Friday, 5 August 2011

Sipulihulluus iski

Iltojen tummuessa lisääntyy syysahdistukseni, mutta onneksi päivät ovat vielä lämpimiä. Kuulun nimittäin niihin, joiden mielestä lokakuun lopusta voisi heti alkaa huhtikuun alku. Se olisi passeli. Tai maaliskuun voisi ehkä kestää talvikuukautena, sillä silloin on jo aika valoisaa.
Syysahdistusta lieventää jonkin verran, tai aika paljonkin, se että nyt alkaa taas olla hyvä istutus-, kasviensiirto- ja puutarhanrakentamiskausi. Kesä on mennyt talojen parissa, mutta syksyllä ei enää voi maalata (liian kosteaa) tai korjata ikkunoita (ei enää pärjää ilman tuplaikkunoita).
Tilasin brittiläisestä Rare plants -taimikaupasta noin viittä eriväristä pystykiurunkannusta, jotakin valkokukkaista koiranhammasta, jotakin munkinhuppua, jotakin kolmilehteä ja pantterililjaa, joka on ollut ostoslistallani siitä saakka kun hoksasin sellaista olevan, siis viime talvesta. Siitä tulee Mustin nimikkokasvi, tietysti. En enää muistakaan mitä kaikkea tilasin, mutta odotan mukavia yllätyksiä!
Ylläolevassa kuvassa on tähtitulppaaneja.

Eilen tuli vuorostaan Viherpeukaloiden sähköposti sipulihoukutuksineen. Kyllä, tilasin sieltäkin. Heillä on suloista sieberinsahramia, nuokkutähdikkiä ja keltakukkaista 'Lutea'-keisarinpikarililjaa, muun muassa. Ihastelin sitä monissa kerroksellisissa sipulikukkaistutuksissa Hollannissa viime keväänä. Se on mahtava yhdessä vaaleanpunaisten tai violettien kukkien kanssa, kuvassa keisarinpikarililjojen seurana on keltaisia tulppaaneja ja narsisseja sekä Darwin-ryhmän tulppaania 'Salmon Impression'. Nyt pohdiskelen vielä, tohdinko poiketa Villi niityn nettisivuille tutkimaan heidän ihastuttavaa historiallisten sipulikukkien valikoimaansa. Luultavasti ei mene montakaan päivää, niin tilaus sieltäkin on taskussa.
Inspiroivaa ja lämmintä viikonloppua!

Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kolmilehti – Trillium
Munkinhuppu – Arum
Nuokkutähdikki – Ornithogalum nutans
Pantterililja – Lilium pardalinum
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

Rare plants
Viherpeukalot
Villi niitty

29 comments :

 1. No mulla on aivan sama tunne talvikuukausista. En ole talvi-ihminen ollenkaan.

  Puutarhatyötkään eivät oikein enää tahdo syksyllä kiinnostaa, paremmin käsityöt ovat alkaneet jo houkuttaa kunhan vain ehtisi... Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
 2. Syksyn pelastus ovat nämä syyskuvastot, niiden mukana harhautuu suoraan uuteen kevääseen....meille tuli eilen postissa Kauppilan syyskuvasto...
  En taida tilata sieltä vielä, meidän Artisti on muuttamassa Turkuun opiskelemaan, lähiaikoina on tiedossa muutamakin Turun reissu. Menen sitten paikan päälle Kauppilaan ostoksille. Ja Viherlassilaan....
  Minulla ei ole vielä syysahdistusta, elokuu on lempparikuukausi ja syyskuukin vielä, mutta lokakuun alussa voisi kellahtaa talviunille. Noin 5 kuukaudeksi ;))
  Mukavaa kesäistä viikonloppua sinulle ja pojille :)

  ReplyDelete
 3. Suomeen pitäisi saada lakisääteinen talviuni. Mikähän puolue voisi alkaa ajaa sitä asiaa, vai pitäisikö perustaa oma talviunipuolue?
  Käsityöt ovat tosiaan mukavia syksyn puuhia, vaikka kieltämättä ne maistuvat minulle iltaisin kesälläkin.
  Kauppilassa kannattaa ehdottomasti poiketa paikan päällä, samoin Viherlassilassa! Turun parhaimmat paikat, Ruissalon kasvitieteellisen lisäksi.

  ReplyDelete
 4. Huhuu Saila, täällä ollaan, vähän taukoa pukannut vaan! Houkuttelevia tilauksia olet tehnyt! Keisarinpikarililjaa olen minäkin haikaillut, mutta vielä ei ole syyspuutarhainto iskenyt. Kyllä se sieltä tulee, odottelen rauhassa. Odottelen myös vierasta saaristosta ;D

  ReplyDelete
 5. Sipulivillitys on kyllä melko huolestuttava tauti ...:D Onneksi meillä on vielä lähes kolmannes kesää jäljellä ennen varsinaista syksyä - elokuussa on toisaalta ihania juuri hämärtyvät iltayöt. Jos jaksaa valvoa, niin on kiva poltella vaikka värillisiä puutarhalyhtyjä ulkona.

  ReplyDelete
 6. Huhuu Maria :-D Jos haluat tavallista oranssia keisarinpikarililjaa niin tuon sinulle sivusipulin siitä, sillä sitä minulla on jo.
  Ne Juthbackan markkinat on 18.-19. elokuuta viikonloppuna, joten jos sopii niin tulen siihen, mennään sitten yhdessä. Otan yhteyttä myös Dahliaan, joka onkin ollut vähän pidemmällä blogin kesätauolla.

  Marke, sipulikukkavillitys on loppumaton "suo", sillä niitä + erilaisia mukulakasveja on ihan mahdottomasti. Aika ihana suo se on silti, varsinkin kun Suomestakin saa yhä enemmän ja enemmän erikoisuuksia eikä vain niitä tavallisimpia.
  Hmm, kun en ole syysihmisiä, niin minun korvissani lyhtyjen ja kynttilöiden polttamisen ihanuus kuulostaa lähinnä epätoivoiselta yritykseltä löytää pimeistä ja kylmistä illoista jotakin hyvää ;-) Mutta en silti epäile, etteikö moni niitä iltoja ja kynttilöitä rakastaisi!

  ReplyDelete
 7. Sama vika Vatasella :D Sipuliostoksille en ole vielä ehtiny, mutta iiiiiiihan pian se tapahtuu!

  ReplyDelete
 8. Kas, minäkään en innostu talvesta ja kas, tilasin eilen PAAAAALJON kukkasipuleita. :D

  ReplyDelete
 9. Minä liittyisin ehdottomasti talviunta ajavaan puolueeseen. Puoleenjäsenillä vuodenkierto voisi alkaa sipulitilauksesta jatkuen niiden maahankaivuun jälkeen makeista unista. Keväällä heräilisimme virkeinä ja innoikkaina katsomaan mitä mistäkin pukkaa. (Tietenkin valonaikaan klo11 voisi talvella hieman herätä lämmittämään torppaa ja tassuttelemaan villasukissa ja töppösissä, sillä onhan tulen rätinäkin mukavaa).

  ReplyDelete
 10. Tilauslistasi on niin hengästyttävä, että luulisi ettei noita istutellessa ehdi kaamosmasennusta saada!

  ReplyDelete
 11. Onneksi on sipulit, jotta niitä voi syksyllä tilata ja keväällä ihastella!
  Kauriiden vaivaamille puutarhureille tiedoksi: Kauriit pitävät hyyyvin paljon tulppaaneista mutta eivät yhtään narsisseista eikä haisevista keisarinpikarililjoista, joten nämä SAATTAVAT varjella tulpsuja tuholaisilta. Minä epäilen, että omassa kukkapenkissäni viime keväänä hais- siis tuoksuneet hyasintit ovat ehkä pelastaneet tulppaanit, sillä yhtäkään ei syönyt kauris viime keväänä (mutta ensi kevät voi olla toinen juttu).
  Maahankaivuun jälkeinen talvihirsien vetäminen - kannatetaan!
  Talvisin klo 11-13 on, myönnetään, ihan mukavaa.

  ReplyDelete
 12. IlonaH, Ehkä se olikin taka-ajatukseni runsasta tilausta tehdessäni. Ja huom. en edes maininnut kaikkia lajeja, sillä en muista enää mitä tilasin :-D

  ReplyDelete
 13. Vai lakisääteistä talviunta kaavailet. :) Ei onnistu! :)

  Mun blogissa on muuten sulle jotain! :)

  ReplyDelete
 14. Olen talviahdistuja ja syysmasentuja jne. mutta TÄYTYY myöntää että kahden tällaisen hirveän hellekesän jälkeen mikä tahansa käy levosta - vaikka talvi. En myönnä, että olisin viime talvenakaan valittanut yhtään!

  ReplyDelete
 15. Lakisääteinen talviuni on ehkä parasta mitä olen hetkeen kuullut! Mulla on varmaan joku orastava alkavan syksyn väsymys/masennus (kaikille tunnetiloille löytyy aina selitys vuodenajasta ja säästä, huomaatkos). Ehkä tämän syksyn niukkaan ostoslistaan lisätään kuitenkin vielä kassillinen kukkasipuleita....... Ja näin lista pitenee...... ja pitenee...... :D

  ReplyDelete
 16. Enna; Kiitos! Käynpä pian kurkkaamassa!

  Zepa; HIRVEÄN hellekesän? Tarkoitit varmaan, ihanan hellekesän? ;-) En varmaan ole ainoa, joka on sitä mieltä, että vihdoin Suomen suvessa ei tullut vilu iltaisin. Mutta kuumuus on raskasta monille, eikä vähiten eläimille ja vanhemmalle väelle. Ei sekään ole kivaa.

  Tiina; Ilman muuta, voimme syyttää vuodenaikoja ihan kaikesta! :-D

  ReplyDelete
 17. Minäkin olen hartaasti selaillut ja katsellut tuota turkulaisen Kauppilan syyskuvastoa, joka tuli tänne meidän adoptiotaloon ja -puutarhaan, edellisen asukkaan tilaamana. Samanlainen sipulitilausvillitys iski kuin sinulla, varsinkin kun minulla ei koskaan ennen ole ollut paikkaa, johon voisi istuttaa sipuleita.
  Talviunesta olen ihan samaa mieltä, sanon kokemuksen rintaäänellä. Minulla alkoi marraskuun alussa 2007 vuoden vuorotteluvapaa, ja ensimmäiset kolme kuukautta vietin talviunessa, ts. nukuin pitkiä unia, heräilin hitaasti, katselin kynttilänliekkiä, istuskelin, menin taas huilaamaan, lueskelin, hissuttelin kotona. Jos tuollaisen kolmen kuukauden talviloman saisi, kyllä sitä ehkä jaksaisi lokakuun sinnitellä ja jo helmikuussa alkaa heräillä.

  ReplyDelete
 18. Se onkin jännittävää, kun on uusi puutarha! Ja kun vihdoin ON puutarha.
  Kolmen kuukauden talvihorrosloma on erinomainen idea.

  ReplyDelete
 19. Sun vuosi on kyllä aikas lyhyt ;) Mä hyppäisin vain marraskuun ohitse, muut on ok.
  Sipuleita olen vasta ajatellut, tarviikin varmaan ryhtyä jo hommaamaan. Ehkä Haapsalun reissulta tuon jotakin, jos vaan on jo esillä. Lähden sinne su.

  ReplyDelete
 20. Taidan olla jäljessä, mä elän vielä ihan kesää. Katselin juuri sisutuslehtien kansia, että miten ne on noin syksyisiä.

  Ihania sipulikukkia! Sipulikukkien suunnittelu on kivaa, jotenkin helpommin hallittavaa kuin koko perennapenkin miettiminen. :)

  ReplyDelete
 21. Sipulikukkia ei vielä kannata istuttaa, lähtevät raukat liiassa lämmössä kasvamaan ja sitten paleltuvat kun tulee kylmää. Aikaisintaan syyskuussa vasta. Mutta ennakkotilata voi aina. Tuolla Hollannin sipulikukkanäyttelyssä pystyi tekemään ennakkotilauksen tälle syksylle, mutta enpä tehnyt. Olisin kyllä voinut tilata ihan oman rekkakuormallisen, ei olisi ollut edes vaikeaa ;-) Sitten se kohta tulisi ja kippaisi sipuliläjän pihalleni :-D

  Elä ihmeessä kesää Tuire niin kauan kuin sitä riittää! Ei ole syksy vielä ei!!

  ReplyDelete
 22. Nyt on tehty merkintä kalenteriin: Sipulikukkia syyskuussa! Viime syksynä meni ihan ohi, ja keväällä harmitti.

  ReplyDelete
 23. Niin se on, juuri niin: keväällä harmittaa, sillä sipulikukat ovat ihania ja ihmeellisen loistokkaita talven jälkeen. Nyt kesän jälkeen kuivat sipulit pussissa kaupan hyllyssä eivät vaikuta ihmeellisiltä, mutta pitää ajatella niiden tuomaa iloa talven taituttua.

  ReplyDelete
 24. Eihän vielä ole syksy... vaikka kosteus kyllä lisääntyy ja haittaa osaa hommista.

  Minä olen tähän asti onnistunut välttämään sipulikukkatilaukset, mutta listasi kuulosti niin ihanalle että taidan lipsua.

  ReplyDelete
 25. Sipulikukkia kannattaa aina hankkia! Se ei voi olla sellainen asia, mistä pitäisi tuntea huonoa omatuntoa ;-)

  ReplyDelete
 26. Sipulivihkot odottavat lukijaansa, ei vielä - jatkan kesää:)

  ReplyDelete
 27. Vielä ei ole mikään kiire, mutta minulle vain tuli sellainen olo että NYT :-D

  ReplyDelete
 28. Ai se oli sun mopo mikä tuosta vilahti! Ihmettelinkin, että keneltä tuo lienee karannut ;-)

  ReplyDelete
 29. Eheeeiiiii tämä on vielä normaalin rajoissa! En ole vielä tilannut Villi niitystä, enkä Exotic gardenista!!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!