Friday, 15 February 2013

Kirjasprintti hitailun keskellä

Kirjat ja muut tilaukset lähtivät tänään matkaan, tosin aivan mutkatonta se ei ollut. Kun laiva alkoi lähestyä Nauvoa, aloin soitella postiin ja rahtifirmalle. Selvisi, että kuljetusmies oli juuri menossa hakemaan kirjapaketteja Kiitolinjan terminaalista Turussa. Olipa hyvä, että tuli soitettua – hän olisi kuin olisikin vienyt ne Norrskataan, mistä edellisessä postauksessa kerroin. Kun ei laiva liiku sitä kautta tänne vielä ehkä kuukauteen, sepä olisi ollut varsinainen hidas kuljetus.

Kirjapaketit saapuivat Nauvoon lopulta puoli tuntia ennen kuin laiva lähti takaisin kotisaarelleni. Lähetettäviä kirjoja oli 17. Pikaisella jakolaskulla selvisi, että paketointiaikaa oli minuutti per paketti, kun otti huomioon lähetysten maksamisen ja pienen kävelymatkan laivarantaan. Onneksi olin kirjoittanut osoitetarrat ja pakettilaput valmiiksi, olin jopa levittänyt teipin, kynät, kirjojen postituskuoret, veitsen ja muut tarvikkeet postin pöydälle valmiiksi ikään kuin työpisteeksi, postin kilttien rouvien suostumuksella.
Ja onneksi Nauvon postissa ei melkein ikinä ole jonoa.

Hölmöähän tässä on se, että ensin pyörittelin peukaloitani (siis torkuin) kaksi tuntia laivassa matkalla Nauvoon ja sitten odottelin kirjarahtia kaksi ja puoli tuntia Nauvossa (siis postitin muut paketit ja kävin kaupassa sekä huoltoasemalla syömässä) ennen tätä postissakäynnin vastinetta sadan metrin pikajuoksulle.

Kun olin postissa kassalla, kello oli minuuttia vaille laivan lähtöajan. Yritin soittaa laivaan, mutta he eivät lähtötouhujen keskellä vastanneet.
Kipitin kohti laivarantaa vetäen loppuja kirjapaketteja pulkassa hiekoitetulla tiellä – aika hyvää kuntoliikuntaa, voin suositella! Laiva oli jo ehtinyt irtautua laiturista, kun kansimies huomasi, että Saila puuttuu ja juoksi ylös kertomaan kipparille – joka samalla hetkellä vastasi puheluuni ja lupasi palata laituriin.

Sitten olikin taas kaksi tuntia aikaa pyöritellä peukaloita, tai sukkapuikkoja.

Jännityshetki saaristossa.

Tänään en ottanut kameraa mukaan. Ylimmat kuvat ovat yhteysalusreitin varrelta lähes tasan vuosi sitten – nyt jää on ohutta, vetistä ja paikoin on avovettä! Eivät ole vuodet veljiä. Tämä kuva on Nauvon satamasta viime maaliskuun 23. päivä. Mutta nythän ei ole ollenkaan niin kylmä talvi kuin viime vuonna, joten samaan aikaan tänä keväänä tuossa laiturilla voi jo todennäköisesti lojua rantatuoleissa siemaillen gintoniceja.

Satama on tupaten täynnä veneitä kaksi kuukautta vuodesta.

Hotelli Strandbo Nauvon satamassa.

Taustalla näkyvästä talosta satamalahden reunalla kävi äitini ostamassa ensimmäisen purjeveneensä 50-luvulla, puisen kansanveneen, jossa minäkin vietin elämäni ensimmäiset kesät.

Nauvon naakat.
Rauhallista viikonloppua!

33 comments :

 1. On toi jotenkin aika entisaikaista menoa teillä siellä.
  Mahtavaa arkipäivän tilanteen kuvausta:)
  Tunnelmaani värittää tietenkin Jää-kirja joka on yöpöydällä vaiheessaan.
  Hyvin olit organisoinut työsi. Hyvä Saila.

  ReplyDelete
 2. Voi hitsi miten jännittävä tarina, eipä uskoisi että puutarhakirjan kirjailijan elämä on yhtä dekkaria :)

  ReplyDelete
 3. Voi kiitos Rva Pioni! Tässä on jo aikojen myötä oppinut yhtä ja toista, kuten: huolellinen valmistautuminen ei ole haitaksi. Eipä silti, että aina tajuaisin valmistautua.
  Mietin, että ehkä tällainen tavallinen arkitarina ei olekaan niin tavallinen monelle muulle, mukavaa että pidit.
  On tämä mahtavaakin, ja joskus myös hiuksiaharmaannuttavaa laivan aikataulujen takia. Kaikki vakituiset asukkaat tunnetaan ja toisista yritetään pitää huolta. Kaikki tarvitsevat kumminkin apua vuorollaan.

  ReplyDelete
 4. Saila, erittäin ripeätä toimintaa. Hyvä että on pitkät huiliajat sukkapuikkojen heilumiselle.
  Nyt minäkin nousen sängystä ylös klo on 05.30 ja herätän tuon ukkelin ja menoksi. Mukavaa lauantaita!

  ReplyDelete
 5. Olipa täpärällä ehtimisesi takaisin kotilaivaan! Onneksi huomasivat sinun puuttuvan ja palasivat takaisin satamaan. Todella ystävällistä palvelua ja menoa!

  ReplyDelete
 6. Miten mahdoton postireissu..! :D

  Pääasia että sait paketit matkaan, miten kauheaa olisikaan ollut jos ne olisivat jääneet noin suuren vaivannäön jälkeen lähettämättä! :)

  ReplyDelete
 7. Olitkin eilen mielessäni, että mitenkähän hurja postimatka sulla on. Mielikuvitukseni ei kyllä yltänyt noin pitkälle! Nyt odottelen ensi viikkoa todella jännityksellä :)

  ReplyDelete
 8. Helpotuksen huokaus sinulta varmaankin pääsi! Onneksi kaikki meni lopulta nappiin.
  Asiasta toiseen: Mitä söit huoltoasemalla?

  ReplyDelete
 9. Huhhuh! Ehditpäs! Kyllä se joskus teettä työtä ja mantereella asuvilla ei ole aavistustakaan, mitä oikeasti on asua saaressa. Mutta sehän on ainoastaan asennekysymys. Hyvää viikonloppua sinulle!

  Minunkin pitää ehdottamasti hankkia uusin kirjasi! Onnea sen julkaisemisesta!

  ReplyDelete
 10. Huhhuh, hengästyin jo pelkästä lukemisesta! Sulla riitti käänteitä kirjojen kanssa :D Mutta täytyy sanoa, ettei välttämättä ihan joka nettikaupan täti spurttailisi pulkka perässä pitkin hiekoitettua tietä ja paketoisi postipaketin minuutissa saadakseen tavarat asiakkaille silloin kun on sovittu. Ojennan sinulle asiakaspalvelun kultaisen mitalin! Olkaa hyvä.

  ReplyDelete
 11. Jännitystä elämään:) Ajattelin itse tilata kirjasi loppukuusta kun rikastun taas kodinhoitotuen verran:D Varmasti ihanaa päästä itsekin lukemaan omaa kirjaa ihan painettuna kirjana, onnea vielä saavutuksestasi!

  ReplyDelete
 12. Maiju; Kiitos ja mukavaa reissua teille!

  Mamma N; Onneksi laivan pojat pitävät huolta!

  Elina; Halusin niin kovasti saada paketit lähtemään, onneksi onnistui.

  Maria; Tulossa on!

  Myrsky; Mikä kysymys :-D Huotoasema on todella suosittu lounaspaikka. Eilen pähkäilin pyttipannun ja broilerikiusauksen välillä ja valitsin lopulta jälkimmäisen. Useimmiten syön siellä maailman parhaan sämpylän, jolla pysyy nälkä poissa puoli päivää: itse leivotun (!) sämpylän välissä on juustoa, kinkkua, paistettu muna ja kasviksia. Sämpylä ei ole höttöä, vaan täyttä tavaraa, kuten kotonaleivotut leivät ovat.

  Désirée: Kiitos!

  Tiina; Heh, kiitos :-D Kunto pysyy kun ottaa fyysisiä haasteita ;-) Olen kylläkin aina nauttinut itseni fyysisestä haastamisesta, se lienee joku myötäsyntyinen ominaisuus.

  Minna; Kiitos! Ei sitä kyllä tule enää itse luettua, olen leiponut tekstit ja syynännyt sivut niin moneen kertaan :-D

  ReplyDelete
 13. Hyvä kunto sulla on pingot jopa laivaa kiinni.. tuostahan kirjoittaisi vaikka Saaristolaiselämää sadun..
  Loppu hyvin kaikki hyvin:)

  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 14. Jännä tarina ja onnellinen loppu. Kyllä siellä saaristossa asuminen vaatii jokaiselta joustamista ja toisen huomioonottamista.

  ReplyDelete
 15. Heidi-Maaria; Kiitos! Silloin tällöin joutuu ottamaan tuollaisen pikaspurtin, joka on täysin suhteeton ympäristöön nähden - kun täällä aika jotenkin pysähtyy ja matkantekokin on hidasta.

  between; Onneksi pääsin kotiin :-) Toisten huomioonottaminen on arvokas asia.

  ReplyDelete
 16. Jestas, ihan hiki tuli tekstiä lukiessani !

  Rauhallista viikonloppua siellä omassa ihanassa Saaripalstassa.

  Ihan malttamattomana odottelen postia !

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 17. Juu, ei ole elämä saaristossa yksinomaa monissa lifestyle- ja sisustuslehdissä kuvattua onnelaa.. vaan moni arjen asia on moninverroin vaikeampi ja työläämpi hoitaa.

  ReplyDelete
 18. Leena ja Pojat; Kiitos! Mukavan rauhallista on. Sain saunaankin syttymään tulen, niin kohta pääsee pesulle.

  RosaG; Heh, itse en jaksa ollenkaan sellaisia saaristohymistely-blogeja tai lehtijuttuja, joissa kuikka vinkaisee ja illan viimeiset säteet osuvat Iittalan uusimpaan kuppiin ja kaikki on niin hienoa ja ihanaa.
  Oikeasti elämä on joskus helvetin hankalaa, niin kuin se osaa olla tietenkin muuallakin. Täällä tuo hidas liikkuminen aiheuttaa todellisia vaivoja. Mutta silloin, kun ei tarvitse itse päästä mihinkään eikä järjestellä jonkun muun ihmisen tai tavaran matkaa, asiat ovat hyvin. Silloin ei eristyksissä olo haittaa, päin vastoin, nautin yksinäisyydestä suunnattomasti - ja siitä, että hulina on muualla.

  ReplyDelete
 19. Varsinainen jännitysmatka :)

  Onneksi loppujenlopuksi homma hoitui kunnialla.

  ReplyDelete
 20. Nyt onkin mukavaa käydä postilaatikolla töiden jälkeen;)

  ReplyDelete
 21. On kiva kuulla, että jossain maailman kolkassa vielä toimii järkevä jousto, eihän ketään voi jättää laivasta. Melkoinen urheilusaavutus kaikkinensa!

  ReplyDelete
 22. En voi nyt välttyä kommentoimasta näin, mutta neuvottelen itse kaikkinaiset palvelutoimittajien sopimukset niin, että esim. kuvaamasi kaltaiset lähetykset lähtevät suoraan painosta loppuasiakkaille. Vaikka tämä veisikin omasta ns. katteestani jotakin pois, niin kokonaislogistisesti se on vihreämpää ja aikatehokkaampaa sekä minulle että lähettämiseen rutinoituneelle painotalolle.

  ReplyDelete
 23. Katja Lammi; Juu, onneksi.

  Pioni; Kiva!

  Cheri; Onneksi jousto toimii. Lossien kipparit eivät ole näin joustavia, mutta lossista jääminen harvemmin aiheuttaakaan tarvetta etsiä uutta yösijaa.

  Anonyymi; Kiitos kommentista. Täytyykin olla suoraan yhteydessä painotaloon, jos he suostuisivat lähettämään yksittäisiä kirjoja. Tähän asti kustantaja on toiminut välikätenä. Toisaalta, useimmiten minulta tilataan muutakin ja silloin on mukavinta saada koko tilaus samaan pakettiin, ettei asiakkaan tarvitse odotella ja hakea useita eri aikaan tulevia paketteja. Eikä painotalo oikein pystyisi kirjoittamaan kirjoihini omistuskirjoituksia, pieni takaisku ;-)

  ReplyDelete
 24. Lauantai terveiset Sadulta täältä Vantaalta ja kiitos huimasta kertomuksestasi huh, huh, tarina jää elämään, sillä joka kerta kun otan kirjasi käteen, muistan kyllä tarinan. Noista Nauvon kuvista tulee mieleen, että joitain vuosia sitten oli meillä tapana käydä päivä ajelulla Nauvossa ja käydä siellä syömässä, täytyisi ihan ottaa tapa uudelleen käyttöön :) Isäntä ja vanha koiruuskin lähettävät terveiset sinulle ja kissapojille :)

  ReplyDelete
 25. Kiitos Satu! Sinunkin pakettisi on matkalla sinnepäin :-) Nauvossa on kivoja ruokapaikkoja, tuossa Strandbossa on ollut erinomainen aamiasbuffet, brunssi ja lounas ja vieressä on ravintola l'Escale, sitten on sushikioski vierassataman majoissa, tosin se ei ole ikinä ollut silloin auki kun olen yrittänyt sinne mennä! Ja vähemmän hienona mutta hyvänä ruokapaikkana on se huoltoasema ;-)

  ReplyDelete
 26. No ei ole ihan helppoa saariston postittelut;) Mukavaa lauantaita!

  ReplyDelete
 27. Jos kysymystäni kummastelit, niin ruoan ympärillähän se elämä pitkälti pyörii! Itseleivottu sämpylä kuulostaa todella maittavalta:)

  ReplyDelete
 28. Hyvä Mieli; Kiitos! Joskus käy näinkin!

  Myrsky; Niinhän se on :-D Jos ei syö, ei jaksa vetää pulkkaa. Nauvon Seon sämpylät on sämpylöiden aatelia.

  ReplyDelete
 29. Olipahan seikkailu. Ei tosiaan pelkkää saaristolaisromantiikkaa ole elo saaressa. Jos ajattelen kommelluksiasi puhtaasti itsekkäältä kannalta, minulle kirja tuntuu jo nyt läheiseltä, vaikka en ole sitä vielä saanut edes käsiini. Sen minulle saapumisen eteen on vuodatettu ainakin hikeä, ehkä jopa kyyneleitä, mutta toivottavasti ei sentään verta. Nöyrästi kiitän. Pia

  ReplyDelete
 30. Pia, voi että :-D Ei sentään kyyneleitä eikä verta! Hienoa jos tästä tarinasta tuli kirjalle lisää tunnearvoa. Onhan sekin ehkä erikoista, että niitä viedään postiin pulkalla (kesäisin maitokärryillä). Kun en viitsi yhteensä alle kilometrin ajomatkan vuoksi lähteä autolla, eikä sillä aina yhteysalukseen mahtuisikaan.

  ReplyDelete
 31. Tottahan moinen James Bond tarina lisää kirjojen arvoa :) Broilerikiusauksella ilmeisesti jaksaa pinkoa, varsinaista rakettipolttoainetta!

  ReplyDelete
 32. Siitäkö se tarmo johtuikin :-D
  James Bond olisi loikannut pulkka perässä lentäen jo laiturista irronneeseen laivaan!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!