Monday, 19 December 2011

Uppoavalla saarella?

Jatkuvan matalapaineen vuoksi merivesi on niin korkealla, että yhteysalukseen ajo on hankalaa. Ramppi menee niin korkeassa kulmassa ylös rannasta ja rampilta laivan kannelle ajettaessa taas käännytään niin voimakkaasti alas, että pidempi tai matalampi auto ottaa puskurista tai vatsasta kiinni. Näin kuulemma jo kävikin yhdelle joulukuusenhakijalle. Olen taas niin tyytyväinen omaan pieneen autooni, joka on lähes yhtä lyhyt kuin leveä.
Koska merivesi nousee yhä vain, jännään, pääsenkö viemään tilauksia joille lupasin kotiinkuljetuksen perjantaina, kun niiden pitää ehdottomasti olla jouluksi perillä. Vedenkorkeus on nyt noin +70 cm. Luotan autooni. Se on loppujen lopuksi niin pieni, että ehkä laivan nosturi jaksaa nostaa sen kannelle jos ramppia pitkin ei pääse. Loikkaamisen taidon osaava Ritari Ässä -auto olisi tässäkin tapauksessa paikallaan, olen monesti ennenkin sellaista toivonut. Joulupukki hoi!?

Luonnon värit ovat sadesäällä niin kauniit. Ruoho on vihreää, sammal sitäkin vihreämpää ja kylälaidun pehmeän oljenkeltainen. Pihalleni on myös ilmestynyt hieno lampi, paikkaan jossa ei keväälläkään ole näin paljon lumien sulamisvettä.
Valkoinen rinkula kuvan vasemmassa reunassa on pohjasta puhki ruostunut emalipotta, jonka laitoin istuttamani päivänliljan ympärille. Potta on kokonaan veden alla. Oikeassa reunassa näkyy vedenalaisen saran lehtitupsu. Toivottavasti kasvit pärjäävät, saavat luvan pärjätä. Kosteikkopuutarha tämä onkin. Siinä kasvaa myös mm. rantatädykettä, osmankäämiä, keltakurjenmiekkaa, ratamosarpiota ja preeria-angervoa.

Vesi valuu salaojaa pitkin pihatien toiselle eli alapuolelle, mutta aika hitaasti. Maa on kyllästyspisteeseen asti märkä. Niin kauan on hyvä, kun saari ei ala upota.
Olen tehnyt tähänkin kivimuuria, mutta tästä tulee tukimuuri. Tontiltani tulee kaivettua jatkuvasti jonkin verran maata, ja kaivuu jatkuu vielä joitakin vuosia. Maalle löytyi hyvä sijoituspaikka, kun keksin alkaa tasoittaa rinnettä tulevaa hedelmätarhaa varten. Tarha täytyy tietysti aidata parimetrisellä aidalla peurojen takia, mutta sinne voi sitten istuttaa myös esimerkiksi koristekirsikan, kun en oikeastaan pidä omenoista.
Pihakuusetkin ovat mahtavan pörheitä ja vihreitä.
Pörheää joulunalusviikkoa!

The sea level is so high (currently over +70 cm) due to recurring low pressure ridges that it is getting difficult to drive cars on board the ferries. Since the Baltic Sea does not have tides, we don't have (very) flexible driveways.
My bog garden is turning into a real pond. I'm starting to wonder if the island may sink.

22 comments :

 1. Oi voi, kyllä sitä vettä riittääkin, teillä se tuo vielä ylimääräisiä pulmia! Norjassa vuonopaattiin nostettiin auto nosturilla ja taas pois - oli se aika hurjan tuntuista, kun se paattikin oli niin pieni, ei sinne muita autoja olisi mahtunutkaan kuin se yksi. Meillä täyttyi likakaivon puhdistuskenttä vedestä, mutta se johtui kyllä siitäkin, että poiston pää oli kasvanut umpeen:tavallinen vesimäärä sieltä vielä imeytyi, mutta ei tämä ylenpalttinen sade.

  ReplyDelete
 2. Voi hurja:) Meillä täällä pääsaarella on kyllä huomattavasti helpompaa vaikka teemmekin löytöjä kumppareiden rei'istä päivittäin.. Toivottavasti saat postin matkaan1

  ReplyDelete
 3. Aika huimaa. Vesi on täällä sisämaassakin melko korkealla, lähes kevättulvien tasolla. (Kuinka tässä oikein näin pääsi käymään?) Toivottavasti pääset yhteysalukseen ilman kolhuja.

  ReplyDelete
 4. Pörpör vaan sinnekin. Kaikenlaisia ongelmia se sadesää aiheuttaa. Toisilta on joulufiilis kadoksissa ja toiset ei pääse ajamaan yhteysalukseen. Teillä on paljon kauniimpia värisävyjä siellä, mitne musta tuntuu että täällä on tasaisen harmaata ja kamalaa. Ehken vaan ehdi (lue: halua) oleskella ulkona niin kauaa, että ehtisin havaita kauniita värejä.

  ReplyDelete
 5. Ihanaa, että tästä jatkuvasta vesisateesta voi olla positiivisinkin mielin. Itseä tämä lähinnä jo masentaa, varsinkin näin valkoista joulua kaipaavana. ;)

  ReplyDelete
 6. Kiitos kommenteista!
  Joulumieli on niin henkilökohtainen asia. Ehkä en muutenkaan ajattele juuri joulua niin tärkeänä, kyllä se talvi tulee ja 24.12. tulee myös vaikka minkälaista olisi, sehän on vain päivämäärä.
  Minulle tulee sähköpostiin Ilmatieteen laitoksen tiedotteet, joista tämänpäiväisessä mainittiin tilastollisia keskiarvoja. Etelä- ja länsirannikolla joulu vietetään keskimääräisesti nollan tienoilla tai parin asteen pakkasessa. Eihän tämä parin lämpöasteen joulu ole siis mitenkään merkillinen. Paljon merkillisempi oli viimevuotinen joulu, jolloin pääkaupungissa oli yli puolimetrinen hanki ja paukkuva pakkanen.

  Inkivääri; Vettä riittää mutta olen päivittäin kiitollinen siitä, että se ei ole lunta! Lisäksi tarkkailen päivittäin pullistuvia taikapähkinän kukkanuppuja :-)

  Maarit; Juu, useimpina talvina kelirikko tulee, mutta harvoin yhteysaluskatkos johtuu vedenpaisumuksesta :-D

  Myrsky; Kyllä tää tästä. Ei tarvitse juuri nostaa saunakaivostakaan vettä, kun vesi on lähes maan tasalla.

  Tiina; Kyllä vain, ei tätäkään varmaan moni tule ajatelleeksi. Jatkuva lounaistuuli (joka tuo myös ne lauhat säät) painaa veden kohti Itämeren länsiosia.
  Teillä on varmaan ihan yhtä kaunista. Juuri äsken saunaan mennessäni ihailin valonkajoa lounaassa, se oli melkein-aurinko!!!

  Kirsi; Olen ehdottomasti lauhan talven ystävä. Ei tässä melkein huonoja puolia olekaan. Vesiputket ja -pumppukin pysyy sulina ilman mitään lämmityssysteemejä.

  ReplyDelete
 7. Äh, ajatushärö. Tiinan kommentissa piti sanoa, että vesi painautuu kohti Itämeren ITÄosia!

  Positiivista mieltä kaikille! Enää pari päivää niin - HIP HEI! - päivä pitenee!!!!!

  ReplyDelete
 8. Oi miten paljon tellä on vettä.
  Täälläkin on aikaisemmi tullut kovasti vettä mutta nyt on lunta ja vähän pakkasta.
  Toivotaan että veden tulo lakkaa ja pääset minne sun piti.

  ReplyDelete
 9. Onhan teillä siellä soutuvene? Ihan vaan pahan päivän varalle. Sinä soudat, Musti pitää peräsintä ja Ransu toimii tähystäjänä. Vai miten te niitä rooleja olette suunnitelleet jos täytyy jättää uppoava saari?

  ReplyDelete
 10. Sylvi; Kyllä tämä tästä, kiitos. Vedenpaisumuksista on ennenkin selvitty.

  Naukulan Mamma; Niin, oikeastaan meillä ei ole sellaista evakuointisuunnitelmaa. Vene on kyllä ja muutama airo ja pari perämoottoriakin, mutta en tiedä toimiiko niistä kumpikaan. Veneen pohjassa on lisäksi pieni reikä. Pitänee alkaa neuvotella poikien kanssa.

  ReplyDelete
 11. Vanhankaupunginlahdellakin on merivesi peittänyt jo rantapuiston jalankulkupolun. Vettä tulee ties kuinka monetta päivää yhtäjaksoisesti. Mutta, onneksi sama määrä ei ole tullut lumena (kuten männä vuonna).

  ReplyDelete
 12. Ihan justiinsa tuota minäkin, että onneksi ei ole lumena maassa jököttämässä. Mietin vieläkin kauhulla niitä viimevuotisia lumivuoria sekä kotona saaressa että varsinkin pääkaupungissa aiheuttamassa liikennekaaosta.

  ReplyDelete
 13. Voi mahdoton kuinka jännittävää ja eksoottista elämää sulla siellä saaressa! Toivotaan, että autosi pitää sut pinnalla :)

  ReplyDelete
 14. Saaressa tiedämme asuvamme mekin: merenpinta on niin korkealla, ettei tarvita kummoistakaan lounaistuulta jotta vesi läikkyy suistoon ja katkaisee pengertien. Tänään aamulla sai ajaa kieli keskellä suuta, kun tulvavesi kulki monessa kohtaa tien yli.

  Tämän syksyn tulvat ovat kiltisti olleet yöaikaan tähän asti, mutta tänään piti vähän tappaa aikaa kaupungilla ennen kuin uskalsi lähteä kotiin.

  ReplyDelete
 15. Onnea laivaanajoon Yarikselle ja kuskille, näyttää ja kuulostaa ainakin pienimuotoiselta vedenpaisumuksen poikaselta. Jotenkin näen sieluni silmin, että keulit sinne alukseen tosi mallikkaasti :D
  Melkoisia lätäkköjä tosiaan, mutta minä ihastelin tuota kivipengertä. Ylihuomenna taittuu pimeys, siitä minäkin olen niin iloinen. Lumettomuuskaan ei kauheasti häiritse, oli se viimetalvinen sen verran liikaa. Mutta säille ei mitään mahda, joten ei niistä viitsi liikaa harmiakaan itselleen ottaa. Positiivisuus kunniaan!

  ReplyDelete
 16. Rakas joulupukki, johon Saila ei usko, tuo sille ja kissoille reiätön vene. Ne tarttee sitä kohta.

  Ei voi käsittää tätä veden määrää... Mistä näitä millejä oikein tulee??? Vaikka olen kyllä jo moneen kertaan jakanut sinunkin ajatuksesi siitä, että onneksi vetenä eikä lumena. Sitä kolaamista ei kolmatta talvea kestäis! Huomaan, etten itse edes harmittele lumen puutetta. Brittimallin talvi kelpaa ihan hyvin. Ainoa, mitä yllättäen huomaan kaipaavani, ovat hiihtokelit. Ällistyttävää puhetta ihmiseltä, joka kaatuu sivakat jalassa tasaisellakin. Mutta kun hiihtäminen ON hauskaa.

  P.S. Tuo myös Sailan kasveille sukellusvarusteet.

  ReplyDelete
 17. Elämäni Matkat; Juu on tämä, tuskin saa unen päästä kiinni ;-) No ei sentään. Olisi ihan kivaakin jumittua tänne. Lapsena unelmoin siitä, että jonakin yönä sataisi niin monta metriä lunta ettei ovesta pääsisi ulos ja ei tarvitsisi herätä aamulla kouluun (kyllä, olin jo silloin aamu-uninen).

  Leena K; Pieniä elämän yllätyksiä!

  Maria; Kiitos, eiköhän se, mallikuudsta en ole niin varma ;-). Iltapäivällä postinhakureissulla huomasin laivarannassa puisen rampin jatko-osantekeleen, joka vaikutti kyllä vähän huteralta, mutta ehkä annan jonkun muun kokeilla sitä ensin...
  Olen huomannut ihan suunnatonta mielialan kohoamista verrattuna loka-marraskuuhun. Ja ihan vain siksi, että tiedän, että päivän piteneminen alkaa ihan JUSTIINSA! Ja arvaa montako kertaa tässä ehtii vielä tuskastua siihen ettei kevät tule jo. Jos tällaista säätä jatkuu, niin ehkä se tuleekin erikoisen aikaisin (jokavuotinen hullu unelmani).

  Intopii; Kiitos kirjeistä joulupukille. Arvaas mitä katsoin tänään tuolla lammen pohjalla... no sinulta saadun suopayrtin lehdethän ne sieltä vilkuttivat! Ihan nätisti raikkaan vihreinä siellä pohjassa. Hyvin niillä menee ;-)
  Hiihtäminen varmasti onkin tosi hauskaa, ainakin kaikille muille, tuolla tyylillä :-D Pelkään että mulle kävisi samoin jos yrittäisin... Auts!

  ReplyDelete
 18. Siinä sitä mitataan todelliset saarelaiset ja kaupunkilaiset erikseen:D Meillä on "pienemmät" ongelmat, nimittäin jouluvieraiksi on tullut kaksi koiraa. Kissat jököttävät saunassa/pesuhuoneessa ja vain kurkkivat toisinaan hiljaisimpina hetkinä, josko ruokakupille pääsisi ja taatusti toivovat ettei joulua olisi keksittykään.Öisin koirat ovat "kaltereiden" takana ja kissoille kelpaa yöelämäkin, mutta silti...

  ReplyDelete
 19. Voi voi mitä ankeutta ja vankeutta! Jos kissoilta kysyttäisiin, niin tällaisia eläinkunnat yhdistäviä jouluja ei varmaan vietettäisi!

  ReplyDelete
 20. Kosteikkopuutarha kuulostaa todella hyvältä ja nuo kasvit!! Ihanaa rappioromantiikkaa henkivä paikka. Oma pieni oja <3 Yritin tihrustaa sitä pottaa mutten löytänyt sitä kuvasta...

  ReplyDelete
 21. Meillä vietettiin pari vuotta sitten kissa-koirajoulu, ja vaikka se meni suht ok, mitään perinnettä siitä ei muodostunut. :) Yksi kissa oli kauhuissaan ja toinen paastosi hämmenyksestä. Koira otti iisisti.

  Espoossakin tulvii, kuten uutisissa on mainittu. Kävin päivällä tuolla lähipelloilla ja tuli ihan keväinen olo: aurinko paistoi, ruoho viheriöi, oli isoja tulvalammikoita (isompia kuin keväällä), pikkulinnut lensivät veden yllä ja sirkuttivat pensaikossa. No kysytäänhän laulussakin, että onkos tullut kesä... Ilmeisesti on, eikä haittaa. Samanlainen joulu oli kuutisen vuotta sitten, silloinkin katseltiin pajunkissoja joulupäivän kävelyllä.

  ReplyDelete
 22. Hortensia; Se potta onkin melkein kokonaan veden alla... ei ihme ettei näy.

  Jenni; Juu, vuoden 2006 joulu oli Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan harvinaisen lämmin, jopa 8 astetta. Nyt ei olla niin lämpimissä tunnelmissa mutta melkein.
  Tänään pihalla kitkiessäni huomasin pari tulppaanin tms. piippoa, lähes lehteen puhkeavan kuusaman ja kukkanuppujaan pullistelevan ruusukvittenin! En ehtinyt ottaa niistä kuvia valoisan aikaan, pitää kiertää huomena pihaa taas kameran kanssa. Jihuu!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!