Tuesday, 23 April 2013

Kukkaisa kotiintulo

Tänään kannatti tulla kotiin. Odotus on vihdoin palkittu! Kukkia on siellä ja täällä enkä onneksi menettänyt yhtäkään näistä ensimmäisistä kevätkukkijoista, kaikkein varhaisimmat ovat parhaillaan kukassa. Tässä komeilee kerrottu puistolumikello. On ilahduttavaa huomata, että tämä tupas suurenee vuosi vuodelta. Tämä lajike ei leviä siementämällä, joten jonakin vuonna kasvuston voi jakaa laajemmalle alalle.

Today I arrived home and there are small spring flowers here and there. These are the very earliest ones to flower.

Tämän pitäisi olla viime syksynä istutettua turkinlumikelloa (tosin sisempien terälehtien kuviointi ja lehtien väri viittaa ehkä enemmän tähtilumikelloon?). Mukavaa, että näistä ainakin jokunen on noussut. Lumikellot ovat hieman epäluotettavia, ainakin ne pitäisi aina istuttaa niin pian kuin saa sipulit käsiinsä. Viihtyessään näiden luonnonlajien pitäisi levitä sekä sipuleista että siementämällä, kukkamerta siis odotellessa!

Mustin kopin edusta eli Mustin puutarha kukoistaa! Vihdoin. Näiden piipothan tulivat esiin jo tammikuun alussa kun oli lauhaa. Sitten tuli taas lumi, joka suli kopin edustalta jo maaliskuun alussa, mutta sen jälkeen kului kuukausi ilman että mitään edistystä tapahtui. Kävin pyllistelemässä tuossa edessä ainakin viisi kertaa päivässä kuin muhamettilainen koko maaliskuun ja huhtikuun alun ja mittailin katseellani, ovatko ne ehkä kasvaneet millimetrin edellisestä tarkistuksesta vaiko ei.
Onneksi nämä eivät paleltuneet, vaikka välillä oli hurjia pakkasia eikä näillä ollut enää lumisuojaa. Krookus on kultasahramin lajiketta 'Cream Beauty', jota myytiin tarjouksessa eurolla per pussi – kannatti ostaa! Ilahduttavan monta kukkaa per sipuli, nämähän ovat kuin pieniä kukkakimppuja.

Sahramien seassa kukkii turkintalventähtiä. Niistä kaikki mukulat eivät selvästi ole lähteneet kasvuun, mutta ne, jotka ovat hengissä, leviävät viihtyessään.

Ensimmäiset kevätkurjenmiekat kukkivat! Tämä huikaisevan kaunis kukka on kuin lentoon pyrähtävä pikkuruinen sinilintu. Nämä pitävät vettä läpäisevästä maasta, siksi olen laittanut tähän kohtaan hiekkamaata vanhan talon perustuksista. Taustalla asustaa Endless Summer -hortensia.

Hurraa, tänä keväänä tämä ei ehtinyt kukkia poissa ollessani! Tämä ihanuus on kurjenmiekka 'Katharine Hodgkin'.

Edellisen postauksen sininen kukkameri on omalla pihallani vasta tekeytymässä. Idänsinililjaa kasvoi lapsuudenkotini pihalla kaikkialla. Kun kaivoin tillipionin kukkapenkistä jossa se ei viihtynyt ja siirsin tänne, tuli sen mukana idänsinililjan sipuli. Siinä sitä nyt on, siementäkää, siementäkää!

Ai niin, se taikapähkinä. Ei hengen pihaustakaan. Toivon, että puska olisi kuitenkin hengissä, mutta kukkanuput ovat ilmeisesti paleltuneet.

Idänsinililja – Scilla siberica
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Puistolumikello, kerrottu – Galanthis nivalis 'Flore Pleno'
Tillipioni – Paeonia tenuifolia
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Tähtilumikello – Galanthus elwesii

45 comments :

 1. Kuinka mukava saareenpaluuyllätys! Piha täynnä piippoja ja muutama söpöliini vielä kukassakin :)

  ReplyDelete
 2. Voi ihanuuksia ♥ mahtavia kuvia! Kevään ensimmäisissä kukissa on vaan jotain järjettömän kaunista kun loistavat vielä ruskehtavan näköistä maata vasten :) Kyllä Mustin kelpaa kesämökkinsä etupihalla oleskella!

  ReplyDelete
 3. Ella; Saareen tulossa oli myös mukavaa postiyllätystä ;-) Piha on todellakin täynnä piippoja ja kasvua ja lunta on korkeintaan enää yhden neliömetrin alalla! Voi onnea!

  Linda; Toivottavasti Musti on tyytyväinen valintoihini kun en ottanut sitä taimikaupoille :-D Keväät ekat kukat ovat ihmeellisiä. Ruskeaa taustaa vasten ne ovat tosi kauniitakin, kuivuneita lehtiä ympärillään.

  ReplyDelete
 4. Ihan yllättävää, että pihassasi kukkii noin paljon. Vastahan oli talvi ja lunta maassa. Tuntuu kuin kevät olisi tullut yllättäen viikossa Suomeen, sinä aikana kun olin Saksassa. Nuo kurjenmiekat ovat hienoja, ei silti, hienoja ovat muutkin kukkasi. Harmi jos taikapähkinän kukat ovat paleltuneet.

  ReplyDelete
 5. Tuli se nopeasti, olin poissa pari viikkoa ja sinä aikana jääkausi on muuttunut kevääksi! Onneksi on ollut viileää, niin nämä ensimmäiset ihanuudet eivät ehtineet sentään lakastua.

  ReplyDelete
 6. Voi ihana kevät, kukkia siellä, kukkia täällä ja säestyksenä kaunis linnunlaulu!

  ReplyDelete
 7. Oi söpöliinejä ja niinkuin todettiin, kontrasti muuten vielä ruskeaan taustaan tuo niiden kauneuden entistä upeammin esiin.
  Musti varmasti olisi itsekin päätynyt juuri noihin kasveihin !
  Mutta voi Taikapähkinää...
  Veikkaan että tänään päiväsi kuluu nenä maassa kiinni :)
  Hieno sää tulossa...eikös sinnekin ?
  T.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 8. Hurmaava kotiinpaluu! Mustilla on vallan ihana pikkupuutarha :)

  ReplyDelete
 9. Voi että, nämä kevään ensimmäiset ovat niin ihania. Niitä pitää kiertää monta kertaa katsomassa ja tutkimassa millä nurkalla minäkin päivänä alkaa kukkia. Tosin meidän pihalla se on vielä edessä, piippojen nousua ihastellaan vasta.

  ReplyDelete
 10. Ihania kevätkukkia, ja pikkukrookukset ovat tosi söpöjä. Tää on ihan kaikkein parasta aikaa!
  Minusta yksinäinen lumikello on G.elwesii,sillä on sen oloiset lehdet. G.woronowiilla on latuskaisemmat ja eriväriset lehdet, sellaiset heleän vihreät, eivät himmeät. Kukkien merkit voivat vaihdella tosi paljon, mutta nekin ovat kyllä tuolla enempi elwesiimäiset.

  ReplyDelete
 11. Tosi kauniita aikais-kukkijoita! Kurjenmiekat on kyllä niin komeita ja eksoottisia. Uskomattoman hienostuneet kuvioinnit tuossa vaalean version alalehdissä. Ja kiva, että paluusi kunniaksi oli noin monia kukkia auki! Peukuttelut taikapähkinälle, jospa siinä henki pihisisi : )

  ReplyDelete
 12. Ihana kotiinpaluu teillä kolmella, maltatteko edes nukkua? Sinulla niin paljon ihmeteltävää ja katseltavaa, pojilla haisteltavaa ja metästeltävää. (Minun on tällä viikolla joka aamu tehnyt mieli jäädä kotiin ja pihalle hommiin...)

  ReplyDelete
 13. Oh aren't they beautiful, such lovely colours.

  ReplyDelete
 14. Täydellinen ajoitus kotiinpaluulle!
  Mustin puutarha ♥
  Meidänkin kissoilla on oma kukkapenkki, johon istutin mirrinminttua, mutta ainakaan viime kesänä se ei kiinnostanut heitä yhtään. höh!
  Lähden tästä töihin palelemaan, toisaalta ihan kiva, kun ei ole lämmintä, näin vilpoisella kelillä kevät kestää kauemmin ;DD

  ReplyDelete
 15. Kiva kun kerkesit kotia näkemään ihanat kukkasi kukkimassa.
  Toivottavasti ei pensas ole paleltunut.
  Meidän poissa ollessa on monta erilaista tuijaa ja muuta pensasta palanut kun maa oli jäässä ja niin aurinko poltti, en arvannut kaikkia peittää.

  ReplyDelete
 16. En ole ennen käsittänyt, että lumikelloja on eri lajikkeita.

  Kiitos! Taas tuli opittua uutta.

  ReplyDelete
 17. Oi, Mustilla on oma puutarha...:)
  Samaa sanon, kuin Sussikin..., että lumikelloja on eri lajeja ja että ei siemennä.

  ReplyDelete
 18. Mummeli; Nauratti niin, kyllä linnut myös laulavat kauniisti, mutta äänekkäimmät ovat kyläniityllä oleilevat kurjet, hirmuinen trööttäily niistä lähtee niin että kissatkin säikähtää :-D

  Leena ja Pojat; Täällä on UPEA keli, huippuhieno! Paitsi että tuulee todella paljon, onneksi lyhyet pikkukukat eivät juuri huoju niin saa tarkkoja kuvia, kunhan ei itse huoju ;-)

  Tiina, Sirpa ja Kollo, Susanna; Kiitos, ihanaa on! Ihanaa päivää teillekin!

  Leena; Toivoinkin, että vilkaiset tänne juuri nyt :-) Kun viime keväänä laitoin kuvan lumikellosta jonka pussissa luki elwesii ja totesit sen olevan kenties worowii, mutta en saanut hyvää kuvaa avoimemmasta kukasta. Menenkin nyt kuvaamaan myös sen, sitten voi laittaa oikein lumikellovertailun. Mutta se taitaa tosiaan olla woronowii, sillä on paljon vaaleammat lehdetkin. Sen sijaan tämä viime syksynä istutettu, joka on tämän postauksen kuvassa, taitaa tosiaan olla elwesii, vaikka pussissa luki woronowii :-D Kiitos tunnistusarveluista!

  Inka; Kurjenmiekat ovat ihania. Taikapähkinä voi varmaan ihan hyvin olla hengissä. Paleltuvathan myös tähtimagnoliani kukkanuput joka kevät, vaan pensas on kyllä elossa.

  Myrsky; Nyt tekee tosiaan mieli olla vain ulkona, ulkona ja ulkona! Niin meidän ihmisten kuin kissojenkin.

  Paula; They are lovely! Especially the dwarf irises. And everything else too.

  Suvikummun Marja; On ihan totta, että jos nyt tulisi hirmuhelle, se lakastuttaisi nämä kukat nopeasti. Tällainen sää ilman yöpakkasia on täydellinen.

  Sylvi; Voi tuijia! Taikapähkinä ei varmasti kärsi kevätahavasta, tuskin kukkien puhkeaminen maasta vettä tarvitsee, kun kukat eivät haihduta. Toivotaan, että se on hengissä. Toivotaan myös, että tuijanne vihertyvät!

  Sussi; Tervetuloa lukijaksi! Tavallisimmasta puistolumikellosta on jalostettu useita lajikkeita ja sitten suvussa on monta luonnonlajiakin. Oikeastaan sellaiset kasvisuvut, joissa on vain yksi laji, ovat harvinaisia!

  ReplyDelete
 19. Irmastiina; Aika usein käy niin, että kasvin jalostettu lajike ei tee itävää siementä tai että sen siemenistä tuleekin taas alkumuoto eli luonnonlaji. Silloin kasvia saa lisättyä vain jakamalla, pistokkaista tai tässä tapauksessa sivusipuleista, joista tulee samanlaisia kuin emokasvikin on.

  ReplyDelete
 20. Upeakukkaisia nuo pikkuruiset kurjenmiekat! Peukut pystyyn, että piiiitkän talven jälkeen ilmat jatkuisivat lämpöisinä ja aurinkoisina, jotta saisimme nauttia täysin siemauksin keväisistä kasvun ihmeistä.

  ReplyDelete
 21. Ihania minikurjenmiekkoja! Hassuja kun kukka on heti siinä eikä vasta pitkän varren päässä.
  Lumikelloja olen kokeillut pihaan huonolla menstyksellä. Jospa taas yrittäisi, sillä olen menossa toukokuussa Viroon kukkamarkkinoille. Toivon että tulee edullisia sipuleita vastaan.

  ReplyDelete
 22. Eero; Toivotaan näin! Usko on vahva, kun pianhan ollaan jo toukokuussa, ei tässä mitään takatalvia enää voi tulla. Jos tuleekin lunta vielä, niin on kuitenkin niin lauhaa että se sulaa pian.

  Katja; Minustakin nuo pienet kurjenmiekat ovat hurjan söpöjä, eihän niillä ole edes lehtiäkään vielä kun jo kukkivat.
  Lumikelloja ei varmaan myydä keväisin sipuleina, mutta jos löydät ruukussa niin kokeile niiden istuttamista, usein ne lähtevät paremmin kasvuun kun eivät ole päässeet kuivahtamaan, se on nimittäin lumikellojen kohdalla se ongelma.

  ReplyDelete
 23. Mieletöntä miten paljon kaikkee!

  ReplyDelete
 24. Talventähdet ja kurjenmiekat ovat ihania! Pakko saada jostain talventähtien sipuleita syksyllä! En tiennytkään, että lumikelloja on noin monta lajiketta.

  ReplyDelete
 25. ♥ oi sulous näitä kukkiasi! Aivan hurmaavasti kuvattunakin!

  ReplyDelete
 26. 'Katharine Hodgkin' kurjenmiekka on huikean kaunis ♥.

  ReplyDelete
 27. Kiitos kaikille kommenteista!
  Tänään pihalla on avautunut uusia kevätkurjenmiekkoja ja paljon nuppuja bongattu, eli lisää kukkia tuloillaan :-)

  ReplyDelete
 28. Tuosta ei kotiinpaluu parane! Nimeltä mainitsematon vuodenaika on pelkkä muisto, kevät on ottanut puutarhan haltuun, jee! Minä tyydyn tiirailemaan piippoja omalla pihamaalla, mitään kukkivaa ei vielä näy. Mustilla on huikea pikku kevätpuutarha, onnenkisu!

  ReplyDelete
 29. Ihania, uskomatonta tosiaan miten nopeasti kaikki nousevat heti kun mahdollista. Kevätkurjenmiekat ovat ihania, mutta mulla ovat taantuneet ja hävinneet.

  ReplyDelete
 30. Maria; Juu ei parane kotiinpaluu eikä elämä muutenkaan, en osaa ajatella mikä voisi olla hienompaa. Istuskelin tänään pihatöiden lomassa siellä sun täällä pihalla ja kuuntelin lintujen liverryksiä ja katselin pieniä kukkasia. Välillä menin riippumattoon ja Musti hyppäsi vatsani päälle, köllöteltiin siinä!

  Pivi; Niin on, hämmästyneenä olen huomannut, että moni kukka kukkii kuitenkin tänä keväänä ihan samaan aikaan kuin viime keväänäkin. Voisit vielä kokeilla tuota 'Katharine Hodgkinia', se on aika helppo, minulla sekin on läpäisevässä paikassa, mutta ne ovat selvästi lisääntyneet.

  ReplyDelete
 31. Oi, nuo kurjenmiekat ovat aivan ihania. Kuin pieniä lentoon lähteviä lintuja, kuten kuvasit.
  Puutarhahulluus on kyllä monipuolinen tapa harjoittaa elämää; voi vaikka heittäytyä vähäksi aikaa muhamettilaiseksi. Ehkä ekumeenisuus puutarhassa voisi olla vielä rattoisampaa; kumartelisi ja pyllistelisi milloin mihinkin suuntaan sen mukaan, missä kulloinkin jotain kukkii.

  ReplyDelete
 32. Tuohan on ihan totta, pikkuisia kasveja, etenkin kevätkukkia tulee suorastaan palvottua. Ne kyllä ansaitsevat kaiken palvonnan noustessaan vielä jäisestä maasta kukkiakseen heti kun se on fyysisesti mahdollista.

  ReplyDelete
 33. Pääsen huomenna mökille. Saapa nähdä kukkiiko meillä jo nuo kevätkurjenpolvet. Hurjan kauniita ovat, kuin tropiikin lintuja!

  ReplyDelete
 34. Toivottavasti ovat kukassa juuri nyt kun näkisit ne! Heh, minullakin menee välillä kurjenpolvi ja -miekka sekaisin, hitsi kun ovat keksineet niin samantapaiset nimet. Ja joskus olen puhunut kuunliljasta kun olen tarkoittanut päivänliljaa.

  ReplyDelete
 35. Niin siis kevätkurjenMIEKAT :)Olisipa muuten hauska tietää kasvien nimien etymologiaa; kuka keksinyt nimen ja mistä ajatus on syntynyt.

  ReplyDelete
 36. En ole varmaan koskaan ennen nähnyt kevätkurjenmiekkoja tai kurjenmiekkoja, ovatpas ne upeita!

  ReplyDelete
 37. Sanuliini; Niinpä. Olen joskus miettinyt, että minulla olisi pari valittua sanaa jotkut suomenkieliset nimet keksineille!

  Akileija; Voi että, kyllä nämä ovat upeita. Olet varmaan nähnyt ainakin yleistä siperiankurjenmiekkaa? Kevätkurjenmiekka on kuin se minikoossa.

  ReplyDelete
 38. Kokous takana :-)

  Ihanan värinen tuo Mustin krookus. To-del-la kaunis. Kirjaan muistikirjaan heti!

  ReplyDelete
 39. Se on ihan sataprosenttisesti nimensä näköinen, juuri sellainen viilin samettipinta ♥

  ReplyDelete
 40. Ihania kevätkukkijoita :) Meillä pojat on tänään huudelleet että äiti äiti tule katsomaan, hassuista paikoista pullahtelee sipulikukkia eli ei todellakaan ainakaan minun istuttamia :D

  ReplyDelete
 41. Oi, ja voih.. sullahan on siellä jo oikein kevään ilotulitus :) Noista kyllä kannattaa nauttia täysin siemauksin talven harmauden jälkeen. Ihania keväthetkiä sinulle toivottelen!!

  ReplyDelete
 42. Mehilainen; Jaa vai on teillä joku muu käynyt istuttamassa... tai siirtämässä? ;-)

  Heidi-Maaria; Kiitos ja samaa sinne! Tämä on niiiin ihanaa aikaa. Ruskeakin on niin kaunis väri lumen jälkeen, mullan ihanista sävyistä nyt puhumattakaan!

  ReplyDelete
 43. Vähän myöhässä vielä vastaus, että lehdet on niin erilaiset noilla lumikelloilla, ja jos on nähnyt aiemmin, niin sitten myöhemmin heti erottaa woronoviin niistä lehdistä. G.elwesiitä voi olla myös vain pienillä yksillä täplillä tai kokonaan täplättämänä, mutta lehdet on yleensä aika samanlaiset. Mä olen ihan lumikellofani:)

  ReplyDelete
 44. Hienoa että olet fani, ihanat lumikellot todellakin ansaitsevat faninsa!
  Näitä ilmeisesti elwesiitä on noussut vain tuo yksi (tai ehkä vierestä nousee vielä toinen), samoin sitä ilmeisesti woronowiita on vain yksi! Sen muutaman kappaleen kanta on ilmeisesti taantunut. Mutta otin siitäkin kuvia, laitan lumikellopostauksen tässä joku päivä, käyn sitten vaikka vinkkaamassa blogissasi, jos kiinnostaa :-) Kiitos paljon tunnistusavusta!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!