Friday 26 April 2013

Lumikellokatsaus

Tässä blogissa on tänä ja viime keväänä ollut puhetta lumikelloista ja siitä, mitä saa kun ostaa pussin lumikellon sipuleita.

Vaihtoehto A on, että ei saa mitään. Lumikellon juuret ovat herkkiä kuivumaan. Kyseessä on siis sipulikukka, mutta kuten kaikki muutkin sipulikukat, nämäkin kasvattavat juuret sipulin alaosasta. Lumikellon juuret eivät surkastu samaan aikaan lehtien kanssa kuten sipuleilla yleensä. Ne surkastuvat vasta juuri ennen kuin uudet juuret alkavat syksyllä kasvaa. Sipuleiden nosto- ja uudelleenistutusaika on kriittinen, jotta ei häiritä näitä vielä toiminnassa olevia juuria tai mikä vielä pahempaa, kuivateta niitä. Siksi kauppojen lumikellopusseista ei usein nouse mitään. Oma kokemukseni on, että paras tulos syntyy istuttamalla keväällä kukkakaupasta löytyvä ruukullinen tai kesällä ystävältä saatu puntillinen lumikelloja varovasti avomaalle – tai tilaamalla sipulit erikoistuneesta nettikaupasta, joka nostaa ja toimittaa sipulit niille otollisimpaan aikaan.

Vaihtoehto B on, että sipuleista nousee vain yksi tai kaksi, edellämainituista syistä. Ne toivottavasti viihtyvät ja tekevät sivusipuleita tai siementaimia, parhaassa tapauksessa molempia.

Vaihtoehto C on, että sipuleista kasvaa eri kasveja kuin pussissa sanottiin. Näin kävi yläkuvan lumikellon kanssa: ostin turkinlumikellon sipuleita, mutta mitä ilmeisimmin nämä ovat tähtilumikelloa. Lehdissä on mattapintainen harmaanvihreä sävy ja kasvi on korkea.

I have planted tree different types of snowdrops in my garden, two of them seem to be another species than the label in the bag indicated – funnily enough, one turned out to be the other and vice versa!

Tässä vielä tähtilumikelloni kukka sisältä. Saa korjata jos tämä onkin jonkun mielestä toinen laji!

Tässä sitten se, jonka pussissa luki tähtilumikello, mutta tämä onkin ilmeisesti turkinlumikello – miten hassua, että nämä ovat päinvastoin! Kyseessä ei voi olla oma sekaannukseni pussien kanssa, sillä olen istuttanut nämä eri vuosina. Eli loppujen lopuksi minulla on kuin onkin näitä molempia havittelemiani lajeja puutarhassa, ne tulivat vain eri järjestyksessä ja eri paikkoihin kuin kuvittelin.
Turkinlumikellolla on vaaleanvihreät, leveät ja kiiltävät lehdet. Näitä on tänä keväänä noussut vain tämä yksi kappale, pitäisikö asiasta olla huolestunut.

Tässä vielä kuva viimekeväisestä yksilöstä tätä samaa lajia. Ehkä se olikin tämä sama yksilö, mutta muistelen että näitä olisi viime vuonna noussut enemmän.

Tässä vielä sisäkuva edellisten kuvien ilmeisesti turkinlumikellosta. Mielipidettäni lajista saa taas korjata.

Tässä vielä kuva naapurin lumikelloista, nämä lienevät yleisimmin myynnissä olevaa puistolumikelloa. Lehdet ovat paljon kapeammat kuin edellisillä lajeilla.

Ja tässä omassa puutarhassani kasvava versio puistolumikellosta: kerrottu 'Flore Pleno'. Pidän tämän kukasta erityisesti, se on kuin rokokoorouvan alushame.

Jos jollekulle tuli yllätyksenä, kuinka monta lumikellon lajia ja lajiketta tässä postauksessa oli, kannattaa vilkaista englantilaisen Galanthuksen sivuille – siellä lajeja, lajikkeita ja muotoja on satoja. Niitä voi myös tilata kesäkuusta alkaen, kun lumikelloille sopivin siirtoaika alkaa olla käsillä.

Puistolumikello – Galanthus nivalis
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Tähtilumikello – Galanthus elwesii

31 comments :

  1. Lumikello ♥
    Itselläni (sama) ongelma eli ei ihan varma, mihin mitäkin on aikoinaan laitettu ja mitä sieltä nyt sitten ilmestyy ... mutta yhtä ihania kaikki :)

    ReplyDelete
  2. No, onpas noiden hankkiminen hieman haasteellista. Saako pussissa sitten pelkkiä lupauksia kukkaloistosta vai mitä lie. Kauniita kumminkin!

    Hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
  3. Voi että minä niin haluasin saada lumikellot kotiutumaan omaankin puutarhaan. Viime vuonna muutama nousi, nyt ei vielä näy mitään. Onkohan muuten Suomessa missään puistoissa tai puutarhoissa lumikelloja laajoina alueina? Keväiset kuvat Englannista, joissa lumikellot kukkivat laajoina alueina puiden alustoilla ovat upeita. Itse olen ihastunut tuohon suloisen yksinkertaiseen puistolumikelloon.

    ReplyDelete
  4. Mielen kiintoista.
    Käypäs katsomassa mikä lumikello minulla on. Kutsumme sitä kerrotuksi lumikelloksi, mutta sanopa sinä mikä se on..

    ReplyDelete
  5. Marietta; Ehkä sillä ei ole niin väliä, mitä kukkia pihalla kasvaa, kunhan on kaunista ;-) Mutta kun itse kirjoitan niistä ammatikseni, niin on tärkeää yrittää ottaa selville oikeat lajit.

    Tillariina; No kyllähän pusseistakin onnistuu joten kuten, kakki omat lumikelloni ovat syksyllä taimikaupan pusseista peräisin, mutta näistä on aina noussut vain pari per pussi, onneksi edes se määrä.

    Maria; Varmaan kyse on siitä, että meillä ei ole niin vanhoja pihoja tai puistoja, joihin niitä olisi istutettu tarpeeksi kauan sitten - tai sitten ne asettuvat ja leviävät meillä hitaammin johtuen lyhyemmästä kasvukaudesta (? tai vähemmästä kosteudesta?) kuin esim. Brittein saarilla. Tänään juuri ihastelin yhtä ahvensaarelaista pihaa, jossa lumikelloja kasvaa kymmenien neliömetrien alalla. Ne on varmaan vuosikymmeniä sitten istutettu.
    Minusta omallanikin pihalla lumikelloja on viime vuotta vähemmän. Olisiko sittenkin ollut liikaa kosteutta viime syksynä, tai liikaa myyriä sen perhanan valkoisen jäätyneen lumen suojissa!

    Sylvi; Kävinkin blogissasi, näyttää samalta puistolumikello Flore Plenolta' kuin minulla.

    ReplyDelete
  6. Lähes mystisesti ovat sekoittuneet nuo lajikkeesi :) Nyt en enää koskaan kehtaa sanoa vain lumikello. Tiesin, että niitä on useampaa lajia (luultavasti olen noukkinut tiedon blogistasi), mutta että noin hurjasti eri lajeja.

    ReplyDelete
  7. Hih, rokokoorouvan alushame :D

    Tupsahdin pitkästä aikaa vieraisille ja luin useammankin postauksesi. Erityismaininta täytyy antaa tuolle Ransu-manuli-kortille - ihan HUIPPU! :)

    ReplyDelete
  8. Olipa kaunis kuva varsinkin tuo eka! Meilläkin on juuri auennut lumikellot, yritän päästä kuvaamaan niitä huomenna vaikka sataisikin. Se on varmaan sitä yleisintä lajia, siirsin sitä äidiltä. En tiennyt, että lumikelloja on vaikeaa saada istutetuksi. Selailin noita linkittämäsi sivun kukkia, mutta niitä ei taida saada muissa väreissä kuin valkoisena? :D

    ReplyDelete
  9. Cheri; Kyllähän lumikello on ihan oikein, kaikki nuo ovat lumikelloja! Niitä olisi hienoa alkaa keräillä. Asuessani aiemmin Cheltenhamissa Englannissa, kävin läheisessä Colesbourne Parkissa, kun lumikellot kukkivat. Niitä on siellä noin 250 lajia ja talon entinen omistaja Henry John Elwes (jonka mukaan tähtilumikello on nimetty) aloitti niiden keräilyn ja istuttamisen 1800-luvun puolella.

    Elina; Eikö ole huippukuva huippumanulista!

    Kartanonrouva Elise; Lumikellojen sukuominaisuus on valkoinen kukka! Ehkä joku pääosin vihreäkin löytyy joukosta, mutta ei varmasti muita värejä.

    ReplyDelete
  10. Galanthuksen etusivulla on jo heti aivan satumaisen näköinen ihanuus.
    Pussitolkulla istutin syksyllä puistolumikelloja maahan ja jostain olin lukenut,että heti kun sipuleita on tullut myyntiin on niitä ostettava ja istutettava. Vaan onkin oltava vielä tarkkana mistä ne ostaa.
    Juu siis yhtään istuttamaani ei näy, edellisten asukkaiden istuttamia kylläkin ja kasvusto on laajempi kuin vuosi sitten. On kiva juttu :)
    Sinulta saa kyllä tärkeää tietoa, kiitos vaan :)
    T. Leena ja Pojat

    ReplyDelete
  11. Lumikello on niin nätti, olkooonm sitten mitä ryhmää tahansa. Minun omani on jo aika vanhoja, mutta hyvin ovat viihtyneet kun joka vuosi ala on isompi. Mutta olisipa kiva lisätä niitä vähän erilaisina, jos onnistuisi.

    ReplyDelete
  12. Hei Saila, kyllä ne varmaankin ovat juuri noin miten kirjoitit ja jälkimmäinen on minusta selvästi turkinlumikello (ei meinaa mennä päähän nämä suomalaiset nimet, kun luen niistä aina englanniksi, niin on helpompi muistaa nuo tieteelliset nimet, siksi on tosi hyvä kun sinulla on aina postauksen lopussa suomalaiset nimet ja tieteelliset nimet:=)).

    Mulla on ihan samoja kokemuksia, että marketin lumikellopusseista tulee usein ihan muuta kuin mitä päällä lukee (mä olen ostanut pussin, missä luki päällä G.nivalis, mutta sieltä tuli useanlaista G.elwesiitä, G.woronowii pussista tuli ihme kyllä oikeaa), ja vain tilaamalla jostain erityiskaupasta ulkomailta tai ehkä Villiniitystä, saa varmemmin oikeaa. Ja että kestää useita vuosia, ennenkuin ne ovat alkaneet tuuhistua ja näyttävät sellaisilta ihanilta mättäiltä kuin kuvissa. Mutta on ne vaan niin ihania, kun kukkivat aikaisin (jos ei olisi tällaisia lumitalvia) ja pitkään.

    Meillä on tavallinen G.nivalis levinnyt tosi hyvin ja joskus olen purkittanut niitä Hyötykasviyhdistyksen Annalan taimitorille, mutta eivät ihmiset osaa ostaa niitä, kun ne eivät kuki enää siihen aikaan, vaan purkissa on lakastuvia lehtiä. Viime syksynä vein sipuleita Maatiaisen syystorille pienen mättään, ja ne kyllä menivät siellä hyvin kaupaksi:)
    Jos löydät jostain G.plicatusta tai sen lajikkeita, niin niitä suosittelen, ne ovat minusta vielä näyttävämpiä kuin G.elwesii. Mulla ei niitä ole vasta kuin yksi mätäs, joten sitä ei vielä uskalla jakaa.

    Meillä lumikellot eivät pidä kosteudesta vaan ovat parhaiten viihtyneet hiekansekaisessa maassa kukkapenkissä, missä ei ole talvimärkyyttä tai juuristokilpailua heinien osalta.

    ReplyDelete
  13. Ai niitä on montaa lajia..?
    Täytyykin mennä tarkemmin tutkailemaan miltä nuo omat näyttää.
    Puutarha on appivanhempien jäljiltä ja kellarin katolla kasvaa muutama tupas lumikelloja. Lisää niitä voisin kyllä haluta, ovat niin ihanasti ensimmäisenä keväällä pinnalla.

    ReplyDelete
  14. ♥ oi suloutta! aivan hurmaavia!

    ReplyDelete
  15. Ovat kerrassaan kauniita! Luulin ostaneeni lumikelloja syksyllä, mutta ne ovatkin lumipisaroita, pussin etupuolella lukee kevätkello ja takapuolella Leucojum aestivum eli kesälumisara/suvikello. Ärsyttävää, kun nimet ovat pakkauksissa päin honkia.

    ReplyDelete
  16. Leena ja Pojat; Se näyttäisi olevan tuota kerrottua, tai sitten jotakin muuta kerrottua lajiketta... erot ovat tosi pieniä lumikellolajikkeiden välillä, esim. joku pieni vihreä piste kukassa on toisessa paikassa :-D

    Mummeli; Ne ovat kaikki nättejä. Hienoa, että niitä on yhä enemmän.

    Leena; Kiitos! Tieteellisillä nimillä puhuminen on minustakin helpompaa, mutta etsin aina Viljelykasvien nimistöstä juttuihini suomenkieliset nimet, kun useimmille tiet. nimet ovat ihan vieraita.
    Voihan noissa kasvustoissa tosiaan olla useaakin lajia, joka on tullut yhdestä pussista. Yritän lisätä lumikellovalikoimaani, nyt alkaa kyllä jo kotimainen tarjonta olla käytetty! Plicatus on sitten kai seuraavaksi ostoslistalla.

    Jenni; On! Kiva että teillä on entuudestaan lumikelloja.

    Riitta Sinikka; Niin ovat :-)

    Tiina; Juu, se lienee liikaa vaadittu että oltaisiin tarkkoja. Luulen, että me pilkunviilaajapuutarhurit ollaan vähemmistönä, mutta yritän itse rummuttaa noiden pienempien ja luotettavampien toimijoiden puolesta, ehkä yleinen suuntaus saadaan käännettyä ja nuo epämääräispussien myyjät joutuvat perikatoon (toiveajattelua ;-))
    Kevätlumipisaraakin (kevätkelloa) kannattaa hankkia, se on tosi aikainen, joissakin blogeissa olen nähnyt sen kukassa jo viime viikolla, omani on juuri tulossa kukkaan!

    ReplyDelete
  17. Oih miten kauniita ovat kaikki, pikkiriikkisiä taideteoksia <3 Mulle tulee noita lisää, sen päätin jo Englannissa!

    ReplyDelete
  18. Vaihtoehto A on minullekin tuttu, pari kertaa ostin lumikelloja jostain marketista eikä niistä tietystikään mitään tullut. Sitten tilasin niitä netistä, ensin noita tavallisia, jotka kukkivatkin kivasti viime keväänä. Ja nyt odotellaan tuleeko kerrottuja, sellaisia tilasin viime syksynä.

    ReplyDelete
  19. Pioni; Netistä tilaaminen on ilmeisesti sitten luotettavampaa (riippuu ehkä mistä tilaa), sipulit varmaan kuivuvat pahimmin kauppojen telineissä.

    ReplyDelete
  20. Ihania kaunottaria! Minä aina vaan jaksan ihmetellä kuinka tuollaiset hentoiset jaksavat puskea ensimmäisenä routaisesta maasta ja vielä tuottavat noin kauniita kukkiakin.

    ReplyDelete
  21. Nämä ovat todellakin ihmeellisiä. Saattavat puskea reiän lumeen ja alkaa kukkia sitten siinä. Ja miten ohuella langalla kukka onkaan kiinni varressa, se on varmaan vain millin paksuinen!

    ReplyDelete
  22. Pakko tunnustaa: Minulle on iskenyt "lumikello"-himotus. Saat syyt niskoillesi:D

    ReplyDelete
  23. Se on varmaan ihan terveellinen himotus, otan syyt ilomielin niskoilleni!

    ReplyDelete
  24. Nämä on i-ha-ni-a! Minulla on villiniitystä noita kerrottuja ja monena vuonna yksi kukka, vaan nyt laskin kukkia kokonaista 6! Lohjalla Kässäntalon pihalla useiden neliöiden alue samaa kerrottua. Luulen että nuo tarvitsevat tosiaankin pitkän pitkän ajan levitäkseen isolle alalle! Siellä kasvavat ihan huonohkolla nurmella, pienessä rinteessä ja puiden osittaisessa varjossa.

    ReplyDelete
  25. Nehän eivät tee itäviä siemeniä, joten voivat levitä vain sivusipuleista, hidasta se varmaan on. Ajattelin auttaa omiani vähän jakamalla, kunhan nuo kaksi tupasta tuosta hieman suurenevat.

    ReplyDelete
  26. Selvisipä sekin, miksi istuttamistani lumikelloista ei ole merkkiäkään. Syksyllä täytyy paneutua asiaan tarkemmin.

    ReplyDelete
  27. Mun viime syksynä istuttamani lumikellot eivät ainakaan vielä näytä minkäänlaista elonmerkkiä. Toivottavasti ryhdistäytyvät tässä tulevina päivinä!

    Mutta ah tuota sinun kerrottua lumikelloasi <3 <3

    ReplyDelete
  28. Between ja Katja; Koska lumikellot niin häiriintyvät uudelleenistuttamisesta, ne saattavat ensimmäisenä keväänään nousta paljon tavanomaista myöhemmin eivätkä välttämättä kuki (joskus vielä moneen vuoteen). Ei kannata luopua toivosta! Toki niitä voi istuttaa varmuudeksi joka syksy lisää, kunnes pihalla on jonkinlainen kasvusto.

    ReplyDelete
  29. Täytyy vielä palata lumikelloihin ja tuskin viimeistä kertaa ;)
    Olen säilyttänyt kaikki tai ainakin suurimman osan hankkimieni kasvien ostopakkauksista suuressa paperikassissa ajatuksella, että joskus vielä luetteloin kasvini (ja itse asiassa keväällä jo sen aloitinkin). Melkoisen määrän lumikellojakin olen istuttanut, mutta taitaa osa vain olla jäljellä. Yhdessä pahvissa luki sekä ikariae että woronowii. Ovatkohan siis vain eri nimityksiä turkinlumikellolle vai eikö pakkaaja (Mantel Holland) ole tiennyt, mitä sipulit ovat? Nyt pakkauksen taustaa tarkemmin tutkiessani huomasin myös, että mainostavat sipulien olevan kasvatettua kantaa PAITSI G. elwesii/ikariae ja syklaami!!!

    ReplyDelete
  30. Apua, tuohon en osaa sanoa mitään. Tieteelliset nimethän muuttuvat aina välillä, olisiko sitten ikariae tuon woronowiin (vai elwesiin?) entinen lajinimi. Minullakin on kaikki taimikyltit ja pussien etiketit tallessa, vaikka pääasiassa ne lukee myös puutarhapäiväkirjassa, johon yritän kirjata tekemäni istuttamiset (ja siirtämiset! Niiden perässä on vaikea joskus pysyä itsekin).
    Tutkailin juuri tänään lumikellopaikkoja ja kyllä siellä on enemmän lehtipareja kuin kukkavarsia, joten elossa niitä ainakin on :-) Pieniä lehtiä ei vain tahdo huomatakaan.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!