Sunday, 8 June 2014

Paahdepenkin kuulumisia

Paahdepenkissäni ei ole aikaisia kukkijoita paria helmililjatupasta lukuun ottamatta, vaan sen kultakausi alkaa vasta nyt. Marjaomenapensas 'Marleena' on tulossa kukkaan. Tämä punalehtinen ja -kukkainen pensas on Hongiston taimiston oma lajike ja tässä rungolliseksi leikattu. Muutenhan kasvi on todellakin pensas. Istutin sen viime syksynä kukkapenkin päätökseksi.

My sunny border is not for spring – its best season is yet to start.

Lähikuvaa 'Marleenasta'. Verkko on ruma, mutta muuten ei olisi mitään toivoa pensaan henkiinjäämisestä täällä peurojen riivaamalla saarella.

Sammalleimu, vuorikaunokit ja pikkukurjenmiekat kukkivat oikeastaan jo hetki sitten, en vain ole ehtinyt kirjoittaa niistä.

Leimu on todella suloinen kaksivärinen 'Kimono'.

Tästä päästään aasinsiltaa pikkukurjenmiekkoihin. Niiden kukinta meni jo, mutta ne ovat silti huomionarvoisia, sillä mukana on muutama uusi lajike. Tämä 'Sapphire Gem' on asustanut paahdepenkissäni jo monta vuotta ja olen voinut jakaa sitä muutamaan eri kohtaankin, millä penkkiin saadaan vähän yhtenäisyyttä. Pidän kovasti tämän raikkaan sinisestä kukasta ja sen vaaleasta kuuraparrasta.

Puutarhani sai uusia pikkukurjenmiekkoja syksyllä, kun Päivölän koepalstalla Nummelassa Pirkko Kahila ja Peter Joy myivät jakopaloja. Istutin niitä muun muassa muotopuutarhaan, missä kaikki kolme kukkivat jo ensimmäisenä keväänään! Tämä on 'Forever Blue', jonka parrat ovat puolestaan hailakansinisiä terälehtiä tummemmat. Taustalla on mätäsleimu 'Red Admiral'.

'Webelos' on utuisen hienon värinen, mutta onnistuin ikuistamaan sen vasta puolikuihtuneena.

Tästä olen liekeissä, sillä rakastuin tähän kukkaan Pirkko Kahilan artikkelissa Oma PIHA -lehdessä jo viisi vuotta sitten. Saanko esitellä: 'Gingerbread Man'. Eikö ole huiiiiikea!

Huikeaa helluntaita!


Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Mätäsleimu – Phlox douglasii
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Sammalleimu – Phlox subulata
Vuorikaunokki – Centaurea montana

26 comments :

 1. Varsinainen siniparta tuo alimman kuvan kurjenmiekka. Kauniit värit. Meillä viime viikolla vasta aloiteltiin kurjenmiekkojen kukintaa. Eilen niitä kuvasin ja toivottavasti saan julkaistuakin jossain välissä.
  Aurinkoista helluntaita!

  ReplyDelete
 2. Kyllä, ritari siniparta :-) Nämä pikkukurjenmiekat kukkivat aikaisemmin kuin korkeammat tarhakurjenmiekat. Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 3. Ohhoh tuota piparimiestä, siinä on todella erikoinen väritys kukalle!

  Marjaomenapensaista en ennen tätä kevättä ollut kuullutkaan, mutta nehän (nekin...) ovat mahtavia kukkapilviä! Harmi tosiaan verkkoja, mutta jos toinen vaihtoehto on tyhjäksi puleerattu piha, helppo valinta tämä ;)

  ReplyDelete
 4. Kun katselin iiristesi kuvia, yhtäkkiä välähti mielessäni etteihän minulla ole yhtään iiristä, siinäkin talven tuhoa sitten, oli niitä vielä viimekesänä. No eipä ole ainoa hävinnyt kasvi mailtani.
  Rattoisaa helluntaita.

  ReplyDelete
 5. Piia Anneli; Olen vähän heikkona ruskeisiin iiriksiin, kohta kukkaan on tulossa tarhakurjenmiekka 'Kent Pride', siinäkin on ruskeaa. Harmikseni 'Persian Wood' menehtyi jo alkutaipaleellaan, mutta yritän sitäkin uudestaan jos joskus käsiini saan.

  Mummeli; No voihan harmi! Toivottavasti eivät ole kokonaan mennyttä kalua. Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 6. Hieno tuo inkiväärityyppi!

  ReplyDelete
 7. Onpa upea piparkakku-ukko! Siis kurjenmiekka on myös paahdepenkin kasvi? Minun Türista tuoma kurjenmiekka uhka ajäädä muiden kasvien varjoon, mutta voisinkin siirtää sen luumulehtoon jos kestää paahdetta. Siihen kun paistaa aurinko koko päivän.

  ReplyDelete
 8. Nisse on kyllä ihan ylimaalisen värinen ja erikoinen, hyvällä tavalla.

  Helluntai jatkukoon heleänä, vielä on pihahommia tekemättä...

  ReplyDelete
 9. Upeita kurjenmiekkoja, niissä on nykysin niin mahtvia värejä.

  ReplyDelete
 10. Oi, että on upean värisiä kukkia! En osaa erotella, minusta kaikki oli ihania, ehkä kuitenkin tuo sammalleimu Kimono vei sydämeni kokonaan:)

  ReplyDelete
 11. Kirjoittaisin jotain, mutta - arvannet - pyörryin.

  Ihana tuo Gingerbread. Raakkilassa taitaa kukkia samanlainen, ihastelin hyvin saman näköistä hänen blogissaan eilen. Meillä kukkii pari eksoottisen väristä tarhakurjenmiekkaa, mm. keltainen(!), ja odotettavisssa on vaaleansinisen siperiankurjenmiekan kukintaa. JUHLAA!!

  ReplyDelete
 12. No huhheijaa mikä päätös postaukselle! Meinasin perseelleni lentää! Todella hämmentävän merkillisen upea väritys kukassa!

  ReplyDelete
 13. Den där pepparkaksirisen är helt underbar!

  ReplyDelete
 14. Pirkko; Niin on :-)

  Katja; Riippuu kurjenmiekasta, niitä on niin kovin paljon täysin märän paikan kasveista hyvin kuivan paikan kasveihin (lukaise muuten Iris-osuus uusimmasta kirjastani!). Nämä parrakkaat iirikset ovat kaikki rutikuivan maan kasveja ja viihtyvät paahteessa. Mikään kurjenmiekka ei taida olla varjon kasvi, ainakaan ei kuki varjossa hyvin.

  Nettimartta; Toivottavasti sait tehtyä! Nisse on suursuosikki, ehkkä ihanin kukka ikinä (apua, onko sellaista?)

  Kosotäti; Niin on :-)

  Maarit; Se onkin hyvin suloinen. Ja tosi samanlainen kuin 'Candy Stripes'.

  Intopii; No tuo oli se reaktio, jonka koin ensi kertaa piparkakku-ukon kuvan nähdessäni. Kurjenmiekka-aika on juhlaa :-) On tässä monta viikkoa kerinnyt vierähtääkin pikkuisten keväisten ja näiden välissä!

  Tiina; Eikö ole ihanan psykedellinen!

  Carita; Det är det :-)

  ReplyDelete
 15. Gingerbread man on upea. Sitä pitää saada!

  ReplyDelete
 16. Se on häkellyttävän näköinen, ihanan epätodellinen! Lupaan ilmoittaa täällä ensi kerralla jos saan tietää kurjenmiekkojen jakopalojen myynnistä. Ainakaan tänä vuonna tapahtumaa ei pidetä, kun kasvit vasta viime vuonna jaettiin.

  ReplyDelete
 17. Onpa erikoinen iiris.
  Tuosta kaksivärisestä sammalleimusta pidän.

  ReplyDelete
 18. Nuo pinkki-valkoiset sammalleimut ovat raikkaita, minäkin pidän.

  ReplyDelete
 19. Gingerbread man on tosiaankin aivan ihmeellinen kurjenmiekka. Ihan kuin jostain mielikuvituspuutarhasta.

  Miulla uusi oivallus, että kurjenmiekat voivat viihtyä paahdepenkissä.

  Tähän mennessä pikkukurjenmiekat eivät ole viihtyneet eivätkä selvinneet vuottakaan hengissä minun hoidossani. En tiedä, missä vika.

  ReplyDelete
 20. Sun täytyy hommata pyssy, niitä kauriita varten!
  Kukakohan syö pionin kukkavarret poikki, osaatko sanoo?

  ReplyDelete
 21. Onpas aivan mieletön tuo vimppa kurjenmiekka!!

  ReplyDelete
 22. Paula; Nämä parrakkaat kurjenmiekat (pikku-, helluntai- ja tarhakurjemiekat) ovat todellisia paahteen kasveja. Juuripötkylä pitää istuttaa aivan maan pintaan vieläpä niin, että muut kasvit eivät varjosta sitä. Silloin kasvi viihtyy parhaimmin.

  Amalia; Ainakaan peurat, kauriit tai jänikset ei meilläpäin syö pioneja. Voisiko se olla joku ötökkä?

  Margareta; Se on upea!

  ReplyDelete
 23. Kurjenmiekat ovat kuin taidetta ja tuo viimeinen on sanomattoman upea!

  ReplyDelete
 24. Niin ovat, kurjenmiekat ovat kuin lentoon pyrähtäviä eksoottisia lintuja.

  ReplyDelete
 25. Oijjj, piparimies on mieletön!! Mulla se ei vielä kuki, muutama muu sen kaveri kuitenkin, jee.

  Todella kaunis myös tuo Sapphire Gem. Jäinen : )

  ReplyDelete
 26. Ihanaa, että sullakin kukkii jo jotkut! Juurakot taisi olla tosi tuoreeltaan nostetut ja elinvoimaiset, kun näin pian jo kukkivat. Muita juurakkoina tilaamiani tai taimikaupasta ruukussa ostamiani iiriksiä olen kasvatellut vuosikaudet ennen kuin kukkia on tullut.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!