Saturday, 17 December 2011

Joulukukkia

Viimeisenä päivänä kaupungissa ollessani tein vielä jouluistutuksen parvekkeelle. Muutama tumman pinkki hyasintti, pari vaaleajouluruusua ja hopealanka, joka on kevyesti sumutettu kimalteella. Kuvan ottamisen jälkeen peitin multaa vielä kävyillä, mutta en ottanut istutuksesta enää uusia kuvia, kun oli pimeää.
Nuo jouluruusut saavat sitten keväämmällä muuttaa saareen, missä ne toivottavasti kukkivat loppusyksyisin. Minulla on nyt vain tarhajouluruusua ja se kukkii keväällä heti lumen vetäydyttyä päältä pois. Aiemmat vaaleajouluruusuni joku kaivoi ylös maasta ja ehkä söi, kasveja ei näkynyt enää sen jälkeen kun niiden istutuspaikka oli kaiveltu mullin mallin. Täällä saaressa on ärsyttävä peurakanta, joka maistelee kaikkea sellaistakin, mitä peurojen ei pitäisi syödä. Eivät selvästi ole perehtyneet omaan käytösoppaaseensa.

Hopealanka ja jouluruusu kaulailevat somasti.

Kotona saaressa kukkii pari pelargonia, kuten aina vielä joulunakin. Joulunajan kukinta on toki pientä ja vaatimatonta, silti ehkä vielä ilahduttavampaa kuin kesän kukat. Valkokukkainen mårbackapelargoni 'Prins Nikolai' on avannut ensimmäiset kukkansa! Tämä vietti kesän kasvaen pistokkaasta oikeaksi kasviksi, samoin kuin viereinen valkokirjavalehtinen 'Catalina'.

'Raspberry Ripple' jaksaa yhä vain.
Hyvää neljännen adventin viikonloppua!

Some Christmas flowers – a hyacinth-hellebore-planting in the city balcony and some pelargoniums at home on the island. Some of them flower still at Christmas, every year.

24 comments :

 1. Kaunista!
  Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  ReplyDelete
 2. Kaunis asetelma, en tiedä onko hyasinttien tuoksuissa eroa. Ostin valkoisen eikä se minusta tuoksu lainkaa tai hyvin miedosti. Vai onko ne jo nykyään jalostettu lähes tuoksuttomiksi?
  Jouluruusua jäin vielä vähän kaipailemaan, juuri siksi että sen voisi keväällä siirtää puutarhaan jos on vielä hengissä.
  Teille on muuttanut komia koira :)

  ReplyDelete
 3. Kaunista on. Miten Jouluruusua tulee kastella? Ajattelin hankkia Jouluksi ekaa kertaa Steniuksen puutarhasta.

  ReplyDelete
 4. Ihana asetelma ja upean väriset hyasintit! Ovatko muuten kissasi koskaan yrittäneet maistella myrkyllisiä joulukukkia kuten jouluruusua tai amaryllista?

  Mimma ei ole onneksi osoittanut kiinnostusta kasveja kohtaan (paitsi että söi itsenäisyyspäiväkukkien seassa olleet siniset pitkät koristeheinät), mutta varmuuden vuoksi olen laittanut kaikenlaisia "esteitä" myrkyllisten kukkien eteen... Toisaalta ajattelen että löytäähän ulkoilevatkin kissat varmasti luonnosta vaikka mitä myrkyllistä. Ehkä haistavat mitä ei kannata syödä?

  ReplyDelete
 5. Kiitos ihanaiset!

  Katja; Hyasinttien tuoksuissa on eroja, paljonkin. Sinisessä on voimakkain tuoksu, valkoiset eivät joskus tuoksu lähes ollenkaan. Se voi olla ihan hyväkin sisähuoneissa, siksikin tein tuon istutuksen parvekkeelle. Ulkona se myös kestää paremmin, kun sekä hyasintti että jouluruusu kukkivat sellaiseen aikaan pihalla, että lämpöä on vain muutama aste. Huoneenlämmössä ne menevät niin nopeasti ohi.

  Maiju; Jouluruusu kasvaa vähän kosteassa maassa mutta ei missään kosteikossa kuitenkaan. Luulen, että multa ei saisi kuivahtaa kastelukertojen välillä, mutta ei saisi olla litimärkäkään, ainakaan koko aikaa. Jos on mahdollista siirtää jouluruusu vaikka öiden ajaksi viileämpään paikkaan niin se kestää paremmin ja kauemmin.

  Linda; Ihan samoin minäkin tuumailen. En ole suojannut myrkyllisiä kukkia ja amarylliksen lehtiä onkin joskus vähän maisteltu (asialla riiviö-Ransu). Mutta kissa varmaan haistaa myrkyllisyyden tai viimeistään maistaa ja sylkäisee pahan suupalan pois. Todella harva kasvi on niin myrkyllinen, että pelkästä pureskelusta ilman nielemistä tulisi myrkytys.

  ReplyDelete
 6. Voi miten suloinen tuo kuva, missä jouluruusu ja hopealanka flirttailevat!
  Toki tuo koko jouluistutus on hurmaava. Otetaan kaikki ilo irti vaikkei vielä lunta näy!

  ReplyDelete
 7. No se on hyvä tietää! Eipä moni muukaan ole kukkia kissoilta suojannut, koirat (ja ihmislapset) ehkä enemmänkin ahtavat suuhunsa kaikkea mitä eteen tulee :)

  ReplyDelete
 8. Kaunis istutelma.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!♥

  ReplyDelete
 9. Ihana asetelma. Mistä tuollaisia oikein kunnon pinkkejä hyasintteja saa, mä en oo koskaan nähny livenä. Noi ois nimittäin niin mun väriset! Sulla on ilmeisen hyvät olosuhteet pelargoneille, mulla ei oo kukkinu enää puoleentoista kuukauteen.

  ReplyDelete
 10. Ihana asetelma! Mietin tänään tovin, ostaako jouluruusua vai ei. Jokunen vuosi sitten sain kasvin riutumaan alta aikayksikön sisäilmassa. Nyt on kyllä niin leutoa, että jouluruusun voisi viedä kasvihuoneeseenkin, mutta sitä täytyisi alvariinsa käydä siellä ihastelemassa. No, ostin siis vain hyasintteja ja tasetin ja toivon löytäväni jouluruusun taas keväällä tuolta metsäpuutarhastani!

  ReplyDelete
 11. Ihanan väriset hyasintit ja muutenkin kaunis asetelma. Minunkin pitäisi hankkia hyasintti, ihan vaan sen tuoksun takia. :-D

  ReplyDelete
 12. Kaunis asetelma!
  Täh, tosiaanko loppusyksystä? Luulin, että kaikki jouluruusut kukkivat aikaisin keväällä. Mistä erottaa vaaleajouluruusun ja tarhajouluruusun?
  Mulla on vielä jouluruusu hankkimatta, mutta ehtiihän tässä vielä hyin.

  ReplyDelete
 13. Kiitos kommenteista!
  Niin, en ole satavarma kukkiiko vaaleajouluruusu aina loppusyksyllä, pikkuisen etelämpänä Keski-Euroopan vuorilla se kukkii joulun alla, mistä nimikin tulee. Jossakin puutarhablogissa oli justiin kuva kukkivasta vaaleajouluruususta, taisi olla Risusydämen Marjalla tuolla Rauman seudulla. Se ehkä riippuu syksyn leutoudesta. Kun maa jäätyy, ei se kuki ennen kuin maa on sulanut.
  Vaaleajouluruusu (Helleborus niger) on todella matala, tarhajouluruusujen (H. Orientalis-ryhmä) kukkavanat nousevat ainakin puoleensääreen. Vaaleajouluruusun luonnonmuodossa on valkoinen kukka, tai jalostettuna se voi olla hennon vaaleanpunainenkin. Tarhajouluruusuissa punertavat ovat yleisempiä, ja valkoinenkin on usein ainakin pilkullinen tai sitten limenvihertävä. Tarhajouluruusun lehdet ovat selvästi sahalaitaisemmat ja suuremmat kuin vaaleajouluruusulla.

  Tiina; Voi että, nyt muistan että viime vuonnakin ihastelit mun tumman pinkkiä hyasinttia, kun se on ihan sun väri. Harmi ettei teiltäpäin löydy. Pääkaupunkiseudulla näitä on, tosin vain valikoimaltaan paremmissa kukkakaupoissa, mutta erikoisvärit on vähän tavallisia kalliimpia. Mutta ah niin kauniita! Juuri ovesta ulos lähtiessäni näin vielä tummempia, oikein purppuraisia.

  Maria; Toivottavasti ne sieltä ilahduttavat sitten keväällä. Pari pakkasastetta ei vielä jouluruusua lannista, niin että kuistiakin voisi ajatella?

  ReplyDelete
 14. Minä sain kukkakauppiaalta ohjeen istuttaa jouluruusu ulos vielä joulukuun alussa.. Ja päälle havuja. Oliko väärä ohje.?

  ReplyDelete
 15. Ei, hyvä ohje se oli. Maa on vielä sula ja hyvin voi vielä istuttaa pihalle! Halusin vain nauttia noista kukista ensin parvekkeella ja toivottavasti tulevina vuosina pihalla. Minun pitää nyt pitää kasvi hengissä talven yli, siis toisaalta ei liian lämpimässä ja toisaalta suojata juuret jäätymiseltä. Menee ehkä kylmäkellariin siis, jos tulee oikein kylmä kausi.

  ReplyDelete
 16. Ihanat joulunkukat! Niin kiva, etteivät mene hukkaan vaan pääsevät pihalle. :) En ole vieläkään päättänyt mitä joulukukkaa meidän joulupöytään tulee. Pelargonisi näyttävät upeilta. Näkisitpä mun raapiskot, mun täytyy tsempata niiden kanssa.
  Iloisia joulukiireitä! :)

  ReplyDelete
 17. Minä meinaan tänään suunnata kukkakauppaan ja jouluruusu kiehtoo kovasti! Jo viime vuonna niitä ihastelin, mutten vielä ostanut. Tänään ostettaan tyttärelle joulukuusi, minä kun en tuon riehu-Nekun takia voi ostaa sitä!

  ReplyDelete
 18. Nyt voisi todellakin tehdä joulukukka-asetelman myös pihalle!

  ReplyDelete
 19. Kiitos Tuire :-) Kai pelargoni yleensä talvehtiikin raapiskona varastossa, mutta minulla ne ovat sisällä, kun talossa ei ole kovin lämmin - silloin, kun en ole paikalla, on vain noin kymmenen astetta eikä nytkään kahtakymmentä. Siitä ne pitävät, mutta ei niitä ole pakko näin vihreinä talvettaa.

  Auli; Riehu-Nekku toimikoon joulukuusena siis :-)

  Pioni; No niinpä voisi! Ja se kestäisikin kivasti siellä.

  ReplyDelete
 20. Suloinen jouluasetelma. Kerran vuosia sitten ostin jouluruusun eikä se menestynyt kerrostaloasunnossa, ei edes avannut nuppujaan. Tänä jouluna en ole tehnyt vielä mitään jouluvalmisteluja. Nykyään jouluruusuja on kukkakaupoissa niin paljon ja monennäköisiä, että ehkä menestyvät paremmin.

  ReplyDelete
 21. Niin, ei kai niitä jouluvalmisteluja tarvitse tehdäkään. Tuire tuolla ylempänä toivotti hyviä joulukiireitä ja minä mietin, että mitä, en minä aio ollenkaan mitään joulukiireitä tässä aloittaa! Kun syksyn työkiireet hellittivät vasta torstaina. Kiireetöntä joulunalusaikaa siis!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!