Wednesday, 13 June 2012

Uusi kukkapenkki – Ransu esittelee

Tänään oli Ransulle jo vähän liian kuuma päivä. Ransun mielestä lämpötila saisi pysytellä 5 ja 20 asteen välissä, sää mielellään pilvinen tai jopa tihkuinen, sillä silloin vesimyyrät ovat mehukkaimmillaan.
Verannan betonirappusilla, talon pohjoispuolella on yleensä sopivan viileää edelleen untuvakerrastossa kulkevalle Ransuli Karvapehvalle. Ransun kesäkaulurikin on varsin tuuhea.

Varjoisten paikkojen kukkapenkkikierrokselle Ransu suostui lähtemään. Tässä ollaan vanhan hirsi- eli remonttitalon länsipäädyssä, josta kitkin nokkoset ja muun kasvuston pari vuotta sitten ja viime kesänä tein siihen matalien kasvien kukkapenkin.

Paikka on aika varjoisa, mutta ei juurikaan kostea. Maa on hyvin hiekkapitoista ja kukkapenkkiä varjostaa aamulla talo, keskipäivällä suuri vanha syreeni ja iltapäivällä vaahtera- ja saarnirivi. Koska tässä ei vesi seiso talvellakaan, voi tähän laittaa sellaisia kasveja, jotka eivät siedä talvimärkyyttä.
Yksi kriteeri on myös, että kasvien tulee pysyä matalina, jotta ne eivät kerää kosteutta talon seinään. Tällä hetkellä penkissä kukkivat vuorikaunokki ja nuokkutähdikit.

Lähikuvassa nuokkutähdikki. Märästä viime talvesta ovat hyvin selvinneet yleensä talvimärkyyttä kaihtavat hurmesilkkiheinä, hopeapiiska ja harmaapipo. Tätä penkkiä pitää kuivana myös leveä räystäs suoraan kukkapenkin yllä.

Ransu: Niin ajattelitko ottaa musta kuvia vai et? Vai noista rehuista? Täällä mä nyt oon!

There is a shady but dry border at the west end of my house. It is a perfect place to grow plants that need good winter drainage. The soil is mostly sand, due to house foundation and the area does not get much rainfall due to wide eaves.

Harmaapipo – Penstemon hirsutus
Hopeapiiska, pienikasvuinen lajike – Perovskia 'Little Spire'
Hurmesilkkiheinä – Imperata cylindrica 'Rubra'
Nuokkutähdikki – Ornithogalum nutans
Vuorikaunokki – Centaurea montana

24 comments :

 1. Siis... Jos ostos-tv:llä on koskaan pulaa asiakkaista, niin Ransu vaan tuote-esittelijäksi! Kaikki ryntäisivät heti ostoksille :D

  ReplyDelete
 2. Ransu olisi sellainen lahjomaton (paitsi porsaankyljyksillä) ja suorasanainen (paitsi silloin kun pitää pussailla tai putsata varpaanvälejä) esittelijä!

  ReplyDelete
 3. Kiitos kun sain tuolle omalle kukallekin nyt nimen, se on tuo nuokkutähdikki, eikö? http://mummonkammarissa.blogspot.fi/2012/06/kukkii-miea-pihalta.html

  ReplyDelete
 4. Kyllä Ransulla on kaunis ja tuuhea turkki. Tarkenee viileässäkin paikassa.
  Mukavan näköisenä kukkien takaa katselee. Taitaa olla oikein linssilude.

  ReplyDelete
 5. Sinun puutarhastasi löytyy vaikka mitä ihmeellisyyksiä! Nytkin tuli taas jotain uutta: Nuokkutähdikki. Se on aika kaunis. Ja tämä harmaapipokin, sekin on ihan uutta minulle.
  Kaunein näistä esitellyistä kyllä taitaa olla tuo harmaansävyissä komeileva sydäntenmurskaaja.

  ReplyDelete
 6. Amalia; Näyttää ihan nuokkutähdikiltä sinullakin.

  Sylvi; On Ransu linssilude ja yleensäkin seurailee tiiviisti mitä teen. Suomen kesään (siis viileään) Ransu on todellakin hyvin varustautunut!

  Myrsky; Kaikenlaista löytyy, pitäähän sitä jotain laittaa niden vadelmien ja nokkosten tilalle aina kun ne on raivattu ;-) On kyllä ihan mysteeri, kuka on keksinyt antaa kasville nimeksi pipo! Harmaapipo ei siis ole villamyssy. Harmaa sydäntenmurskaaja on ihanin tietysti.

  ReplyDelete
 7. Ransulla on samanlainen harja kuin urosleijonalla. Ehkä hänkin kohta vaihtaa kevyempään kesäasuun. Tuo edellisen postauksen valkoinen akileija on sykähdyttävän kaunis. Pysyvätkö ne valkoisena vai risteytyykö eriväriset akileijat itsestään?

  ReplyDelete
 8. Cheri; Niin onkin :-) Se jatkuu runsaina rintakarvoina, jotka oikein tursuavat. Olenkin miettinyt, että jos Tom Jones näkisi nämä niin ei enää kehtaisi esitellä omaa surkeaa rintakarvayritelmäänsä.
  Kokemukseni on, että ainakin lehtoakileijat risteytyvät nopeasti keskenään. Mutta nuo alkuperäiset kasvit pysyvät tietysti omana itsenään, uudet siementaimet vain saattavat olla hauskoja ylltyksiä! Riippuu siitä, missä pölyttäjät vierailevat, millaisia uusia taimia tulee. Eli jos laittaa valkoisia muun väristen viereen, uuden taimet ovat todennäköisemmin muun värisiä kuin jos valkoiset olisivat omana ryhmänään kauempana.

  ReplyDelete
 9. Aivan mahtavaa että löysin blogisi :). Olen muuttanut muutama vuosi sitten saaristoon minäkin ja olen totaalinen tumpelo kaikenlaisten kasvien kanssa. Rakennettiin uusi talo metsän keskelle ja olen toivonut löytäväni hyviä malleja mahdollisimman luonnollisista kasveista joista pihaa voisi alkaa tekemään. Täältähän niitä malleja löytyy vaikka mitä :).

  ReplyDelete
 10. Me unohettiin katsoa kukkia kun katottiin vaan komeaa poikaa :-)

  ReplyDelete
 11. Mikä siinä onkin, että pitkäkarvat kasvattaa sen tuuheimman kaulurin (ja pöksyt) yleensä kesäksi. :D

  ReplyDelete
 12. Voi Ransu, mikä ilme ekassa kuvassa ! = "Voisiks mamma antaa mun olla rauhassa edes hetken ".
  Kyllä Jonesin Tomppa tosiaan kalpenee
  Ransun rinnalla !
  Kyllä noi kissat on sitten hassuja ja
  varsinkin heidän ajatustensa sanoittajat hassuja ovatkin ;)

  Musti tykkää kuumasta ilmeisesti ?

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 13. Mahtava kuva Ransusta rappusilla. Olen tämän paikan kunkku!
  Sain ideoita tuosta hiekkamaasta omaan keskipihan hiekkamaapenkkiini. Tosin se on täydessä paahteessa. Uskoisin, että uskaltaisin jättää hurmesilkkiheinäni siihen talvehtimaan. Nyt ne talvehtivat sisätiloissa. Samoin uskaltaudun istuttamaan sinne hopeapiiskaa. Aiemmin se kuoli saviseen kukkapenkkiini. Vuorikaunokin siemeniä sain Tuija R:ltä. Kylvin ne vasta pari viikkoa sitten. Loppusijoituspaikka on siis jo tiedossa.
  Nuokkutähdikki ja harmaapipo ovatkin sitten uusia tuttavuuksia.

  ReplyDelete
 14. Mustikkametsän asukki; No mutta sepä kiva kuulla jos jorinoistani voi olla hyötyä. Pihani on hullun kokeilijan ja maanisen kasvienistuttajan temmellyskenttä!
  Metsän keskellä ovat vähän eri olosuhteet, oma pihani on hyvin avaralla paikalla, mutta eiköhän vinkkejä löydy :-)

  Musta, Harmaa ja Zepa; Juu minultakin unohtuu kaikenlaista kun unohdun komean pojan pauloihin ;-)

  Sea; En tiedä mikä logiikka tässä on, olen muiltakin kuullut että tämä on ihan yleistä!

  Leena ja Pojat; Mustia ei kuumus vaikuta haittaavan yhtään. Se menee aurinkoon piehtaroimaan kuumassa hiekassa ja oleilee mielellään auringossa, vaikka turkki menee tulikuumaksi.

  Irene; Ransu on kunkku siihen asti kunnes Musti tulee ;-) Hyvä jos ideoita tuli! Savisiin penkkeihin tosiaankin kuolee yksi sun toinenkin kasvi, hiekka ja paahde toimii hopeapiiskalle varmasti, hopeaiset lehdet ovat muutenkin paahteeseen kestävimpiä, ne heijastavat valoa ja parantavat kasvin paahteenkestoa. Ja mitä liuskaisemmat tai kapeammat lehdet, sitä vähäisempi haihdutus myös.

  ReplyDelete
 15. Kiitos Ransu! Olet kyllä maailman paras esittelijäkissa. Meillä Gebsu jakoi hädintuskin oman puunsa tsekata...

  ReplyDelete
 16. Kiitos Pirkko! Ransu ei kyllä kovin innokkaasti osallistunut, tsekkasi tuon yhden ruohonkorren ja lampsi sitten penkin toiseen päähän viileälle kivelle lojumaan...

  ReplyDelete
 17. Ransu - varsinainen rantaleijona! Pusi, pusi ♥

  ReplyDelete
 18. Pus! Maisk... pur, mums, pus!
  (syö porsaankylkeä)
  RANSU

  ReplyDelete
 19. Onko teilläkin niin, että kun puuhaat pihalla, saat kissat /kissan seuralaiseksi? Meillä maalattiin tänään terassin laudat, siinä oli heti kaksi apulaista paikalla, toinen tuotiin sisälle ja sillä välin toinen oli tehnyt tassun jäljet terassille..hmm.

  ReplyDelete
 20. Kyllä nuo aika usein pyörivät seurana, Ransu varsinkin. Musti tulee yleensä silloin, kun kuulee ääneni, se tulee silloin kovasti maukuen esiin jostakin kätköistään. Voi ei, kissat ja maalaaminen sopivat huonosti yhteen :-D Meillä Ransu käy huiskimassa hännällään maalatut kalusteet ja sitten sitä maalia on joka paikassa hännän korkeudella.

  ReplyDelete
 21. Hih, viimeinen kuva oli selvästi huonosti tarkennettu. Aivan kuin olisit koettanut kuvata noita etualan rehuja, etkä Saaripalstan komeinta Ransua ;D

  ReplyDelete
 22. No toden totta, siinähän on tarkennus aivan täysin päin pehvaa - mutta valitettavasti ei Ransun pehvaa!

  ReplyDelete
 23. Tatuoin nuokkutähdikin nimen vasempaan käteeni, että muistan hankkia sitä. Ihana!

  ReplyDelete
 24. Taisin tilata sitä Viherpeukaloilta syksyllä, paketti oli runsas kun sitä kukkii nyt lähes koko monen metrin pituisen kukkapenkin matkalta. Highly recommended!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!