Saturday, 2 June 2012

Metsäpuutarha laajenee

Jatkoin eilen metsäpuutarhaa tien varrella olevien mäntyjen alle. Mäntyjen välissä kasvoi koivu, joka kaadettiin heti ja sen kanto on jo mukavasti lahonnut pois viidessä vuodessa. Olen aika tarkka siitä, että puilla pitää olla tarpeeksi tilaa kasvaa kauniiksi, ne eivät saa olla liian tiheässä.

I carried on with the woodland garden underneath two Scots pines that grow along the road.

Maa oli paikoitellen hurmaavan karikkeista ja mukavan tuntuista. Kasveina on ojan eli tien varrella pensaita: ystävältä saatu jasmike, kartiovalkokuusia (Ikeasta!), pallohopeakuusia ja hollanninlumimarja 'Mother of Pearl' Viherpeukaloilta. Pensaiden edustalla on mm. raitalehtisiä kieloja, keltapeippiä, vaaleajouluruusuja, varjohiippa, idänvarjosaraa, hirvenkieli, rotkolemmikkiä ja loistoesikoita.

Kuvista olisi tullut edustavampia, jos olisin ottanut ne ennen kuin saksin leikkaamani männynoksan maan pinnalle. Keräsin myös kävyt nurmikolta, sillä leikkurin alla ne sinkoilevat sinne tänne, mutta mullan pinnalla niistä on suurta hyötyä. Savimaa on mineraalia ja siitä puuttuu humus eli eloperäinen aines. Savihan on hienoksi jauhautunutta kiveä. Puutarhuri tekee suuren palveluksen kasveille lisätessään maan pinnalle katetta savi- ja hiekkamailla.

Tässä lähikuvaa raitalehtisistä kieloista 'Albostriata', vasemmalla keltapeippi ja taustalla loistokevätesikko.

Keltapeippi 'Herman's Pride' on peipeistä kauneimpia!

Tässä vielä metsäpuutarhaprojektini kokonaisuudessaan. Jonkun mielestä tämä ei ehkä ole metsäpuutarha, mutta sellaiseksi minä tätä kutsun. Metsäksi riittävät vaahtera ja kaksi mäntyä, suuri kataja vasemmalla tuo myös jonkun varjon ja kuvasta oikealle sijaitseva talo iltapäivävarjon. Kuva on otettu pohjoisesta kohti etelää ja siitä näkee hyvin, miten kaikki puut kasvavat kallistuneina itään lähes jatkuvassa länsituulessa!
Tässä aivan edessä on aurinkoinen nurkka, jossa kohta kukkaan puhkeaa lehtoakileija ja siitä oikealle kivien vieressä kukkivat perhosorvokkimättäät suloisesti. Kapean nurmipolun toisella puolella lintumökin vieressä on eilisessä postauksessa esitelty kohta, jossa kasvaa mm. särkynytsydän. Viime syksynä jatkoin metsäpenkkiä suoraan kohti tietä ja eilen istutin tummana näkyvän alueen kompostikehikosta oikealle.
Koko tämä pitkä istutuspenkki on matalaa ojaa, jota en halunnut täyttää saadakseni pihasta tasaisen nurmikentän. Koska ojaa ei voinut leikata ruohonleikkurilla, se kasvoi nokkosta ja koiranputkea sekä paikoitellen piparjuurta. Nyt se toivottavasti on vähän kauniimpi ja tuottaa paljon silmäniloa pienten ja isojen kasvien muodossa.

Joku on joskus kysynyt, miten saariston ilmasto vaikuttaa kasvivalintoihin. Saaristossahan tuulee lähes aina, kun ei ole metsiä ja kukkuloita tuulta hidastamassa. Täällä saaren keskellä tosin tuulee vähemmän kuin rannalla. Saaristossa lisäksi sataa mannerta vähemmän, sillä pilvet kertyvät ennemminkin mantereen ylle. Kuivuus on otettava huomioon ja kun pihani vielä sijaitsee etelärinteessä avoimen laidunniityn äärellä, ovat aurinkoiset paikat todellakin paahteisia ja kuivia, tuulen vielä kuivattaessa kasveja lisää. Istutan siksi kaikki muut kuin paahteessa viihtyvät kasvit tällaisiin "metsäpuutarhaolosuhteisiin".

Sama kohta tasan toisesta suunnasta eli tieltä kuvattuna. Nyt näkyy talokin vasemmalla ja hirsitalo punaisena sen takana. Kaivon takana näkyy lisäksi myyrää syövä Musti!

Nam-nam, hyvää on.
Onnea kaikille valmistuneille ja maukkaita juhlia!

Hollanninlumimarja – Symphoricarpos Doorenbos-ryhmä
Jasmike - Philadelphus
Kartiovalkokuusi – Picea glauca 'Conica'
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kielo, valkokirjavalehtinen – Convallaria majalis 'Albostriata'
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-ryhmä
Pallohopeakuusi – Picea pungens 'Glauca Globosa'

14 comments :

 1. Ihania kasveja! Kaaresi muotopuutarhassasi näyttää tosi kauniille! Harmi, etten ole keksinyt mitään paikkaa kaarelle omassa puutarhassa. Olet laittanut tosi hyvin nimikylttejä kasveille. :)
  Aurinkoa saarellesi!

  ReplyDelete
 2. Hyvin huomaa mistä päin siellä oikein tuuuulee!
  Viikonloppuja sinne saaristoon, ja hyvää jahtionnea pojille.

  ReplyDelete
 3. Minusta on hienoa, miten annat mallia erilaisten alueiden luomiseen pihan olosuhteiden ehdoilla. Alueen ei tarvitse olla suuren suuri, mutta se voi olla omaleimainen ja ja sen voi teemoittaa tai nimetä juuri oman tuntemuksen mukaan. Täällä nautitaan kunnon sateesta. Siitepölyt huuhtoutuvat ja kasvit saavat uutta pontta kasvuun. Taidan laitta sadevarusteet ylleja lähteä kitkemään.

  ReplyDelete
 4. Hyvä idea "hyödyntää" tuo oja..ja mainio musta saalistajapantteri Musti :D

  ReplyDelete
 5. Hyvä Musti :P
  Taas niin taattua Saaripalsta-laatua, ihan sama mitä postaat tai kuvaat kun kaikki on vaan niin mukavaa :)

  ReplyDelete
 6. Tuire; Pihan omistaminen on ihanaa kun voi istuttaa ihania kasveja :-) Kuules, ei kaikkea tarvitse heti suunnitella. Joku päivä se kaaren paikka sitten valkenee, ihan varmasti! Kiitos samoin aurinkoa sinne!

  Myrsky; Juu, vähän on aina sama suunta... syynä sekin, että esim. pohjoistuuli ei tähän kylälle käy. Kiitos!

  Maria; Kiva kuulla! Toivottavasti joku saa näistä ideoita tai apua. Minäkin olin juuri pihahommissa ja tulin sisään mutaisena - kuraeteinen olisi ihan hyvä juttu... Istutin ojanvarren kosteikkopuutarhaa ja mukavan kosteaa olikin :-D

  Ansa; Juu... tai sanotaan näin että ne on pakko hyödyntää, ellei halua katsella sitä miehenkorkuista rikkaruohokkoa, joka toisaalta myös siementää itseään kukkapenkkeihinkin.

  Pirkko; Vai mukavaa? No sepä kiva kuulla, kiitos! Musti ja Ransu pitävät ansiokkaasti huolta pihasta omalla tavallaan.

  ReplyDelete
 7. Minuakin ahdistaa liian lähekkäin kasvavat puut. Sinulla on paljon lajeja metsäpuutarhassasi ja Mustillekin luonnonmukaista ravintoa.

  ReplyDelete
 8. Raitalehtisiä kieloja, jännittävää. Keräsin juuri niitä tavallisia maljakkoon :)

  ReplyDelete
 9. Cheri; Onhan se niin, ettei niistä kasva kauniita jos ne eivät mahdu levittäytymään sydämensä kyllyydestä tai ainakin kohtuullisesti.

  Jokke; Juu, raitakielot piti hakea Ruotsista saakka!

  ReplyDelete
 10. Täällä yksi liian ahtaasti puunsa istuttava toteaa, että tottahan tuossa on metsä, mihin sopii metsäpuutarha, onhan siinä kolme komiaa puuta.

  Tuo raidallinen kielo on kyllä todellakin kaiken sen vaivan arvoinen, minkä näit sen hankkimiseksi. Ehkä minäkin sitten ensi vuonna tarvitsen sellaisia, jahka saan tuon takapihan "metsäpuutarhan" alulle joku kaunis päivä. (Kauniin päivän olisi parasta olla aika pian, sillä ensi keskiviikkona taimivaihdosta on tulossa useita erilaisia vuokkoja...).

  ReplyDelete
 11. Kaunista. Ihana metsäpuutarha.

  ReplyDelete
 12. Intopii; Juupajuu, metsäpä hyvinkin, siellä on nimittäin yksi pagodikanukka vaahteran ja männyn välissä, missä on juuri sopivan kokoinen paikka yhdelle kolmimetriseksi kasvavalle pensaalle! Siinä missä puilta loppuu tila on pensaalle usein juuri sopiva kolo ;-) Ostin noita kieloja viisi ja olen niiden raahaamiseen erittäin tyytyväinen! Ihanaa että niitä pääsi ripottelemaan tuohon istutukseen sinne sun tänne.
  O-ou, ei muuta kuin nostelemaan niitä betonilaattoja ja multaa tilalle! Hups vain, metsäpuutarha on valmis.

  PP; Kiitos!

  ReplyDelete
 13. Sailan puutarhat laajenevat taas!
  Meidän metsäpuutarha jäi uuden ulkohuussin alle viime kesänä. Kasveja siirtelin sieltä eri penkkeihin.
  Mitään ihanampaa ei varmasti ole kuin uuden penkin rakentaminen/vanhan jatkaminen.
  Asettelit penkkiin elävää kasviainesta. Itsekin opetteln nyt tuota tekniikkaa. Aiemmin keräsin ihan kaiken pois ja kärräsin komposteihin ja sieltä taas takaisin penkkeihin. Voi elämän kevättä, mitä turhaa työtä! Tänä keväänä sitten murustelin perennanvarret penkkeihin ja kärräsin vähän multaa päälle.

  ReplyDelete
 14. Vai huussin alle :-D No huussi eipä olekaan mikään vähäpätöinen laitos, ehkä sen ympärillä silti mahtuu edelleen olemaan metsäpuutarha?
  Minäkin kokeilin tuohon pitkään suoraan "metsäpuutarhapenkkiin" syksyllä sellaista tekniikkaa, että kippasin sinne puolivalmista kompostia ja toisesta kasasta salaojista kaivettua savimaata, sekoitin ne yhteen. Ajattelin, että siinä on savi ja humus yhdessä, kai siinä joku pärjää. Ihan hyvin siitä ovat monet kasvit nyt lähteneet kasvuun, pari menetystä on vain ollut.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!