Sunday, 24 June 2012

Ruusujen aika

Juhannusruusu aloitti keskikesän ruusuparaatin.

Rosa pimpinellifolia 'Plena' is a traditional, very floriferous rose in our gardens. Is flowers only once but when it does, it is spectacular.

Seuraavaksi ovat vuorossa apteekkarinruusu, portlandruusu ja David Austin -ruusut, jotka yllätyksekseni ovat talvehtineet erinomaisesti. Sen sijaan papulanruusu ja kirjoapteekkarinruusu näyttävät menehtyneen. Mysteeriruusu, joka kasvaa edesmenneen rakennuksen reunalla, kukkii vasta heinäkuussa.

Pihallani on muitakin kuin jalostettuja ruusuja. Villinä kasvava orjanruusu viihtyy paikoitellen liiankin hyvin. On mukavaa antaa sen silti kasvaa muutamassa paikassa, kuten tässä tulevassa hedelmätarhassa.

Näiden kukinta on pian ohi, mutta ne ovat kukkiessaan valtavan suloisia.

Rosa dumalis grows naturally in my garden and I let it be in some places. It is very sweet.

Juhannusruusu – Rosa pimpinellifolia 'Plena'
Orjanruusu – Rosa dumalis

29 comments :

 1. Upeita ruusuja ja juhannusruusu myös aikataulussaan! :)

  ReplyDelete
 2. Oi miten upeelta se näyttää!

  ReplyDelete
 3. Juhannusruusu sopii kuin nakutettu vanhan talon eteen. Ihana, täydellinen!

  ReplyDelete
 4. Samat sanat täältä kuin Naukulan Mammaltakin: Tuntuu siltä että juhannusruusut ovat parina edellisenä vuonna kukkineet ennen juhannusta, mutta tänä vuonna nimensä mukaisesti ihan ajallaan.

  ReplyDelete
 5. Kiitos kommenteista!
  Juhannusruusu kukkii tosiaan täälläkin päin yleensä aina ennen juhannusta, mutta nyt oli niin kylmä alkukuu, että se myöhästyi - tai siis osui juuri juhannuksen kohdalle.

  ReplyDelete
 6. Kaunista on siellä - tuo orjantappuraruusu on niin kaunis ja herkkä. Lapsena muistan, että mummun kanssa niitä laitoin maljakkoon ja kestivät ehkä seuraavaan päivään - kauneimmillaan omalla paikallaan:D

  ReplyDelete
 7. Juhannusruusut ovat aivan ihania ja vaikka mietin,etten laita niitä ensinkään uuteen pihaan, niin taidan kuitenkin laittaa...
  Tänään on satanut, niin kuin eilenkin mutta ystäväni tulee kaivamaan kanssani muutamat ruusuangervot huitsin nevadaan...kukkapenkin tieltä! Väinö ei ole vielä kotiutunut ensinkään tänne..vahtii meitä kaiken aikaa ja yrittää etsiä nukkumapaikkaa, jossa voisi rellotella valtoimenaan. Hyvää viikon alkua sulle Saila.

  ReplyDelete
 8. D-malli; Orjanruusun kukat kestävät puskassakin niin lyhyen ajan, että hyvä kun niitä ehtii maljakkoon edes kerätä kun ovat jo ohi :-D On ne kukat pihalla kauniita, itse en harrasta leikkokukkia ensinkään.

  Tuija; Voi Väinöä, toivottavasti se ei ole stressissä! Voisit laittaa jotakin tarhapimpinellaruusua, ne eivät (kai) ole niin voimakkaita leviämään kuin tuo varsinainen juhannusruusu.

  ReplyDelete
 9. Niin herkkää ja kaunista <3 Tuo alimmainenko on siis se orjanruusu? Valtavan ihana. Mäkin bongasin ekat ruusunkukat puutarhassa tänään - ja kirvat, joiden päänmenoksi ostin nestemäistä mäntysuopaa. Huomenna kuolee kaikki ei-toivotut öttiäiset!

  ReplyDelete
 10. Aivan hurmaavia ruusuja! Oikein mukavaa sunnuntain jatkoa, Saila!

  ReplyDelete
 11. Tiina; Kahdessa alimmassa kuvassa on sama orjanruusu. Nyt tulee mainos: sain pari vuotta sitten koekäyttöön Sprutzit-sumutetta puutarhan tuhohyönteisten häätöön ja se on toiminut oikein hyvin. Väittävät sen olevan luonnonmukaista.

  Riitta Sinikka; Kiitos samoin sinulle!

  ReplyDelete
 12. Voi ruusujen upeutta! Kaunotar tuo juhannusruusu :)

  ReplyDelete
 13. Minullakin on kaksi juhannusruusua, vähän vaan liian ahkeria leviämään. Molemmat ovat peräisin Yyteristä, josta ne vietiin uuteen kotiin kun vanhemmat muuttivat sinne, nyt niitä on minulla ja ne ovat lempiruusujani ja ne tee tärkeiksi se historia,

  ReplyDelete
 14. Juhannusruusulla ei voi olla sopivampaa taustaa kuin punamultaseinä, ne ovat erottamattomat. Ruusut ovat ihania runsaine kukintoineen ja se tuoksu!

  ReplyDelete
 15. Miten saat noi ruusut pysymään jotenkin aisoissa?? Minulla kun leviivät niiiiin kauheesti. Kempeleen kaunotar ja Valamon ruusu ottaa aina vaan lisää tilaa, samoin muutkin mitä oon hommannut. En tietenkään muista nimiä, mutta eivät kuitenkaan penkissä pysy.

  ReplyDelete
 16. Sanoit että orjanruusu... enpä ole ennen tuota nimeä kuullut. Mutta tarkoitat siollä varmaankin tuotta villiruusua, johon törmää saaristossa siellä täällä: vanhoilla pihoilla ja sitten jopa ihan metsässäkin tai pellon pientareella. Meilläkin on istä omenapuutarhassa, sellainen herkänvaaleanpunainen kukka, yksinkertaiset terälehdet. Vai onko niitä villiruusuja montaa eri lajia olemassa saaristossa?

  tv Leena

  ReplyDelete
 17. Aivan mahtava tuo juhannusruusu!

  ReplyDelete
 18. Kaisu; Juhannusruusu on todellakin kaunotar kukkiessaan, kuin morsian.

  Auli; Ne ovat todellakin kovia leviämään. Mutta tuollainen historia tekee ruususta todella arvokkaan.

  Cheri; Olen samaa mieltä! Punamultaseinää vasten se on kuin kotonaan.

  Amalia; Tuo olikin leiriytynyt aivan talon seinään kiinni ja pyrkii kasvamaan siellä sisälläkin, kun lattioita ei vielä ole. Raivasin talon seinän vierun oksasaksilla, se homma jatkuu. Muilta sivuiltaan pensaan saa rajattua ruohonleikkurilla. Kukkapenkkiin niitä ei todellakaan voi laittaa, se on perennojen kato tai puutarhurin ikuinen savotta.

  Leena; Turun saaristossa kasvaa muitakin villiruusuja orjanruusun lisäksi (joka tarkemmin eritellään vielä omiksi alalajeikseen heleä- ja himmeäorjanruusu): on iharuusu, metsäruusu ja punalehtiruusu, joka on puutarhoista villiintynyt. Ahvenanmaalla esiintyy uhanalainen okaruusu. Koiranruusukin on Suomessa uhanalainen ja esiintyy saaristossa. Onhan tuossa jo muutamia ;-)

  Heidi; Niin on :-)

  ReplyDelete
 19. Juhannusruusu, love it:) Yritin laittaa meillekin, mutta ei mun taidoilla päässyt kasvamaan, ehkä nykyisille tiedoilla ja halulla, hmm

  ReplyDelete
 20. Toivottavasti! Minäkin onnistuin tosiaan tappamaan papulanruusun, joka on juhannusruusun sukua, vaikka sen helppo pitäisi ollakin. Ei sitä koskaan tiedä ja itsekin aion yrittää sen kanssa uudestaan, toivottavasti paremmalla menestyksellä.

  ReplyDelete
 21. Siulla on kyllä tosi komia tuo juhannusruusu <3

  ReplyDelete
 22. Vanhat perinteiset pensasruusut ovat kauneimpia, tuo vaatimaton orjanruusu vetoaa minuun erityisesti, todella herkkä ja kaunis. Tuota taisi kasvaa siellä kylänraitilla siellä täällä...

  ReplyDelete
 23. Varjoyrtti ja Myrtti; Juhannusruusu on pihani komistus ja kasvaa oikein lämpimällä, valoisalla paikalla tuossa vanhan talon edustalla.

  Maria; Kyllä, muistat oikein! Itsekin juuri ihailin sen joka puolella avautuvia kukkia, nupulla ne ovat suloisen punertavia ja vaalenevat auetessaan. Kauniit nuo kaareutuvat pitkät oksatkin, jollainen näkyy tuossa keskimmäisessä kuvassa navetan seinä taustanaan.

  ReplyDelete
 24. Ihana ruusupensas ja niin täydessä kukassa.
  Varmasti tuoksuu hyvälle.
  Villiruuisussakin niin kaunis kukka,

  Hyvää alkanutta viikkoa! ♥

  ReplyDelete
 25. Juhannusruusu tuoksuu taivaalliselle! Villeissä ruusuissa on oma viehätyksensä. Ruotsiksi tuo orjanruusu on nyponros, varmaan sinulle tuttu ja kasvaa teilläkin päin.
  Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 26. Hei Tulin tänne sinun blokiin kurkkamaan, toisen blokin kautta.Ensinä ihastuin tuohon kauniiseen malaismaisemaan, onpa ihanan näköinen ja kukkset ovt kauniit
  ruusut ja akileat.tuo kivi muuri on kaunis.Hyvää viikon jatkoa

  ReplyDelete
 27. Kiitos kommentistasi Irma ja tervetuloa!

  ReplyDelete
 28. Tuo sun juhannusruusu on kyllä ihan hiuksia nostattavan upea =8-o Ja miten hienosti se sopiikaan maalatun seinän viereen. Siinä on suomalaisuuden ydintä kerrakseen!

  ReplyDelete
 29. Hahaa, mahtava tuo pystyhiushymiö! Juhannusruusu on livenä vielä ihanampi, kuvassa sen valtava koko ei jotenkin erotu vaikka kuinka tähtään. Kasvutapakin on kaunis nuokkuvine terttumaisine oksineen. Ja se tuoksu ♥ Tuosta määrästä kukkia (tuhat, kymmenen tuhatta???!) tulee usssskomaton parfyymi.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!