Thursday, 22 December 2011

Paras joululahja

Eilisen aurinkoisen sään aiheuttama ilontunne jatkuu, vaikka tänään on kylmempää. Rakastan tätä vihreyttä, siitäkin huolimatta, että poistin Mustista juuri punkin. Minulle vaikeinta aikaa on ehdottomasti se, kun kaikki kuolee ja mielen pohjalle hiipii pelko siitä, että pimeydestä ja kuolleisuudesta tulikin pysyvä olotila. Kevät tuo mukanaan helpotuksen tunteen, joka läikkyy yli kuin lempeä ja lämmin maininki.
Jouluihmiset eivät varmaan ymmärrä tätä, mutta minulle joulu ei tuo mitään lohtua tähän maailmanlopun ahdistukseen, vaan se, että talvipäivänseisaus on takanapäin (tänään!). Olisin valmis siirtämään joulun takaisin kekrinaikaan, siis sadonkorjuujuhlaksi, sillä sieltähän useimmat jouluperinteemme ovat peräisin, ne on vain ovelasti ympätty kristilliseen juhlaan, niin kuin tapana oli. Tähän aikaan vuodesta pitäisi olla lakisääteinen oikeus nukkua talviunta.

Vaan jos nukkuisin, niin missaisin kaiken tämän. Vähän liian myöhään istutettujen syyssahramien versot nousevat sittenkin!

Tämän kukkia odotan malttamattomana: punakukkainen taikapähkinä 'Diane'. Jos on näin lauhaa, tämä voi kukkia jo tammikuussa. Kukat ovat kuin tuoksuvat hämähäkit, kiehtovat merkillisyydessään. Toivon, että pääsen esittelemään niitä täällä pian!

Juhannuspioni on lähtökuopissa. Tässä ei ole mitään merkillistä, tällaiset nuput paljastuvat aina lumen alta heti, kun se sulaa päältä pois. Mutta eivät nämä versot ala silti koskaan kasvaa pituutta liian aikaisin. Tällä paikalla noin sata vuotta elänyt pioni on nähnyt varmaan lauhan talven ja myös takatalven jos toisenkin.

Yhtä hyvä joululahja kuin tämä lauha sää on tänään postissa tullut positiivinen päätös saariston ympäristönhoitoavustuksesta! Avustuksen suuruus on 2446,62 euroa ja se on kahden asuintalon ja venevajan kunnostuksiin, jotka on jo tehty. Vaikka rakennuksiin on kulunut jo reilusti yli 30 000 euroa, on tämä silti aivan mahtava kannustus. Tätä kun tekee niin, että joka talvi kitkuttelee ja säästää, jotta kesällä voi taas saada jonkun kohdan korjattua ja projekti etenee taas pikku askelen.
Avustusta voi saada vain rakennusten ulkopuolisiin korjauksiin ja sitä pitää muistaa hakea ely-keskukselta joka vuosi erikseen ennakoivasti ja se maksetaan jälkikäteen toteutuneiden kustannusten mukaan, mutta ei kuitenkaan koko summaa vaan jokin prosenttiosuus siitä.

Jihuu! Iloista joulunodotusta kaikille!

It's still lovely and mild, and I got a grant for the house and boat house restauration – over 2000 euros. This is the best Christmas present ever.

Juhannuspioni – Paeonia humilis flore plena
Syyssahrami – Crocus sativus
Taikapähkinä – Hamamelis

37 comments :

 1. Tuossa äsken radiossa kerrottiin, että talvipäivänseisauksen virallinen aika täällä Suomessa oli aamulla klo 7.30! Siis monta tuntia on jo menty valoisampaan suuntaan :)
  Onnea sinulle! Hienoa, että arvokasta työtäsi osataan arvostaa myös avustustenjakajataholla!

  ReplyDelete
 2. Onnittelut, kyllä teet hienoa työtä kunnostamalla talojasi. Saaristo on erittäin tärkeä osa Suomen historiaa!!

  Minäkin en yhtään halua lunta. Näin viime yönä unta että olin pimeässä vesisateessa keräämässä Männiköllä kanttarelleja. Tein niistä Joulukinkulle kastiketta. Olikohan enne uni, menemme sunnuntaina piipahtamaan M:lle ehkä löydän sieniä :) On mulla pakkasessa kantarelleja kastikkeeksi, mutta jos niitä vielä löytyisi, no suppiksia löytyy korkeintaan.

  ReplyDelete
 3. Onnea, hienon joululahjan olet saanut! :) Oikeaan osoitteeseen tuli tuo avustus, käytät sen varmasti viisaasti.

  ReplyDelete
 4. Kiios kommenteista Marja ja Maiju!
  Vai niin, ihana kuulla että ollaan jo monta tuntia matkustettu kohti kesää :-)
  Kuulin toissapäivänä yhdeltä saarelaiselta, että hän oli löytänyt pihaltaan kaksi kantarellia. Niin että Maiju, pidähän silmät auki! Kantarellikastike kuulostaa ihanalta joulukinkun lisukkeelta.

  ReplyDelete
 5. Kanttarelleja ei ole osunut silmiin, mutta suppilovahveroita kyllä. ;) Tuo taikapähkinäpensas (vai mikä se nyt oli) näyttää kyllä jo nyt kovin mystiseltä. Pidän peukkuja, että se yllättää sinut yhtä positiivisesti kuin "pukki" mieluisalla kannustusrahallaan. :)

  ReplyDelete
 6. Kiitos Kirsi!
  Suppikset ovatkin todella maukkaita, niistäkin saisi hienon kinkunkastikkeen.

  ReplyDelete
 7. Onnittelut, avustukset on aina tiukassa ja on ihana kuulla että joku saa sellaisen hyvään asiaan ja tarpeeseen:)

  Valoisaa joulun aikaa sinulle!

  ReplyDelete
 8. Onnittelut ympäristönhoitoavustuksesta, hienoa että ihmisiä kannustetaan tuommoisella konkreettisella toimenpiteellä pitämään huolta elinympäristöstään! Tuommoisella summalla taas saa jonkun asian eteenpäin tulevana kesänä, tuntuu varmasti mukavalta.

  Taikapähkinän kukinnon haluan tosiaan nähdä, hyväntuoksuinen hämähäkki kuulostaa niin mielenkiintoiselta.

  ReplyDelete
 9. Kiitos R&T, Maria ja Jenniäkin unohdin kiittää tuolla välissä!
  Kyllä tuolla summalla saa jonkun pariksi viikoksi hommiin ensi kesänä. Oli tarkoitus alkaa laittaa lattioita takaisin paikoilleen, tai ensin siis rakentaa uusi rossi- tms. pohja, ehkä jopa vanhoja multapenkkoja mukaillen, katsotaan nyt. Siihen hommaan varmaan kuluu monen monta viikkoa, mutta ehkä siitä voi tehdä jotakin itsekin (kun vain ensin oppii ja sitten ehtii!)
  Lupaan palata taikapähkinäasioihin heti kun nupuissa näkyy liikettä :-)

  ReplyDelete
 10. Onnea kannustavasta joululahjasta !
  Minulla oli parvekkeella syyskrookuksia kukkaruukkuun istutettuna, ja kukkivatkin ihanasti. No nyt viime viikolla huomasin, että ne alkavat pukata lehtiä. Siirsin ne kiireesti kellariin ; )

  ReplyDelete
 11. Hieno kannustus! Onnittelut! Minäkään en ole mikään jouluihminen. Ilman lasta saattaisin vaikka tuurata aattona ja pyhinä tallinpitäjiä tai nukkua vaan. Mutta lapsen kanssa on mielekästä puuhata jouluksi jotain pientä. Hössöttämättä. Päivän piteneminen sen sijaan: sitä pitäisi toogaorgioilla!

  ReplyDelete
 12. Juhlistaa. Puuttuva sana on juhlistaa.

  ReplyDelete
 13. Kiitos Sari W ja Caro!
  Toogaorgioita kannatetaan täälläkin, varsinkin jos se nopeuttaisi kevään tuloa!
  Minäkin luulen, että lapsiperheissä joulunvietto on tärkeämpi, ilman lapsia se on vähän eri juttu. Olisi kiva tehdä jouluna jotakin muuta kuin noudattaa niitä iänikuisia perinteitä, joihin on kyllästynyt ehkä 15 vuotta sitten... No, ehkä ensi vuonna! Voisi vaikka pitää juuri ne toogajuhlat :-D

  ReplyDelete
 14. Sinä sait lahjan, mitä oikeasti halusit ja tarvitset. Jipii! Hieno juttu. Ja vielä toinenkin jipii, nimittäin se talvipäivänseisaus!

  ReplyDelete
 15. Onnea! Sait todella hienon ja ansaitun joululahjan!

  ReplyDelete
 16. Kiitos Myrsky ja Auli! Juhlikaamme kaikki tavallamme, tämä on tavalla tai toisella tärkeää aikaa meille kaikille.

  ReplyDelete
 17. Onnea - ja taloudellisestikin varmaan ihan kiva.. Aika jännä että teillä siellä on noin vihreetä ja meillä paraisilla maa valkoinen..

  ReplyDelete
 18. Kiitos Rosa G; On, todella tarpeeseen tulee.
  Viime yö oli selvästi kylmempi kuin pitkään aikaan ja jos olisi satanut, niin maa olisi varmaan ollut valkoinen aamulla. Tänään iltapäivällä tuli vähän rakeita. Minäkin hämmästyin, kun Amandan tuvassa Jaana sanoi, että maa on valkoinen (hänkin asuu Paraisilla). Ei täällä vaan yhtään! Mutta hyvä että siellä, jos lunta on kaivattu.

  ReplyDelete
 19. Saila, olipa niin valoisaa täällä Saarellasi! Ihana lukea näitä lupauksia keväästä ja kesästä.
  Isot onnittelut saamastasi ympäsitönhoitoavustuksestasi! Kaksi ja puoli tonnia on jo kuitenkin jotain! Teet niin hienoa työtä taloja kunnostaessasi!

  Uskomattoman terhakoita kasveja puskee pihallasi. On tämä Suomemme pitkä maa. Täällä ei voi kuin unta nähdä pionien piipoista ;)

  Kukon askelin kesää kohti!

  ReplyDelete
 20. Onnea molemmista joululahjoistasi! Hienoa, että sait ympäristönhoitoavustuksen. Mitähän lahjoja vielä mahdatkaan saada...

  ReplyDelete
 21. Kiitos, Paula ja Vaahtera-Maria!
  Ei tässä enempiä lahjoja tarvita, tai tuo taikapähkinän kukinta olisi kieltämättä mukava... olisikohan liikaa pyydetty?
  Vaikea uskoa, että tästä oikasti tulisi kevät nyt, kun kylmimmät talvikuukaudet ovat vasta edessäpäin. Mutta ehkä, eihän sitä koskaan tiedä!
  Kuitenkin, nämä elämän merkit juuri nyt ovat niin merkityksellisiä ja toivoa tuovia.
  Kesä kuitenkin sieltä lopulta tulee, kukon tai norsun askelin!

  ReplyDelete
 22. Onpa hieno juttu, että raadantasi on huomioitu avustuksen arvoiseksi. Eihän se remonttikustannuksiin nähden suuri ole, mutta itsellesi varmaankin kannustava, tulevaisuuttakin ajatellen.
  Kyllä täälläkin toivottaisiin päästävän äkkiä uuden vuoden puolelle ja kohti kevättä ja valoisampaa aikaa, mutta se on vaan pakko jälkikasvun takia joulukin jotenkin huomioida.
  Muuten - oli hieno kuva siinä OP:laisille lähettämässäsi joulutervehdyksessä.

  Kaikesta huolimatta, oikein mukavaa ja rentouttavaa joulua sinulle, Ransulle ja Mustille!

  ReplyDelete
 23. Olipa hyvä joululahja tuo avustus.
  Onnea vaan ja voimia kunnostuksen jatkamiseen.

  Ihanaa joulunaikaa sinne teille!!♥

  ReplyDelete
 24. Kiitos Eero ja Sylvi!
  Lastenlasten kanssa joulunvietto on varmasti ihan erityistä. Omasta ja kissojeni puolesta viettäisin sen mieluiten ihan samoin kuin muutkin päivät, mutta nauttien siitä, että voi hyvällä omallatunnolla olla tekemättä mitään ja että kukaan puhelinmyyjä ei tuputa lehtiä, vakuutuksia, numerohakupalvelua tai mainostilaa ;-)
  Kiitos Eero kuvakehusta, ajattelin vielä ehkä laittaa sen tänne kaikille muillekin jouluntoivotukseksi.

  Oikein mukavaa ja tunnelmallista joulua perheidenne kanssa!

  ReplyDelete
 25. Punkkeja?! Meillä on tällähetkellä -3 ja hiukan vlkoist maan peitteenä.Hyvää ja rauhallista joulua! Toivottaa Tainan Nukkekaappi

  ReplyDelete
 26. Onnea avustuksista ja rauhallista joulunaikaa Saaripalstalle! Toivottaa Ilona

  ReplyDelete
 27. Mukavan joululahjan sait! Oikein hyvää joulunaikaa ja kiva, että toisia ilahduttaa lauhat talvet! :)

  ReplyDelete
 28. Hieno joululahja! Oikein hyvää ja lämmintä joulua teidän perheelle!

  ReplyDelete
 29. Onnittelut avustuksesta !

  Ja iloista kevään odotusta !

  Ja jouluntoivotuskin tässä samalla, kun se kohta kuitenkin on.

  Ja Ransulle vesimyyräkelejä ja
  Pantterille muuten vaan hyviä hetkiä ja lauhoja kelejä niin voi ulkoilla.

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 30. Kiitos Taina, Ilona H, Heidi, Naukulan Mamma ja Leena & co!
  Ransu lähettää sellaiset terveiset, että nyt on mitä parhaat vesimyyräkelit. Vähän lämpimämpääkin saisi olla, mutta ei kuitenkaan paljon yli 15 asteen, sillä silloin saaliin mehevyys kärsii (tai saalistajan reippaus - toim. huom.)

  ReplyDelete
 31. Saitpa tosiaan mukavan kirjeen joululahjaksi:)
  Minäkin olin iloinen postilaatikolla käydessäni, lapsille joululahjaksi tilaamat pelit ehtivät kuin ehtivätkin jouluksi.

  ReplyDelete
 32. Voi miten ihanaa, että tulivat ajoissa perille! On se paljon kivempi antaa ne jouluaattona :-)

  ReplyDelete
 33. Kiva kun sait tuon avustuksen, vaikkakin rahaa on mennyt moninverroin enemmän, kyllä varmasti tuntuu ihan hyvältä, että yleensä edes tunnustetaan.! Olet jokaisen euron kyllä ansainnut.

  ReplyDelete
 34. Mahtavia nuppuja pihassasi ja todellakin onneksi oli jo talvipäivänseisaus - kevättä kohti mennään. Kaunis on pihasi joulukuussakin, happy for you! Tuoksuuko tuo hamamelis ihanalta? Onnittelut myös yh-avustuksesta :)

  ReplyDelete
 35. Kyllä vain Hortensia, ja nyt talvipäivänseisauksesta on jo monen monta päivää - päivän TÄYTYY olla jo minuutteja pidempi!
  Taikapähkinässä on hunajamainen ihana tuoksu, vaikka kukat ovatkin hassun mitättömiä, tosiaan kuin pieniä hämähäkkejä. Toivottavasti pääsen kuvaamaan niitä pian, nuput eivät näytä pullistuneen kyllä yhtään.

  ReplyDelete
 36. Tämä oli kyllä aivan ihana postaus... aah, onkos tullut kesä talven keskelle!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!