Saturday, 5 March 2011

Hajuhernettä ja ensi kesää

Muistin viimein eilen katsoa uusintana näytettävää Kasvihuoneunelmia-ohjelmaa FST:ltä. Siitä on parissakin blogissa muistutettu, mutta ohjelmat ovat silti hurahtaneet ohi. Ihanahan se oli, ja ihania kasvi-huoneita – huokaus! Yksi asia häiritsi, nimittäin haju(tai tuoksu-)herneiden (Lathyrus odoratus) suomentaminen linnunherneiksi. Kyllä kai katsojat silti tiesivät, mistä kasvista on kyse, toivottavasti, ovathan linnunherneet hajuherneiden sukua. Silti, kääntäjiltä toivoisi asiantuntemusta: on kyse harrasteohjelmasta, joka vaatii kääntäjältä edes jonkin verran alan tietoa, jotta katsojat osaavat mennä hankkimaan juuri niitä siemeniä tai kasveja joihin ovat ohjelmassa ihastuneet.
Nämä kuvat ovat muuten ystävieni unelmanihanasta kesäpaikasta saaristossa.

Heillä on kauriilta aidattu kasvimaa vanhan niityn reunassa. Kasvimaan reunoilla kukkivat hajuherneet. Niityn toisessa päässä pilkottaa meri puiden välistä. Ah kesää! Ah tuoksua! Ah värejä!

Minäkin hankin viimein hajuherneen siemeniä. Kun on kuninkaalliset häät kerran tulossa, valitsin valkokukkaisen lajikkeen 'Royal Wedding'. Niin pysytään Saaripalstallakin ajan hermolla.

This year I'll have some 'Royal Wedding' sweet pea in my garden. Congrats William and Kate!

Kuninkaalliset Häät pääsevät kukoistamaan vanhan talon huonoista hirsistä rakennettuun kohopenkkiin, joita saan ensi kesänä toivottavasti rakennettua lisää. Nyt niitä on vasta kaksi, eikä se riitä näillä siemen-määrillä mihinkään! Viime kesänä toisessa penkissä kasvoi kesä-kurpitsaa, korianteria ja krassia. Kurpitsat ehtivät hyvin tuottamaan satoa heinäkuun puolivälistä alkaen, vaikka kylvin ne suoraan kohopenkkiin ilman esikasvatusta.

18 comments :

 1. Kylläpä onkin hienosti reunustettu kasvimaa. Kaipaus kesään, sen tuoksuihin ja väreihin alkaa pian aivan raastaa rintaa!

  ReplyDelete
 2. Ääkh, nää kuvat!! Eihän tässä meinaa enää housuissaan pysyä!

  ReplyDelete
 3. Tuollainen raivattujen vesojen ja puiden rangoista tehty aita on minustakin todella kaunis. Ja siihen saa hyvin kiinnitettyä verkkoa köynnöstäviä kasveja varten!
  Jotenkin näen sieluni silmin, että Tiinan unelmamökin pihalla saattaisi olla vähän tämän tyyppinen kasvimaa ;-)

  ReplyDelete
 4. Ihanan vieno harjuherneen tuoksu jo leijailee täältä läppärin uumenista tänne asti....
  Mulla ei ole kyllä yhtä trendikkäitä hajuherneitä ens kesänä... mulla on "Fire and Ice", mut on nekin aikas hienoja ;)))
  Tuollaista samanlaista kesäkurpitsaa oli mullakin viime kesänä; sen nimi oli "Zucchini Striato D´Italia". Maistuikin jotenkin paremmalta kun oli noin ylevä nimi ;)
  Tänään vois vielä kylvää jotain....

  ReplyDelete
 5. Onpahan sinulla edistyksellinen läppäri! :-D
  Toisaalta pidän värikkäistä hajuherneistä, niiden pointti on minusta juuri nuo auringon kilossa hehkuvat sävyt, mutta menköön valkoinen nyt tämän kerran...
  Onnea kevätkylvöille!

  ReplyDelete
 6. Hmmm...hajuherneitä? Pitäiskös yrittää niitä.

  ReplyDelete
 7. Joo! Niiden pitäis olla helppoja, mulla ei ole niitä vielä ollut, tai en muista ainakaan. Varhaisdementia... Ne on ihania myös kukkakimpuissa, jos teet välillä kimppuja pöydälle tyttöjen rouskuteltavaksi.

  ReplyDelete
 8. En tiedä pitäiskö tunnustaa ollenkaan... oon niin surkee puutarhaihminen kuin ikinä voi olla, kateellisena seuraan muiden puutarhataitoja ja -innostusta, ehkä jonain päivänä mäkin... :)

  nimim.
  vapautus töissä kukkien kastelusta kaktuksen kastelun/nuupahtamisen jälkeen. :)

  ReplyDelete
 9. Hihii, niin käy parhaimmissakin piireissä! Eihän nyt kaikki voi olla innostuneita samasta asiasta. Sulla on tietysti ihan omat, lyömättömät vahvuudet jollakin toisella alalla!

  ReplyDelete
 10. Kiitos suomennoksesta! Tämä talliainen ei kyllä uskaltanut kasvia hajuherneeksi kääntää. Sinun kasvisi ja hajuherneen tuki hurmaavat!

  Ihanat ohjelmatkin oli mennyt aivan sivusuun tätä viimeisintä lukuunottamatta. Se ihan vika on sitten pakko nähdä!

  ReplyDelete
 11. Ihana kesäpaikka, todella! Ja Musti tuolla edellisessä postauksessa - niin jalon kuninkaallisen rennossa asennossa, hih!

  ReplyDelete
 12. Ainakin minusta ohjelmassa olleet olivat selviä hajuherneitä.
  Musti osaa nauttia auringon lämmöstä :-)

  ReplyDelete
 13. Just samaa käännösvirhettä jupisin Leijonamiehelle,kun katottiin Kasvihuoneunelmia (huom.mikä edistysaskel,hän jo katsoo mun kans puutarhaohjelmia:). Mulla myös ostettuna Royal Weddingin siemeniä,juurikin samasta syystä,eli juhlistetaan Britannian kuninkaallisia meidänkin pihassa:).Aurinkoista maaliskuuta ja kisuleille rapsutukset.

  ReplyDelete
 14. No sehän on hienoa että mies suostuu tai on jopa kiinnostunut puutarhaohjelmista! :-)
  Ei oo totta, mua naurattaa: olemme hajuhernesamikset!

  ReplyDelete
 15. Aita on kyllä sympaattinen ja kaunis! Ja noi kuvat niin kesäisiä, etten meinaa ymmärtää, ettei vielä ole kesä. Mutta pian se on, onhan? Ainakin päivä on ennätysaurinkoinen ja sisällä on ihan kuuma. Eräät läikkähirmut ovat onnesta litteinä - kirjaimellisesti, koska pitää levittäytyä niin että aurinkoläikässä on mahdollisimman suuri kissapinta-ala. Terveisiä vaan aurinkokuningas Mustille harmaapnattereilta!

  ReplyDelete
 16. Tuli melkein hajuherneen haju (ööö.. siis tuoksu) nokkaan noista kuvista. Kiva, että jo hiukan on kevään merkkejä, muuallakin kuin täällä blogeissa. Tuntuu että kaikki haaveilee kesästä, niin minäkin!

  ReplyDelete
 17. Onpa veikeä idea laittaa suoja-aita kukkimaan : ) Näyttääkin vielä niin suloisen ihanalta...
  Taidanpa sittenkin laittaa hajuhernettä kesäksi, vaikka ajattelin jättää väliin tänä vuonna. Kesä ei ole kesä, jos puutarhassa ei kasva hajuhernettä ; )

  ReplyDelete
 18. Kukkiva aita on ihan must... jostain syystä en ole hajuhernettä kasvattanut, mutta tänä kesänä asia korjaantuu, ja luulenpa, että sen jälkeen käy niin kuin Sarille: ei kesää ilman hajuhernettä ;-)
  Kohta on kesä, ja vaikka se ei olekaan vielä, nautin täysin siemauksin tästä VALOSTA! Kevät on ihmisen parasta aikaa. Ja pnatterin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!