Tuesday, 15 March 2011

Päivän tilanne

Lumi ehtii sulaa päivän aikana vain hieman, kun öisin on nyt reilusti pakkasta. Nytkin se on laskenut jo -4 asteeseen. Hurrr! Niinpä nopeaa hankien vähenemistä ei ole odotettavissa.

Aurinko vaikuttaa silti kivijalan edustalla sulattaen lunta varmaan lähes neliömetrin verran per päivä. Tämä on siis vanhan taloni kivijalan edustaa talon eteläpuolella. Hyvä pienilmasto, sitä ei voi tarpeeksi korostaa!

Juhannuspionissa on muutama nuppu. Pelkään pakkasöiden palelluttavan sen, mutta sitten muistutan itseäni siitä, että se on kasvanut tässä samalla paikalla ihan samoissa oloissa jo ehkä vuosi-sadan, josta suurimman ajan se ei ole saanut mitään hoitoa eikä paapomista. Herkemmille tapauksille voisi heittää lunta päälle aina ennen illan tummumista.

Mäkimeirami eli oregano on myös voimissaan ja vihertää reippaasti. Tämän ei oikeastaan enää kuuluisi kasvaa tässä, siirsin sen kasvimaan yrtti-penkkiin, mutta kun se on tehnyt siementaimia vähän joka puolelle... Ja onhan se erin-omainen perhos-kasvi.

16 comments :

 1. Ai herranen aika. Nyt mun on pakko lopettaa sinun blogin seuraaminen ainakin toukokuulle saakka... Ei tällaisia kevätkuvia kestä katsoa, kun omaa pihamaata on turha kuvitellakaan näkevänsä vielä pariin kuukauteen.

  ReplyDelete
 2. Oih, miten ihanan keväinen kuva kivijalan vierestä ! Voiko edes olla keväisempää, näin lumien ja pakkasen keskellä. Meidän seinustalta on sulanut vasta 10 cm... eli lumi peittää vielä lumikellojen kohdan. Ensi viikolla ne varmasti jo tulevat näkyviin ! Toivossa on hyvä elää, vai miten sitä nyt sanotaankaan, hih ; )

  ReplyDelete
 3. Juu, Toivossa on hyvä maaperä ;-)
  Kyllä ne kaikki sieltä ajallaan nousevat. Ja muistutan vielä, ettei maan paljastuminen ole välttämättä hyvä asia, vaikka se mieltä riemastuttaakin: Suomen ilmasto-oloihin tottumattomat veikot paleltuvat alta aikayksikön, kun yöllä on reippaasti pakkasta. Sitten niistä versoista ei enää ole mitään iloa, vaikka olisivat olleet kuinka pitkiä. Lumi on armeliaskin, ja pelastaa monta arempaa kasvia.

  ReplyDelete
 4. Hurraa, meidän pihan kasvit pelastuvat varmaan toukokuulle saakka!

  On sulla kyllä siellä oltavat. Minäkin täältä saakka tuijotan KUVIA vihertävistä lämpäreistäsi, että jos edes niiden kautta saadulla energialla kevät ryhtyisi täälläkin ahnehtimaan isoja haukkapaloja meidän hangista. Terveisiä mullalle, ja viherrykselle!

  ReplyDelete
 5. Kerrotaan, taas huomenna! Tänäänkin meni iltapäivän puolelle, ennen kuin hanki alkoi olla sulamassa niissä lämpimimmissä paikoissa.
  Mutta ehkä kuvat auttavat, kun ne kertovat siitä, että kevät tulee, se etenee vaikka kuinka hitaasti, mutta tulossa on, niin kuin aina tähänkin asti. Se lohduttaa pienten ja suurten murheiden keskellä.

  ReplyDelete
 6. Arggrhh, kuvat kiduttavat minuakin. Ei Espoossa vielä voi maahan kurkkia näkyykö jotain uuttaa versoa. Eilen jouduin luistelemaan töihin jään päällä joka oli alta täysin paksua jäämassaa, ei puhettakaan että sulaisi vielä kuukauteen.

  Saila nauti sinä meidänkin puolesta Aurinogsta, saaristossa kevät on vain niin ihanaa ja aikaista. ;)

  Saadaanpa ainakin osvittaa tulevasta.

  ReplyDelete
 7. Voihh..eiks ole kiva kun jotain vihreää jostain edes tulee. Mä muuten muistelen, että nuo pionit lähtee tosi aikaisin niitä alkujansa työntämään, aina ihan pelottaa, että mitä niille tapahtuu..mutta sitkeitä ovat, onneksi.
  Vai ryhdikäs ja leviämätön, kerron sulle Saila salaisuuden ;) ryhtiä on, mutta leviättömyys on pelkkä harha, ikää kun tulee, tälle Tuijalle ei auta mikään, makkarat vyötäisillä, mutta ompahan eväät omasta takaa.
  Kuule tuo Oma Piha-lehden numero on ihan älyttömän hyvä, oikeesti menee tuntikausia sitä lukiessa ja sittenkään ei saa kaikkea luettua, se oli hyvä juttu niistä pelargoneista, kivasi kirjoitettu, sen kerkesin lukemaan, tykkää siitä, että kirjoitetaan vähän pilke silmäkulmassa.
  Ja onhan tuon lehden juttujen takana, kaksi oikein ihanaa ihmistä...toinen alkaa S:llä ja toinen E:llä, tykkään kovasti persoonallisista ihmisistä, joilla on sana hallussa!
  Että siitäs sait..;D

  -Tuija-

  ReplyDelete
 8. Siis voi mahoton! Ei vois kuvitellakaan että tällä jossain jo jotain vihertävää näkyisi maasta! Viime yönä oli lähemmäs 20 astetta pakkasta, että parempi ettei näykään. :) En tiennytkään että sullakin on blogi, taidanpa laittaa seurantaan tämänkin.
  Hyvän kirjan oot kirjoittanu tuosta pihan suunnittelusta, minä niitä nyt yritän kaupitella pihakutsuilla eteenpäin, sekä käytän apuna pihasuunnitelmia tehdessäni. ;)

  ReplyDelete
 9. Löysin tänne Männiköllä -blogin kautta. Saaripalsta näyttää mukavalta paikalta ja elämänmeno siellä tuntuu juuri sopivalta ..:) ilmoittaudunpa vakilukijaksi <3

  ReplyDelete
 10. Minusta kans tuntuu oudolta, että sinulla on jo jotain keväistä, minun pihassani ei mitään. No, asuthan tietenkin etelämmässä ja sitten kai se pienilmasto ei todellakaan tunnu olevan meikäläiselle edullinen. Mutta ei se mitään, en kadehdi. Kiva, että jaat sitä kevättä tännekin päin :)

  ReplyDelete
 11. Voi miten keväistä. Minäkin täällä hämmästelen. Kyllä on oikea talo löytänyt oikean ihmisen! Ihana puutarha, ihanalla puutarha-ihmisellä! Kiva nähdä nuo kuvat. Täällähän on vielä mahdottoman paljon lunta. Vaan kuten näit on mullakin puutarhasesonki päällä. Vaan ei edes keittiössä ole vielä noin vihreää;) :)

  ReplyDelete
 12. Aarrgh :-D Ei ollut tarkoitus kiduttaa, vaan tuoda toivonpilkahdus!
  Ei täällä varmaan mikään huippuaikainen kevät ole, sillä meri viilentää pitkään, mutta pari asiaa vaikuttaa: täällä sataa harvemmin kuin mantereen yllä, myös lunta, siis sitä kertyy vähemmän. Ja koska se aurinko paistaa, se myös sulattaa sitä lunta nopeasti. Mutta lumettomuus on ollut minunkin pihallani monen kasvin tuho - sellainen ruusu, joka menestyy Kuusamossa on minun pihallani paleltunut vähälumisena talvena.
  Sitten se pienilmasto: jos suinkin tilaa on, sellaisen voi itse luoda: istuta tuulensuojaksi jotakin kasvillisuutta tai tee aidantapaista, tee johonkin tontin etelä-/lounaisauringon paistepaikkaan kivimuuria tai asettele suuria kiviä. Ne keräävät auringon lämpösäteilyä niin, että ne lämmittävät pikkuisen vielä yölläkin.
  Mutta siis, todellakin 99,99999% pihastani on puolimetrisen hangen alla, nuo kuvat on siitä lumettomasta läntistä.

  Tänä talvena on pääkaupunkiseutu saanut niin hirveästi lunta niskaansa, että ne hanget ovat jotakin ihan uskomatonta. Silti, nekin sulavat... ja eipähän ne kasvit palellu...

  Vai on Tuijalla omat eväät ;-D Niin ne kertyy, varmuuden varalle! Kiva että tykkäät lehdestä, arvaankin kuka on E :-)

  Tervetuloa Puutarhuri ja Kati!

  ReplyDelete
 13. Juu, täällä Helsingin kupeessa ei taida kukkapenkkiä näkyä ennen juhannusta. Mutta on mukava nähdä, että jossain mikroilmastossa elämä jo kurkistaa!

  ReplyDelete
 14. Pienestä se lähtee alkuun, mutta lumi sulaa pian sielläkin nopeaan, nythän on jo kevätpäiväntasaus!

  ReplyDelete
 15. Kääk! Miten sulla voi siellä olla jo noin paljon elämää?!!??!?!? Kivijaloista viis, tämä ei ole reilua! :D

  ReplyDelete
 16. Kyä se etelärinnekin varmasti vaikuttaa, tarkkailin aurinkoa, joka kumminkin on vielä matalalla ja mietin, miten paljon suorempaan sen säteet tulevat sitä kohti kallellaan olevaan rinteeseen kuin tasamaalle.
  Tässä tämä elämä sitten olikin, muuta ei ole :-D Pistin sen kaiken esittelyyn mitä löysin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!