Monday, 9 June 2014

Muotopuutarhan kukkijoita

Muotopuutarhassa tulppaanikausi vaihtuu perennoihin ja laukkoihin. Nyppykurjenpolvi on avannut ensimmäiset kukkansa.

In a week, the tulip season has changed to geraniums and alliums, and a lot more.

Huippukauniin värinen harmaakurjenpolvi 'Purple Pillow' kukkii rentona mättäänä, kukkia on siellä täällä. Koko kasvista on vaikea saada hyvää kuvaa, niinpä tässä vain yksi kukkarypäs kukkapenkin reunuslautaa vasten.

Akileijatkin ovat puhjenneet kukkaan oikein urakalla, tämä on kääpiöjapaninakileija.

Perinteinen lehtoakileija lapsuudenkotini pihalta pitää seuraa perinteiselle juhannuspionille ja morsiusleinikille.

Vuorikaunokitkin ovat komeasti kukassa. Tämä violetti-valkoinen on 'Amethyst in Snow'. Vieressä on harjaneilikka tulossa vihdoin kukkaan! Näitä olen kasvattanut vuosikaudet, nyt ovat ensimmäiset kukat tulossa. Siemenet sain Sari W:ltä, kiitos niistä!

Violettia ja valkoista löytyy myös laukkojen kukista. Tässä on viime syksynä istutettu koristelaukka 'His Excellency'.

Monet muut laukat ovat tulossa kukkaan vähän myöhemmin. Koristeheiniäkin on muotopuutarhassa, hopeapiippo on erityisen kaunis kukkiessaan.

Nyt kun olen siirtänyt punaiset viherraitatulppaanit pois muotopuutarhasta, on sen viimeinen tulppaani tämä rembrandttulppaani 'Black and White'. Aika komea päätös tulppaanikaudelle (vaikka niitä on vielä muualla puutarhassa)! Tämä kuva on viikon takaa, nyt terälehdistä taitaa olla enää yksi kiinni ja sekin irtoaa seuraavassa tuulenvireessä. Taustalla kukkii karhunjuuri.

Tämä kuva on puolestaan tältä aamulta. Isotähtiputket ovat aloittaneet kukinnan, tämä punakukkainen on lajiketta 'Venice'.

Tulin kotiin eilen illalla muutaman päivän paussin jälkeen ja pihassa vallitsee taas täysin holtiton rehotus. Moni ihmettelee sitä, että tuskailen heinäniityksi venähtänyttä nurmikko-voikukikkoa, mutta minusta se vain on kamalan näköinen. Se rumentaa kaikki istutuksetkin. Nytpä lähden tekemään maailmasta paremman paikan leikkaamalla nurmikon.
Toimeliasta maanantaita!

Harmaakurjenpolvi – Geranium cinereum
Hopeapiippo – Luzula nivea
Isotähtiputki – Astrantia major
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Karhunjuuri – Meum athamanticum
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä
Kääpiöjapaninakileija – Aquilegia flabellata var. pumila
Lehtoakileija – A. vulgaris
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Nyppykurjenpolvi – Geranium renardii
Rembrandttulppaani – Tulipa Rembrandt-Ryhmä

29 comments :

 1. Ihana kurejnpolvi!

  Minä en voikukkia puutarhassa siedä, enkä vuohenputkea. Sen sijaan etupiha on nyt kukkaniittynä! Ruohonleikkuria ei siellä sallita, ennen kuin viimeisetkin ovat siementäneet: puna-ailakkia, lemmikkiä, kissankelloa (vasta aukeamassa), akileijaa, lehtosinilatvaa...Iltaisin kierrän pienen kitkentäkierroksen ja se on siinä.

  ReplyDelete
 2. Kurjenpolvet on ihania, niitä on täällä tienvarsilla ja pihamaalla. Kurjenpolvia ja akinleijoja ei koskaan ole liikaa puutarhassa:)

  ReplyDelete
 3. Kyllä on taas niin monenlaista kukkaa iloa tuomassa. Tänään olisi pitänyt taas minunkin ajella nutmikoia, mutta huomiseklsi jää kun olen pessytkin mattoja välillä. Nuo voikukat saisi hävitä kaikki ainakin omalta tontilta. Jos omat saa pysymään kurissa niin siemeniä sitte tuuli kuljettaa.

  ReplyDelete
 4. Minä olen aina ihmetellyt, mistä harmaakurjenpolvi on saanut nimensä, kun eihän se harmaa ole?! :)

  ReplyDelete
 5. Leena Lumi; Kyllä varsinainen niitty on ihana, mutta jos pihan kaikki kulkuväylät ovat yhtä rehotusta...

  Kosotäti; Ei niin!

  Mummeli; Sinä olet saanut matot pestyä, minulla ovat odottaneet jo viikkoja!

  mama; Joskus joku kasvin osa antaa kasville nimen. Harmaakurjenpolvella ei edes lehdet ole kovin harmaat, joten en osaa vastata tuohon!

  ReplyDelete
 6. Voikukkia saisi joku hävittää meilläkin. Loputon taistelu taitaa olla. Kauniita kurjenpolvia.

  ReplyDelete
 7. Tykkään noista akileijoista...niitä löytyy meidänkin penkistä..:)

  ReplyDelete
 8. Akileijat saan sentään määki kukkimaan, mahtava kasvi! Meilläki ruaho rehottaa, ruahonleikkuri ei meinaa pysyä käynnisä, tiiä sit mikä sitä vaivaa...

  ReplyDelete
 9. Katja; Heh, niistä olisi paras varmaan vaan opetella tykkäämään ;-) Ja onhan ne ihan kivoja, ja myös aika helppo kitkeä sikäli, että ne erottuvat - suorastaan loistavat kirkkaanvihreinä - myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä.

  Irmastiina Ruusukummusta; Akileijat ovat niin kauniita.

  Maija; Se on kiva kasvi ja mukava vaeltaja myös. Toivottavasti ruohonleikkuri vielä jaksaa!

  ReplyDelete
 10. Emäntä: Akileijat ja kurjenpolvet on niiiin ihania. Niitä voisi olla penkissä useampiakin eri lajeja.

  ReplyDelete
 11. No kyllä! Ja jos on useita, on kukissa monia värejä ja kukinta-aikakin pitkä, kun eri lajit kukkivat eri aikaan. Minulla verikurjenpolvi on kylläkin sekä aikaisin että viimeisin kukkija, siis todella ahkera!

  ReplyDelete
 12. ♥ voi,miten kauniita kukkia ja kuvia niistä ja ihan huippu ihana tuo tulppaani! En viime syksynä laittanut tulppaanin sipuleita maahan, kun jänikset syö meillä niin paljn niitä, mutta kyllä oli keväällä harmitus, kun en ollut laittanut, olisihan ne jänikset joitain ehkä jättäneet rauhaan...no, ensi sysynä sitten taas..:) :) Mukavaa maanantai-iltaa sinne!

  ReplyDelete
 13. Oi miten kaunista <3 Tuota harmaakurjenpolvea täytyy varmaan käydä hakemassa lisää, ostin nuukuuksissani vain yhden viime vuonna. Jotenkin tosi kiva katsella näitä kesäkuisia kuvia, kun näihin aikoihin viime vuonna siellä oltiin. Ihana paikka, ymmärrän niin hyvin, miksi halusit sinne asumaan :) Välillä aina mielessäni palaan myös siihen toiseen rintamamiestaloon, jonka ohi autoilimme. Olikos se myynnissä vai kuinka se oli? ;)

  ReplyDelete
 14. Minäkin ihastelen akileijoja ja kurjenpolvia ja vihaan voikukkia. Olen tosin yrittänyt päästä tästä voikukkavihasta ja vakuuttaa välillä itselleni, että kauniitahan nuo keltaiset auringot ovat. Mutta ei oikein auta, on ihan pakkomielle nyhtää niitä nurmikosta ja pihasta. Minulla oli kaksi tuollaista kaunista valkoviolettia Rembrandt-tulppaania, ja yhtenä kauniina aamuna toinen niistä oli sipuleineen nyhdetty maasta ja ilmeisesti syöty ja toinen puoleenväliin. Olemme päässeet vähillä kaurisvahingoilla mutta nyt joutuivat nuo kauniit tulppaanit parempiin suihin.

  ReplyDelete
 15. Huokailen täälä kuvasatoasi katsoessa. Tuo harmaakurjenpolvi on ihana, samoin rembrantti! Muutkin toki :)

  ReplyDelete
 16. Riitta Sinikka; Voi harmi, syksyinen pihiys kostautuu jotenkin moninkertaisesti keväällä. Kiitos samoin!

  Tiina; Ootte tekin mielessä, ensin kukki se purppuraorvokki ja nyt kullero 'New Moon' avaa ekat kukkansa hetkenä minä hyvänsä :-) On täällä ihanaa. Se yksi talo ei ollut myynnissä, siellä vain on hurjan harvoin porukkaa.

  Paula; Toivottavasti pääset sopuun voikukan kanssa. Voi harmituksen harmitus peuroja!!

  Pirkko; Ne ovatkin ihania, mutta arvaa miten komeaa puutarhassa äsken oli, kun kiertelime Mustin kanssa siellä. Muotopuutarhan kukkaihanuudet JA Musti ♥ Siitä ei näkymät parane (kun se ruohokin on nyt leikattu)!

  ReplyDelete
 17. Nyppykurjenpolvi on hauska. On kai lehtien takia saanut tuon nimen? Kasvivalikoimasi on huikea. Rembrant-tulppaanin väritys on upea. Tuollainenkin pitää pistää listalle. (tosin lista on pitkä ja lähinnä suuntaa antava)

  ReplyDelete
 18. Du har så många fina sorters Nävor, de är vackra och också ganska tåliga! Allt växer så fort, speciellt gräset och ogräset. Man borde vara ute med sax dygnet runt :)

  ReplyDelete
 19. Kyllä on muuten pihlajakin komeassa kukassa! Ja syksyllä varmaan todellinen väriläiskä marjoineen.

  tv Leena

  ReplyDelete
 20. Vaalean vihreää; Tuo 'Black and White' on tilattu Villi niitystä.

  Carita; Nävor är bra, dom blir inte ätna ;-) Ogräset växer hur mycket som helst! Och gräset också. Idag ser trädgården mycker vackrare ut.

  Leena; Pihlaja oikein notkuu kukkia!

  ReplyDelete
 21. Voihan nyppy! En löydä mun nyppykurjenpolvea enää,blääh...:( ei auta,ku ostaa uus. Ruohonleikkuu oli mullakin illan ohjelmassa.Pahus,kun se kasvaa niin nopeesti,vastahan minä sen viime viikolla leikkasin.Ois edes semmonen ihana samettinurmikko,vaan kaukana siitä.Nurmi on sivuosassa, enemmän on rönsyleinikkiä,apilaa,maahumalaa. Ne,mistä tykkään ja mitkä saavat nyt rauhassa kukkia, on lemmikit, puna-ailakit,koiranputket,niittyleinikit.

  ReplyDelete
 22. No voi nyppy! Täälläkin nurmi on apilaa ja rönsyleinikkiä, ja niitä voikukkia. On siinä jotakin heinääkin, paikoitellen eniten juolavehnää ;-) Pääasia, että on joku vihreä pinta!

  ReplyDelete
 23. Kuulostaa, Saila, meidän nurmikolta, jos siihen lisätään vielä sammal. En ole edes stressaantunut siitä. Kunhan on vihreä. Mulla on ihan sama kokemus tuosta harjaneilikasta. Vuosia olen yrittänyt sitä kasvattaa. Nyt on eka kerran nuput. Löytyi kai vihdoin oikea paikka.

  ReplyDelete
 24. Nyt on kasvulla voimaa! Vettä ja aurinkoa, niin kyllä rehottaa.

  ReplyDelete
 25. Kurjenpolvet ovat loistavia kasveja, peittävät maata aika tehokkaasti ja kukkivat kauniisti:)

  ReplyDelete
 26. Satu Kukkaiselämää; Sammal onkin ihanaa! Mulla sitä kasvaa vain parissa paikassa, saisi kasvaa kaikkialla. Hassua, että sinullakin harjaneilikka on kyosynyt kukkimisikään hitaasti. Minulla ne ovat olleet samassa paikassa kaikki nämä vuodet.

  Mamma N; Joo... voi hitsi tuota nurmea. Tulisi pian taas ihana alkukevät, jolloin ruohoa ei tarvi leikata!

  Pioni; Hmm, puutarhassani se maanpeitto on jostain syystä äärimmäisen hidasta. Tuoksukurjenpolvikin leviää suuntaansa vain noin 5 cm vuodessa, ei voi riesaksi sanoa ;-)

  ReplyDelete
 27. Nyppykurjenpolvella on kyllä mukavan näköiset lehdet. On kukkakin kaunis, mutta nuo lehdet on yliveto.

  ReplyDelete
 28. Lehtoakilaijaa kasvaa meilläkin lapsuudenkodin pihassa, muutama vielä siellä täällä, kovasti ovat vähentyneet. :( Juhannuspioni! <3

  ReplyDelete
 29. Riitta Jylhä; Se on todella kiva! Arvaa kuinka iloiseksi tulin, kun löysin tänään mitä ilmeisimmin sen siementaimen tuosta läheltä!

  Sea; Akileijat ovat ihania. Olisiko piha päässyt sitten vähän heinittymään, sitä akileijat eivät kovin kauaa kestä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!