Tuesday 2 August 2011

Kotiseutumatkailua

Liian harvoin laitan tänne kuvia ihan tavallisen kauppa-, posti- ja kaupunkiinmenomatkan varrelta. Tässäpä siis. Normisaaristokuvia Falkö-yhteysaluksen reitiltä.

Naapurisaaren eli Maskinnamon satamalahtea.

Vanha saaristolaistalo kurkistaa. Tämä näkymä on yksi lemppareitani. Taloa pitää osata etsiä juuri oikeassa kohdassa, tai sen kurkistusaukko on jo ohi.

Meren silottamat rantakalliot.


Lokki- ja merimetsoyhdyskuntaa. Jos minulta kysytään, niin kyllä nämäkin tyypit tänne mahtuvat. Moni saaristolainen ja mökkiläinen vihaa merimetsoja niiden "paskomisen" ja "kalakannan tuhoamisen" takia. Paskotaanhan mekin, ja kalastetaan.
Merimetsot tunnistaa hyvin siitä, että ryhmässä on aina joku tuulettamassa batman-asennossa.

Saariston batman

Saapuminen Kärvoisin satamalahteen Norrskatan saarella.

Kärvois on vanha saaristokylä.

Samaa kylää toisesta suunnasta. Kaunista on.

41 comments :

  1. Oi kuinka ihania maisemia!

    ReplyDelete
  2. Ihana merituulen raikas minimatka saaristoon. Kiitos! :)

    ReplyDelete
  3. Kiva postaus! Täällä Satakunnassa (Luvialla ja Merikarvialla, muistaakseni) on tuhottu monta merimetso-yhdyskuntaa. Niistä on tehty ympäristörikosilmoituksia ja niistä on ollut paljon juttua paikallisissa lehdissä. Itse olen kyllä samaa mieltä kanssasi, eiköhän niitä saaria riitä linnuillekin. Silti muistan kun olin viimeksi Tukholmassa kaksi vuotta sitten olin jotenkin kyllä järkyttynyt niistä saarista, kun laiva lipui ihan läheltä ohi. Ne näyttivät jotenkin ihan kummallisilta muiden saarien, vihreän vehreiden, joukossa, aavemaisilta. Kieltämättä tuntui siltä, että jos vaikka mökkisaaren naapurisaari muuttuisi sen näköiseksi voisi se vähän nieleskelyttää...

    ReplyDelete
  4. mitä kieltä tuolla puhutaan? osaavatko kaikki suomea?

    ReplyDelete
  5. Toisaalta merimetsot tuhoavat kasvillisuutta, toisaalta yhdyskunnan muuttaessa toiselle luodolle edellisen asuinpaikan kasvillisuus palautuu nopeasti.
    Minusta aavemaiset valkoisiksi muuttuneet luodot ovat kauniita, mutta kauneus on katsojan silmässä. Minusta tuulivoimalatkin ovat kauniita.
    Onhan täällä niin hirveän paljon reheviäkin saaria, ettei voi mitenkään puhua koko saariston kasvillisuuden tuhoutumisesta!

    Täällä osassa saaristoa kaikki osaavat suomea, paikallisten äidinkieli on useimmiten ruotsi.

    ReplyDelete
  6. Mustakin muuten tuulivoimat ovat kauniita ja tyylikkäitäkin (ja karut luodot, mutta tietynlaiset huvimajat eivät;)) ja aina hämmästelen, jos luen tai kuulen, että niitä on vastustettu ulkonäöllisistä syistä. Mä voisin ottaa sellaisen vaikka omalle rantakalliolle, jos nyt ensin saisin sen kallion.

    ReplyDelete
  7. Juu.. tuli tuosta vielä mileen , että kun olin Punkaharjulla muutama viikko sitten käydessäni mökki oli ihan rannalla, niin rannalla, ettei tänä päivänä saisi rakentaa. Silti vastarannalta sitä 60-luvun mökkiä ei näkynyt lainkaan kun ajoimme autolla sieltä kylälle. Mökiltä katsottuna sitten taas vastarannalla oli ihan uusi mökki, joka ei ollut niin rannalla mutta joka leikkasi todella lujasti rantaviivan niin, että kysyin heti, että mikä tuolla on. Tuli vähän ristiriitainen olo. On tässä meidänkin lähellä Preiviikinlahdella (Natura-aluetta) yks omakotitalo, jonka piha on rantaviivaan saakka nurmikkoa ja rannassa Terijoen salavia. Mun mielstä se on kaamean näköinen! Jollakin tavlla nuo sinun kuviesi talot ja venevajat eivät näytä lainkaan pahoilta kun ne ikäänkuin kuuluvat sinne. Samoin kurkkaava saaristolaistalo. Mutta ajttele sinne viereen 80 luvun tiilitalo ja Terijoen salavat ihan rantaan kuin aidaksi!

    ReplyDelete
  8. Mulla on kyllä aika paha kirjoitusvamma... Vokaalit kadoksissa...

    ReplyDelete
  9. Kaunsista todellakin on. Meren tuoksu juuri noilla matkoilla on valtava :)

    ReplyDelete
  10. Kiitos kuvakehuista, kiitos kuuluu kylläkin maisemalle. On vähän vaikea ottaa rumia kuvia...

    Jenni; Juu ne huvimajat ;-D
    Minäkin ottaisin tuulivoimalan omalle pihalle jos voisin.

    Auli; Luin ihan sujuvasti tekstisi, toisen kommenttisi jälkeen piti mennä sitten tavaamaan niitä kirjoitusivrheitä. Niinpä. Minustakin kylät venevajoineen, rantasaunoineen ja rantavajoineen kuuluvat maisemaan, samoin kuin rantaan asti ulottuvat niityt ja laitumet. Se on kulttuurimaisemaa.
    Pienet ja usein vielä tummaksi petsatut rantasaunat tuskin erottuvat maisemasta, ja kun erottuvat, ovat ne usein kauniita. Nykyäänkin osataan rakentaa kauniita, moderneja, maisemaan sulautuvia mökkejä esimerkiksi saaristoon, kunhan vain tontin omistaja tai rakennuksen suunnittelija omaa riittävästi tyylitajua. Ehkä pahin vaihtoehto on se korkea ns. käkikellotalo, kuin suoraan Alpeilta. Ihan puistattaa kun ajattelenkin.

    ReplyDelete
  11. Meri on kaunis, kalliot ovat kauniita, linnut kuuluvat saaristoon, saariston rannasta kohoavat kylät ovat kauniita, venevajat rannassa istuvat maisemaan hyvin. Kaikki on siis hyvin, paitsi että Itämeri ei voi hyvin. Sorry, mutta tämä tuli jostain alitajunnasta juuri nyt mieleen.

    ReplyDelete
  12. :-D Hyvä pointti! Ja hyvä kommentti. En itsekään kannata sitä, että pitäisi tuudittautua ruusuisiin kuvitelmiin ja sulkea silmät todellisuudelta. Silloin ei nimittäin tee mitään asioiden parantamiseksi.
    Merien hyvinvointi on tärkeää. Itämeri Suomen- ja Pohjanlahtineen koskettavat miljoonia suomalaisia, pohjoisessa on Jäämeri yllättävänkin lähellä, idässä puolestaan Laatokka; sitten ovat vielä meidän omat sisävedet. Elämämme liittyy niihin ja riippuukin niistä.

    ReplyDelete
  13. Kaunista! Kyllä silmä lepää.

    ReplyDelete
  14. Ihania saaristomaisemia - tykkään kovasti! :) Itsellä kun isän puolelta sukujuuret menevät Merikarvialle ja Porissa/Reposaaressa on/on ollut sukulaisia niin lapsuudesta on jäänyt hienot muistot rannikkoretkistä. Ja partioporukan kanssa tehty Ahvenanmaan pyöräretki oli myös elämys. :)

    ReplyDelete
  15. Kyllä, silmä ja sielu lepäävät!
    Merimaisena on eri (hieno) maisema ;-)

    ReplyDelete
  16. Kiitos postauksesta, ihanaa, että meidän maasta löytyy tuollaista seutua. Kaikki olemme selvästi Itämeren puolella!

    ReplyDelete
  17. On tämä maailman kauneinta seutua :-)

    ReplyDelete
  18. Sulla on aika kaunis kauppareitti :) Voiko ihminen enää paljon muuta toivoa? Ei ainakaan asuinpaikan suhteen, mun mielestäni :)

    ReplyDelete
  19. No ei, minustakaan. Jotakuta stressihenkistä voi kyllä haitata se, että kauppareissuun kuluu puoli päivää ja että sinne ei pääse muulloin kuin laivan aikataulun mukaisesti ;-)

    ReplyDelete
  20. On sinulla kauniit maisemat, joissa liikut;D

    ReplyDelete
  21. Maisemat vailla vertaa, sitä mieltä olen. Kyllä tuollaisessa ympäristössä sielu lepää eikä yhtään haittaa vaikka puoli päivää menee siihen kauppareissuun :))

    ReplyDelete
  22. Voi Saila kyllä sä asut ihanassa paikassa. Muistatko että kutsuit meitä käymään joskus ;)

    Kiitos muuten ihanasta kommentistasi ♥ !
    /nina

    ReplyDelete
  23. Kiitos komenteista!
    Marke; Niin on <3

    Katja; Samaa mieltä! Stressaajat pysyvät onneksi muissa maisemissa, he kuolisivat täällä hitauteen :-D

    Nina; Muistan! Välkommen!

    ReplyDelete
  24. Batman :D Kiitos päivän spontaanista naurun tyrskähdyksestä!

    ReplyDelete
  25. "Normikuvissasi" pelkkä taivas ja pilvet ovat ihmeen kauniit, ehkä meri ja maisema tuovat sinisen taivaan ja pilvet jotenkin hienosti esille.

    ReplyDelete
  26. Ilma oli todella kirkas. Hmm. Minusta tuntuu, että saaristossa on avaraa, että taivasta on kauhean paljon. En oikein osaa selittää sitä. On tilaa hengittää :-)

    ReplyDelete
  27. Kyllä saaristo maisemat ovat kauniita!

    Viime torstaina menin ekaa kertaa "pikku"lautalla, kun kävin Korppoossa.
    Hyvinhän se sujui :)

    ReplyDelete
  28. Niin ovat. Sinä oletkin ollut ihan samoissa maisemissa!

    ReplyDelete
  29. Voi jessus, mitä maisemaa <3 Kyllä kernaasti saat sitä useamminkin kuvata. Täällä järvien keskellä kun asuu, ei voi kuvitellakaan millaista olisi asua noin eksoottisessa paikassa ;)
    Täytyy ottaa kartta käteen ja ihmetellä.

    ReplyDelete
  30. No nyt mä oon kartalla! Olen joskus aatellut, että pitäisi tuollakinpäin Suomea poiketa ihmettelemässä.

    ReplyDelete
  31. :-D Kyllä tämä kartalta löytyy!

    ReplyDelete
  32. Wautsi, kiitti minilomasta saaristoon kuvien avulla! Vitsi mulla on ikävä merimaisemia! Ei auta kuin tuijotella taivasta ja purra kortta. HAU!

    ReplyDelete
  33. Saaristomeri on maailman kaunein paikka. Minun suosikkimielikuvamaisemani on edelleen näkymä Fagerholmilta etelään - vaikka saarikesistä on jo toistakymmentä vuotta.

    ReplyDelete
  34. Sulo joka puree kortta ♥ Koeta kestää, kyllä säkin vielä pääset merimaisemien ääreen!

    Leena K; Minustakin Fagerholmin luota avautuva "portti" kohti etelän avointa horisonttia on henkeäsalpaava. Kun itse olen pohjoisemmassa sisäsaaristossa, niin kaipaan sitä avointa horisonttia, joka ei näy missään kohdassa - saaria on niin paljon.

    ReplyDelete
  35. Ihania merimaisemia. Näitä kauniita maisemia katseltiin viime kesänä ja olen ihan varma, että vielä uusinta reissu täytyy tehdä.

    ReplyDelete
  36. Näihin maisemiin täytyy päästä vähän väliä, ainakin minun mielestä ;-D

    ReplyDelete
  37. Kaunista!

    Linnut kuuluvat luontoon, myös merimetsot. Hyvä tosin sanoa niin täältä peltojen luvatusta Satakunnasta ;)
    Tosin aiemmin paljonkin Espoon saaristossa aikaa viettäneestä, kuuluu ne.

    t.Leena ja Pojat

    ReplyDelete
  38. Kyllä tänne kaikki kotoperäiset lajit, joihin merimetsokin kuuluu, mahtuvat ja kuuluvat.
    Viljavainiot ovat vähän niinkuin aaltoilevia meriä ;-)

    ReplyDelete
  39. Ai että mitä ihania maisemia ja näköaloja - melkein voin haistaa suolaisen merituulen ja siinä häivähdys kalaa, kuulla lokkien kirkunan... Ja ihmettelen, ettei me vieläkään olla saatu saarikierrosta aijalliseksi:)

    ReplyDelete
  40. Ei saaristo minnekään ole häviämässä, pikemminkin tulee entistä enemmän esiin maankohoamisen myötä ;-)

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!