Monday, 27 June 2016

Muotopuutarhan kukkia


Vaikka tuntuu, että kirjoitan muotopuutarhan kukkasista koko ajan, löytyi kamerasta vaikka mitä, joita ei vielä ole esitelty. Korjataan heti tilanne! Tässä on viinilaukka.


Hyvin tummakukkainen isotähtiputki 'Venice'. Tätä peurat syövät, minkä huomaa katkotuista kukkavarsista. Onneksi uusia kukkavarsia tulee jatkuvasti.
Värinsä puolesta nämä kaksi ensimmäistä sopisivat paremmin tumma-vaaleaan Rohaniin, joten voi olla, että kohta lapio heiluu (taas). Maaninen kasvinsiirtelijä iskee jälleen. Joskus tuntuu, että en muuta teekään kuin patsastelen puutarhassa tai katson ikkunasta ja mietin, mikä sopisi paremmin johonkin muualle.


Söpöliini harmaapipo on hentoinen ja kasvaa suhteellisen varjossa, tästä on vaikea saada onnistunutta kuvaa.

Sitten suurempiin kukkiin. Kiinanpioni 'Bowl of Beauty' on avannut ensimmäiset kukkansa!


Vieressä sinertyvät alppipiikkiputken kukat. Nämä ovat todella kivan näköinen pari.

Tässä sama kukkasekoitus vähän kauempaa. Pioni kurkistaa takana kohti aurinkoa tervehtien kaikkia kylätiellä kulkijoita. Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' sointuu pioniin täydellisesti. Vasemmalla edessä kukkii jalopähkämö. Rohtosormustinkukat valkoisina ja pinkkeinä viimeistelevät kokonaisuuden.


Viereisessä penkissä kukkiva 'Wladyslawa' on lähes identtinen 'Bowl of Beautyn' kanssa, mutta tässä ovat kukan keskustan heteet hieman lyhyemmät, ainakin juuri tässä kukassa... värisävyssäkin on niin hienoinen ero, ettei eroa muutaman metrin päässä toisistaan kasvavien kukkien välillä huomaa. Molemmat yhtä kauniita.


Tarhamarskinlilja 'Romance' jatkaa kukinnan hidasta etenemistä verkon suojissa.

Näkymä muotopuutarhaan kedolta käsin.


Musti esittelee kedon läpi johtavaa polkua.


Kedolle on itsekseen ilmestynyt vähän matkan päässä kasvavaa pukinpartaa.

Odottelin tänne kovasti suurta sadetta yöllä, mutta pisaraakaan ei tullut. Voi harmi! Alkaa taas olla kovin kuivaa. Ja apua, 10 päivän ennusteesta on vedetty kaikki muutkin sateet pois. Ei oo todellista. Ja takuulla jossain päin Suomea sataa taas aivan liikaa! No, lämpöisiä kesäpäiviä kaikille, lähden tästä nostamaan kaivosta vettä janoisille kasveilleni.


Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Harmaapipo – Penstemon hirsutus
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Pukinparta – Tragopogon pratensis
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Tarhamarskinlilja – Eremurus isabellinus
Viinilaukka – Allium atropurpureum

19 comments :

 1. Tuo on hyvä konsti pitää itsensä työntuohussa...aina löytää kukalle parempi paikka..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tekeminen ei lopu ikinä :-D Aina, kun saan edellisen kaupunkireissun taimet istutettua, alkaa siirtorumba.

   Delete
 2. Taas niin hurmaavia kukkijoita. Siirtelyä tulee täälläkin harrastettua kun ihan spontaanisti tulee jokin taimi tökättyä kasvamaan, eikä se sitten sovikaan kuvaan. Mystisen näköisiä yökuvia, Ransukin on kuin Gandalf Harmaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Mäkin istutin muotopuutarhaan kaikkea miettimättä juurikaan kokonaisuutta, kun muita kukkapenkkejä ei juuri ollut. Sittemmin olen tajunnut, mitkä värit sopivat siihen ja nyt yritän koota sellaista kokonaisuutta. Ikuisuusprojektihan tällainen on...
   Jee, Galdalf-Ransu :-) Hallavaharja siltä vain puuttuu!

   Delete
 3. Täällä sataa nyt sopivasti; joka toinen päivä sadekuuro :)

  ReplyDelete
 4. Hienoja kuvia!
  Kaunis tuo kiinanpioni!
  Ja ihana Musti!

  ReplyDelete
 5. Kylläpä sateet nyt kiertelevät saartanne. Pitäsikö poikien pistää pystyyn sadetanssit? Mun pinkki nyt kukkiva laukka ei sitten taida ollakaan viinilaukka koska on pinkki. Ei pitänyt pakkauksen merkinnät paikkaansa. No, saanpahan ostaa taas yhden laukan lisää :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun piti ihan käydä kurkkaamassa, onko sulla siitä kuvaa. Se näyttää olevan lehtolaukka, Allium oreophilum. Se(kin) on aivan ihana! Harmillisen usein tulee silti näitä vääriä sipuleita pusseista, tai joskus on jopa niinkin, että kuvassa on yksi kasvi ja etiketin nimi onkin toinen. Arvo siinä sitten, kumpaakohan pussissa on.
   Jotain on tihuuttanut välillä, mutta ei se mihinkään maahan imeydy. Seuraavaksi saapuu lännestä täysin pilvetön sininen taivas, pilvirintaman reuna on kuin veitsellä leikattu.

   Delete
 6. Patsastelua puutarhassa tai kasvien siirtoja tai ainakin mietintää siirroista =) Voi elämä :)...on siinä asiaan vihkiytymättömillä ihmettelemistä.
  Onko 'Wladyslawan' tuoksu ....ööö...hennon hywä ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heititpä vaikean... Wladyslawa kaswaa niin keskellä kukkapenkkiä ja sikuriviidakossa, että piti rämpiä sinne. Tuoksu on hieman outo.. hmm. Siitä tulee mieleen joku shampoo tai parfyymi vuosien takaa, joku jota käytin kun asuin Englannissa. Eau d'Issey, ehkä? Hyvin raikas tuoksu siis.

   Delete
 7. Vitsi, kunpa voisi sadetta siirtää välillä jonnekin muualle. Meillä sitä tosiaan on taas aamusta saakka tullut yllin kyllin. Hyvin voisin osan lahjoittaa sinun kukkamaitasi kastelemaan.

  Ostin muutama viikko sitten Bowl of Beautyn, joten siinä ei vielä ole kukkaa, eikä varmaan tänä kesänä vielä tulekaan. On se sen verran kaunis, että kuuluu niihin must-pioneihin.

  Tuntui muuten ihan oudolta katsella postauksessasi jalopähkämöä. Olen niin tottunut siihen, että sinulla on aina kaikenlaisia erikoisuuksia, joita googletellessa ilta sujuu rattoisasti. Kasveja, joita harvemmin omien tavanomaisuuksien joukosta löytyy, mutta joita alkaa heti nähdessään himoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunnon sade olisi tehnyt hyvää. Ennen kuin saimme illaksi upean auringon, oli vain ilma kosteaa, tihkui välillä, mutta se ei kastele multaa ollenkaan.
   Bowl of Beauty on niin ihana, ja mulla kukki jo heti toisena kesänään! Harva pioni on ainakaan minulla ollut niin nopea kukkimaan.
   Heh, onhan minulla ihan peruskasvejakin, enemmänkin saisi tosin olla, niin olisi rehevämpää. Nyt on monia kituuttavia harvinaisuuksia :-D

   Delete
 8. Niin hurmaavan värisistä kukintaa muotopuutarhassa.
  Istutin piikkiputkivauvoja tänä keväänä. Ne ovat vieläkin pieniä. Hauskaa nähdä nuo sinun ryhdikkäät aikuisesi.
  Marskinliljani eivät ole jaksaneet nousta muutamaan vuoteen. Ehkä pitäisi lannoittaa reilusti ensi keväänä.
  Noita pukinparran nuppuja voi aamulla muutaman heittää munakkaaseen.
  Meillä on satanut koko päivän. Olen mielissäni - ei tarvitse tarvitse muutamaan päivään olla huolissaan.
  Hitsi ne sadepilvet aina kiertävät rannikot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piikkiputkesi varmaan kukkivat komeasti jo ensi vuonna! Marskinliljaa en muista lannoittaneeni, mutta se onkin vasta kasvanut tuossa kaksi kesää ja viime vuonna sillä ei mennyt voimia kukkimiseen, kun varsi syötiin, heh.
   Ahaa, pukinpartaa voi syödä? Munia ei ole, mutta ehkä voi keksiä siitä muuta syötävää.

   Delete
 9. Meilläkin on tuollainen lahjaksi saatu iso villamatto. Pidän siitä kovasti. Ainoa huono puoli on sen raskaus - eipä viedä kovin usein tuulettumaan. Ikinä sitä ei ole vielä pesty, mutta eikös sitä sanotakin, että villa puhdistaa itse itsensä....?

  ReplyDelete
 10. Olisin unohtanut - mutta onneksi tämä kirjoitus muistutti minua - kertoa yhden asiakkani terveiset miehelleni, että jokumarskinlilja kukkii. Liekö tuota samaa, mutta kuvaus ainakin osuu. Taitaa olla jokin harvinaisuus, vai hankalasti hoidettava?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämän maton takana on lappu, jossa on materiaalitiedon lisäksi pesuohje - ei vesipesua, siinä sanotaan. Ja ajattelin myös uskoa sitä. Pesin pienemmän villamattoni kerran ja siitä lähtivät värit falskaamaan. Harmittaa, sillä se on isovanhempieni vanha matto. Eli tälle vain lumipesu talvisin, jos on lunta. Teen sen niin, että roudaan maton hankeen alassuin ja hypin päällä.
   Marskinliljoja ei kai ole kovin usein saatavilla, tuo ei kamalan hankalalta vaikuta. Komea se on, korkeat kukkavanat!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!