Monday, 18 June 2012

Näkymiä puutarhassa

Juhannuksen aika on kukkeinta aikaa suomalaisissa puutarhoissa. Vehreys on uskomatonta, kun kuukausi sitten oli vielä niin kaljua. Nyt ei vielä keskikesän kuumuus ja kuivuus vaivaa kasveja eikä mikään ole ruskistunut, vaan kaikki on elämänsä loistossa. Toivottavasti huomenna silti sataa, kovat olivat odotukset toissailtaisen ja eilisen sateen suhteen, mutta sitä kertyi sademittariin vain 6 mm. Maa on edelleen paikoitellen todella kuivaa.
Yläkuvassa on näkymä talon nurkan ohi kohti muotopuutarhaa.

Midsummer week, or the weeks before and after Midsummer, is the most abundant time. While a month ago the ground was still quite bare and the ground frost still having a strong grip on plants, today the lushness and greenness is phenomenal. There is yet no sign of heat fatigue nor browning leaves and flowers; everything just grows so well. This is a glorius time and really the most beautiful time to celebrate the most important day of the year. At Midsummer, no one works or studies (or only a precious few), the days last forever and melt into each other with no night in between.

Talitintti pesii vanhassa kottaraisen pesässä. Kottarainen pesi muutama vuosi sitten tässä, mutta en ole keksinyt miten pöntön saisi siivottua. Ehkä se ei ole enää kelvannut, kun siivouspalvelu ei pelaa.

Birds are feeding their babies. Blue tit occupied a starlings' nest at the sauna.


Maata on taas kaivettu, teen sitä lähes joka päivä. Jos saisin syntyä uudelleen, maamyyrä olisi ihan hyvä vaihtoehto. Pidän maankaivuusta. Olen kahvimoottorilla toimiva minikaivuri.

I love to dig. For me, a good rebirth would be as a mole.

Yksi uusimmista aluevaltauksista: märkä paikka pihapolun varrella. Kivipengerryksen yläpuolella on maantäyttöalue, kun johonkin kaikki maa-aines täytyy saada kasattua. Tuo ylärinne on sopiva siihen, sitä saa näin tasaisemmaksi hedelmäpuita varten. Pengerrys ei vielä ole valmis, vaan tulee edelleen kasvamaan korkeutta.

A new damp garden by the path.

Monen sävyisten lehtoakileijojen seuraksi on avautumassa tumman pinkkejä punapietaryrttejä. Pidän kovasti tästä vahvojen violettien ja purppuran sekamelskasta. Kauempana, saunan nurkalla kukkii sininen siperiankurjenmiekka. Siellä ovat myös vanhat poikki menneet maalaustikkaat, joihin olen laittanut pari parvekekoria (terveiset Pömpsälään, tässä minun krouvimpi versioni!). Korissa kukkivat ystävän tuomat petunian tapaiset kesäkukat.

The other side of the path has an old retaining wall or foundation, below it is another more or less damp garden.

Sama näkymä toisesta päästä kuvattuna. Etualalla kukkivat taivaansiniset raunioyrtit vähän villimmässä kasvustossa.

Koiranputket yltävät rinnan korkeudelle. Pihalla on edelleen muutama lautakasa, uusiokäytän vanhoja talon seinälautoja jonkin verran ja loput pätkitään polttopuiksi – kunhan ehditään.

Cow parsley is quite good at camouflaging piles of rubbish into environmental art.

Talon rappusten pielessä on pieni lehtopuutarha, missä maa on aina viileä ja kostea jopa kuivimpana kautena. Lehtoakileijat ovat pesiytyneet tähänkin – no, minun auttamina – ja ukkolaukatkin viihtyvät. Kultatesma (keltalehtinen koristeheinä) jää lähes jalkoihin, mutta ei näytä pistävän ollenkaan pahakseen muiden kasvien lehtien suomaa lisävarjoa. Se on kylvänyt vuosien kuluessa muutaman jälkeläisen.

Huussin vierun villissä kukkapenkissä kukkii mm. juhannuspioni. Harvensin tätä penkkiä kylläkin eilen, nyt se on vähän siistimpi. Minusta nuo kevyet heinän kukinnot ovat hurjan kauniita pionin möhkälemäisten kukkien keventäjinä.
Keveää juhannusviikkoa!

25 comments :

 1. Minunkin täytynee ottaa vanhat tikkaat hyötykäyttöön, sehän on aivan loistava idea. Herättävätkö tikkaat kissoissa kiipeilyvimman? Muistaakseni sinulla oli joku kuva kun huligaani Ransu kuopsuttaa kukkapurkkia? (Kuinkahan täällä tulee käymään jos jotain vastaavaa viritän?)
  Lautakasat kuuluvat asiaan, näkisitpä meidän takapihan!

  ReplyDelete
 2. Meillä tuli sitten vettä teidänkin edestä, 28milliä näytti mittari ja nyt paistaa aurinko. Ai että tekee luonnolle hyvää :)

  ReplyDelete
 3. Toivottavasti sinnekin saadaan kaivattua vettä! Täällä tuli eilen niin paljon, että tänään kävin ostamassa sademittarin. Olisi kyllä pitänyt olla paikallaan jo eilen!

  ReplyDelete
 4. Niin kaunista ja vehreää on siellä, vaikka sitä sadetta ei tullutkaan, meilläkin satoi viikonloppuna vain 3 mm!
  Taimitarhatyö on tältä kesältä ohi ja nyt on pari viikkoa aikaa puuhata omassa puutarhassa ennen mansikoiden kypsymistä. Muutama kasvi saa muuttaa uuteen paikkaan... kuka siirtelee kasveja keskikesällä?... minä tietenkin, kun muulloin ei ehdi. Meillä kasvit ovat jo tottuneet siihen ;)
  Pihalla ei tullut kuvattuakaan mitään kun olen ollut viikon ilman kameraa! Työnantajani halusi ostaa vanhan kamerani, no tänään menen ostaman uuden.....
  Oikein kesäisen ihanaa juhannusviikkoa sinulle, Pihapantterille ja villahousu-Ransulle :)

  ReplyDelete
 5. Myrsky; Ota ihmeessä tikkaat käyttöön! Ransu tosiaan kiipesi heti viime kesänä kun olin tikkaat pystyttänyt, täyttänyt parvekekorit mullalla ja kylvänyt niihin kehäkukkaa ja lobeliaa, käymään vessalla ylemmässä korissa. Mutta ei sen jälkeen enää. Kai tuli siihen tulokseen, että oli vähän hankala vessareitti, mutta tulipahan kokeiltua.

  Kaisa; Juu, tuollainen maan läpikotaisin kasteleva sade oli kyllä tilauksessa... no nyt on uusi tilaus huomiselle vetämässä!

  Naukulan Mamma; Vai niin, nyt teilläkin alkaa vesitutkimus :-) Taas uusi harastus sulle ja Helmille siellä pihalla.

  Suvikummun Marja; On vielä kaunista ja vehreää, mutta vehreys alkaa pikku hiljaa taantua jos tulee pitkä kuiva kausi. No, katsotaan, lähinnä tästä kärsivät vain viimeisen vuoden aikana istutetut kasvit. Kyllä minäkin siirtelen kasveja keskikesällä (ja osa kevään hankinnoistakin on vielä istuttamatta), vaikka ei se yhtään järkevää olekaan. Mutta kun ei niitä millään ehdi kaikkia keväällä! Ja siirrettävä on sitä mukaa kun siirtotarpeita huomaa!
  Ihanaa, hyvää kesä"lomaa" sinulle!

  ReplyDelete
 6. Voi kun kaunista ja vihreää värikkäiden kukkien kanssa. Toivottavasti kaivinkone saa kahvin kanssa jotain murua kanssa moottoriinsa?
  Kaunista osittain sateista Jussia!

  ReplyDelete
 7. Mut jos sä oisit maamyyrä, niin etkös sä heti päätyisi Ransun evääksi? Hui? Vai kelpaako vain vesimyyrät?

  ReplyDelete
 8. ... Olen kahvimoottorilla toimiva minikaivuri ... :D :D :D

  Kyllä luonnossa on nyt kaunista. Varsinkin noin taitavalla puutarhurilla kuin sinä!

  Minullakin on tikkaat parvekkeella, bambupuiset sellaiset. Magnus oppi tänään kiipeämään niitä pitkin!

  ReplyDelete
 9. Tulee kyllä niin Juhannus mieleen kun kuviasi katselee :)
  niin kaunista ja kotoista :))
  Ihanaa Juhannusta teille sinne!!
  täällä vietetään jo toinen vähän helteisempi jussi, mutta ihan kivaa näinkin :)

  ReplyDelete
 10. Suomen suvi parhaimmillaan. Sun kuvistasi henkii niin voimakkat fiilikset, aloin jo haaveilemaan lomailusta (kaksi työviikkoa vielä). Ja ihan pakko sulle raportoida että kun täällä itkin menneitä akileijojani, niin eilen niitä tarttui Kristiinankaupungista ja myös Pinsiön puutarhalta (kun kerran ohi ajettiin, oli pakko poiketa) mukaani, saan kolmikon hoiviini!

  ReplyDelete
 11. Uih, ihana tuo viimeinen kuva! Heinät sopivat sekaan vallan mainiosti. Pitääpä muistaa istuttaa omat akileijan taimet maahan, ne näyttivät jo oikein terhakoilta pikkutaimilta.

  ReplyDelete
 12. Maiju; Suomen kesä, varsinkin juhannus, on viiltävän kaunis. Juu kaivinkone sai naapurilta tänään ruisleipää kun oma oli loppu :-) Sen voimin jaksoi maalata taloa kuusi tuntia!

  Zepa; Niin, mietin sitä, että kissojen ruokavalioon kuuluu metsä- ja peltomyyrät ja etenkin Ransulla vesimyyrät. Maamyyrä eli kontiainen ei kai kuulu kissan perusruokavalioon... kai...? Pitää harkita tää nyt vielä kumminkin uudestaan.

  Elina; Voi Magnus <3 Hyvä että olet järjestänyt kiipeilytelineitä ;-D

  Jaana; Suomeen on ehkä ikävä juuri juhannuksena, kun yöttömän yön taika on niin voimakas. Mutta helle ei luita riko, nauttikaa te siellä, minäkin teinä nauttisin lämmöstä, täällä ei nimittäin ole mitenkään lämmin!

  Pirkko; Voi, kaksi viikkoa enää! Sepä kiva. Hei, minunkin 'Nora Barlow' on Kristiinankaupungista, siellä oli joku paikallinen puutarhayhdistys tms. myymässä... onnea ja menestystä pikkuisillesi!

  Tiina; Juu, taisit jo aiemmin tykätä tuosta villimmästä kohdasta ;-) Minäkin tykkään! Ja juuri tänään keskustelin naapurin kanssa siitä, miten kauniita monet heinät ovat.

  ReplyDelete
 13. Voi miten sielu lepää näissä sun kuvissas, ihanaa!!!

  ReplyDelete
 14. Meillä tuli vettä eilen 34 mm - olisi riittänyt sinnekin asti jaettavaksi. Nyt kaikki on puhdasta ja vehmasta eikä sisään malttaisi tulla.

  ReplyDelete
 15. Maikki; Voi kiitos kauniista sanoistasi!

  Leena K; Voi hiisi, niin paljon!!! Osa olisi todellakin saanut sataa tänne. Sateen jälkeen on kyllä kaunista. Ja ruoho alkoi heti kasvaa. Katsoin, että olisi voinut tänään leikata nurmen mutta en ehtinyt. Ja huomenna sataa taas, toivottavasti kunnolla tällä kertaa (täällä)!

  ReplyDelete
 16. Aivan ihastuttavia näkymiä, joka kuvakulmassa! Luonto ja puutarha on nyt ihanimmillaan, tienvarret ryöppyävät koiranputkea ja perennapenkissä nuput viipyilevät ennen puhkeamistaan. Minäkin olen iloinnut akileijoista, joita alkaa löytyä odottamattomistakin paikoista. Pionit tosiaan sopivat täydellisesti heinän sekaan, yllättävää! Siitä tulikin mieleeni, että viimeisimmässä The English Gardenissa oli kukkivia ohdakkeita perennojen seassa ja ne näyttivät vaikuttavilta! Mietinkin, olisiko ideaa siirtää muutama ohdake tuohon gottage garden -penkkiin...?

  ReplyDelete
 17. Mieli lepää tuolla sinun puutarhassasi. Minä tiedätkö luulen, että olen onnistunut saamaan kasvuun yhden! daalian, hihii! Piileekö minussa salapuutarhurinalku?;D

  ReplyDelete
 18. Kiitos kauniista kommenteista Maria ja Zelda!

  Maria; Nyt on todellakin niin upeaa. Mikään ei ole vielä lakastunut tai ruskistunut, no syreenin kukinnot alkavat kyllä olla. Kesän mittaan etenevä ruskettuminen ja kellertyminen saavat minut alakuloiseksi, kun talvi tekee tuloaan. Ei ehkä pitäisi asennoitua näin, sillä onhan silloinkin vielä kesää jäljellä ja hieno sadonkorjuukausikin!
  Vai ohdaketta, hmm hmm. On ohdakkeita ja ohdakkeita. Todella kaunis on mielestäni paljon Englannissa käytetty Cirsium rivulare 'Atropurpureum' tai sen vaihtoehtona kaunokkien sukulainen Centaurea atropurpurea. Näille ei kai ole mitään suomenkielistä nimeä. Toisaalta ahdekaunokki Centaurea jacea tuottaa mukavasti ohdakkeen tyyppisiä kukkia, violetteja. Kaunokit eivät leviä ihan niin karmeasti kuin esim. pelto-ohdake. Sitä et oikeasti halua istuttaa tontillesi :-D
  Ahdekaunokkia saa täältä sen kun tulee ja kaivaa ;-) Heitin just yhden liian isoksi kasvaneen kompostiin, vaikka kauniita ovatkin niin vanhemmiten ne vievät paljon tilaa.

  Zelda; Vai salapuutarhuri :-D Epäilemättä näin on nyt päässyt käymään!

  ReplyDelete
 19. Kaivuri ennättää onneksi ottaa muutaman kuvan välillä meidän muiden päivän sulostuttamiseksi.
  Ihania kasveja ja värejä taas puutarhassasi. Ja sinitintit viihdyttävät sinua. päivän toimissasi.

  ReplyDelete
 20. Heippa! Kahvilla pitkälti toimii tämäkin tyttö, hihii.
  Että sulla on siellä kaunista! Minäkin pidän heinistä ja noista yhtälöistä.
  Tänä aamuna on vähän sateista; täällä on ollut vaihtelevasi poutaa/sadetta.
  Omenapuut ovat aika täynnä pieniä omenoita, viime vuosi olikin välivuosi, tuli vain muutamia.
  Oikein hyvää tätä päivää sinulle!

  ReplyDelete
 21. Kiitos Irene! Meitä taitaa yhdistää samantyyppisen maan lisäksi myös samanlainen maku!

  Riitta Sinikka; Kiitos! Hihii, mulle tulikin nyt kiire keittää kahvit kun tänne tuli ukkonen ja sähköt menivät jo hetkeksi poikki. Satoisaa omenavuotta sinne!

  ReplyDelete
 22. Ihania kuvia taas! onko sinulla pääskysiä tontillasi? Norrskatassa niitä on hurjasti, kyläkoulun räystäätkin täynnä pesiä.

  tv Leena

  ReplyDelete
 23. Hei Leena! Onhan niitä täällä vaikka kuinka, haara- ja räystäspääskyjä. Minunkin räystään alla pesii, ja puuliiterissä. Niiden taidokasta lentämistä on mukava seurata.

  ReplyDelete
 24. Sanaton! <3
  Miten paljon kaikkea pihaltasi löytyykään.
  On kuin Ihmemaahan matkustaisi!
  Pioni ja heinät, miten toisiaan täydentävä yhdistelmä.

  Kesä!

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 25. Tämä on kyllä kaikkein kauneinta kesää. Kaikki on niin vehreää!!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!