontrastia. Kyllä siellä vuoden–parin päästä on, nimittäin purppuraheisiangervo 'Diabolo' kasvaa kovaa vauhtia, tummalehtinen japaninkirsikka suurenee vuosi vuodelta ja kaikki kolme punaperuukkipensastakin ovat lähteneet kasvuun. Silti, on mukavaa, että on myös joku matala tummalehtinen perenna.

Musti esittelee. Etualalla on metsäpuutarhaa, keinun jälkeen alkaa Rohan.

Ja tässä siirrytään vielä kauemmas taaksepäin, äskeinen kaivo näkyy kuvassa ylhäällä keskellä. Tämä on muotopuutarha, ja kuvassa näkyy aika hyvin nurmikon tila. Ainakaan sitä ei ole tarvinnut leikata, heh.
Eilen aamulla tuli vettä vajaat 5 mm, mutta luotan siihen, että lisää tulee lähipäivinä. Äskenkin lähes-satoi, jotakin tihkua taisi tulla millin verran.


Onneksi sadetta tuli edes jonkin verran, sillä minulla on paljon pieniä taimia kukkapenkeissä kasvamassa. Niiden elämää helpottavat suuremmat kasvit, jotka ovat suoneet varjostusta ja tuulensuojaa pitkän sateettoman kuukauden aikana. Isotähtihyasintti 'Alba' ei ole ollut kuivuudesta moksiskaan.


Purppuratulikukka 'Rosetta' on siirtynyt nojailemaan viereen istutetun kärhön suojaverkkoon.

Odottelen monia ihania ruusuja kukkaan, tässä etualalla on neidonruusu 'Félicité Parmentier' vielä nupulla. Sen edessä kukkii isotähtiputki 'Lars', joka sointuu purppuratulikukkaan täydellisesti. Tämä on Rohanin loppupäätä, ja täällähän meininki on suorastaan hempeän romanttinen.

Loppu häämöttää, sillä Rohan päättyy ojaan. Sen toisella puolella on maanpinta korkeammalla ja olen rakentanut pientä kivipengermää siihen. Oja tulee siirtymään salaojaputkeen, jotta tästä pääsee kulkemaan rappuja pitkin ylös ja kasvimaalle. Uusin kasvimaapenkki näkyykin kuvassa, kirjoitin sen tekemisestä juuri blogiini Nainen ja moottorisaha.


Tämä kuva on tasan vastakkaiseen suuntaan, otettu äskeisen pengermän päältä, kiviä näkyy tuossa etualalla heinikon seassa. Olen jo istuttanut pengermän yläpuolelle hieman hankintoja Vakka-Taimesta: lähimmäs tietä siron ja pienikokoisen punahelmipihlajan, sen juurelle 'Duchesse de Rohan' -portlandruusun ja kauemmas tiestä toivottavasti komeaksi ja leveäksi kasvavan 'Briotii' -punahevoskastanjan. Täytyy varautua optimistisesti siihen, että kasvit menestyvät ja niistä kasvaa suuria. Vaikka pengermä ei vielä ole valmiskaan... näin se tuntuu aina menevän, ensin istutetaan ja sitten kasvien ympärille rakennetaan hiki hatussa istutusalueita.
Alun perin ajatukseni oli istuttaa pengermän päälle marjakuusiaita, jotta se jakaisi puutarhan eri osia, mutta peuranpenteleet syövät marjakuuset maan tasalle, niitä on ihan turha istuttaa. Ehkäpä portlandruusu aiheutti nyt sen, että siihen tuleekin rivi pensasruusuja?

Ransun terveiset koneen äärestä.

Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Isotähtiputki – Astrantia major
Keijunkukka – Heuchera
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Neidonruusu – Rosa Alba-Ryhmä
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Punahelmipihlaja – Sorbus vilmorinii
Punahevoskastanja – Aesculus carnea
Punaperuukkipensas – Cotinus coggygria f. purpureus
Purppuraheisiangervo – Physocarpus opulifolius, tummalehtiset lajikkeet
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Pyökki – Fagus sylvestris
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
TallennaTallennaTallennaTallenna

24 comments :

 1. Hienosti kirjoitettu Ransu :)
  Onks sun käsi vähän märkänä ulkohommista?
  Kaunis tumma-valko- yhdistelmä, kyllä Ransun ja Mustin mamma osaa yhdistellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tassut kastuu! Mut parempi kuin että on liian kuuma. Nyt on just hyvä myyräilma. Mammalla on paljon kasveja. RANSU

   Delete
 2. Meillä saatiin eilen ja tänään yli 40ml vettä! Mitä juhlaa. Tosin juhannusruusun turmioksi tämä sade oli, mutta se onneksi ehti kukkia jo pitkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi mikä ihana määrä! Huomasin pionia tänään istuttaessani, että maa on lapion syvyydeltä aivan rutikuivaa. Eihän 5 mm kastele maasta kuin pari senttiä pinnasta, ja kun on ollut kuukauden rutikuivaa niin se on tosissaan kuivaa. Juhannusruusua ehdittiin onneksi ihailla!

   Delete
 3. Taas niin kauniisti esittelit pihaasi.
  Mukavaa jatkoa sinne teille ♥ ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja samaa sinulle Sylvi!

   Delete
 4. Meillä on nyt parina päivänä satanut oikein kunnolla. Tekee hyvää kasveilla, jotka ovat vähän jumittaneet kasvussaan. Ei paljon mitään kukikaan. Ehkä tilanne muuttuu, kun on ollut myös lämmintä. Sulla on kyllä paljon ja erikoisia kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on tiedossa pitkään kestävä sade yöllä, huomenna ja ehkä vielä seuraavanakin yönä. Kaivoissakin on meinaan jo vesi tosi alhaalla, kun ennen tätä sadetta kokonaisen kuukauden sademäärä oli 4 mm! Ei tällaista alkukesää voi ollakaan, tai näköjään voi, mutta enpä olisi uskonut. Yleensä aina sataa kesäkuussa.

   Delete
 5. Meillä on nyt satanut kunnolla, ihan hyvä. Tosin monet kasvit nyt nojailevat sangen rentoina saatuaan vettä niskaansa. Kauniita väriyhdistelmiä sinulla ja ihania kasveja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunnon sade olisi hyvä, onneksi nyt on pian lisää tulossa, oikeita ukkoskuuroja. Ja jos vaikka imeytyisivät maahan, kun sen pinta ehti kostua. Toivottavasti sulla ei mitään kasveja ole mennyt poikki.

   Delete
 6. Hienoa kukintaa. Harmi, ettei siellä ole paljoa satanut. Täällä satoi eilen koko päivän, välillä vähän hiljempaa ja taas välillä meinasi ränneistä tulvia vesi yli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yölle ja huomiselle on nyt odotuksissa oikein pitkään kestävä sade, tai monta sadetta yli vuorokauden aikana, se olisi niin sopiva. Saa nähdä toteutuuko. Pakko sieltä nyt ainakin joku kuuro on tulla! On kyllä hyvä, jos sataa pitkään, imeytyy maahan.

   Delete
 7. Taas tuo upea Green Apples -akileija ja monta muutakin ihanuutta. Musti on söpö kaivonkannella ja Ransun tassu liikuttava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monta on ihanuutta, mutta ei Mustin ja Ransun veroista ole toista!

   Delete
 8. Meillon tullu saretta hyvääsesti. Runsahas vuarokaures 41mm. Lisää on viälä tulos, mutta ny sais jo ruveta loppumaha. Pitääs päästä jatkamahan rehuhommia.....Haluaasisin isotähtiputken, ehkä just tuan 'Lars'n, mutta leviääkö se kuinka kauhiasti?
  On se hyvä ku on nuata apulaasia -nii puutarhan hoiros, ku kirioottamiseski ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on tullut paljon vettä. Tänne tuli nyt viime yönä lähes 11 mm, eli kahden ja puolen vuorokauden saldo jotain 16 mm, se on jo jotakin. Ja lisää pitäis tulla ens yönä. Hyvä! Ja toivottavasti teillä alkaa nyt kuiva jakso taas.
   Istutin Larsin pikkuisena vasta viime vuonna, ainakaan vielä se ei ole kuin kasvanut selvästi kokoa. Tähtiputket on tehneet mulla jonkin verran siementaimia, mutta ei niitä voi missään nimessä riesaksi kutsua.

   Delete
 9. Kaunista kukintaa teillä on, vaikka sadetta ei ole ollut sen enempää. Meillä on nyt satanut aika reippaasti eli puutarha kiittää. - Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarha kukoistaa sateen jälkeen ihanan vehreänä.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 10. Niin kaunista on nyt kun kaikki niin rehevän vihreetä. Oikein ihanaa myyrästyskeliä Ransulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Vielä ei ole sateesta märkiä myyriä kiikutettu mammalle ihailtavaksi, mutta ennen pitkää niin tapahtuu. Myyrät tuntuvat olevan hyvin kiinni saatavia juuri sateella ;-)

   Delete
 11. Toivottavasti saat sadetta kunnolla sinnekin istutuspuuhien jälkeen. Meillä nyt kolmas päivä vettä; kaatamalla, vihmoen ja sitten ihan hiljaa. Hyvää tekee.
  Kiva kuvasarja Rohanista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Pikku hiljaa alkaa helpottaa, viime yönä tuli reilu 10 mm ja nyt alkoi taas sataa oikein kunnolla. Ihanaa.

   Delete
 12. Puutarhahommissa menee tassut rapaiseksi!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!