Wednesday, 3 April 2013

Kasveja tulee esiin, vaan ei kukkia

Onneksi yöpakkaset vähän laantuvat ja onneksi päivisin paistaa aurinko. Kasveja alkaa tulla esiin lumen alta! Tämä on pihaesikko, siinä on ainavihannat melkein mehevät lehdet, kuten kuvasta näkyy.

Some plants are emerging from what I thought was permafrost...

Joitakin krookuksia, olikohan nämä syyssahrameita, jotka eivät ehtineet kukkia syksyllä... no lehdetkin ilahduttavat tähän aikaan vuodesta kovasti! Taustalla häämöttää lisää esikkoja. Ja eikö märiksi kiteiksi mennyt lumi näytäkin to-del-la lupaavalta?!

Loistokevätesikoillakin on vihreät lehdet, jopa tuolla jääkuoren alla näkyy vihreää. Aika sissejä. Voi olla, että vihreys muuttuu ruskeaksi käpristykseksi, jos tulee kovia yöpakkasia, mutta uusia lehtiä tulee sitten aikanaan.

Muotopuutarhan taloa lähemmässä kukkapenkissä näyttää jo aika vihreältä! Tässä vihreä on pääasiassa rohtosormustinkukkaa, oikealla on puksipuurivi. Nyt lumi sulaa vauhdikkaasti, pari päivää sitten vain puolet puksirivistä näkyi kokonaan.

Muotopuutarhan kauempana talosta oleva kukkapenkki on vielä lumen peitossa. Tämä taitaa silti olla pihani vähälumisinta seutua tällä hetkellä. Tuolla penkin takanahan on ihan paljasta maata ♥

Aamuisin on kaunis kuura (vaikka voisin kyllä elää ilmankin).

In the mornings, you can see that the night has been cold.


Taikapähkinän nuput ovat nanometrilleen samassa jamassa kuin viikko sitten. En oikein tiedä mitä ajatella. Avautumaan lähteneet pari nuppua ovat hyvinkin voineet paleltua. On myös varmaan mahdollista, että kaikki kukkanuput paleltuvat tällaisena keväänä, mutta pensas on silti hengissä.
Odotellaan... edelleen.
Esiin tulevista lehdistä ja versoista pitää osata nauttia, vaikka sielu jo niin kovasti janoaa kukkia.

Päivän kissakuva: kököttäjät. Valppaana oleminen kannattaa, sillä myyriin pääsee taas käsiksi – viime päivinä olen todistanut ainakin kahden oikein suuren vesimyyrän menehtymisen. Hyvä pojat!
Tarkkaavaista viikonjatkoa kaikille muillekin!

Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Pihaesikko – Primula × pubescens
Puksipuu – Buxus
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Syyssahrami – Crocus speciosus
Taikapähkinä – Hamamelis

33 comments :

 1. Kyttääjät.fi: missä, missä se kevät on?? Ihana kuva pojista!

  Hamamelis ON hengissä. Se vaan nukkuu. Onhan se hengissä, kun niin moni sen kaverikin jo vihertää.

  Ja tuo sun siniturkoosi metallipöytä on kyllä niin kreikkalaisenkesäinen, että siinä ei ole kenelläkään vastaansanomista.

  Tulee se. Kohta.

  ReplyDelete
 2. Hei, hyvin on teillä lumi sulannut viime kuvista. Kyllä takapähinäpensaassa näkyi erittäin vaaleanpunaista. Nuppu avautuu jo ensi viikon aikana!!
  Saila, mukavia aurinkoisia päiviä!

  ReplyDelete
 3. Kyllä se kevät sieltä tulee, kunhan kerkiää ...

  Saila, kiitos kirjasta! Sinun (edellistä) kirjaasi löytyi vielä yksi paikallisesta kirjakaupasta ja sain sen mieheltäni lahjaksi :) Pikaisesti olen kirjan selaillut ja vasta hiukan alusta tarkemmin lukenut, mutta vaikuttaa olevan just 'mun juttu'...

  ReplyDelete
 4. Intopii; Kiitos tsempistä! Kyllä mäkin uskon, että hengissä on, mutta kun kukinta on viime vuodesta yli kuukauden jäljessä! No toisaalta tänään ulkona keinutuolissa istuksiessani mietin, että nyt lumitilanne ja näkyvä maatilanne alkaa olla samassa jamassa kuin viime vuonna oli kuukautta aiemmin...
  Pöytä on ihan Mamma Mia! :-D Eikö? Pierceä vaan odotellaan... ei oo tullut vaikka hoilottelen Abbaa harva se päivä.

  Maiju; Kiitos! Toivottavasti! Saa avautua jo aiemmin ;-)

  Marietta; Voi kiitos, toivon että saat kirjasta iloa ja hyötyä!

  ReplyDelete
 5. Mekin kesäasutaan saaressa ja meillä ei ruohonkorsikaan kurkistanut mistään, pääsiäisenä lunta oli polveen!

  A

  ReplyDelete
 6. Tehän olette siellä saaristossa paljon edellä meitä. Meillä on vielä lunta vaikka kuinka eikä kasveista tietoakaan.

  ReplyDelete
 7. Voi vitsi, siellä on näkyvissä jo vaikka mitä! Mun kasvit on kaikki ihan väärissä paikoissa, vaikka lumi on muualta sulanutkin tosi paljon, kukkien kohdalla on vielä kunnon nietokset :(
  Meillä ei ole vielä vesimyyriä tuotu näytille, mutta pari yötä sitten Onni toi taas komean hiiren sisälle. Onneksi jätti pökertyneen hiiren eteiseen ja tuli makkariin sanomaan, että voisi tulla katsomaan!

  ReplyDelete
 8. Pojat, onks niitä myyriä pakko listiä? Eilen rantarunoilun jälkeen nähtiin mutsin kanssa pulujen soidinmenoja ja mustasukkaisuutta. Kaksi pulujätkää taistelivat kuin metsot, sitten lennähtivät kerrostalon ikkunalaudalle ja salamana valkoinen kissa hyppäsi lasia vasten tassut viuhuen! Vähänkö naurettiin tälle näytelmälle!

  ReplyDelete
 9. Oi että, mitä ihania jälleennäkemisiä! Lumi tosiaan on sulanut huomattavaa vauhtia parin viime päivän aikana. Jatkaisi vaan samaan malliin nyt, kun on kerran päässyt vauhtiin.

  Poikkean tänään yhdellä puutarhalla, melkein ottaa sydämestä kun mietin niitä kaikkia kukkia ja sitä vihreän määrää, joka kasvihuoneilla odottaa. Pitäiskö kotimatkalla käydä vähän auttamassa kevättä ja syödä lunta kukkapenkeistä... Ai niin, mut äiti on kyllä opettanut, ettei lunta saa syödä...

  ReplyDelete
 10. Voi, mitä ihanuuksia näkyy!
  Mummoni aina peitteli sipulikukkien esilletulevia kärkiä keväällä,-kertoi sipulien paleltuvan jos vielä yöpakkasia.
  Olen miettinyt onkohan näin? Jatkanut olen samaa perinnettä.
  Turhaa työtä?

  ReplyDelete
 11. Kohta vihreä voittaa valkoisen pihassasi!
  Taikapähkinän silmujen avautumista odotan innolla.

  ReplyDelete
 12. Ihanan keväistä. JOkaisesta auringonsulattamasta pilkusta tulee jotain kivaa näkyviin. Ensin luulin tuota esikkoa jouluruusun nupuksi, kun äkkiä katsoin ;)

  ReplyDelete
 13. Ilahduttavia kuvia! Lumi näyttää pieniltä jäisiltä palloilta, sohjojäätelöltä? Pojat hauskasti hieman selät vastakkain, molemmilla oma reviiri tutkittavana :)

  ReplyDelete
 14. Johan ne kukat haluavatkin tulla esille.
  Sinun pojat on niin tarkkaavaisia. Hyvä kyllä tarviikin.
  On niin kiva seurata tätä kevään tuloa eri paikoissa.
  En ole vaan kerennyt kommentoimaan kun nuo pikkupoikamme ovat illeet meidän ilonamme.
  Mukavaa huhtikuuta sinulle.

  ReplyDelete
 15. Kököttäminen kannattaa! Siis teillä metästellään jo ihan täysipäiväisesti ja kevät etenee kovaa vauhtia. Olette onnekkaita, koko trio!

  ReplyDelete
 16. Ihanaa voimakasta vihreää, uhmaa lunta ihan tosissaan ja hyvä niin. Kököttelijöillä on todella onnenpäivät : ) ja myyriäkin vielä!

  Eilen epätoivoissani huiskin kaksin käsin lunta niistä kohdista joihin istutin syksyllä sipuleita. Lunta oli paljon, mutta se oli ihanan höttöistä. Jos joku olisi nähnyt puuhani, niin olisi taatusti leimannut hulluksi.

  Kanukoiden vanhat varret lähti myös, kiitos paljon ohjeista : )

  ReplyDelete
 17. Koti1898; Lumi on sulanut viime päivinä ihan kohisten, kyllä se tästä!

  Vilma; Juu, tänne ei tullut lunta tänä vuonna niin paljon kuin manner-Etelä-Suomeen.

  Suvikummun Marja; Voi ei. Pitäisikö kukkapenkit sitten siirtää kokonaan ;-) Onniin voi luottaa :-)

  Sulo; Poikien mielestä myyrät täytyy listiä ja olen samoilla linjoilla. Ne syövät mun kasvit! Vesimyyrä etenkin on niin suuri, että se pistelee isonkin puun juuret palasiksi. Pienemmät myyrät syövät kaarnaa ja kukkasipuleita. Eivät pojat kumminkaan onnistu koko kantaa hävittämään, myyrät ovat uusiutuva luonnonvara ;-)

  Tiina; Kyllä nyt saa lunta syödä, kun kevät on jo pitkällä ja lunta on edelleen :-D

  Taina T; En ole peitellyt, jos verson kärki paleltuukin, niin ne ovat vain lehdenkärkiä, kukka nousee myöhemmin. Olen noudattanut filosofiaa Tove Janssonin Taikatalvesta:
  Niiskuneiti oli löytänyt ensimmäisen rohkean krookuksen nenännipukan. Se oli pistänyt esille lämpöisestä maasta eteläisen ikkunan alla eikä ollut vielä edes vihreä.
  - Pannaan lasi sen päälle, Niiskuneiti sanoi. Siten se selviää kylmästä yöstä.
  - Älä pane, sanoi Muumipeikko. Anna sen selvitä miten parhaiten taitaa. Minä luulen, että se selviää paremmin, jos sillä on vähän vaikeuksia.

  Irene; Katsotaan avautuuko niitä tänä vuonna lainkaan!

  Tylsä Mörökölli; Pihaesikon lehdet ovat hauskasti pallona, ihan kuin nuppu :-)

  Helena; Sohjojäätelö rules!

  Sylvi; Puutarhuri on iloinen, kun myyräkantaa pidetään kurissa. Teillä on ollut mukava pääsiäinen!

  Myrsky; Juu, myyräparkojen lumilinnoitus hupenee. Sen huomaa kissoista: ne kyttäävät esiin tulleita ojanpieliä todella tarkkoina!

  Inka; Kiva! Pojat viettävätkin nyt aika paljon aikaa ulkona, kun siellä on tärkeää tekemistä.

  ReplyDelete
 18. Ihanat ekat kukat! Minäkin bongasin tänään ekat kukat pihaltani, aivan mahtavaa!
  Sieltä se kevät tulee! :)

  ReplyDelete
 19. Kyllä se lumi sulaa, alkaa jo näyttää lupaavalta puutarhassasi.
  Eli pihaesikolla on sellaiset nahkeat, paksut ja niinkuin sanoit mehevät lehdet ?
  Meillä on sitten sitä esikkoa paljon pienessä kivikkopuutarhassa, mutta en ole päässyt selville että mikä esikko se oikein on. Kukka on selvästi esikkomainen, mutta lehdet niin mehimäiset ja maanpinnalla suikertelee paksua juurakkoa , mukulamaista juurakkoa, että on hämännyt mua kovasti.Olen ihmetellyt että onko edes esikko. Ja kukkii kauan.

  Mutta mikä on Taikapähkinäsi vointi.
  Kumpa nyt se vaan selviäisi hengissä !

  Voi noita puutarhakäkkijöitä :)
  Ovat niin täpinöissään ja valppaana, että missä herra vesimyyrä olisikaan saalistettavissa.
  Muruille halit ja muistakaa ottaa päikkärit !

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 20. Kököttäjillä näyttää nousevan maasta jo kaikenmoista pureskeltavaa. Täällä vaan toiset kissat imeskelee lunta ja kaikkee ruskeeksi kuivanutta, pöh.

  ReplyDelete
 21. Kaisa; Kävinkin katsomassa ilahduttavat uutisesi! Vau :-)

  Leena ja Pojat; Juu, pihaesikolta kuulostaa, en muista onko nyt muilla esikoilla juuri tuollaiset lehdet. Nyt en ole varma tuosta juurakosta, kun omani ovat vielä niin pieniä, mutta voi hyvin olla että vanhemmiten se suikertelee pinnassa ja on mukulamainen.

  Myrtti; Nyt pikaisesti Myrtille herkullista pureskeltavaa! Siperianesikkoa, siperianhernepensasta, siperianampiaisyrttiä, siperianakileijaa ja siperiankelloa nyt ainakin!

  ReplyDelete
 22. Pihaesikosta vielä;ikää sillä on varmasti vuosia, pitäisikö juurakkoa peittää,on ihan maan pinnalla. Viime kesänä löysin samaisesta penkistä puutarhajuorun kyltin, vaan juorua en.
  Äsken poistin pehmeää lunta kukkapenkin päältä ,vaan niin kova jäinen pinta onkin heti sitten, että olkoon.
  Onneksi nyt yöpakkasten pitäisi hellittää ja toivotaan, että viikonlopun sade olisi vettä.
  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 23. Ehkä sitä voisi kaivaa syvempään, toisaalta jotkut kasvit tykkäävät kasvaa aivan pinnassa, esim. pikku- ja tarhakurjenmiekat.

  ReplyDelete
 24. Tänään ensimmäinen lumikellohavainto..

  ReplyDelete
 25. Jee! Mahtavan mahtavaa! Omani ovatkin vielä lumen alla ja ne mitä syksyllä istutin eivät nouse, vaikka siinä on paljasta maata. Hienoa!

  ReplyDelete
 26. Siellähän on jo paljon maata näkyvissä ja sitä kaivattua vihreää :)

  ReplyDelete
 27. Lumi muodostaa muotopuutarhaan tällä hetkellä ihan omia muotoja.
  Aivan ihana parivaljakko tutkailemassa maisemia - tai ehkä haistelemassa uusia myyräesiintymiä!

  ReplyDelete
 28. Pojat ovat olleet viime päivät hyvin tarkkana, kun lunta on sulanut todella ripeästi paljastaen koko ajan uusia myyräesiintymiä.

  ReplyDelete
 29. Ihanat kököttäjät. Ja vieläkin ehkä yhtä ihanaa on tuo katoava lumi ja nuo pilkistävät vihrukat, ooh <3

  ReplyDelete
 30. Vihrukat ♥ ja katoava lumi. Vaikka öisin on vielä harmillisen kylmää ja koko aamupäivä kuluu siihen, että päästään plussan puolelle, on olo silti toiveikas.

  ReplyDelete
 31. Loppujen lopuksi kevät on aina ihme.

  ReplyDelete
 32. Niin se on! Miten kaikki voi yhtäkkiä herätä henkiin, kun on ollut niin jäistä, pimeää ja elotonta niin pitkään?

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!