Thursday, 23 June 2016

Ihanat kurjenmiekat


Kostealla paikalla ojan pielessä viihtyy kirjokurjenmiekka 'Kermesina', joka kukkii nyt runsaampana kuin koskaan aiemmin.

It's lovely Iris time!


Vielä kosteammassa, suorastaan ojan pohjalla viihtyvät keltakurjenmiekat. Tämä on 'Berlin Tiger'.


Ja tämä on 'Variegata', kirjavat lehdet ja tavalliset kirkkaat keltakurjenmiekan kukat.

Siperiankurjenmiekka sietää niin kosteampaa kuin kuivempaakin. Oikeastaan kaikille kurjenmiekoille taitaa olla yhteistä se, että ne kukkivat runsaammin, jos saavat paljon valoa. Varjossa voivat lehdet olla kauniit, mutta kukkia tuskin tulee.
Tämä sininen siperialainen on 'Wealden Butterfly'. Oikealla näkyy edellisen kuvan keltakurjenmiekan lehtiä. Löysin myös yhdestä pöheiköstä jonkun toisenkin kirjavalehtisen, mutta olen istuttanut sen aivan liian lähelle isoa mesiangervopuskaa. Täytyy siirtää, koska iirisparka on hukkua mesiangervoon. Se ei ole edes koskaan kukkinut.

Loistokurjenmiekat ovat siperialaisen risteymiä. Nämä sietävät vähemmän kosteutta, oikeastaan tavallinen kukkapenkki olisi paras. Tämä 'Shirley's Choice' kuitenkin viihtyy ojan pientareella suhteellisen korkealla pikku rinteessä.


Olen jakanut 'Shirley's Choice' -pehkon pariinkin kertaan, tämä kasvaa muotopuutarhassa vuorikaunokin ja pionin seurana.

Muotopuutarhassa vallitsee sikuriviidakko, Musti esittelee. Jossakin tuolla korkeiden sikurinvarsien lomassa on ruusu, keltalehtisiä mäkimeirameita, jalohortensia, harjaneilikoita sun muuta. Tällä kertaa taidan kerätä suurimman osan kukkavarsista pois kukkimisen jälkeen, sillä tämä kaikki on peräisin yhdestä kasvista, jonka istutin pari vuotta sitten. Aivan ihanahan sikuri on kukkiessaan, ja nyt minulla viimein on kunnolla taimia, joita voin siirtää kedolleni. Sinne tätä alun perin ajattelinkin, ja siellä kasveista tuskin edes tulee näin korkeita.


Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Kirjokurjenmiekka – I. versicolor
Loistokurjenmiekka – I. Sibirica-Ryhmä
Sikuri – Cichorium intybus
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica

33 comments :

 1. Jee! Sikurin siemenet itivät hyvin. Oon tosi tarkkaan tutkinut tuleeko lehdistön keskeltä nuppua. Ei tule, ei ole keskeltä. Kiitos siemenistä!
  Kivannäköistä siellä. "Berlin Tiger" on jänskä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ....ei ole voikukkaa...Joo.

   Delete
  2. Jee, kiva! Ne ovat vaarassa tulla kitketyiksi voikukkina silloin, kun on vasta lehtiruusuke maan pinnalla, mutta sikuri alkaa pian kasvaa korkeutta... ja korkeutta... mulla monet noista huitelevat taas parissa metrissä. Luulen, että tulevina vuosina kuivalla kedolla ne jäävät vaatimattomimmiksi ja älyävät kukkia samalla tasolla muiden ketokukkien kanssa :-D
   Ihanaa että niitä iti, olisin toki voinut tuoda taimiakin nyt sulle jos olisin älynnyt.

   Delete
 2. Ihanat! Mulla keltakurjenmiekat ovat ihan liian varjoisassa ja siksi eivät kuki.. Tosin on kuivaakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi. Kurjenmiekan kukat ovat niin upeita väriläiskiä.

   Delete
 3. Tuota keltakurjenmiekkaa minullakin on. Eipä tartte hoitoa, kasvaa ja leviää itsekseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltakurjenmiekka on tosiaan hyvä leviämään vaikeassakin paikassa.

   Delete
 4. Upeita kurjenmiekkoja. Hyvää Juhannusta!

  ReplyDelete
 5. Ihania kurjenmiekkoja! Berlin Tiger on tosi vaikuttava. Täytyy varmaan istuttaa miekkoja aurinkoisemmalle paikalle. Kosteikkoa ei juuri tästä puutarhasta löydy, ellei ryhdy rakentamaan. Vain minimiekka teki kaksi vaaleansinistä, suloista kukkaa. Hehkeää juhannusta sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika harva kurjenmiekka tarvitsee ylen määrin kosteutta, ja keltakurjenmiekkakin sietää monenlaisia olosuhteita.
   Kiitos, hyvää juhannusta teille!

   Delete
 6. Kauniit kurjenmiekat. Minulle noiden kasvattaminen tuottaa päänvaivaa. Siis vain pari lajia kukkii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi mikä harmi! Joskus nuo tuntuvat pitävän jotakin välivuotta. Mulla on nyt yksi viime vuonna jaettu aivan henkitoreissaan, ääk.

   Delete
 7. Se mun raitalehtinen iiris jonka piti olla 'Kermesina' taitaa tosiaan olla tuo 'Variegata' kuten sanoit, ihana se on kuitenkin vaikka onkin keltainen ja tuo 'Berlin Tiger' pitää ehdottomasti saada...siis iiriksetkin vievät mennessään heikkoa luonnetta! Keltainen on tainnut pehmittää pääni!

  Ihanaa keskikesän juhlaa sinne rannalle! Edellisen postauksen Ransu-kuvat ovat rapsuteltavan ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oikeastaan tiedä, miksi kirjokurjenmiekan nimi on kirjo, lehdet sillä ei ole kirjavat eikä kukkakaan ole sen kirjavampi kuin monella muulla kurjenmiekalla. Jopa tapauksessa kirjavalehtinen keltakurjenmiekka on aivan ihana, sen lehdet niin kauniit muun kasvillisuuden piristäjänä.
   Hihii, kohta alat fanittaa keltaista ;-) Berliinin tiikeri on hankittu Kauppilasta, jos joskus Turun suunnalla liikut.
   Kiitos, hyvää juhannusta teille kaikille!

   Delete
 8. Minun loistokurjenmiekat (ne Virosta tuodut siperialaiset) ovat melko kuivassa paikassa. Kaikki selvisivät talvesta mutta vain yhteen tulee kukkia. Pitäisikin kuvata koska kukkii juuri nyt. Berliinin tiikeri on hienon värinen kurjenmiekka! Hyvää juhannusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä merkki, että selvisivät talvesta. Kurjenmiekoilla menee usein pari vuotta asettuessa, kasvattavat kunnon juuristoa ja sitten vasta alkaa kukkaloisto. Olisi ihanaa nähdä tämänkin Viron-aarteesi kukka, olet onnistunut hankkimaan sieltä uskomattoman kauniita miekkoja.
   Kiitos, hyvää juhannusta teille kaikille!

   Delete
 9. Kurjenmiekkat ovat niin ihania! Niitä ei väsy ihailemasta. Sinulla on montaa erilaista :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenmiekat on tosiaan aivan ihania. Jos laskee kaikki sipuleista kasvavat keväällä kukkivat kurjenmiekat mukaan, ja kaikki parrakkaat laadut myös, niin pihassani on varmaan parikymmentä eri kurjenmiekkaa :-)

   Delete
 10. Kurjenmiekat ovat juhlavia kukkijoita, sinulla on niitäkin hieno kokoelma. Sikuri on minulle outo kasvi, mutta sopisi varmaan tänä keväänä aloittamalleni niitylle kasvimaan taakse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi änkeröinen, olisin voinut tuoda sulle jokusen sikurintaimen. Paalujuurisina niitä ei voi kovin isoina enää siirtää, mutta olisi tuossa ollut joitakin pienempiä vaikka kuinka. Muutenkin olen jälkikäteen tajunnut, mitä kaikkea olisin voinut ottaa taimivaihtoon, ääh. Hidas mikä hidas, ja silloin en ehtinyt miettiä asiaa, harmi vain.

   Delete
 11. Kurjenmiekkoja on niin monia...Berliinin tiikerissä on kaunis verkkokuvio.
  Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Berliinin tiikeri tosiaan valloittaa hienolla kuviollaan.
   Kiitos, hyvää juhannusta sinullekin!

   Delete
 12. Upeita kurjenmiekkoja! Minulla on vain perinteistä siperialaista, koska meillä on joka puolella niin kuivat olosuhteet, että en usko muiden menestyvän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuivassa ja paahteessa viihtyvät kaikki parrakkaat lajit :-)

   Delete
 13. Ihani kurjenmiekkoja. Tuo ensimmäinen violetti on aivan hurmaava.
  Sikuria minullakin oli yhtenä kesänä, mutta kun poden syväää voikukkavihaa, josta en meinaa millään parantua. Sikuri muistutti minua liikaa voikukasta ja syksyllä kitkin sikurin tarkkaan pois ja hävitin viimeistä versoa myöten. Sikurin kukassa on ihana sinisen sävy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei :-D Syytön sikuri sai kärsiä voikukkavihasta. Minä taas rakastuin sikurin kukkaan joskus ajat sitten jollakin niityllä, en edes muista missä, kai jossakin matkalla. Sitten sain yhden kasvin taimivaihdosta ja vaalin sitä, nyt on satoja siementaimia, joita voi jo siirtää omalle kuivalle niitylleni viimein. Se sinisen sävy on huikea. Minulta saat uusia siemeniä jos uskallat ;-)

   Delete
 14. Upeat kurjenmiekat ja tosi pirteän värinen ja hieno tuo keltalehtinen meirami.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen lämpimästi 'Aureum' -mäkimeiramia, se on oivallinen maanpeittoperenna. Ei leviä siemenestä holtittomasti kuten tavallinen mäkimeirami, vaan hiljalleen leviää kasvullisesti ja pysyy matalana.

   Delete
 15. Varsinki siperiankurienmiakat on mun lemppareita. Käytin niitä aluuksi heinien sijahan istutuksis. En tiänny heinistä silloo viälä mitää. Valakooset lajit kukkiivat mulla jostaki syystä tosi huanosti tai on varmaa liika kuivaa. 'Kermesina' on tosi hiano.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siperiankurjenmiekkojen lehdet onkin upeita, kapeita ja komeita. Mikähän siinä on, että valkoiset ei niin viihdy.

   Delete
 16. Ihania kurjenmiekkoja! Mikähän mua vaivaa, kun spottailen nykyään vallan noita keltaisia kasveja... Tiikeri on aika pähee!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitä on liikkeellä ;-) Kivipellon Saila meinaan tuumailee ihan samaa!
   Tiikeri on ihana, ja siitä on tullut loistavan rehevä puska, aivan yhtä elinvoimainen kuin luonnonlaji, mitä ei voi sanoa kaikista lajikkeista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!